13 Haziran 2010
Almanya - Avustralya: 4-0
Almanya, beklenenden cok daha rahat bir sekilde farka kostu Avustralya karsisinda.
Ilk bes dakika haric oyunun geneline hakim oldu ve farkli skoru güzel bir oyun sonucu almayi basardi. Gerek Lig Radyo programlarinda gerekse de Bagis Erten'in projesi icerisinde Almanya degerlendirmesinde hep sunun üzerinde durdum. Almanya, farkli bir sekilde Turnuvaya gelecektir ve gecmis ile arasindaki bagi koparacak ölcüde farkli bir futbol ortaya koyacaktir. Farkli skor kimseyi aldatmasin bu takim Gana karsisinda dagilabilir ya da yenilebilir de.. Lakin ortaya koyacagi futbol seyir zevki acisindan oldukca keyifli olacaktir. Lahm buna benzer söylem gelistirir iken bu degisimin en önemli nesnesi olarak Mesut Özil'i ortaya cikariyor. Biz onun yaraticiligi ve teknigi ile cok daha baska takim olacagiz diyordu ki haksiz da sayilmaz..
Maca biraz gergin baslayan Almanya cok kisa süre icerisinde kontrolü eline aldi. Geride defans dörtlüsünün Schweinsteiger ve Khedira ile oyunu öne tasimak icin aceleci davranmadi. Sabirli bir sekilde top cevirdiler, öncelikle Ingiltere analizinde üzerinde durdugumuz mevzuyu yani oyunun hakimiyetini ezeli rakibinin aksine ellerine aldilar.. Sonrasinda gelisenler ayri bir paragraf icerisinde degerlendirilecektir ve fakat Schweinsteiger ve Khedira ile arkadaki dörtlünün kurdugu baski Lampard-Gerrard ile Ingiltere yapamadi.. Arjantin icin de ayni sekilde.. Arjantin, Ingiltere'den farkli olarak oyunun merkezini öne tasidi, oyunu önde oynadi.. Almanya önce hakimiyeti eline aldi, sonrasi ise güzel bir hikaye.
Özil'in sagina ve soluna konuslanan iki kenar oyuncusu var. Podolski daha cok golcü, Müller ise daha cok orta saha. Her ikisi de hem ortasahaligi hem de golcülügü bugün iyi becerdiler ve fakat genelde Müller'in teknigi Özil ile daha iyi bir birliktelik saglamasi bir yana Klose'nin destegi ve elbette burasini farkli kilan Badstuber'a nazaran Lahm'in arkadan destegidir. Sag kenar Almanyanin vurus öncesi hazirliginin yapildigi yerdir..Özil-Müller-Klose ya da Lahm'li birlikteligin önünü kesmek icin rakip teknik adam ekstra hamle yapmak durumundaydi..
Hucum aksiyonlarinin hemen hepsi tekrar tekrar izlenesidir. Schweinsteiger'in Özil'i görüsünün ardindan gelisen üc pas ile gelen ilk gol her bakimdan takdir edilesidir. Bunun disinda Özil-Müller-Podolski'li kosular, bekler ve orta sahalar ile kurulan kombinasyonlar aslinda Löw'ün bir eseridir. Bunun icin tek yönlü orta sahalari ve ayni sekilde forvette golü atmanin disinda oyunun disinda kalan Kuranyi gibileri distaladi. Kendi futbol felsefesine göre bir kadro olusturdu ki bunun savasini da vermistir. Almanya'nin forvetlerinin hemen hepsi oyunun icerisinde ortasahalasabilecek kadar oyun anlayisi olan ve akiciligi kesmeyen tipte futbolculardir.Özellikle sik sik ileride görülecegi gibi Cacau girdigi vakit dörtlü bas döndürecek sekilde pozisyon ve mevki degisimleri esliginde sürekli döneceklerdir ki Löw'ün Stuttgart deneyiminde tüm Almanya'nin takdirini kazanan Bermuda Seytan Ücgeninin dörtgen seklinde yeni formasyonu olacaktir.
