11 Mayıs 2011

Futbol sadece futboldur değildir futboldur değildir..



Bir maç bu kadar insanın hayatında önemli bir yer teşkil ediyorsa yeri ve zamanı geldiğinde.. O maç doğası gereği sadece maç olarak kalamaz. Bu yıllar boyunca kimi ekonomik çıkarlar adına dinin kullanılmasını es geçmek gibi bir şey.. Futbol milyarlarca insanı etkilediği sürece isteseniz de sadece futbol olarak kalamaz. Bu sadece iyi niyetli bir dileğinizdir. Birileri her Barça maçında Franco demeyi bırakmalıdır belki ama siz de artık 'barçanın parası var ya' ya da 'Futbol sadece futboldur bu ülkede' saçmalığına bizi bulaştırmayın..

Bırakın artık bu geyikleri de size az önce okuduğum güzel hikayeyi anlatayım. Futbol bakın bazen nasıl futbol olmaktan çıkıyor.

Yukarıdaki fotoğrafın içerisindeki yazıyı görüyor musunuz ? Hikayeyi algılayabilmeniz için 'nicht' kelimesinin o cümleyi olumsuzlaştırdığını bilmelisiniz sadece..

1987'de Almanya'da sayım vardır. Devlet o dönemin Almanya'sında kaç kişinin yaşadığını bilmek ve neye ihtiyaçları olduğunu da anlamak için sayıma gidiyor. Bir sayım işte. Buna karşı duran bir kesim var. Bu sayımı protesto etmek istiyorlar.. Sayılmak nerden baksan kötü bir şey:)

Stadın içerisinde görevli olan Erich Rüttel aynı zamanda şehri seçime hazırlamak adına devlet tarafından da görevlendirilmiş durumda.

Aynı gün Almanya'da Dortmund'un o zamanki adıyla Westfallen stadında Dortmund Hamburg maçı var. Protestocular güzel bir şekilde sahaya girip geceden stadın zeminine şunu yazıyorlar:

'BOYKOTTIERT UND SABOTIERT DIE VOLKSZÄHLUNG' (Sayımı boykot ve sabote ediyoruz)

Maçın oynanacağı günün sabahı stadın sorumlu müdürü bu arkadaşı çağırıp yukarıdaki protestoyu içeren yazıyı gösteriyor..

Gözlerine inanamıyor Rüttel ve maça bir gün kala ne yapacağını şaşırıyor. Silseler de boyası gitmiyor bir türlü ve normal koşullar altında buna izin vermemesi ve biletlerin tamamının satıldığı yerde maçı iptal ettirmesi gerekiyor. Bunu görseler iki açıdan da sorumlu olduğundan baya bir sıkıntı yaşayacak ve bir çözüm yolu arıyor..

Sizce ne yapıyor ?

Yukarısına 'Bundespraesident' yazıp aşağısına da 'nicht' (etmiyor) ekliyor. O yazı oluyor 'Cumhurbaşkanımız seçimi sabote ve boykot etmiyor' Bunun için dönemin Fedaral Almanya Cumhurbaşkanı Richard von Weizsäcker'den özel izin dahi alıyor. Fotoya dikkatlice baktığınızda üstteki ve alttaki kelimenin biraz farklı olduğunu da görebilirsiniz..

:))))

11Freunde hikayelerindendir..

Sonrasında polise gidip koruma dahi istiyor ve hatta bir kaç kez rahatsız ediliyor ama muhteşem bir çözüm değil midir ?

6 yorum:

Runal dedi ki...

değildir :)

Borges dedi ki...

futboldur:)

Unknown dedi ki...

bizim ülkemizde futboldan böyle afili hikayeler çıkmadığı için, bizde futbol sadece futboldur. diğer ülkelerin futbola bakış açısı ve futbol kültürleri onlar için "futbol sadece futbol değildir" algısı yaratmış olabilir. bizde sadece çok beğendiği futbolcunun adını verir çocuğuna ki ünlü ismi verme dünyanın her yerinde var.

meleke'nin bir yazısı var; "-biz futbolu sevmiyoruz, onun sadece magazin yönünü seviyoruz" diye. ona tamamen katılıyorum. olay çıkaran taraftar için maç tamamen önemsiz, önemli olan kendi kavgaları ve ceza almayacaklarını bilmeleri. bu ülkede futbol, sadece futbol değildir gibi bir anlayış olsa; hem stadlarımız full çeker, hem de herkes kendi şehir takımını tutar.

dchetin dedi ki...

Yine sayım var Almanya'da, birkaç saat sonra sayım memuru gelecek. Sayıma karşı olanlar yine karşı. "Almanya'nın modern bir sayıma ihtiyacı var" yazan afişe çakmışlar cevabı: "Benim ihtiyacım yok."

Ortega dedi ki...

Futbol bazen her şeydir, bazen hiçbir şey... Ben böyle çıktım işin içinden. :)

Borges dedi ki...

ortega bence noktayı koymuştur. Dolayısla genelleyen çuvallar. Bırakın kim nasıl görmek istiyorsa gördüğünü yaşasın.. Gerçek herkese yetecek kadar var.