9 Mayıs 2011

Nuri Madrid'e İlkay Dortmund'a.!



Schalke için Neuer neyse Dortmundlular için Nuri de odur. Kaderleri de bu açıdan birbirlerine benzedi. Nuri'yi buradan koparacak iki takım vardı ve onlardan birisi de kapısını çalınca gitme seçeneğini işaretledi. 6 yıllık sözleşme ve yıllık 4 milyon brut 2.5 net.. Hayırlı oLsun.



Dortmund taraftarlarını ise ayrı bir şekilde değerlendirmek gerekir. Bundesliganın deyim yerindeyse en 'Romantik' taraftarlarına sahiptir ve bu yüzden kesinlikle anlayışla karşılamıyorlar. Kale arkası dediğiniz kesim burada aslında her hafta maçlarına giden 80 bin kişinin tamamıdır. Burası Bundesliganın özel alanı. Şehrin kendisi bir futbol kulubüne dönüşmüş durumdadır. Hemen herkes Nuri'nin öncesinde söylediği sözlerini paylaşıyor (taraftarlar benim kararımı biliyor) ve neredeyse hain olarak algılanır durumuna geldi. Başkası değil Nuri olduğu için bu böyledir. Misal bu takımda en çok sevilen isim olan Sebastian Kehl'i özel kılan çok iyi durumdayken aldığı teklifleri reddedip Dortmund'da kalmasıdır. Nuri'den de böyle bir tavır bekleniyordu. Koca Real Madrid filan sizin algınız, burası Dortmund ve gerçekten de başka.. Genel bir çerçevede taraftarlar da haklıdır zira onların eylemi salt başarıya yönelik olmadı ve küme düşme hattında dahi çılgın attılar.. Sadakat ve benzer beklentilere göre değerlerini oluşturup değer verdiler.. Penaltıyı kaçırınca tüm stat Nuri diye bağırırdı v.s



Real'de oynar mı ?

Daha iyisini gösterin bana.. 22 yaşında. Oyun görüşü ve tekniği üst düzey.. Bu seviyeye sahip oyuncular arasındaki en önemli farkı ise savaşması ve ikili mücadelelerdeki üstün başarısı.. Son vuruşları önünde oynayacak olan Mesut'dan daha iyi. Real'in ilk on birinde oynayacak olup olmaması değil Xabi Alonso ile paylaşacakları görev dağılımındaki konumunu merak ediyorum ve iddia ederim ki Dortmund'daki liderliğine Xabi Alonso'ya rağmen Madrid'de de devam edecektir. Xabi Alonso ile ilerleyen zaman içerisinde sorun yaşayacaktır zira Khedira gibi deyim yerindeyse pislik işlerde değil geriden oyun kuran beyin görevinde de kullanılacaktır. Aslında tam anlamıyla Xabi Alonso'ya rakiptir Khedira'dan ziyade. Sadece başlangıç olarak onun partneri olacaktır ama kısa zaman sonra o kendisine bir partner seçecektir. Zira Alonso'nun kullandığı kornerlerden frikiklere kadar ne yapıyorsa bana göre Nuri daha iyisini yapabilir.. En azından Dortmund'da bunu başardı.

Dahası Real ile Barça arasındaki farkların temelinde bu bölge yatar. Xavi-İniesta'nın ve takımın genel uyumu dışında Pique'sine kadar teknik oyunculardan kuruludur ve tek yönlü oyuncunun olduğu her bölgede Barça rakiplerine fark atar. Bu şekilde Mourinho takımının geri dörtlüsü hariç tamamı üst düzey teknik ve gole yakın oyunculardan kurulu olacaktır. Nuri'yi dünya çapında yapan bir orta saha beyni olmasına rağmen seyrettiğinizde hayran kalacağınız bir savunma/mücadele başarısıdır. Nuri ile beraber Real topu kaptıktan sonra bir başka oyuncu aramayacaktır.. Son derece yerinde ve güzel olduğu kadar akıllı ve karlı bir transfer olmuştur.