Tüm bu güzellikler bir acidan Avustralya'nin sol bekinde eskiden takimin otobüs soförlügünü yaptigini ögrendigimiz Chipperfield'in ve maalasef Neill'in kötü performansi ve Cahill'in kirmizisi da neden olmustur. Bu mac farka gitmeseydi eger 25 bile olmayan yas ortalamalasina sahip Alman takimi nasil tepki verecekti bir muammadir. Öndeki üclüye baktigimiz vakit Gana karsisinda fiziksel dezavantaja sahip olacaklardir yine gelenegine ters bir sekilde.. Bu fizik-teknik savasini kim kazanacaktir, bugün yine bilemiyoruz. Almanya, neler yapabilecegini zayif rakibi karsisinda gösterdi ve ilerisi icin sadece bir umut isigi oldular.. Bence Almanya'nin turnuvada neler yapabilecegini daha iyi bir sekilde grubun son macinda karsilasacaklari Gana maci aciga cikaracaktir. Sirbistan ise seyri bu mactan daha iyi olacaktir zira her iki takim da oynayacaktir orada futbol..
Avustralya ise basta Cahill'i en önde oynatarak yanlisla basladi bu maca. Bunun disinda defans kurgusunda yapilan hatalar, macin basinda kacirdiklari golün üzerine haksiz yere gördükleri kirmizi kart da eklenince cok büyük bir darbe aldilar. Almanya bu formunu devam ettirirse bir ihtimal Sirbistan galibiyeti sonrasi Gana maci belirleyici olacaktir ama Cahill gibi bir adami kaybetmenin acisini yasadilar maglubiyetten ziyade.. Kewell ise dogru bir sekilde riske edilmedi. Artik takimin en büyük umudu olmus durumda..
Ben Löw'ün sonuc futbolundan güzel futbola olan yürüyüsünü cok sevdim. Mesut Özil'in her zaman o kaos icerisinde adam eksiltecek derinlemesine paslarini, oyun zekasini ve bu formunu yine cok sevdim. Daha gecen sene 100 kisi önünde bölgesel ligde maca cikan Badstuber-Müller rahatligina da hayran kaldim.. Bu takim en az yari final oynamali ki Almanya bu 2009 sampiyonu genc yetenekleri ile devam etsin yola.. Genc takimlarindan bu yana birlikte yetisen müthis bir nesil geliyor, yaklasik 12 yil ekmegini yiyeceklerdir..
Grella ve hatta Neill, Cahill.. islemeyen ve tamamen dagilmis bir takimin herhangi bir oyuncusunun degerlendirilmesini bu maca göre yapmak cok da saglikli degil. Hatirlatalim..
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
17 yorum:
almanya kuşkusuz turnuva başladığından beri en kusursuz oynayan takım
yalnız avustralyanın galatasaray gibi ofsayt taktiğinden bihaber olması ve ofansif oynadıklarını zannedip derin boşluklar bırakması , 500 yaşındaki defans oyuncularının kloseden bile yavaş olması farkı getiren etkenlerdi.
avustralya milli takım oyuncuları vasat süper lig takım oyuncularından zerre farksız.
grella yı iyii almamış galatasaray.
cahill le birlikte takımın en efektif oyuncusunu oynatmamak da nasıl bir teknik adam kararıdır anlamak güç demekki kewell hala sakat.
podolski gibi başka bir oyuncu var mıdır kulüp maçlarında sıçıp milli takım maçlarında mükemmel olan bilmiyorum. mill, takım gol sayısı kulüp kariyerindeki gol sayısına eşit !!
fb ve gs kötüydü bjk ondan şampiyon oldu yææ gibi yaklaştıum biraz ama almanya yı gana maçında değerlendirmek daha akıllı olacak , mesut , müller , podolski gibi yıldızlara boş alan bırakır mı diğer takımlar sanmıyorum .
bence maçın en enteresan noktası mesutun golü kaçırdıktan sonraki türkçe mınakoyim ya küfrüydü.
sozcelykk: Tamam Ganayi bekleyelim ama sunu söyleyelim. BU takimin zaten avantaji öndeki üclünün sürekli kombinasyona girip pozisyon üretmesidir ki ? Zaten iyi oldugu nokta burasidir. bir kisiyi degil Khedira da gelirse dört ayri insani durdurmak zorundasiniz ki yas ortalamasi 22. Hareketli, fikri bol insanlar. Gana fizigini kullaanacaktir ya düsecekler, faul vermeyecek hakem ya da Gana maci dokuz kisi ile tamamlayacaktir..
