17 Haziran 2010

Calismak Calismak Calismak.!




Christiano Ronaldo.. Karakterini sevmiyor musunuz ? Kibirini ? Dogaldir.. Ben de sevmem cok.! Messi gibi adamlar basarsin her seyi isterim.! Tavrini,tipini, tarzini ? Bunlarin hepsi futbolculugunun disinda konulardir. Christiano Ronaldo, dünya üzerinde hemen herkesin en iyi ücüne girebilecek capta ve kimilerine göre dünyanin en iyisi.! Sevmeyenleri anlarim ama yetenegini görmezden gelebilecek algisi olanlar ile genelde futbol filan konusmuyorum ben.. O dünyanin en özel iki bilemedin üc futbolcusundan birisi..

Ronaldo'nun digerleriyle arasindaki fark sadece yetenegi degil ve hatta daha cok caliskanligidir.! Dünyanin en iyi calisan,idman yapan futbolcularinin basinda gelir, bunu biliyor muydunuz ? Pek cok futbolcu röportajinda bunu okuduk hep.. Mutfaginda-oturma odasinda ayaginda topla gezen ve hatta misafirleri dahi ayaginda top ile karsilayan, her gün yer yer bes saate kadar antrenman eden futbolcudur. Siz keza diger yildiz Messi'nin sutlarinin etkiliginin dogustan geldigini mi düsünüyorsunuz ? Sut gelistirilir, calisilir.. Ronaldo'yu ilk zamanlarindan cok iyi biliriz, Beckham sonrasi Man U dönemlerinde.. Bu denli sutu yoktu. Keza Messi'yi yer yer ayakta tutan herkesin hayran oldugu calimlari filan degil sonradan gelistirdigi sutlaridir ve hepsinden öte caliskanligidir.. Mourinho ve Ronaldo gibi özellikle kibirli insanlarin kibirinden ileri gelen inanilmaz bir calisma temposuna sahip olmalaridir.. Onlar Dünyanin en iyileri olmak istiyorlar ve bu ugurda inanilmaz bir caba sarfediyor..

Top oynadiniz mi hic ? Ben oynadim.. Formda olmanin, o topa vurmadan önce belirli bir duyguyla ileri ittirmenin, o hissin bazen gelip bazen gitmesinin ne demek oldugunu bilirim. Neden mutfaginizda bile ayaginizda top ile calisiyorsunuz sorusuna Ronaldo'nun verdigi yanit budur, o hissi kaybetmemek , sürekli kilmak.. Ben dünyanin en iyisi oldum ama hedefim efsane olmaktir diyor.. Özür diliyorum ama kicindaki killari bile tras ediyor zira diyor ki bu dahi hiz konusunda bana avantaj saglayacaktir.. Her gün günde 3000 sinavi ceken adamdir.. Metzelder onun sezon boyunca alkol dahi icmedigini söyler, basarili olmak icin gereken her seyi harfiyen yerine getiren cok ama cok özel bir oyuncudur..

Ronaldo, Messi en cok tekniginin ya da yeteneginin ise yaramadigi yerde caliskanliklari sayesinde gelistirdikleri sut teknikleriyle kendilerini sürekli gündemde tutacak golleri atmistir. Bir adamin sutunun zayif olmasi calismamasindan ileri gelir, baska bir sey degil..

Baglayalim Arda Turan'a. Cevat Güler diyor ki kaptanlik verilmesi cok büyük bir hata. Her idman sonrasi ekstra calisma yapmasi gerekir iken o takimin problemleri ile ilgileniyor.. Onun daha iyi olmasi icin calismasina izin verilmeliydi.. Katiliyorum kesinlikle ve hala umut var diyorum. Hagi gibi Ronaldo, Messi gibi siki calisma temposuna girmeyen özellikle günümüz futbolunda tutunamaz.. Sahada ekstra isler yapan, disarida ekstra calisanlardan olacaktir artik..

26 yorum:

Osman dedi ki...

