14 Haziran 2010

Arjantin'in Golünün Hikayesi.!




-Gol nasil oldu ?*

Heinze'nin kafa golü tamamen Diego'nun calismasinin ürünüdür. Diego, Nijerya analizinde onlarin kornerlerde sadece alani savunduklarini gördü. Biz rakibi cezasahasi icerisineki o bes metre alaninda tutacaktik ve Veron da ortayi bu alanin disinda kalacak olan Heinze'ye kesecekti. Her sey Diego tarafindan mükemmel bir sekilde organize edildi ve antrenmanlarda bol bol bunun calismasini yaptik. Bu gol tamamen ona aitti..

*Demichelis'in Bild'deki röportajindan alintidir.

14 yorum:

Borges dedi ki...

Noat Samisa: Kusura kalma, yorumun blogun sacmalamasina kurban gitti. Faul vardi demissin..

Burada onu hakemler inceledi. Samuel'in faulunu gecersiz kilan durum onun da rakibi tarafindan kolundan cekilmis olmasidir. Samuel orada rakibi tarafindan bir tehtit unsuru olarak algilandigi icin durdurmak icin onu tutuyor nijerya defansi. Bu da Samuel'in yaptigi bence de net faulu faul olmaktan cikariyor..

Noat Maradona'nin hocaligina laf etmek icin degil pozisyon icin yorumda bulunmustur arkadasalr.. tekrardan Özür valla. ne oldu anlamadim.

Bir yorum daha vardi, bir daha bakacagim simdi yorumlara..

Borges dedi ki...

Noat Samisa: Alan savunmasi benim de tercih ettigim bir savunma bicimidir. Ama her güzelligin mutlaka bir acigi vardir, bu alan savunmasinin kötü olduguna dair bir sey degil, bir zeka ürünü.

Sadece kornerler degil Arjantin mac icerisinde frikikleri de cok organize bir sekilde kullanmistir, bunu daha cok belirtmek istedim ben ..

Noat Samisa dedi ki...

Ne demek istediğini gayet açıkça anladım. Aynı fikirdeyim.

Şimdi bir daha izledim golü. Bence burada engellemek isteyen Nijeryalı oyuncu değil, Samuel. Hatta direk bunu yapması için görevlendirilmiş. Rakibinin Samuel'i çekmesi kurtulma amaçlı bana göre, tabii bu pozisyonun faul olup olmadığı yalnızca golle alakalı. Maradona'nın duran top planıyla net bir bağı yok. Veron, Samuel ve Heinze seti çok güzel oynamışlar.

http://noatsamisa.blogspot.com/2009/09/duran-top-yakan-top.html

Şuradaki 5. görselde 8 numaralı oyuncu duran top alan savunmasının can damarı. David Moyes bu adama tavşan diyor. Maradona da planını bunun üzerine yapmış. Samuel bunu engelliyor, bana göre faulle. Tabii bunun faulsüz yolu da var.:)

Duran top alan savunmasının en büyük artısı oyun durduğunda bile takım olgusunu korumasıdır. Uygulatan hoca da bozan hoca da büyük hocadır. :)

Borges dedi ki...

Senin basina futbol gecmisi olan bir sportif direktör verip bir takimin basina gecirmeli tez zamanda :)

O güzel postundaki acik nokta bence su:

"Alanı savunmak, önce rakibin aksiyon bölgesine girişine mani olmak;"

Aksiyon bölgesi duruma göre degisir. Hucum eden de ayni zamanda kendi aksiyon bölgesini "alan savunmasi" ile koruyabilir, aslinda bu alan savunmasina alan savunmasi ile karsilik vermek gibi oldu faul olmadigini varsayarsak..

Basketbol örnegi buraya yazinda da sik sik belirttigin gibi sik bir sekilde oturuyor. Maradona da bir alani kendisine secmis ve orayi bosaltmak icin bir set hucum plani gelistirmis.

Benim toplamda demek istedigim Maradona'nin neleri analiz edip neleri takimina uygulattigidir. Bazen ki insan psikolojisidir bu, yetersiz oldugunu düsündügün konuda cok daha fazla emek verip orijinalinden daha iyi isler cikartabilirsin gibi.. Set hucumlar, setler ve duran top organizasyonu Arjantinde fazlasiyla vardi..

Hele ki gecen Dünya kupasinda Klose'nin gol atmasi icin elinden geleni ardina koymayan bir teknik adam sonrasi cok da kötü degildir Maradona ;)

Noat Samisa dedi ki...