Avustralya cok kötüydü.. Almanya bu kötü takim karsisinda neler yapabileceginin maksimunumu gösterdi bir daha böyle mac olmaz ama ALmanya yine de yenilse dahi etkili bir fubtol ortaya koyacaktir..
Ki sorun olsa bakamyin bugüne, MArin girecek,Cacau var, Kroos kenarda daha..
katılıyorum.
müller mesut podolski üçlüsü bizim messi tevez dimaria dan beklediğimizi gerçekletirdi bu maçta.
hatta sadece bunlar değil klose ve lahm bile bu üçlüye eşlik etti.
almanyanın pozitif futbol oynamaya devam edeceği bu şablonla kesin ama sahayı daha iyi parselleyen bir takıma karşı neler yapabileceğini görmek lazım bir önceki turnuvadaki izleyiciyi sıkan berbat futbolu yeni sistemle birikte aştıklarını görmek bir futbolsever olarak beni çok mutlu etti , ballack ın rolünü mesut un üstlenmesinden kaynaklı olabilir.
klose demişken kaçırdığı iki pozisyon sonrası löw için klose bitmiştir hissine kapıldım ama euro2008 de rüştüye attığının aynısını shwarzer a da atınca bir de yedekteki mario gomez olunca klose turnuva sonuna kadar devam eder dedim.
sergenin dediği gibi almanyayı bu maçla övmeye başlasak sabaha kadar bitiremeyiz :)
Maçı izlerken aklıma ilk gelen, ingiltere nin, artık aralarından kim olursa (gerrard, lampard, capello vs..), Schweinsteiger den oynamayı öğrenmesi gerektiği oldu :P . kendi adıma konuşmalıyım ki , son zamanlarda futbol adına en keyif aldığım maçlardan birisiydi bu maç, herşeyden önce bu güzellik için Almanya ya teşekkür etmeli fitbol izleyicisi.
benim açımdan en büyük hayal kırıklığı Ballack ı izleyememk oldu bu kupada, biraz da Adleri görmek istiyordum kalede, doğrusu Schweinsteiger orta sahada benim beklediğimin çok ama çok üzerinde parladı bugün ve Ballack üzüntümü unutturdu. Neuer ise bir ara durup dururken delirecek diye bekledim ama :)
fırsat buldukca sağda solda söylüyorum ama, avrupanın sayılı futbol akıllarından birisi Löw bence, ve yıllardır içimde uktedir böyle bir insanın türkiye ye hemde fenerbahçe ye gelipde kısa süre durup gitmesi.
alamanya şiir gibi futbol oynadı.nazar değmesin.yıllardır düz olarak gördüğümüz takım gitmiş bambaşka bir takım yaratılmış.takım olarak efektif bir takım.özil'in efektif pasları ise harikaydı.dikine oynadılar.direk oyuncunun ayağına değilde genelde koşu yoluna paslar atarak haraketli bir oyun tarzı yaratmışlar.diğer takımların yapamadığını yaptılar.
90+3: Cok dogru diyorsun kafa kalmamis abi, düzeltirim birazdan;)
TA:Meselesi zaten bu kombinasyon üretebilecek hareketli oyuncu grubuna genc yasina ragmen güvenmesidir diyorum ben. Tecrübesizliklerin de cezasini cekecekler belki ama pozitif futbol adina atilmis büyük bir adimdir diyorum ben sonuclardan bagimsiz en basindan bu yana.