öyle, ferguson da demis "bugüne kadarki en caliskan oyuncum ronaldo idi" diye.

ama abi, su dünkü fakof derken ki yüz ifadesi, cok itici be. yani, tam o lafi diyen agizina agizina patlatacaksin söyle... sonra gitsin, kanli dudakla golünü atsin.

outlaw dedi ki...

calismak mükemmel olmanin olmazsa olmazi tabii, ama tek basina yeterli degil sanki, sen daha calismaya karar vermeden önce sekillenmis bir potansiyel var sanki...

jimi hendrix ergenlik yillarinda neredeyse günde on saat gitar calistigini, birlikte calistigi arkadasinin evine kilometrelerce yürüdügünü anlatir. bunlari yapmamis olsa hicbir zaman hendrix olamayacakti tabii. yillar önce tatilde tanisip sohbet ettigim nejat yavasogullari da, o zamanki gitaristlerinin günde bes saat calistigini söylemisti. ama bak ne olmus, ben bile adamin adini hatirlamiyorum. en fazla "iyi" olabilmis adam cok calisarak.

Borges dedi ki...

Outlaw: Her calisan bu seviyeye gelecek olur demiyorum ama belirli bir noktaya gelen insanin gecmisinde "calismak" oldukca önemlidir. olmazsa olmazi.!

TA dedi ki...

ben ronaldonun büyük bir oyuncu olduğunu düşünmüyorum.fergusonun elinde ve sisteminde başarılı oldu.ama çok büyük bir oyuncu kesinlikle değil.estetik anlamda çok klas ince hareketleri neredeyse yok.uzaktan sert şutları ve boş alan bulursa driplingi var.inceci kesinlikle değil.gelmiş geçmiş ilk 100 klas oyuncu arasına girmez. güce ve hıza dayalı bir oyuncu olduğu için her zaman fizik olarak yüksek sevide olmak zorunda.
ronaldonun niçin bu kadar abartıldığınada şaşıyorum.estetik olarak çok fazla golünü hatırlamıyorum.akıl dolu ince klas gollerde göremiyorum.uzaktan sert şutları trabzonlu hamide atıyordu.
ronaldo estetik klas oyuncular konusunda kesinlikle sınıfta kalır.

Borges dedi ki...

TA: "Ferguson'suz" iki ay sakat olup oynamadigi bir dönemde bir sezonda 33 gol atti Madrid'te. Golleri surada.

http://www.youtube.com/watch?v=hxZC0cxMJb4

Gerd Müller'in de estetik cok golü yoktur ama efsanedir ki bu adamin fazlasiyla vardir. Calimi da frikigi de estetik golleri de olan bir adamdir. Ama degil diyorsaniz bunun tartismasi olmaz. Ronaldo Hami farkini ben anlatamam.. futbolu yorumlama, bakis acisi cok ama cok farkli, ben de sizi ya da bu gibi bakis acilarini anlamiyorum misal.. olagan bunlar.

Erdem Karakuş dedi ki...

Arda'nın ne efsane olmak gibi bir amacı var, ne de kendini geliştirmek gibi bir amacı var. Para var, şöhret var, güzel bir sevgili var. Galatasaray gibi bir takımda kaptan, ülkenin en önemli yıldızı. Kendini bu havaya bırakmış adam hiçbir şekilde gelişemez. Özellikle ilk yılında izlediğimiz maçlardaki o saf yeteneğinden, verdiği heyecandan en ufak bir eser kalmadı.

sceamgid dedi ki...

guzel bir yazi olmus.ben cr'i sevmem ,messi ve barca taraftariyim ,ama cristiano ronaldo kendini gercekten inanılmaz gelistirdi,ingiltereye ilk geldigi yillarda ne uzaktan sutu ,ne hava hakimiyeti, nede fiziki gucu vardi bu kadar,eger bunlari gelistiremese su anda queresma kadar bile adi anilmazdi belkide dunya futbolunda,manuya geldigi ilk yillarda ondan bekleneni pek veremedi aslinda,manu sampiyonluklara baslamadan onceki yil nerdeyse valenciyaya gidiyordu,ama ferguson ona guvendi ve bu gunlere geldi ronaldo. onunda sansi ingilterede ferguson gibi bir adamin yanına gitmesi,ingiliz liginde oynanan futbolun gerektirdigi tum ozelikleri kazandi ronaldo,bugun ingilterede en vasat orta saha oyuncusu bile uzaktan muthis goller atabiliyor,manu devamlı kanatlardan gelen bir takım,eger cok gol atmak istiyorsan hava toplarına hakim olman gerekli,fizik gucu zaten her zaman cok onemli,eger beckhamın varisiysen frikik golude atman gerekli,iste cr gereken bu ozelliklerin bunların hepsini gelistirdi,futbol tarihindeki en komple oyunculardan biri hucum anlamında ,messiden cok daha komple bir oyuncu olduguda dogrudur.ama messiyle farki iste cr'in tum bu ozelliklerin oyunda yarattigi etkiyi hatta fazlasını messinin sadece bir ayagiyla,sol ayagiyla yapabilmesi,iste messi bu yuzden dunyanın en iyi oyuncusu ve gelmis gecmis en buyuk oyuncularından biri ve belkide en buyugu olacak.
ayrica ben daha once cr'in caliskanligi ile ilgili herhangi birsey okumamama ragmen bundan emindim manuya ilk geldigindeki ve su anki durumunu bilen biri olarak.

