23 Eylül 2010

Nuri Neden Milli Takımda Oynamıyor ?



Kızmak, isyan etmek yeterince yaptığımız şeyler. Ama kim çalıştırdığı takımın kötü olmasını ister ? Hiddink Nuri'nin değerini göremeyecek insan değil ve onun gözünden bakıp bir açıklama bulmak gerekir..

Bu bölgenin oyuncusunun takım içerisindeki rolü ve kabul edilebilirliği çok önemlidir. Hiddink onu dışarıda gösterdiği performans sonucu takıma alıyor ama içeride Milli takım ile yapılan antrenmanlar içerisindeki performansa göre de değil ilk onbire maç kadrosunun içerisine dahi almıyor. Buradan bakmak gerek..

Bu iki farklı performansın nedenlerine de eğilmek gerek.. BirGün'deki yazıda buna değinmiştik biz..

" Bu sorunun cevabını belki Nuri Şahin’in Almanya’da katıldığı bir televizyon programında gurbetçilerin hangi ulusal takımı neden seçtiği üzerine söylediklerinde aramak gerekir. Nuri, gurbetçilerin U15 ile U20 arasında nerede oynuyorsa orada kalmak istemesinin doğal olduğunu belirtiyor zira kabul edilebilirlik sorununun olabileceğinden dem vuruyor. Forvet, defans ya da kaleci için değil belki ama gelişen futbolun artık kalbi olan modern orta sahalar için diğerleri ile olan ilişkisi performansları da etkiliyor. Bu bölgenin oyuncularına kendiliğinden bir liderlik eklentisi söz konusu ve maç içerisinde iki bölgenin birleştiricisi konumunda ‘diğerleriyle olan ilişkisi belirleyici oluyor. Takımın içerisinde kaynaşıp o bölgenin lideri olamadığınız vakit farklı performanslar ortaya çıkıyor."


Dortmund'un dün attığı ikinci gole bakın.. Bender atağı kestikten sonra üstelik önü boş olmasına rağmen Nuri'yi arıyor. Ona topu geride oyun kurması için veriyor ve o da uygun bölgeye topu gönderip asistini yapıyor..

Su istatistik çok önemlidir. Son beş maçtır Nuri Şahin takımın topa en çok sahip olan oyuncusu. Topla teması maç içerisinde yüzü buluyor bazen.. Bu milli takımda gerçekleşmez ve Hiddink bunu talimatlarıyla gerçeleştirmesi için önce Nuri'nin bu liderlik vasfına inanacak..

Şunu da kabul edelim ki Emre Belözoğlu ile aynı görevi yapıyor ve Emre, Nuri'den daha iyidir bu konuda. Benim futbol anlayışıma göre Emre bu rolü milli takımda en iyi yapacak oyuncudur ve fakat onun olası sakatlığında dahi yedekte bulundurulmamasını işte ben de anlamıyorum.. Bunun dışında yan rollerde Nuri ne kadar iyidir ?

Emre'nin yanında da oynayabilir ama sanılanın aksine bu defansif zaafiyete neden olabilir. Ben onun oynatılmama nedenini biraz olsun anlayabiliyorum ama yedekte dahi bulundurulmayacak ölçüde değersiz görülmesini ise hiçbir şekilde anlamıyorum.. Takım içi kabul edilebilirlik sorununu Hiddink değil Türk yardımcıları önce elbette görebilir ve sonra bir ihtimal çözebilir..

Forvet veya stoper için bunlar çok da önemli değildir ama Schweinsteiger'in de üzerinde durduğu gibi kenar oyuncusunun aksine sahanın tamamına yakını ile ilişkiye giren bir pozisyon için bunlar önemlidir.

Zaman vermek gerekir.. Zamanla takıma ısınıp kaynaşacaktir çünkü tanısanız siz de seversiniz öyle de güzel bir adam. Hiddink onu oturtacaktır, tek sorun biraz zaman..

Nuri oraya oturursa; on yıl kalkmaz..

14 yorum:

Adem dedi ki...

Değindiğin rolü, Emre'nin Nuri'den iyi yapamadığını, yapamayacağını düşünüyorum. Bunun için de istatistiklerim var. Şu söylenilebilir, etrafında oynayan oyuncularla ilişkisi açısından Emre Nuri'den öndedir. Çünkü hizipçi bir kitlenin içinden gelir, hizipçiliği iyi bilir. Bunu anlarım.

Ama bir orta saha oyuncusu olarak, profesyonel bir futbolcu olarak Emre Nuri'nin her açıdan çok gerisindedir. Yukarıda da değindiğim gibi, Nuri'den daha iyi yaptığını belirttiğin işlerde de Nuri'nin çok çok gerisindedir. Bir örnek vermişsin, Bender topu alır, Nuri'yi arar, Nuri pası verir, ve gol. Ve Nuri maç içinde çok kez topla buluşur. Sonrasında bunu Emre'nin de yaptığını, hem de daha iyi yaptığını belirtmişsin.

Bu Millî takımın son 20 maçında atılan gollerin kaçı Emre'nin asisti neticesinde gelmiştir mesela? Topla onca buluşmasına rağmen ataklara direkt etki ettiği pozisyon sayısı kaçtır? Bir Hamit Altıntop kadar bile yoktur. Emre'nin yapması gerekenlerin çoğunu, ondan daha az topla buluşan Hamit yapmaktadır.