Bugun Alman arkadaslarimla konusuyordum, pek tatmin edici bir cevap alamadim bir de sana sorayim Borges. Almanya'nin bugun attigi 4 golu de 4 farkli oyuncu ile atti.
Gol atanlardan Podolski ve Klose Polonyali, Cacau Brezilyali. Orta saha'daki Mesut Turk, sonradan giren Marin Bosnali.
Almanlar bu konuya nasil bakiyor?
Futbol bilmemkaç kişiyle oynanır ve sonunda Almanlar kazanır diye bir söz var ama bu aslında doğru değil. Şimdi aramaya üşendim ama Almanya'nın büyük takımlara karşı (Brezilya, İtalya, İngiltere, Fransa vs) oynadığı maçlarda berbat bir istatistiği var. Tam hatırlamıyorum ama son 20 yıl için falandı. Zaten Avrupa Kupaları'nda da son dönem dışında Almanlar diğer büyük ligler kadar başarılı değildi, ben bununla da bir ilgi kuruyorum. Tamam güzel oynuyorlar ama sanki birşeyler eksik gibi. Kadroya baktığım zaman şampiyon olacak bir takım kadrosu göremiyorum. Üstelik Ballack'ları da yok ama Mesut'ları var bu kez. Bakalım büyüklere karşı sahip oldukları başarısız istatistikleri sürdürebilecekler mi ? Bence evet, dandik İtalya - Fransa bile karşılaşırlarsa Almanya'yı eleyecektir.
Querasma: BAyern Münih final oynadi, Bundesliga en cok puani toplayan lig oldu Avrupada. Ligde onbirinci olmus dandik bremen bile UEFA da gecen sezon final oynadi. Almanya, 17 kez yapilan bu dünya kupasinda ikinci dünya savasi nedeniyle katilamadigi 50, ilk ve ücüncü dünya kupalarindkai garip durumlar disinda 78-94-98 haric hepsinde "yari final" oynamistir. Almanya en cok yari finali oynayan takimdir, büyük kücük ayrimi komik olmus biraz. Dünya KUpasinin zaten büyükleri arasindadir.. Bunu da en iyi "büyük" dedigin, tek kupasi olan ingilizler bilir zaten.
Italya'ya karsi hic galibiyeti yoktur, dogrudur ama 66 finali haric ingiltere'nin de Almanya'ya karsi bir sansi olmamistir. Brezilya ile kac kere oynamistir ki ? 2002 de finalde yenildi tamam..
Dünya Kupasinin en basarili üc takimindan birisine "büyükler" kimdir yahu ? 2002 final 2006 yari final.. 82 final 86 final 90 kupa. 30 yillik sürecte 94-98 i cikar, Almanya ne zaman olmamis ?
Bundesliga da dördüncü büyük ligdir avrupada.. Ama simdi Premiere Lig haric önünde duracak lig yoktur..
Yorum yapalim da geride kalan 80 yillik zaman dilimini carpitmadan..
borges alman mıllı takımının en yeteneklı adamı mesut..bayernınde stratejısı her zaman ılk once en yeteneklı almanları transfer etmek olmustur. sence bu sene bayern parayı basar alırmı? yoksa onun bolgesınde oynayan rıbery, robben bayernı ve van gaalı kesermı?
asvalttaicenler: Öncelikle dedikodusu cikmistir ve BAyern almak ister ama ben Mesut'in La Liga ya da Premiere Lige gidecegini düsünüyorum Bremende olmazsa eger.. Ama Bayern iliskisi bir dönem tartiislmistir. Simdi Ribery-Robben harici Kroos var, Bayern bu bölgeye oyuncu aramiyor ama ararsa gidecegi bir kac isimden birisidir.
Çarpıtma yok, sayılar konuşsun:
- Brezilya'ya karşı son 5 maçta 4 mağlubiyet, 1 beraberlik.
- İtalya'ya karşı son 4 maçta 2 mağlubiyet, 2 beraberlik.
- Hollanda'ya karşı son 5 maçta 3 beraberlik, 2 mağlubiyet.
- İspanya'ya karşı son 2 maçta 2 mağlubiyet.
