27 Haziran 2011

Bundesligayı Pas geçengiller.!



Ronaldo-Stuttgart

Sene 1994.. Ronaldo Brezilya'da kendisi ve yeteneğini konuşturuyor. PSV almadan hemen öncesi orada bulunan bir başka adamın gözüne çarpar: Ralf Rangnick.. Stuttgart takımının A gençlerinin başında o zaman.. alalım der ama 8 milyon Mark bonservisi fazla bulur kulüp..

Ronaldo 'Benimle ilgilenen ilk kulup Vfb Stuttgart'dır'

Ne diyelim ki buna şimdi? Şunu belirtmeliyim ki Ronaldo Stuttgart'a da Kayseri'ye de gitse yolu İnter'e Madrid'e Barça'ya düşecekti. Kuluplerden ve haliyle koşullardan bağımsız yıldız olabilecek kapasitede eşi benzeri çok az bulunan bir golcü Ronaldo. Dolayısla burada Stuttgart sonuna kadar 'ne yaptıh la biz' diyebilir.. Pişman olmakta sakınca yoktur.



Michel Platini - FC. Saarbrücken

FC. Saarbrücken Bundesliganın kurucu kulüpleri arasındadır aslında. Sürekli düşme tehlikesi filan yaşayarak hayatına çok başka yerde devam etse de Magath'ından Brehme'sine kadar çok fazla futbolcu çıkardı böğründen.. Ama işte bir tanesi de eksik kaldı.

Michel Platini Nancy'de oynar iken 1976 yılında bir deneme antrenmanına çıkar Saarbrücken'de.. Antrenör Slobodan Cendic pek çelimsiz bulur ve beğenmez. Geri gönderir bu oyuncuyu..

Bu dönemde yapılan hatalar çok da önemli olmayabiliyor ve hatta futbolcunun kariyerinin o şekilde devam edip etmeyeceğini dahi bilemiyoruz lakin o zamanın bir 'yetenekli' futbolcusu komple takımın kimliğini değiştirebilecek düzeydeydi. Maradona ve Napoli örneği biraz geç kalmış bir son oldu artık.. Dolayısla bu hata aslında Saarbrücken'in geleceği ile oynanıldığının bir başka ifadesi..



Ronaldinho- Dortmund

Benim CM sevdam kısa süreli tutkulu bir aşk gibi olmuştur. 1999-2003 arası oynadım ve bir daha da elimize almadık.. alsak da bu eski versiyonu oldu hep. O dönemin CM'cileri iki futbolculdan çok emindir: Ronaldinho'nun henüz daha Gremio kulubünde iken dünyanın en iyisi olacağına ve ikinci ligdeki Atletico'nun 16 yaşındaki 'kaptan' olmuş genç futbolcusu Fernando Torres'in gelecek vaad ettiğine.. Bu ikisinden çok emindik.. İlk yılında transfer edilemiyordu PSG'ye yeni geldiği için ve sezon ortasında cm'ye göre çok para olan 50 ile60 milyon arası bir fiyata ancak alabiliyorduk zira üç yıl sonra gerçek hayatta olduğu gibi istatistikleri inanılmaz oluyordu. AMC bölgesine yerleştirip ileri doğru oku da çıkardık mıydı gol asist rekoru kırardı filan.. Nasıl PSG etti de büyükler bu transferi kaçırdı inanamazdık.. İzlediğimizde de inanılmaz golleri atardı filan felan..

Bundesliga'nın kıyısından dönmüş. Nasıl ?

O dönem 2001 yılı Dortmund para saçıyor. Koller Rosicky Amouruso filan derken Ronaldinho'ya da paraları yetiyor ama oyuncu kabul etmiyor. Nedeni de şu:

'Dortmund benim şu an hazır olduğum seviyeye göre çok fazla büyük.. ' deyip PSG ile anlaşıyor.



Alexandre Pato- Hertha Berlin

Hertha Berlin menajeri idi o dönem Dieter Hoeness.. Keşfediyor bu çocuğu 2007'de ve yalnızca 3 milyon avro'ya bitirebilecek konuma geliyor. 16 yaşındaki velede 3 milyonu çok bulan yönetim şunu bilmelidir bugün: 2011 ve transfermarkt değeri 33 milyon avro.. Hayat bazen insanı fena çarpıyor..

Şu transferde böyle çekingen davranılmasının nedeni daha önceden büyük paralar verip alınan Brezilyalılar.. Marcelinho performans gösterse de deli yetenek ama oynamayan Alex Alves'den Luizao ya da Andre Lima gibi.. Lincoln Elano sonrası Diego'ya burun kıvırmak gibi bir şey bu.



