7 Temmuz 2010

Almanya - Ispanya Maci Öncesi.!



Almanya, Ispanya karsisinda Euro 2008 finaline nazaran daha fazla sansi olsa da bu macin favorisi degil.

Ispanya, kalabalik orta sahasi nedeniyle Almanya'nin üc ve bazen dörtlenebilen ofansif orta saha gücüne karsilik verebilecek turnuvadaki iki takimdan birisidir. Turnuvanin basindan bu yana sadece Ispanya ile Brezilya'nin Almanya'yi yenebilecegini düsünmüsümümdür. Daha dogru bir ifade ile herkesin herkesi yenebilecegi bu futbol dünyasinda futbol acisindan üstünlük kurabilecek nadir takimlarin basinda geliyor. Diger bütün ülkeler eski alman mentalitesinden bir parca da olsa tasima gayreti icerisinde güzel futbollarindan vazgecer iken Löw'ün kombinasyon futbolu adi altinda oynatmaya calistigi futbol felsefesi biraz da Barca-Ispanya'dan alinmadir. Bu acidan Ispanya, Almanya'nin bir boy büyügüdür.

Her iki takim da aslinda kabaca 4-5-1 diziliminde sahaya cikacaklar. Ispanya'nin sol kenarina Villa'yi yerlestirme ihtimali kendi adima Almanya'nin en büyük kozudur. Villa, kenarda disforvetlige soyundugu ölcüde bireysel performans olarak basarili dahi olsa hem Almanya'nin Müller olmasa dahi güclü olan kanadini daha güclü yapacak ve ayni zamanda bir orta saha elemanindan yoksun bir sekilde turnuva boyunca gösterdigi gibi daha az kombinasyon futbolunu oynayacagi ortam dogacaktir. 2008 Senna performansinin olmadigi yerde bir eksik orta saha, gereginden fazla geriye kosmak zorunda olan Xavi ile ileri ucun arasini actigi ölcüde Ispanya oyun acisindan sorunlu bir orta sahaya sahip oluyor.Villa, kenarda oyuna bütünlük katamiyor; ancak ve ancak kenardan etkili olup gol atip ya da attirdigi vakit isine yariyor ama genel ispanya performansini baltalayan önemli faktörlerden birisi konumununda olacaktir.

Olur da Del Bosque, yakaladigi dogrudan vazgecmez, Villa'yi merkez forvet ve kenara Iniesta'yi yerlestirip Xavi'nin yanina da Fabreagas'i koyarsa Almanya'nin oyuna eskisi gibi hakim olma konusunda isi oldukca zorlasacaktir.



Almanya, turnuva icerisinde sol kenarindan 29 gollük pozisyon yer iken sag kenarinda(Lahm) bu sayi sadece 10'dur. Dolayisla Ramos tehtiti bu macta önlem almasi gereken durumlardan sadece bir tanesidir. Schweinsteiger'in geride yardima gelip Isvicre gibi Ramos'u iceriksiz ortalara dogru yönlendirmezse sonu Almanya adina kötü bitecektir hikayenin.. Keza Almanya'nin da güclü oldugu sag kenarin hucumunda Villa, gerisinde de Capdevila olursa ibre bu sefer Almanya'dan yana olacaktir.. Her iki takimin da güclü oldugu kanadini zayif bekleri koruyacaktir. Gollü bir macin habercisi olabilir bu..

Ispanya'nin orta saha kalabaligi icerisinde Mesut Özil'in oyun kuracak genis alan bulmasi imkansiza yakin iken Trochowski'nin oynamasi durumunda Podolski'nin dahi geriye yardim ettigi bir ortamda Ispanya'nin kolay bir sekilde hakimiyet kurmasi da o kadar kolay olmayacaktir.

Almanya ise bir sekilde Ispanya'dan bu turnuvada daha formda bir ekiptir. Ispanya, her on bes atagindan sadece birisini gol yapabilir iken bu rakam Almanyada altidir. Dolayisla efektif olma, form durumu ve motivasyon acisindan rakibinden Almanya bir adim öndedir.

Garip istatistikler de mevcut.