- Fransa'ya karşı son 15 yıl içindeki 4 maçta 1 beraberlik, 3 mağlubiyet. Almanya bu 4 maçta gol bile atamadı.
- Arjantin'e karşı son 6 maçta 3 beraberlik, 3 mağlubiyet.
- İngiltere'ye karşı son 3 maçta 2 mağlubiyet, 1 galibiyet. Toplam 9 gol yediler bu maçlarda.
- 2002 finalinde İrlanda, Kamerun, Arabistan'lı gruptan çıktılar. Paraguay, ABD ve Kore'yi eledikten sonra büyük takıma tosladılar.
- 2006 yarı finalinde Ekvador, Polonya ve Kosta Rika'lı gruptan çıktılar. İsveç'i ve büyük takım Arjantin'i elediler ama penaltılarla yani yendiler sayılmaz. Yarı finalde büyük takıma tosladılar yine. Üçüncülük maçında yendikleri Portekiz'i büyük takımdan saymıyorum.
Kısacası bu takımın yakın tarihi büyük maçları oynayamamakla ünlü. Son dönemde kulüp takımlarının Avrupa'da başarılı olduğunu belirttim, zaten Almanlar'ın kaderini değiştirebileceğine dair en sağlam veri bu. Almanya kulüp bazında UEFA sıralamasında da yakın zamana kadar 4.ydü yanılmıyorsam.
Bu arada büyüklere karşı zorlanıyor dediğimde Almanya'yı küçükten saymadım. Almanya ile birlikte diğer büyükler yukarıda yazdığım takımlar işte.
Almanya bir süredir Avrupa ve Dünya Şampiyonaları'nın overrated'ı. Bu maçın skorunun hiçbir önemi yok, istiyorlarsa 10 atsınlar. Esas belirleyici olacak olan Sırbistan maçı benim gözümde, zira yanlış hatırlamıyorsam Almanya, Doğu Avrupa takımlarına karşı da zorlanıyor.
ispanya ile resmi 8 mac yapmistir ALmanya ve sadece son 2 macini yenilmistir. BU da istatistiki carpitmadir. Arkadaslik maclari, onlar bunla risin icerisindedir. Bosver o istatistigi ben siralayayim sana tarihi.
90'da Dünya Kupasini aldi. Ceyrek finalinde Holanda'yi, Yari finalinde ingiltere'yi, finalinde de Arjantin'i yenerek.. oldu ?
92'de Avrupa Sampiyonasi, final oynadi. Danimarkaya kaybetti.
1994 Amerika: Ispanya'nin önünde grup lideri bitirdi, ceyrek finalde bulgaristana elendi. Ayni takimlarla oynuyorlar degil mi ?
1996: Avrupa Sampiyonu. Italya'nin grubunda ne ilginctir ki lider oluyor ve yari finalde yine 90 da oldugu gibi kimi eliyor ? Ingiltereyi.. 66 haric Ingiltere'nin Almanya'yi elemisligi varmidir tarihinde ? yok.. 66 daki golü de bilyioruz hani.
1998 ve 2000 kötü dönemidir. 17 kez yapilan dünya kupasinda katilmadigi bir iki turnuva haric 78 ile beraber yari finale kalamadigi nadir turnuvalardandir.araya bir de 1962 girer.
2002 final, brezilya'ya kaybediyor.
2006 italya, uzatmalarda eleniyor.
2008 yine final, ispanyaya kaybediyor. Hani seksenlerde fransayi bilmem kac kez elemesini filan gectim simdi nedir ?
öncesine gidelim.
70'de ingiltereyi 2-0 den gelip elemistir, 74 de dünya sampiyonu. 78 dedigimiz gibi.
son on yildir Avrupa Kupalarinda yoktu, bu dogru. Ama öncesi de tam anlamiyla bir hakimiyettir. DOrtmund Sampiyonlar Ligini aldi 95 de 99 final bayern munih, son dakikada kaybediyor, 2000 yari final ve 2001 yine sampiyonlar ligini bir alman takimi aliyor. Bugün de final..