Liverbird dedi ki...

Messi gibi adamlar demissin de, Messi'nin yanlis bir sekilde melek gibi yansitildigini dusunuyorum.

Elle gol atip, 'ne var bunda tarzinda' aciklama yapan da Messi, sampiyonluk yarisindayken son macta, 'Real'in rakibine tesvik primi vermeliyiz' diyen de Messi, Valencia macinda rakip oyuncu yerde kivraniyorken tehlikeli bir pozisyon bile yokken orta sahada topu taca atmayan da Messi.

)-( Asabi BalıK )-( dedi ki...

Çok doğru, güzel yazı olmuş Borges. Bizim avrupadan yetişmemiş Türk futbolcularının kazmalıklarını gördükçe inanın kafayı kırıyorum. Her yönüyle çok çok tembel olduğumuz aşikar.
Ben de gençken bir X belediyesporun genç takımında oynadım. Beni sadece fiziğime bakarak aldılar. Sonra herşeyi orada öğrendim ve her öğrendiğim şeyden sonra "vayy bee, meğer böyle oluyormuş" dedim. İşte mesela havadan gelen topu göğüsle almak, arka-çaprazdan gelen topu önüne alıp dribbling yapmak, ikili mücadelede omzunla kendine avantaj sağlamak gibi.
Kısaca "-Fundamental-" deniyor. Örneğin kalas ingiliz ve alman oyunculara bakın, yetenek yoktur ama sağlam bir altyapıları vardır, üstüne çok çalışır, makina gibi oynarlar sonra. Bizimkiler daha orta yapamıyorlar. Daha çoook ekmek yememiz lazım çoook.

julien sorel dedi ki...

arda ile messi'nin, bak ronaldo'yu saymıyorum bile, vücutları arasındaki fark, mesleklerine duydukları saygıyı doğrudan yansıtıyor borges...

messi tişörtünü çıkartınca kısa boyuna rağmen sağlam vücudunu görüyorsunuz. arda'da ise dar omuzlar, çelimsiz gögüsler ve hafiften yağlanmaya müsait bir bel bölgesi...

türkiye'nin en iyi futbolcusu bile olsa epl'de yarım devre ancak oynar. işte bizim büyük kaptanımız....

malum medya gibi, kendisini çok eleştirip yerden yere vurmak da istemiyorum, en nihayetinde bu türkiye'de olmayan bir zihniyet eksikliğidir. iyi olanın daha iyi olması için çalışması nadir görülen bir durumdur. çok iyi olanın ise en iyi olmak için çalışmasına gerek yoktur. o zaten efsanedir, büyük kaptandır.

senin, benim sıradan bir insanın yirmi yılda kazandığı parayı bir ayda, bir sezonda kazanıp. kendine iyi bakmadan, çalışmadan yerinde sayan, hatta gerileyen türk futbolcusu adı arda'dır, hasan'dır, sergen'dir farketmez, dünyanın en büyük nankörüdür, hatta hıyarıdır...

bahtiyar dedi ki...

"ronaldo'nun tekniği iyi değil ve estetik golleri yok" bambaşkaymışsın valla.

neyse 3000 şınav değilde 3000 mekik sanıyorum o. kolu tutmaz adamın.

Fuzzy Logic dedi ki...

Hagi'nin galatasaray'da ücüncü sezonunda galatasaray antremanina gitmistim. Antereman biter bitmez bircok futbolcu kosar adimlarla soyunma odasina giderken Hagi alt yapidan 3 cocugu (biri kaleci, diger ikisi top toplayici olarak) yanina alarak ciplak ayakla yüzlerce sut calismasi yapmisti ve hagi o zaman 34-35 yaslarindaydi.