Dahası karakteri.. Nuri benim gurbetçi futbolculardan en çok sevdiğimdir. Hamit son dönem röportajları ise beni biraz kendinden soğutmuştur. En önemli farklılıkları ikisinin de Mesut'a bakışı içerisinde yer alan hoşgörü/süzlük. Ne bir gizliden suçlama ne diğerini yadsıyarak gizliden kendi benliğine ve eylemlerine övgü.. yok böyle bir şey. Sadece Mesut'u değil takım arkadaşlarına bakışı da bugünkü şampiyonluğu doğuran etkenler arasında.. Dortmund'un bugünkü birlikteliğinden doğan başarısının da 'Liderlik' payı ile farklı bir katkısı söz konusu. Ben derdi takımdaki herkesin neyi sevip sevmediğini, neyi dinleyip dinlemediğine kadar merak eder öğrenmek isterim. Kenarda sessiz sakin bir insanı içeriye almak için uğraşırım v.s.. Bu genç yaşında o takımın asli lideriydi ve inanın bana mükemmel bir iş çıkarttı hem saha içerisinde hem de saha dışında.. Mourinho da ona telefonda genç yaşındaki liderliğinden etkilendiğini belirtir iken bu sadece saha içiyle sınırlı değildi.

Gerek Türkçesi gerekse de ifadelerinin düzgünlüğü bir yana on beş aydır ispanyolca dersi görmesi ve her dili hakkını vererek konuşmasından sosyal alanlardaki tavrına kadar takdir edilesi bir oyuncudur. Gerçek anlamda gurur duyabilmek için her şey var onda. Ondan bir iyisi benzer özellikte bir oyuncunun kendi ligimizden dışarıya bu çıkışı yapabilmesidir ama inanın bana sosyal paylaşım sitelerinde artık Nuri sayesinde Mesut da tam anlamıyla Türk oldu ve bir Türk olgusu tartışılmaya başlanıldı bile. Mesut'un performansı nasıl Nuri'nin yolunu her bakımdan açtıysa bu ikisinin performansı da yeni Arda'ların Hakan'ların yolunu Madrid'e açacaktır.. inanın buna. Tek bir oyuncunun dahi bu seviyedeki bir takımın içerisinde Türk olarak oynaması sağlam bir reklamı olsa da şimdi bu iki oyuncu ile beraber ayyuka çıkmış durumdadır.. İleride bunun faydasını hem milli takım hem de Türkiye pasaportuna sahip oyuncular görecektir.



İlkay Dortmund'da.!

Hakkında ilk yazıyı yazdığımda ise tarih 15 Ocak 2008 idi.
Dortmund İlkay'ı bir bakıma Nuri'nin yerine aldı ve fakat görev bölgeleri farklı. Bu açıdan bir beyin almak durumundadır Zorc.. İlkay hocası Hecking'in tavsiyesi ile Dortmund'dan ziyade Jürgen Klopp tercihini yaptı. Şunu da hemen belirtlelim ki çok doğru bir seçim.. Neden ?

İlkay'ın sorunu Nuri'nin aksine defansif olarak oldukça zayıf olması. Dortmund'un bugünkü sisteminde Götze ya da Kagawa'dan bu açıdan farkı yok. O taktiksel anlayış içerisinde ön bölgenin sağında solunda ya da merkezinde kollektif olarak Klopp takımlarınn yaptığı takım savunmasının dışında bir eylemde bulunmadan rahatlıkla varolan o güzel tekniğini açığa çıkacak ortama kavuşabilir. Bunu Bundesliganın içerisindeki başka takımda yapamaz. Ya Magath gibi baklava 4-4-2 oynatan bir takım olacaktı ya da Dortmund gibi defans ile ofansın net bir çizgi ile ayrıldığı kısmen GS'daki Skibbe'nin sistemi gibi oyun anlayışlarını tercih edecekti.. İkincisi gerçekleşti. Seneye üstelik Şampiyonlar liginde parlayacaktır kesinlikle.. 5 milyon verildi bonservisine ve bunu performansı ile hak etmiştir.