Ömrü hayatinda ilk defa Ispanya'nin dünya kupasinda yari finale kaldigi ortamda Almanya 12. kez yari final oynayarak bu alanda rekorun da sahibidir. Penaltilar konusunda ise yine Almanya dört kez sonucuna tur bagladigi ortamda hepsini kazanir iken Ispanya'nin üc penalti eslesmesinde sadece bir kere mutlu sona ulasmistir. Dünya Kupasi tarihinde üc kez karsilasirlar iken Almanya iki galibiyet ve bir beraberlik ile istatistiksel üstünlügünü burada da korumayi basarmistir.

Bana göre bu turnuvanin final macidir. Her iki takim da oynadiklari oyun neticesinde güzel bir yari final karsilasmasini bize vaad ediyorlar. Umalim ki hak edenin, oynayanin kazandigi bir mac olsun.

8 yorum:

Sinan Yılmaz dedi ki...

Ispanya, kalabalik orta sahasi nedeniyle Almanya'nin üc ve bazen dörtlenebilen ofansif orta saha gücüne karsilik verebilecek turnuvadaki iki takimdan birisidir. Turnuvanin basindan bu yana sadece Ispanya ile Brezilya'nin Almanya'yi yenebilecegini düsünmüsümümdür.

Yazının en önemli yeri burasıydı. Ben de öyle düşünmüşümdür :)

Unknown dedi ki...

Turnuva başından beri oynadıkları rakibe göre oyuna bakarsak Almanya çok üstün gözüküyor.
Almanya ortasahası hep beraber hareket ediyor ve ileride bir anda kalabalıklaşabiliyorlar. Bugün yapacakları pres ile İspanya'yı bunaltabilirler.
Ben Almanya'nın yine ilk golü atarak kazanacağını düşünüyorum.
Not: Bir Dünya kupası yarışmasına katıldım ve 11 kişilik kadromda 7 Alman oyuncu var :) Neuer - Lahm - Boateng - Schweinsteiger - Mesut - Khedira - Klose .

sozcelyk dedi ki...

hakedenin oynayanın değil almanya'nın kazandığı bir maç olsun diliyorum öncelikle.

top rakipteyken pire gibi başına üşüşen orta sahasıyla ispanya almanlara top yaptırmaz , eğer ki arj maçı gibi erken bir gol bulabilirse almanya işte o zaman klasik 2010 almanyasını sahada görürüz lakin ispanya almanyanın şu ana kadar oynamış olduğu takımlardan çok çok daha organize bir ekiple karşı karşıya dolayısıyla almanya bunaltmaz bunalır diye düşünüyorum.

turnuva başından beri vasat olan torres yedeğe çekilecektir , onun yerinde orta sahaya fabregas ya da pedro takviyesi ileri uçta da villa yı görürüz diye düşünüyorum zira yeniköylü amcamız villayı sol açoğa bırakıp almanların en güçlü oldukları yeri savunmasız hale getirmek istemez, forvetten bozma ters ayaklı kanat oyuncusuyla içeri katedip çok maç kazandıysa da almanların sağını delmesi pek mümkün değil , eğer ki lahm euro 2008 performanısna yakınsarsa ( evet sabrinin lahmı sepetlemesinden bahsediyorum ) işte o zaman almanlar için yandı gülüm keten helva. ( gerçi o zaman lahm soldaydı ama neyse )

podolski turnuvanın en çok şut çeken oyuncularından malum olduğu üzre , casillasın da uzun zamandır mantara bağladığını göz önünde bulundurursak podolski de ispanyanın canını yakabilir ama önce serigo ramosla başabaş mücadele edebilecek kondisyona sahip olması lazım.

iş bence almanyanın kalecisi neuer de bitecek , çok klişe olacak belki ama ne kadar kurtarırsa almanya için o kadar iyi.

dediğim gibi iyi de oynasa kötü de oynasa almanlar kazansın.

Pan Monroe dedi ki...