Adsız dedi ki...

İşte bu yüzden Arda'nın adamakıllı bir mentöre, bir motivatöre ihtiyacı var. Bir röportajında "Orhan Ak ben kötü oynayınca bana kızardı" demişti. Şu an ona kızacak bir Orhan'ı geçtim, hatasını söyleyecek bir kişi bile yok çevresinde. Basın yeri geliyor pohpohluyor, yeri geliyor hakkında asparagas düzüyor bol bol. Aynı muameleyi taraftardan da görünce Arda'nın morali dibe vuruyor doğal olarak. Parladığı zaman sırtı sıvazlandı, hataları görmezden gelindi "iyi oynasın da ne yaparsa yapsın" denerek, ilk performans düşüklüğünde sinema kapatması sorun edildi, kendisine sırt çevrildi.

Arda doğuştan profesyonel değil, Ronaldo da Messi de değildi ama ikisinin de çok önemli bir özelliği vardı ki Arda'da da vardır bu bence: kazanma hırsı. Messi "kazanmak istemeyenleri anlamıyorum, ben hep kazanmayı isterim" der, Ronaldo'nun hırsı da malum, zaten Ferguson'un onda istediği de her şeyden önce budur. Rafael için de "bu çocuk beni çok etkiliyor, hep kazanmak istiyor" demişti Ferguson. Bir oyuncuda neye önem verdiğini gösteiyor bu sözleri. İşte Ronaldo'yu böyle bir futbolcu yapan, kulübün kasasına 100 milyona yakın katkı yapan da Ferguson'dur fakat bunda Ronaldo'nun hırsı da önemlidir. Durum basit aslında; oyuncu kendini geliştirmek için mutlaka bir motivatöre ihtiyaç duyar. Messi'nin yetiştiği ortam motivatörüdür aslında; La Masia. Servet bile Kalli sayesinde şampiyonluk getirecek kadar özverili bir oyun oynadı. İşte Arda da şut çalışmıyorsa, basenleri günden güne genişliyorsa, kafayı futbola veremiyorsa bunun sebebi sadece kendisi değildir.

Unknown dedi ki...

kaptanlik ekstra idmani niye etkiler yav? Niye etkilesin?

Arda hic te öyle takimin problemleriyle ilgilenir bi görüntüde degil, gayet sosyal, bos zamanlarini dolu degerlendiren bi imaj cizdi gecen sene.

Adamin icinde olucak ekstra idman, gerisi tiriska..

kupabizim.blogspot dedi ki...

Tanju gençlik yıllarında her antreman sonrası çalıştığını anlatmıştı bir röportajında.

Sonra tabi Hülya Avşar, araba tutkusu yanlış arkadaşlıklar derken kendisini geliştiremedi. O dönemin büyük golcüsüydü. O da bugünün Ronaldo'su gibi çalışsaydı çok farklı olabilirdi. Salt yetenek ile ancak 1.lig gol kralı olabildi.

Saygılarımla,

Hobareeyy dedi ki...

Müthiş yazı.Ronaldo ve Messi doğduklarında 100 potansiyel ile doğmuşlar belki ama bu çalışmaları olmasa 100 e ulaşamayacaklardı.Klasik örnek ama Sergen 100 olmasa bile 80-90 potansiyelle doğmuş anasından ama maximum ulaştığı verim 50 bile değildir.
Ayrıca Ronaldo'yu Hami'ye benzeten arkadaş futbolu sadece izlesin hiç bir yere yorum yazmasın yazarsada hobi olarak bir kağıda yazsın kendi okusun.Hami'ye kötü demiyorum ama muhtemelen gelmiş geçmiş en komple oyuncuyu sadece fizik gücüyle oynayan biri yapmak çok cahilce.Jeneriklik golü yok demekse büsbütün futboldan anlamamak çünkü Porto'ya ortasahadan attığı gol yeter sadece.
Ayrıca sakatlık falan olmazsa fiziğinden 35 ine kadar bişey kaybedeceğini sanmıyorum çünkü çok çok iyi bir profesyonel.

siriusjames dedi ki...