Asıl mesele ise pasaport, kimlik v.s

Bence şu noktada ayrıntılı bir şekilde değerlendirilmesi gereken Bundesliga performansının neden milli takımda olamadığıdır. Fark budur. Siz hiç tüm sene boyunca kendisini Madrid'e sattıracak performansı sergileyen genç ve yıldız bir oyuncuyu algılayabildiniz mi milli takımınızda? Soru budur..

O kadar çok örnek var ki.. Bundesligada çılgın atan burada sürünür hale gelir iken orta seviyeli Bundesliga oyuncusu ise bu ligin en değerli oyuncusu olabiliyor.

Temel fark nedir ki ?

Sadece Nuri değil zamanında Mesut da gelseydi Meira gibi buradan gönderilirdi ve Ernst gibi misal farklı tarzda oyuncuyu ise başka. Yine İlkay bu değeri asla bizim ligimizde göremeyeceği gibi ligimizde varolan nice ilkay'lar Mesut'lar da biz farkında dahi olamadan harcanıyor. En basitinden idmanlara baktığınızda Fenerbahçeli Özer'in İlkay'dan daha yetenekli olduğunu söyleyebilirsiniz ama eksik olan nedir ki bu durumda ? Yetenek değil bu kesin..

Bu oyuncu bazında ele alınan değişimi ben aynı şekilde teknik direktör olarak da ortaya koyabilirim. Zaten yeni model teknik adamların çıkışının altında da onları başarılı kılacak olan yeni model oyuncuların piyasaya çıkışıdır. Çokca üzerine basa basa bir değişimin yaşandığını söylüyorum ve ileride işlenecek konunun detayı Daum-Magath tarzının aynı şekilde sona ereceğini ve artık salt yeteneğin ve mücadelenin/gazın dışında işbilirlik alanında eklenecek yeni kavramların oluşacağıdır.

20 yorum:

Spooky dedi ki...

abi yanlış anlama ama transfer değerlendirmelerinde genelde kendi kendine real'de oynar mı? x'te oynar mı? şurada başarılı olur mu? diye sorup cevaplandırıyorsun ya. sonra tutmuyor çok gülüyorum.

Burak Eren dedi ki...

Mesut Özil'in gelişiminde Milli Takım'ın falan önemi bir yana asıl önemin Mourinho'da yattığını düşünüyorum. Sadece bir sezonda yeni Zidane demeye başladılar, Kaka geldi ama formayı alamıyor gibisinden durumlar.

Sence Nuri Şahin'in gelişiminde Mourinho'nun payı Dortmund etkisinin üzerine çıkabilir mi ve Nuri'yi Khedira'nın yerine transfer ettiler diye düşünüyorum. Xabi ile Nuri oynayacaktır, sence durum ne olur?

Yazı da müthiş bu arada abi, bekliyorduk bu yazıyı...

Osman dedi ki...

Borges, Nuri ile ciddi ciddi gurur duyuyorum. Futbolu, basarilari yaninda karakteri, vakur ve yasina göre bilge karizmasi, cok cok güzel Türkcesi ve Almancasi...

Bu cocuk Real'de basarili olmayacak da kim olacak? Van Marwijk ile basladi, Klopp ile oldu, Mourinho ile de artik futbolun krallarindan olur umarim. Bunda Hiddink'in de katkisi olursa, Nuri meselesinde su da ortaya cikiyor: Iyi antrenörler de futbolunun gelismesinde mühim bir rol oynadilar...

Borges dedi ki...

Spooky: Sen de beni yanlış anlama da tutmayan nedir ?:) Mesut mu oynayamadı.?