İspanya, o çok alıştığımız kontrol futbolunu Şili'nin direnci karşısında dahi uygulayamadı. Kim ne derse desin, skor ne olursa olsun, son yıllarda İspanya'yı Şili'nin ilk yarıda ezdiği kadar ezen bir takım izlemedim. Eğer iş bitirici adamları biraz kalifiye olsaydı o 45 dakika içinde dağıtırlardı İspanyolları. Ama ne oldu? Bir saçma hata, ardından tecrübe konuştu ve İspanyollar rahatladı.

Eğer Löw bu maçı dikkate aldıysa (ki aldığı su götürmez) Agresif bir oyunun İspanya'ya karşı etkili olduğunu da görmüştür.İspanya'nın bu tip baskıları pas büyüleri sayesinde rahatça kıracağı düşünüldüğünden kimse cesaret edemiyordu. Ama görüldü ki, bu kararlılık, onları da yarı sahalarında paniğe zorluyor. Almanya özellikle kendi bölgesinde ve orta alanda kaptığı toplarla müthiş organize çıkabilen bir takım. Ama bunu İspanyol'lara uygulamanız zor; çünkü hücuma çıkarken de çok doğru yerleştikleri için, o kadar rahat bir hareket alanı bulamazsınız çıkışlarda. Bu yüzden top orta sahada görücüye çıkmadan bu ön baskıyı kurmalılar. Almanya oyunu kesinlikle İspanya insiyatifine vermemeli. Eğer rakibiyle orta alanda top kullanma yarışına heveslenirse, Khedira'ya top göstermeden 5 kilo kaybettirir İspanya :)

İspanya içinse durum değişik. Evet performansları kötü de olsa ,belirgin bir "temel" üstünlükleri olduğu su götürmez. Ama bence onlar da şu maçta sürpriz işler yapmalılar. Ve diğer maçlara nazaran, bugün olası bir Torres- Mert (ya da diğer oğlan) eşleşmesinde ben Torres'in üstün olacağını düşünüyorum. Bu maç teamüllerin üstüne çıkacak.

Gönlüm, Klinssman'lı dönemlerden beri en eğlenceli ve tempolu futbolunu oynayan Almanya'dan yana.
Umarım keyifli bir maç olur.

Borges dedi ki...

Pan Monroe: O zaman Torres hazirdi, formdaydi ve dagitti alman savunmasini. Mertesacker-Lahm.. ikisini birden gecip golü atti.

bugün ayni durumda Villa vaer. Kenardaki Villa'yi ihtimal o ya durdurabilir ama merkezde Villa oynar, oraya da orta sahamsi oyuncu gelirse isleri zorlasir.

Makina düzeninde oynayan bir takim var, arizalari vardir lakin almanlarin isleri cok zordur cunku zamanla forma girmis bir ispanya da var karsilarinda. Tehlikeli ama bizim icin cok keyifli bir mac olacaktir.

Pan Monroe dedi ki...

bir paragraf da Mueller'e açmak istiyorum. Almanya için gerçekten çok büyük bir talihsizlik. Mueller bana göre turnuva başından beri en oynaması gereken maçta yok. Sadece yarı final olması değil, rakibin İspanya olması problem. Mueller, mevcut Almanya kadrosu içinde reaksiyonu en yüksek oyuncu bana göre. O kadar klasik dışı bir adam ki, bu reaksiyonla yarattığı beklenmedik işleri, Mesut'tan falan göremiyorsunuz. Oyun stili olarak olmasa da, bu açıdan Nedved'e benzetiyorum ben Mueller'i. Temposu dışında etiketleyeceğimiz çok üstün bir özelliği yok, ama herşeyi yapıyor,kimsenin yapamadıkları da dahil.Bu tarz oyuncular İspanyollar için çok ters.

Sade dedi ki...

gönlüm almanya'dan yana neden acaba :) ?

alper dedi ki...

3-1 yada 4-2 lik bir almanya galibiyeti bekliyorum hemde 90 dakika sonunda.neden niçin bilmiyorum ama bu yıl ki ispanya 2 yıl önceki ispanya değil sanırım beni böyle düşündüren bu.podolski-schwe ve trochowski golleri bulur.mesut kırmızı kart görür.almanya finale çıkar kupayı hollanda alır işte o zaman üzülürüm.