Lizbon zamanı:
http://www.cronaldo7.es/imagenes/sporting.jpg
Manu'da ilk zamanları:
http://www.cristiano-ronaldo-7.com/wp-content/uploads/2007/03/cristiano-ronaldo-man-united.jpg
Real Madrid zamanı:
http://www.getyourtruthaboutabsbonus.com/how-to-get-six-pack-abs/wp-content/uploads/2010/04/1233840-077.jpg

66:
http://www.kaliteliresimler.com/data/media/535/arda_turan2.jpg
10:
http://2.bp.blogspot.com/_Cwhz9JSMNuQ/SwP_seZnXTI/AAAAAAAAA6M/U5ZFDg1aHKU/s1600/B_3a1e31ed422e7c59a3d76b213addd71f.jpg

Fark bu resimlerle kolayca özetlenebilir bence. Manchester United'daki ilk zamanlarını hatırlıyorum Ronaldo'nun, hatta Goal dergisi yanlış hatırlamıyorsam posterini vermişti. İncecik bacaklar, çelimsiz bir fizik vardı neredeyse. Şimdiki halini görüyoruz. Arda'nın da bacakları incecikti, şimdi sadece baldırları kalınlaştı, neredeyse göbeği var.

Futbolcunun önce kendine saygısı olmalı.

Pan Monroe dedi ki...

Söylediğine kesinlikle katılıyorum. Hatta aynı şey Beckham için de geçerliydi. 25-30 yaş arası Beckham mükemmel bir futbolcuydu ve Türkiye'de ona artist diyen topçunun 2-3 katı çalışırdı.

Ama bana desen ki şu Ronaldo'yu mu, yoksa Brezilya ligindeki bizim şişko olanı mı izlersin diye; bugün bile Brezilyalıyı izlemeyi tercih ederim. Ben Cristiano'nun kibirini, artistliğini falan değil, stilini sevmiyorum. Herşeyi yapabiliyor; hızlı, güçlü,adam eksiltiyor,topa iyi vuruyor, kafa vuruşları bir kanat adamı için kusursuz, daha ne yapabilir bir hücum oyuncusu?

fakat gelgelelim o bilek hareketleri adamın ayağına yakışmıyor be arkadaş.. Figo'daki estetiğin yarısı bile yok Cristiano'da. Bu yüzden de yaptığı çoğu saçma sapan hareket can sıkıyor. Bu bağlamda da Messi ve Ronaldo arasında çalışmanın dışında başka bir temel fark var. O da saf yetenek dediğimiz şey.

Arda ne kadar çalışırsa çalışsın, Sergen'deki futbol kudretine sahip olamayacak. Ronaldo Messi kıyaslamasında Ronaldo aleyhine işleyen adaletsizlik de bu zaten.

Borges dedi ki...

Siriusjames: Cok güzel bir belgeleme diyelim.

Pan Monroe: O baska bak. Ben de misal Romario yetenegine hayranim. Hani topa vurur ,kaleci dibinden gecen topa kipirdayamaz ya.. Romario cok baskaydi, ve "gercek" ronaldo da keza kesinlikle. Yine de bugün bu adamin dünyanin en iyi üc fubtolcusundan birisi oldugunu degistirmiyor, Madrid'de son dönemde yaptiklari ortadadir.. inailmazdi ki farkli bir ligde kendisini kanitlamistir bana göre

Pan Monroe dedi ki...

Ronaldo en iyilerden biri mi? Neden olmasın ki, şu anda zaten ortada ahım şahım fark yaratan kaç tane oyuncu var.Kesinlikle öyledir.

Ama Zidane futbolu bıraktıktan sonra Messi dışında o "fark yaratma" olayına yaklaşan bir oyuncu çıkmadı bana göre. Ben Messi'yi bu yüzden seviyorum, çünkü bana bu özelliğiyle heyecan veriyor.10 kişiyi çalımlamış, havada takla atmış, o kadar da önemli değil benim içim. Messi kesinlikle oynadığı takımın bütün kimyasını değiştiriyor, stadın atmosferini bile değiştiriyor.

Ronaldo tek başına maçları aldırabilecek kadar yetenekli bir adam. Lakin yukarda bahsettiğim şeyi yapabildiğini hiç görmedim. Onla oynamaya can atan bir Evra ya da Ramos hiç görmedim izlediğim maçlarda. Ben sorunun biraz da bu olduğunu düşünüyorum.