Bu soruyu ben değil herkes sorar. Misal beckenbauer'e göre Mesut oynamazdı bana göre oynardı. Herkes yanılabileceği gibi ben de yanılırım da burada transfer gerçekleştikten sonra başka neyi tartışabilirsin ki?

Burak Eren: Kesinlikle bir üst seviyeye de çıkacaktır zira üç yıldır her sene üzerine koyuyor vehaklısın ben de Mesut'un başarısını daha çok onu kullanabilme becerisi ile Mourinho'ya..

Osman: Kesinlikle haklısın

Osman dedi ki...

Dortmund taraftari farklidir, özeldir, bu dogru. Ancak Nuri'yi dikkatle takip eden her taraftar da Real onu isterse, onun da gidecegini bilmeliydi.

Sanirim Feyenoord'tan döndügü sezonda bir röprtajda zamaninda u17 dünya kupasinda filan nuri ile esdeger ya da ondan daha asagi olan oyuncularin simdi olduklari yere bakinca hissettiklerinden bahsediyordu, aklima simdi sadece anderson ve manU örnegi geliyor.

Yani Nuri'yi bilen, takip eden, onun zaten Dortmund'u asan bir kariyer planlamasi icinde bulundugunu bilmeliydi. Romantizm futbolda güzel birsey, ve söz konusu Galatasaray olunca ister istemez biz de romantik oluyoruz, ancak bana göre Nuri Dortmund'a hic bos vaatlerde bulunmadi.

Halim dedi ki...

milli takimda selçuk sahin'in yedegi real madrid ile 6 yillik sozlesme imzaliyor

Borges dedi ki...

osman: Taraftar forumlarında bir iki demeci başlık yapılmış durumda. Dortmundlular bunu bekleyebilir hakkıdır da ama Nuri de haklıdır. Seçimi en azından mutheşem bir sezon sonrası yaşattığı şampiyonluk sonrasında olduğu için pek çoğu de teşekkür ediyor zira geride çok önemli bri bundesliga şampiyonluğu var..

Cumartesi günkü tavırlarını merak ediyorum ama sevilir bu çocuk çok.. ben taraftarların hakkınca teşekkür edeceğini düşünüyorum zira Neuer gibi yapmadı yurt dışına gitti.. bu önemli bir fark

Borges dedi ki...

osman: Taraftar forumlarında bir iki demeci başlık yapılmış durumda. Dortmundlular bunu bekleyebilir hakkıdır da ama Nuri de haklıdır. Seçimi en azından mutheşem bir sezon sonrası yaşattığı şampiyonluk sonrasında olduğu için pek çoğu de teşekkür ediyor zira geride çok önemli bri bundesliga şampiyonluğu var..

Cumartesi günkü tavırlarını merak ediyorum ama sevilir bu çocuk çok.. ben taraftarların hakkınca teşekkür edeceğini düşünüyorum zira Neuer gibi yapmadı yurt dışına gitti.. bu önemli bir fark

alperensaylar dedi ki...

Mesela bence Gökhan Gönül de oynar Real Madrid'de. Taraftar kimliğimden bağımsız olarak söylüyorum ki Sergio Ramos'un stoper oynadığı bir Real Madrid'de Gökhan Gönül çok rahat oynar. Arda da Gökhan ile birlikte hatta -bir Fenerbahçeli olarak itiraf etmeliyim ki- ondan da önce oralara gitmesi gereken oyuncudur. Ama dürüst olalım ki Arda oynayabildiği mevkiler açısından henüz Barca, Real gibi takımlarda banko oynayamaz. Hiç oynayamaz demiyorum ama onun böyle her maç ilk 11 çıkıp, Nuri gibi, Mesut gibi sorumluluklar almasını beklememek lazım...Neyse bu arada Neuer işi noldu abi, Bayern vazgeçti falan diyorlar? -Diego olayına dönecek gibi :)-

Must. dedi ki...