Dünya Kupasinda basarili olmus bir baska takimi koyun ? Ingiltere ne zaman elemis yahu Almanya'yi ? Ispanya ilk resmi galibiyetini aldi, ikincisi de yeni. son iki mac.. 82-final, kimleri elemis ? Fransa. 86 yine final kimleri elemis ortada.. Daha ne olsun ?
O istastikler yalan.. Arkadaslik maclari da isin icerisinde. Hangi turnuvaya katilim gösterememistir, suna bakalim önce. Ingilterenin misal öyle degil.
1930 ile 38 ve katilamsina izni olmayan 50'yi bir kenara birakin. Koca Dünya Kupasi tarihinde 78 ve 94-98 haric hepsinde "en az" yari final oynamis takimdan bahsediyoruz burada.. bu da bir rekor.! 11 kez yari final..
11 kez yarı final. Ben de onu diyorum işte, Almanya ancak çeyrek ve yarı finallere kalma rekorlarını kırar. Brezilya oynadığı 7 finalin 5'ini kazanmış, İtalya 6 finalin 4'ünü kazanmış ama kaybettiklerinden birini penaltılarda kaybetmiş. Almanya ise 7 finalin sadece 3'ünü kazanabilmiş.
Tamam verdiğim maçlara dostluk maçları da dahil ama rakiplerine karşı bu derece domine olmuş bir takımın istatistiklerini dostluk maçları diye kestirip atmak ne kadar doğru ? Hadi Almanya motive olmuyordu o maçlara, rakipleri çok mu motiveydi ? Şartlar eşit. Öte yandan benim verdiğim istatistikler 93 yılından başlıyor. 70'teki, 74'teki başarılar vs. kazanma kültürü adına göstergeler oldu diyelim, kaldı ki Gerd Müller'lerin, Kaiser'lerin devrinde yaşamıyoruz. 90 Dünya Kupası bile çok eski veri.
Gelelim verdiğin başarı hikayelerine..
94'te grupta İspanya'nın önünde bitirdi ama aralarındaki maç berabere bitti. Bugün ancak ileri turlarda karşılaşabilirler, onda da mı grup maçı yapacaklar ?
96 için de geçerli bu. İtalya'nın önündeler grupta ama aralarındaki maç berabere. İngiltere'yi eliyor ama penaltılarla, maç berabere. Penaltı atışlarının yazı-turadan çok bir farkı olmadığını kabul edelim ?
98-2000 arası dediğin gibi loserlar.
2002-2006 vs. bunlarda geldikleri yolu yukarıdaki mesajda yazdım. Listelediğim büyük takımlarla karşılşamadılar. Arjantin'i penaltıyla eledi, İtalya'ya uzatmada yenildi. Uzatmalarda şans faktörü daha az ama senin hatrın için ikisine de beraberlik yazdım :) Brezilya 2002'de karşılaştığı tek büyük takımdı ve ona yenildi.
Dediğim gibi yarı final vs. tamam buralara gelsinler iyi hoş ama benim dediğim büyük takımlara geldikleri an ekseriyetle elenmişler, yenememişler veya penaltılarla falan elemişler. Hazırlık maçı da olsa 7 büyük takıma birden kafa kafaya istatistiklerde ezilmeleri önemli bir gösterge. Ha "o istatistikler yalan" diyip kestirip atmak da senin bileceğin iş ama malesef yalan değiller. Görmezden gelme yani :) Lineker Almanya'nın adını çıkarmış bir kere, büyük yanılgı.
Tekrar ediyorum, esas başarının şampiyonluk olduğunu kabulleniyorsak eğer bu 7 takımın en az biriyle oynamadan bunu yapamazlar. O maça geldiklerinde de çok zorlanacaklarını yakın tarih istatistikleri gösteriyor. Yoksa ben Almanya çeyrek final veya yarı final yapamaz demiyorum. Ben şampiyon olamaz da demiyorum ama büyük takımlara karşı son dönem istatistikleri şampiyon olacağını göstermiyor.