TheTurk dedi ki...

sabri'nin sakatlık diyeti olarak rijkaard: "nuri'yi oynatma, piyasası yükselmesin. ocakta alacağım" demiş olsa mesela hiddink'e.. ne güzel komplo kurdum :)

Adem dedi ki...

Her şeyin ötesinde, yazmayı unutmuşum. Nuri bir projedir. Bizim için bir kahramandır, Millî Takım forması altında gol atan en genç futbolcudur, golü Almanya'ya karşı atmış olması inanılmaz bir lütuftur.

Nuri bir Projedir, bir aynadır. Bir elçidir Almanya'da bizim adımıza. Onu yalnızca bir futbol oyuncusu olarak değerlendirmekle de hata yaparız. Onun bizi tercih edişi, akabinde Almanya'ya karşı golü atan oyuncu olması, Almanları iyiden iyiye harekete geçirmiş ve Mesut Projesini ortaya koymalarına neden olmuştur. Şu anda Almanların Mesut projesi, Türkiye'nin olmayan Nuri projesinin önündedir. Bu proje Türkiye'nin geleceği için de çok önemlidir. İnsanlar ne düşünürse düşünsün, ben gelecekteki Orhanları, Mesut'ları Alman Millî forması altında görmek istemiyorum ve bu sebeple Nuri 2 kez, hatta üç kez daha önemlidir.

Borges dedi ki...

Adem: Nuri'ye o şekilde bakılmazsa saha içerisinde ezilir. Doğrusu başka da olsa da şu an için yapılması gereken belki de budur. Zamanla bu değişim gerçekleşir. Hiddink bunu yapacaktır ama daha bu ülkenin futboluna acemi. Bir yıl sonra her şey yeniden başkalaşır ama şunu unutmamak gerekir ki bu şekilde yap-boz sonucu zararı milli takım görür.. Bence zamanla taşlar yerine oturacak..

Nuri-Emre analizi herkesin farklı farklı düşündüğü konudur. o bunu der ben bunu derim. ben Nuri'yi belki çok kişiden daha çok severim ama mesele futbolsa benim doğrum budur.

Adsız dedi ki...

nuriyi bir emreye kurban edeceksek yazık!

Serdar Sağlam dedi ki...

Borges'e katılıyorum. Emre oyun kurucu pozisyonu için şu anda milli takım'daki en önde gelen oyuncu. Ancak Nuri daha çok genç. Önümüzdeki yıllarda Emre'nin yerini alacaktır. Elbette Beşiktaşlı Necip'i de unutmamak gerek. Necip'te müthiş bir potansiyel var.

kartalist dedi ki...

Emre-Nuri-Hamit'ten oluşan üçlü bir ortasaha düşünülemez mi peki?.Emre ve Hamit önliberoda,Nuri'de hemen onların önünde.

Ihsahn dedi ki...

Ben de Necip-Nuri ikilisi milli takım orta sahasına oturtulması gereken ikili. Yedekte de Ceyhun Gülselam, Mehmet Topal ve Selçuk İnan gibi isimler olabilir.

Bu arada konudan bağımsız olarak bir şeye dikkat ettim sayın Uluca, şu "ve fakat" denen bağlacımsıyı hemen her yazınızda kullanıyorsunuz. Acaba özel bir nedeni var mıdır, yoksa sırf hoşunuza gittiği için mi? :))

Borges dedi ki...

kartalist: Olur o da. Ben sadece son maça göre bir teori geliştirdim.

ihsahn:yok çok hoşuma gidiyor sadece.. Onun vurgusunu seviyorum;)

Borges dedi ki...

Adem: Yorum son günlerde varoan yorum kısmındaki erimiştir ve bu açıdan size kesinlikle katılıyorum. Doğru bir noktaya parmak basıldı aslında..

antropoit dedi ki...

Aynı gün aynı yazıyı yazmamız tesadüf müdür ? Yoksa nuri gerçeği gitgide suyüzüne mi çıkmaktadır ?
Bana kalırsa 2.si , insanlar Nuri'nin kıymetini anlamaya başladı . Ve ben inanıyorum ki Hiddink o'nu birşekilde takıma monte edecek .

CaRtMaNtR dedi ki...

Mehmet Topal önünde Nuri ve Necip ile gelecek on yıl bizi taşıyacak orta sahaya hemen bu elemelerde olmasa bile en azından hazırlıl maçlarında ısınılması lazım. Keza Mevlüt'ünde bir şekilde forvet pozisyonuna entegrasyonu sağlanmalı bana kalırsa.

Birde Nuri keşke Galatasaray'a alınabilse ama bu performansı ile buralara bu yaşta getirilemez.

Unknown dedi ki...

Gecenlerde Abdullah Avci bu konuya söyle bir aciklama getirmisti: "Hiddink o bölgede iki tane sol ayakli oyuncu kullanmak istemiyor olabilir, ki bu acidan bakildiginda Nuri'nin Emre'yle ayni anda oynamamasi kabul edilebilir"

hanac dedi ki...

Nuri bu gidişle sezon sonunda daha büyük bir takıma transfer olabilir.
Bayern Münih veya Arsenal.
Fabregas sezon sonu büyük ihtimalle Barcaya gidebilir, Münih de ise performansı düşen Van Bommelin yerine olabilir.
Schweinsteiger ve Nuri iyi ikili olur.