Dortmund değil de Schalke'de, Bremen'de olsaydı takımdan ayrılmak bu kadar zor, taraftar tepkisi bu kadar yoğun olmazdı. Mutlaka Nuri'de de bir burukluk vardır. Basın açıklamasından bu anlaşılıyor zaten. Başarısında büyük pay sahibi olduğu şampiyonluğu doyasıya kutlamayı ve Dortmund'la şampiyonlar liginde oynamayı tahmin ediyorum Nuri'de isterdi. Ama bu kabul edilmeyecek bir teklif değil.

Ayrıca burada Real Madrid'in zamanlamasını da unutmamak gerek. R. Madrid transfer sezonunu beklemeyerek, Nuri'yi transfer etmek istediği bilinen büyük kulüplere de bir anlamda çalım atmış oldu.

Adsız dedi ki...

Borges netten karışık şeyler okudum biraz alakasız bir sorum olacak

Çifte pasaporta sahip olma hakkı almanyada tamamen kalktı mı yoksa halen devam ediyor mu? Kafama takılan kalktıysa Nuri,Halil,Hamit gibi türk pasaportlu oyuncular bundesligada çalışma izni yada oturum belgesi alarak mı oynuyorlar çifte pasaport hakkı varsa nuri ispanyada alman pasaportunu kullanarak ab vatandaşı statüsünde mi oynayacak.Mehmet Topal iskoçya vb ülkere maça giderken vize almak zorunda kalıyorum gibi şikayetleri vardı.

aks111 dedi ki...

ben khedira nın o kadar da defansif bir oyuncu olduğunu düşünmüyorum.stutgart ta oynarken sürekli hücum u düşünen gol pozisyonuna giren bir adamdı.sonra alman milli takımında bir makina nın içinde schweinsteiger ın yanında sırıtmadı.o performansla real madrid e geldi.bana göre kroos da çok ofansif bir oyuncudur ama o da alman milli takımında daha geride konumlanabilir oynadığı zaman.khedira için siz ne düşünüyorsunuz.bu kadar defansif miydi bu adam :D.mesut un bölgesinde oynar demiyorum ama biraz serbest bırakılsa hücum yönünüde madridde gösterebilirdi khedira.

QuaresmA dedi ki...

Dortmund taraftarını da anlayışla karşılamak lazım. Fanatik taraftarlar "oo 40 milyon euro teklif gelmiş, kulübümüzün kasasına çok iyi para girecek, seviyoruz ama satılsın" demez, dememeli. O para taraftarın cebine girmiyor sonuç olarak. Oyuncuların alış-satış bedellerine Türk taraftarlar kadar takan başka taraftar yoktur zaten. Tabata 8 milyon euro etmez diye üzülen arkadaş sanki çıkarıp cebinden kendi verdi 8 milyon'u :)

Öte yandan Nuri açısından bakarsak ise tartışılacak fazla birşey yok gibi. Real Madrid seni istiyorsa gidersin, bu kadar basit. İnşallah çok başarılı olur..

NiKBiN dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
NiKBiN dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Osman dedi ki...

@tayfun


1999’a kadar cifte vatandas olabiliyordun. 1999’a kadar aldiysan, cifte vatandas kaliyorsun.
2000 yilindan beri Almanya dogumluysan, 23 yasina kadar iki pasaportu tasima hakkin var, 23’ten sonra bir pasaportta karar kilmalisin.
Bugün doganlar icin ise durum su, eger annen baban türk olmasina ragmen TC vatandasi degilse, cocuk direkt alman vatandasi oluyor, TC ile alakasi kalmiyor.
Eger anne babadan türk olmasina ragmen biri sadece TC digeri sadece Alman vatandasiysa, cocuk ebediyen cifte vatandas oluyor.
Anne babasi TC vatandasi ve cocuk Almanya dogumlu ise, yine 23 yasina kadarki opsyionlu olay gecerli oluyor.
Bu baglamda saydigin futbolcularin cifte vatandas olma ihtimali var, bilmiyoruz bu detayi.
Sadece TC vatandasi ise, süresiz oturma ve calisma izniyle kaliyorlar (kaliyoruz) Almanya‘da.
Calisma hakkina gelince, emin degilim, ama sanirim AB ici süresiz calisma hakkina sahip oldugumuz icin sorun teskil etmiyor.
Ayni sey vize icin de gecerli. AB’de süresiz oturma izni oldugu icin Schengen ülkelerinde sorun yok. Schengen disi (örnegin rus ülkelerinde) ülkelerde durum nasil, pek emin degilim, sanirim AB vatandaslarina yapilan uygulama gecerli oluyor.