Queresma: mesele basaridir. BUnu unutmayalim her seyden öte. Türkiye grup maclarinda Hollanda'yi, Almanya'yi yeniyor ama abuk subuk takimlara yenilip baraj maci oynuyor; Ya gidiyor ya gidemiyor ama tarih gideni yaziyor. Almanya'yi yenmissin filan kimse bakmiyor.
Tarih kupayi, finali, yari finali yaziyor. Türkiye 2008 basarisi ile hala daha dillerdedir, nasil geldi ?oynayarak mi ? hayir.. ama önemli olan nereye geldigidir ve elbette sürekliligi.
Bir kere sansli gruba düsersin, iki kere düsersin e be koca dünya kupasi tarihi bu. Baska kimse 11 kez yari final oynamis midir ?
Bir de kadro meselesi bu. Bu kadro final oynayacak kadro degil ama gelecek 15 yila da damgasini vuracaktir, onun hazirligidir daha cok.
90 kadrosu en olgun en iyi zamaniydi. Ne ingiltere ne Arjantin ne de HOllanda dayanabildi. O kadronun ekmegi yendi, 96 da sampiyon olan dahi 90 kadrosunun elemanlariydi. o bitti, ALmanya bunalima girdi. Deisler bunalimi Ballack'i süperstar yapma dönemi hep buraya rastlar. iki kez üst üste yari final oynamadigi görülmemistir, 94-98 de bunlar yasandi.
Lineker keyfinden demiyor ki bunu ? BIr bak yahu Ingiltere maclari nasil bitmis , arkadaslik maclarin icikar aradan.. 70 de baslamis bu. 2-0 bitti derken adamlar 3-2 yenmis. Aha yendik derken Almanlar hep elemis.. tarih boyunca da Italyanlar Almanlari hep elemistir ayni sekilde.. 2002 final haric Brezilya ile cok denk düsmediler zaten..
Fransa ise almanlarin düstügü yerde ortami götürdü zaten. 98-200 zamani.. Seksenlere hic girmeyelim bu konuda. Uzatmada iki gol yedi, iki gol atarak beraberligi yakalamis takimdir Almanya fransa karsisinda.. Ingiltereyi 2-0 dan gelip 3-2 yenmistir. Tarih senin dediignden cok baska seyler söylüyor.. Arjantini finalde yenmisler filan felan..
Dünya Kupasi Tarihinde ALmanya'yi bir acidan basarisiz bulan ilk defa bir insani görmeme de neden oldun, helal.p :)
Dünya Kupası tarihi demiyorum ki ben, 93 - 2010 arası H2H maç istatistikleri bunlar :)
Takımlar dönem dönem karakteristiklerini değiştiriyorlar. Lineker'e zamanında o tespiti yaptırmış takımın yeni trendi bu değil gibi görünüyor. Olabilir yani, bu trend değişedebilir. Değiştirebilirler mi, bunu sen daha iyi bilirsin ben Alman futbolundan anlamam ama sayılardan anlarım. Mesela bizim de Şenol Güneş döneminde böyle bir trendimiz vardı, kendimizden güçlü takımlara neredeyse hep yeniliyorduk, bizle denk takımlarla kafa kafaya, güçsüzleri ise neredeyse hep yeniyorduk. Letonya maçına kadar.. Yakın geçmiş böyle diye gelecek de böyle olacak diye birşey yok ama etkisinin olduğu da şüphe götürmez. Yakın geçmişe bakmayacaksak nasıl tahmin yapacağız ki, bunlar şampiyon olur veya olamaz diye ? :)
Çeyrek finalde İngiltere maçı görünüyor, o maçtan önce bu sayıları yine hatırlatacağım :)
Querasma: Yakin ve Uzak gecmis der ki: Almanya, turnuvalarda ingiltereyi eler, italya'ya elenir. Büyük-kücük degil böyledir durum biraz. Ama bu takim geleneklerin disindadir. Italya'yi yener, ingiltereye yenilir gibi.. hepsi bu:)
Yorum Gönder