5 Şubat 2010

Ahmet Yurt - Esrefoglu Al Haberi



Dünyada her seyden cok sevdigim Babannem anlatirdi cokca.. Geceleri derdi, jandarma korkusuna evde toplanirdik, bekci diker kapiya, semah dönerdik.. O korkudan dolayi isiklarin sönmesini insanlar cok baska yorumlamislar.. Kisi kendinden bilir isi ya, o sekilde yola cikip baska baska seyler demisler üzerine pek de durmak istemedigim..

Hep derim..

Her zaman kendinizi baskasinin yerine koyarak tahminlerde bulunmayin. Sizin sapik olmaniz, sapkin ruhani dürtülerinizin olmasi digerlerinin de ayni sekilde olup sizin gibi hareket etmesini gerektirmez. Utanmaniz gereken yerde kara caldiniz.. Bu insanlara, bizlere ayip ettiniz cok usta.. hem de cok..

6 yorum:

jackietreehorn dedi ki...

Hollanda'da üniversiteye başlamadan önce Hollandaca kursuna gidiyordum ve kursta Kayserili bir arkadaşım vardı. Bu arkadaşın babası beni çok seviyordu, zira ben üniversiteye gidiyordum, okumuş etmiş bir insandım. Bir gün baba oğlu da yanımdayken şunu dedi: "bu oğlan Allahsız sapkın Aleviler ile takılıyor, derneklerine gidiyor. Buna göz kulak olsan, seninle vakit geçirse?". Yalnız amcamızın bilmediği birşey vardı, ben de "Allahsız sapkın" Alevinin biri idim. Amca bu lafı sarfedince durumun abukluğundan ister istemez gülmeye başladık, o an ne cevap vereceğimi şaşırdım. Maalesef yıllardır beyinlere girmiş bu tür önyargılar kolay kolay silinmiyor. Annemin okuldan en yakın arkadaşı annemi başkasına tanıtırken "XXX öğretmen Alevi, ama çok iyi bir insan" diyebiliyor, çok normal birşeymiş gibi. Veya liseden çok yakın "laik" bir arkadaşım bana "Alevi neymiş ya, yok öyle birşey" diyebiliyor. Veya bir başkası malum ışıkların sönmesi mevzusunun gerçek olduğunu, bir Alevi'den duyduğunu iddia edebiliyor. Olay maalesef cahillikten, araştırmamaktan, gelen bilgiyi sorgulamamaktan, kritik düşünmeyi öğrenememekten kaynaklanıyor. O yüzden Aleviler sapkın, Kürtler bölücü, Ermeniler hain, Araplar pis, Avrupa'da kızlar teklif ediyor, AB bizi sevmiyor, vs.

Borges dedi ki...

Ben bu gibi yaklasimlarin insanlarin kendi tecrübelerine ve kendi duygularina gereginden fazla güven duymalari sonucu gerceklestigine inaniyorum. Nasil ki otobüs icerisinde dahi kadinla erkegin yan yana gelmesine dahi tahammülleri yoksa, geldikleri vakit kendilerinden yola cikip cok baska niyetleri ortaya cikariyorlarsa Alevilerin de ayni sekilde zamaninda yasaklanan ibadetlerini zorunluluktan dolayi gizli yapmak durumunda kaldiklarindan ayni odanin icerisinde semah dönenlerden ziyade baska seyler kafalarindan gecirip bugünlere de getirdiler..

Ben buna inananin dahi cehaletten ziyade kendi icerisinde sapkinligin disa vurumu olarak yorumluyorum. ben anilar kismina gecmeyeyim sevgili e.b, bitmez.. Buradaki cinayet yazisinsda da belirttigim gibi bir yastan sonra artik zulfikari boynuma gecirip gömlegin disina cikardim, o noktaya getirmislerdi..

il Capitano dedi ki...

borges üstadım sen de e.b isimli yorumcu arkadaş da söylenecek her şeyi söylemiş.

ben de antalya havalimanında çalışırken antalya-serik doğumlu bir şoförle muhabbet ediyorduk.arabadaydı kendisi,ben dışardaydım.camı açmıştı ordan konuşuyorduk ve gayet de koyuydu muhabbet.ta ki hataylı olduğumu söyleyene kadar.akabindeki soru,"alevi misin?" oldu."evet." dememle beraber camı kapatması bir oldu.

bir önyargıyı kırmak,atomu parçalamaktan daha zordur.-Albert Einstein

dchetin dedi ki...

Bu deyişin üzerine Bin Yılın Türküsü etkinliğindeki Kırklar Semahı da aratılıp izlenir ve dinlenirse, belki önyargılı olan 5 kişiden 1'i daha yargısını net şekilde değiştirir. Tanımak adına, tanışmak adına ve birlikte yaşam adına güzel bir adım atmış olur.

Biz Alevi'lere -belki de tüm azınlıklara- düşen ise var olduğu söylemek, bildirmek ve yansıtmaktır.

Teşekkürler Borges bir daha...

Taci YALÇIN dedi ki...

Memleketimden gayri çok alevi arkadaşım oldu. Tarsusluyum. Adana'dan çıkmam, Hatay'da iki yıldan fazla okudum. Demem o ki şimdi saysam sayısı 100'leri bulur. Kaldı ki alevi olduğunu söylemeyen (kasıtlı değil, konuşma gereği duymamışızdır) arkadaşlarımı, tanıdıklarımı da katarsak işin içine bu sayı oldukça artar.



Tanıdığım büyük çoğunluk için konuşursam, evet çoğu Allahsız. Ama ben de Allahsızım. Nasıl yapıcaz o işi?

Senin benim derdine düşeceğimiz şeyler değil Borges. Bu toplum sorunu. Haa elbette konuşmak lazım ama, bunun için de ahlanmak yersiz. Bu ülke böyle gelmiş böyle gider. Biz kimseyi kökenine göre yargılamayalım, hatta sorma gereği bile duymayalım, bu yeter. Aklı başında azınlıktan olduğumzdan ötürü de çok mutluyum ayrıca.

illimitatovaggio dedi ki...

cahilliğimi bağışlayın, postu da hortlattık ama bir şey sormak istiyorum; ışık sönme meselesi(e.b. adlı arkadaş da bunla alakalı birşey yazmış), ayıp ettiniz diye bahsettiğin güncel bir olay mı vardı acaba ? bunu öğrenebilir miyim?