Caglar dedi ki...

NiKBiN: Sanirim Ridvan Dilmen orda Turk Milli takiminin Futbolcunun kariyeri acisindan daha kotu bir tercih olarak gosterilmesinin artik yanlis oldugunu soylemek istedi. Sanirim biraz daha acik olmasi daha iyi olabilirdi. Ridvan Dilmenin Yurt disindaki cocuklarin baska takimlari secmesini sucladigini ben hic duymadim.

Nurinin daha once yuzune bakilmamasi hakkinda ki yorumlariniza tumuyle katiliyorum.

Borges dedi ki...

Tayfun: Osman güzel bir şekilde cevaplamış ama ben şunları ekleyeyim. bugünkü nesil artık doğuştan kardeşim gibi çifte vatandaş ve fakat 21'de birisini seçmek durumundadır. Kimisi Türk kimisi Alman kalıyor v.s.

Lakin Türk'ü de seçse buradan gidenler hiçbir zaman Mehmet Topal'ın durumuna düşemezler. Almanya'da oturum süresi boyunca bir Alman gibi bu haklardan faydalanırsın vize konusunda. Misal ben de Türk vatandaşıyım ama oturumum olduğu için herhangi bir yere vize almıyorum bir Alman gibi. Nuri milli takımda oynadığı için Hamit gibi Türk vatandaşı ve fakat oturumu yüksek ihtimal süresiz olduğundan Schengen ülkelerine vize almadan giriş çıkış yapabiliyor.. Avrupa Birliği kuyruğuna normalde geçemez ama futbolda geçebilir belki. İtalya'da örnekleri vardı

Adsız dedi ki...

@borges ve @osman bilgi için teşekkürler.

''Eger anne babadan türk olmasina ragmen biri sadece TC digeri sadece Alman vatandasiysa, cocuk ebediyen cifte vatandas oluyor.''
Bu sistem iyiymiş,çocuklar açısından

Feridun Bitir dedi ki...

nuri sahin cifte vatandas oldu, kanunlara göre olamiyor aslinda. özel bir statü vermisler nasil oluyorsa!!!bizde isteriz!!!

ab de cifte vatandasligi kabul etmeyen tek ülke almanya sanirim, hatta almanyada bile brezilyalilar,iranlilar,lübnanlilar falan cifte vatandas oluyor, biz türklere yok bir tek bu hak!

@osman biz türkler rusyaya vizesiz giderken almanlar vize aliyorlar.

Sahin und Zidane eingebürgert

Eine besondere Zeremonie schloss sich an die Eintragung in das Goldene Buch, in dem jeder der anwesenden BVB-Größen sich einzeln verewigte, für die Spieler Nuri Sahin und Mohamed Zidan an. Ihnen nämlich überreichte Oberbürgermeister Sierau die Einbürgerungsurkunde mit der sie auch die deutsche Staatsangehörigkeit erwerben. Da beide als Nationalspieler einen besonderen Status haben, verfügen die frisch gebackenen deutschen Staatsbürger auch noch über eine zweite, ihre ursprüngliche Staatsangehörigkeit: Bei Sahin ist es die türkische und bei Zidan die ägyptische.

http://www.dortmund.de/de/leben_in_dortmund/nachrichtenportal/nachricht.jsp?nid=131193