Schevchenko- Bremen

Trabzonspor almak istemişti Rebrov ile beraber ama bu oyuncunun Bundesligaya gelmemesi gerçekten akıl alacak gibi değil. Çok kez kapıdan dönmüş.. Daha 16 yaşında iken Köln ufak bir ücret önermiş ama kabul edilmemiş ve fakat asıl bomba Bremen'in girişimidir. 1997 yılında Lemke Bremen antrenörü Sidka ile beraber Kiev'li Maximov'u almak için Ukrayna'ya gider.. adamlar yanında Shevcenko'yu da verelim diyerek inat ederler ama Bremen sıkı durur bu teklife direnir ve sadece daha sonra verim alamayacağı Maximov'u alarak dönerler Ukrayna'dan..

Bu daha nedir ki? Bremen beş yetenek yakaladıysa on tane kaçırmıştır elinden. Misal şu..



Peter Cech-Bremen

Benim asabımı bozan yüksek ücret nedeniyle genç yeteneklerden vazgeçenler filan değil. Olağan karşılıyorum ben Ronaldo'ya misal 8 milyon'u veremeyen Stuttgart'ı. Bundesliga Brezilya'dan özellikle Hertha Berlin olsun diğerleri olsun nice genç futbolcuya yetenek diye milyon avro verip hayal kırıklığına uğradı.. Ve fakat Platini de olduğu gibi böyle deneme antrenmanlarına katılanı ve sonrasında geri gönderen kafaları anlamakta zorluk çekiyorum.

Bremen bu kaleciyi 18 yaşında 2001 yılında deneme antrenmanlarına çıkarıyor. 800 bin avro'ya alacak iken vazgeçiyor güvenemiyor. Efendim Cech sonrasında Chmel Blsany'den Sparta Prag'a geçiş yapıyor ve Rennes filan derken coşuyor. Bremen kaçırıyor haliyle bu güzel kaleciyi..



Pele - Hannover.!

Bu transferde kimse hatalı değil. 1964'de birinci Bundesliga servüvenini başlatan Hannover büyük bir transfer yapmak ister ve FC Santos'un kapısını Pele için çalar. Aslında her şey tamamdı ama Brezilya hükümeti Pele'nin dışarıya transfer olmasına karşı çıkar ve yasa çıkarır buna dair.. İzin çıkmaz yani.. Her şey tamamdı ve son anda böyle bir karar çıkması transferi suya düşürür..



Essien- Wolfsburg.!

Gel de delirme.!

2002 yazında Wolfsburg kendisine defansif orta saha arıyor. Bastia'dan Essien'i keşfedip deneme antrenmanına çıkarıyor Wolfsburg'da.. Güzel de etki bırakıyor Essien ama bir şekilde pahalı bulunuyor. Onun yerine de Pablo Thiam'ı alıyorlar... En çok da buna bozuluyorum işte.

Lan Wolfsburg.! deli gibi para harcıyorsunuz buraya gelince mi tasarruf politikası ?
...

Dahası çok var. Frankfurt'un para saçtığı tek dönem olan devre arasında Fenin'i Caio'yu filan aldığı vakit Edin Dzeko'nun transferinden vazgeçmesi. Bremen'in Ballack'ı almak istemesi ama ilkeleri doğrultusunda o yaştaki futbolcuya en fazla 90 bin vermesi babasının YILLIK 100 bin avroda diretmesi sonucu ikinci ligde Kaiseslautern'e transferi.. O Kaiserlautern'in birinci lige çıkıp şampiyon olması bir yana Ballack'ın sonrasında yaşadığı gelişim..Pavel Nedved'in Duisburg ile anlaşıp 1996 Avrupa Şampiyonası sonrası imza atacak derken Çek'lerin coşması Nedved'in Lazio'ya transferi.. v.s.

3 yorum:

alperensaylar dedi ki...

-ronaldo hariç :) pele klasman dışı :) - bu gelen oyuncuların bir kısmı misal essien bastia'dan wolfsburg'a gitse essien olabilir miydi? ya da shevchenko? zaten shevchenko çok garip o sene golleri sıralıyordu şl de ve zaten 99 da da milan'a gitti...yanlış anlama böyle değerlendirme yapmaya ben de bayılıyorum ama seni tenzih ederek söylüyorum ki bu elden kaçan yıldızlar olayını her takım için biraz fazla abartıyoruz sanki.

Borges dedi ki...

Alperensaylar: Bence Essien nereye giderse gitsin yıldız olabilirdi ama Şevcenko abimiz bir Milan uyumunu başka yerde yakalayabilir miydi ya da Pato'nun ismi bu kadar olur muydu bilinmez elbette.

Lakin burası Bundesliga. Berbatovlar Dzeko'lar oluyor da bunlar neden olmasın? Türkiye Süper Ligi ya da Rusya olsa neyse de.. Dolayısla burada bunlar yapılmalıdır. Kaka'nın antep'e gitmesi gibi değil.

Bremen'e gelen onca isimsiz yıldız olmuş iken.. Misal Ballack Kaiserslautern'den daha hızlı biğr şekilde Bremen'de yükselebilirdi gibi..

alperensaylar dedi ki...

thomas schaaf faktörü diyorsan susarım tabi ki :) diego'dan maksimum verimi wanderley luxemburgo'dan bile daha fazla almıştır kendisi bu bile yeter :D