10 Haziran 2012

Almanya-Portekiz 1-0



Skorlar oyunu değerlendirme konusunda ne kadar önemli değil mi? Misal o çarpıp Gomez'e giden Khedira ortası değil de Boateng'in son anda yetişip Ronaldo'nun önünden aldığı top ya da Pepe'nin direkten çizgiye inen ya da son anda Neuer'in çıkardığı o şut içeri girmiş olsa her şey başka olacaktı. Futbolun önüne bir şey geçemiyor, doğru oynayan Portekiz'in kazanmasını bile istedim. Hak etmişti o golü..

Şunu söyleyeyim: Bento olabilecek en iyi şekilde takımı sahaya sürüp çok doğru bir strateji ile maçı oynadı. Tek sorun bu gibi savunma takımlarının yakaladığı bir ya da iki pozisyonu mutlaka gole çevirme zorunluluğunu gerçekleştirememiş olmasıdır. Löw'ün hep ama hep beklediğim Hummels hamlesi de Bento'yu galibiyetten etti desek yeridir.

Portekiz akıllı davrandı, geride konumlandı. Bu hem Almanya'nın çok güçlü olduğu geniş alanı yok etti ve aynı zamanda Ronaldo ve Nani'nin yanı sıra top tutma sıkıntısı çeken orta sahasından kaynaklı bütün savunma problemlerini de ortadan kaldırmış oldu. Üstelik Löw'ün yapması gereken ön alanda stoperlere baskıyı da Portekiz yaptı. Tek şansızlığı Almanya'nın iki stoperinin de ayağının çok ama çok düzgün olmasıdır. Buna rağmen tehlike yaratmayı başardı bu baskı.

Almanya'nın eskiye nazaran daha etkisiz olduğu çok açık. Bunun bana göre en önemli nedeni Lahm'ın sağda değilde solda oynuyor olmasıdır. Lahm'ın bindirmeleri ve kenarda üçgenlere katılımı, Müller-Mesut ile olan uyumu muazzamdı. Boateng ise orijini stoper olan adam burada bunu başarması mümkün değildi. Solda ise Podolski "tek tabanca" takılıp daha çok forvete kayan yapısyla kombinasyona uzak bir oyun sergiliyor. Mesut da gelse o üçlüden uyum çok zordu. Löw belki Ronaldo tehlikesine karşı bu maçı bu şekilde bitirdi ama gelecek maçlarda Schmelzer seçeneğini bir daha düşünmesi gerekir. Eğer Hollanda karşısında puan çıkarırlarsa ben Danimarka maçında bir deneme daha yapabileğini düşünüyorum.

Bir başka ayrıntı ise Klose'nin olmaması. Ömer Üründül golden sonra coşup santrafor değişikliğinin anlamsızlığına değiniyordu. Ne diyebiliriz ki? Klose ile Gomez arasında nitelik olarak değil ama oyun farkı mevcut. Klose, rakibi Gomez gibi bekleyen değil kenarlara giden bir oyuncu. Her iki kenarın bek ve açığıyla ilişkide bulunup kombinasyon futbolunun ortaya çıkmasını sağlayan unsurlardandır. Gomez böyle bekler, geldi mi affetmez ve fakat bugünkü Almanya'ya bakarsak Klose sonrası aslında forvet adayı Marco Reus'tur. Gomez kendi döneminin son forvetidir. Almanya'nın geçmişinde de artık bu tarz forvetler yetişmiyor. Bu maçın ilk 11'inde Gomez ve Klose'nin olması oyun açısından ciddi farklılıkları size sunuyor. Umuyorum ki gruptan çıkmayı garantilediği bir maç içerisinde Reus forvet olarak denenecektir.

Schweinsteiger'in form durumunun yeterli olmaması da tempoyu düşüren etkenlerden birisiydi. Schweinsteiger'e kızamıyorsunuz çünkü son ana kadar sakatlığının geçip geçmediği belirsizdi. İkinci devrenin çok büyük bir kısmında oynamadı. Yeni yeni formuna kavuşuyor. Onun alternatifsizliği de bir başka sorun.

Hummels'i gördünüz mü? 70 metrelik pasları vardı. En az bir defansif orta saha kadar ayağına hakim stoper, hızlı, atik ve bence Avrupa'nın en iyi stoperlerinden birisidir. Kusuru yoktur sadece daha iyi olabileceği özellikleri mevcut.. Maçın bence Mesut ile beraber en iyilerinden birisiydi. Keza Badstuber.. Khedira'nın o top kaybı ve hatası golü getiriyordu ki maçın en azından savunmada bir başka iyi ismi Boateng engelledi.

Neuer-Badstuber-Hummels-Boateng-Mesut Almanya adına maçın öne çıkan isimleriydi.. Portekiz o golü atamadığı sürece isminden söz ettiremiyor maalasef. Hollanda karşısında da aynı taktiği uygulayacaklardır ve bence orada başarı şansı bir hayli fazla. Danimarka'yı da kendi oyuncularını oynayıp yenmek isteyeceklerdir ve bence burada da başarısızlık ihtimali yine fazla. Bekleyip göreceğiz..

Kabaca; Lahm'ın sağda olması, Klose'sizlik, Schweinsteiger'in fit olmaması, Portekiz'in çok akıllı taktiği bu sonucu doğurdu. Her şeye rağmen Almanya kazanarak bir sonraki ezeli rekabette psikolojik üstünlüğü de eline almış oldu..

4 yorum:

bazarov dedi ki...

khedira dün akşam çok mu iyiydi yoksa löw'ün taktiksel bir tercihi mi böyle düşünmeme sebep oldu?

Borges dedi ki...

bazarov: Schweinsteiger'in fit olmaması, temposuz oyunun tempolu oynayan bir kaç futbolcusundan birisi olması önemliydi. Ama Boateng'in ölümcül hamlesinin öncesinde de topu kaptıran oyuncuydu yanılmıyorsam.. yine de formda olan oyuncuların arasında. Çok hareketli çok dinamik bir görüntü çizdi.

Ice-Man dedi ki...

mesut kötü değil berbattı.almanya'nın hücumda bu kadar kısır olmasının en önemli nedeni.en azından 2. yarıda götze ya da reus olsaydı daha tehlikeli ataklar izleyebilirdik almanyadan.

delorean dedi ki...

Mesut bence yapması gerekmeyen işleri yaptı.Mecbur kaldı buna.Bir o kanatta bir diğer kanatta.Mesut'un forvet arkası oynaması gerek.Müller ve Podolski zaten kötüydü.Gelecek maçta Reus'u kesinlikle denemesi lazım Löw'ün.