Haha :) Ben menajerlik isterim, yok öyle Aykut Kocaman'cılık. :):):)

Yeteneği ölçütünde motivasyonla birleştirmek de meziyettir, bazen aklı ve çalışmayı yener. Maradona hoca olarak dördünü de sahaya koyabiliyormuş demekki, en azından işin çalışma kısmını anlamlandırabiliyorum. Yoksa yeteneği kullanma kısmını Maradona ve onun gibiler bilir.

Borges dedi ki...

Gel sana Hoeness vereyim, Allofs vereyim, diger islerle oyalanip aslini ortaya koymamazlik etmeyesin;))

Söyle kapatalim: Tek bir yol yok, cok fazla yol var. Hicbirisi "mutlak suretle" olmak zorunda degil. Mesele kisinin kendi yetegini kavramasi ve onun aciga cikacagi kosullari yaratmasidir. Her iki tarzin da bir eksikligi olacaktir, teorik zekadan muaf olan elbet bir yerde buna ihtiyac duyacak ya da oyuncu psikolojisinden uzak olan da ayni sekilde.. Zaman icerisinde insan her ikisini de "yeteri kadar" calistigi vakit elde edebilir en azindan lazim olani.

Ama iste diretmeci mantiga, tek yönlülüge karsi durabildigi zaman insan kendi icinde, ancak o zaman basari..

Ama sana niye anlatiyorum ki ?:) Hepsinin farkindasin masallah, biz kizim sana söylüyorum gelinim okurum sen anla muhabbeti ;))

Noat Samisa dedi ki...

Çokça gereksiz tartışıyoruz abi, biliyor musun? :)

Hani fikir tartışması da olsa başından beri aynı fikirdeyiz ve sonunda doğal olarak aynı yere geldik. Ben malum postun sonunda ''Unutulmamalıdır ki futbol sürekli değişir ve futbolda bir dönemde, bir takımda, bir oyuncuda geçerli olan herhangi bir şey, her zaman doğru değildir; asla olmayacaktır.'' demişim, senin son söylediklerin bunun daha geniş hali gibi.

Futbol fikri bu oldukça hep eğleniriz, diyip kaçayım.

Borges dedi ki...

Noat Samisa: Tartismiyoruz ki :))) Belki faul olup olmadigi konusunda tartisabilirdik ama olmadi o da. ;))

D.A dedi ki...

:) post olarak yayınla bu yorumları Borges bence harika olmuş:)

DJAN dedi ki...

demıchelıs bundan sonrakı kadroda yerını garantıye almak amaclı yapmıs acıklamayı heralde

Great White dedi ki...

Ben golde açık bir faul olduğunu düşünmüyorum doğrusu..

Heinze o topa kamikaze vuruşu yapmasa ya da o top filelerle buluşmasa bu pozisyon da gene bir çok köşe vuruşu esnasında gelişen karambol atraksiyonları arasındaki yerini alacaktı..

aketenci dedi ki...

Bir kac gun once biryerlerde Maradona'nin bir yardimcisinin takimin taktik beyni olduguna dair bir yorum okumustum. Ama simdi ne okudugum yeri ne de o yardimcisinin adini hatirliyorum. Maradona'nin futbol bilgisini sizin de dediginiz gibi tartismanin bir manasi yok. Ama teknik direktorlugu icin saglikli bir fikir elde etmek icin bence daha beklemek lazim. Hatta bir klup takiminda degerlendirmek lazim. Ilk mactan benim aklima takilan, ilk yarinin ortalarindan itibaren mac sonuna kadar Arjantin'in hucum hatti ile savunmasi arasindaki mesafenin surekli artmasi ve kenardan bunu duzeltecek bir hamle gelmemesi. Ama gene tek bir maca bakarak degerlendirmemek lazim.
Bir de su var tabi, Maradona'nin dunya kupasina olan (popularite acisindan) katkisi Morinho'nun Italya ligine katkisi kadar olmustur.

Borges dedi ki...

akatenci: Zaten klup takiminda cok basarili olacagini filan düsünmüyorum ve hatalari da olacaktir ama ya kazandirdiklari ? O kendi etkisini yaratabilecegi secimleri yapiyor ve Milli takim teknik direktörlügü cok baska bir sey. Maradona buraya uyabilir, basarili olabilir.. Gecen Dünya Kupasinda Arjantin teknik direktörü cok daha büyük hatalar yapmis her acidan.. Bu da akilda tutulsun derim ben.

Adsız dedi ki...

o bir efsane...maradona...