Yine de bu iki oyuncuyu kıyaslamak gereksiz sonuçta, ikisi de çok başarılı ve ikisi de umarım bize çok daha iyi maçlar izletirler.

aksilaz dedi ki...

Ronaldo fiziki üstünlüğünü çok iyi kullanıyor. Futbol aklı üst düzey olmasada yetenekli ve en önemlisi sahada herşeyi yapabilecek kadar güçlü. Messi'den tek farkı futbol aklıdır. Buda Messi'yi üstün yapan özelliktir.

Bana Arda deme Borges :) ben bile daha iyi şut çekiyorum neredeyse

varol döken dedi ki...

ben sana yorum yazma demiyorum, hobi olarak yine yaz...

zachpaulsen dedi ki...

ben; çalışma&kazanma&azim gibi özelliklerin de aynen yetenek gibi insanında doğuştan gelen özellikleri olduğuna inanıyorum. kimisinin yenetenekleri sınırlıdır ama inanılmaz bişr azmi, hırsı, kazanma arzusu vardır ve bu sebeple kendini geliştirmek saatlerce çalışır. pratik yapar. aynı hareketi belki de yüzbin kez tekrar eder. Örn: İbrahim kutluay. bence basketvol açısında çok yetersiz, sol eli olmayan, sürati, fundemantali zayıf olan ibrahim; eğer müthiş azimine sahip olmasaydı bugün kimsenin tanımadığı ve alt liglerde basket oynamış bir oyuncu olarak kariyerini sonlandıracaktı. ama kendinden bence katbe kat yetenekli olan harun erdenaydan çok daha büyük bir kariyer yapmış ve başarı kazanmıştır.

zaten yetenek ve azim bir araya geldiği zaman jordan oluyorsun, kobe oluyorsun. aynı şekilde futbolda da messi, ronaldo buna örnektir.

bence çalışma isteği be uğurda acı çekmeyi göze almak, birçok şeyden mahrum kalmak müthiş bir adanmışlığı ve kararlılığı beraberinde getirir ki bu da tamamen içsel birşeydir. yani içeriden gelir.

dolayısıyla bu işin dışarından gelecek olan motivasyon veya bu tarz şeylerle ilgisi yoktur bence. o kişi de varsa vardır. yoksa yoktur.

işte sergen de yoktu o kadar oldu. arda da kazanma hırsı var gibi görünüyor ama sanki bazı şeyler onun içindeki bu gücü gölgelemiş görünüyor. umarım tekrar bu isteğe ulaşır ve gerçekten bir dünya yıldızı olur.

Borges dedi ki...

Hucum Futbol: Calismak, algiyla ilgili bir meseledir dogustan gelen yetenek degildir. Cok insana ögretilmistir, sonradan kazandirilmistir.

varol döken dedi ki...

insanın içinde yoksa kimse ona bir şey öğretemez... o ya vardır ya yoktur... bazen çıkmaz asla gerekli koşullar oluşmazsa bazen de hiç olmadık ve ummadık bir yerde çıkar... arda'da o ışık var, yapacak bunu... sergen de hala beni bayern istiyordu ama tanıyınca almadılar fıkraları anlatacak...

Pan Monroe dedi ki...

çalışmak algısal bir durum olabilir, ama azim ve kararlılık gibi şeylerin de doğuştan geldiğine ben de katılıyorum. Bunlar da oyuncunun mental yapısının büyük kısmını inşaa eder zaten. tabi ki çalışkanlığa da etki eder. (her zaman direkt olmasa da)

Maldini, Gerrard, Sammer,hatta Bülent Korkmaz gibi adamların ne olacağı daha 9 yaşlarında bile belliydi, kararlılık çalışkanlık konusunda en büyük motivasyondur.

Arda'da bu kararlılık bence var. Ama bunu her zaman pozitife çevirebilecek bir aklı yok, daha doğrusu eğitimi yok. Ama onun en büyük problemi tutkusunu yitirmiş olması şu anda. Tam bi Hakan Şükür küskünlüğü sendromu oluşmuş Arda'da. Adamı deli eden o memnuniyetsiz suratı 20 sene Hakan'ı izlemiş insanlar olarak çok iyi biliyoruz ne yazık ki.