5 Haziran 2012

Fenerbahçe'nin Kuyt Transferi



Öncelikle şunun altını çizelim; Aziz Yıldırım bu ülkede üst üste kazandığı başkanlık seçimleri sonrası hatalarından ders alıp büyükler arasında en doğru yapılanmayı ilk gerçekleştiren başkandır. BirGün'de uzun uzun yazdığım için özet geçeyim; Daum zamanı Sportif Direktör kavramını oturmaya çabaladı. Alman modelinden çıkıp ingiliz menajerlik sistemine doğru bir değişim geçirse de sportif kararları kendisinin vermemesi gerektiğini algılayabilecek düzeye çıktı. Bu esnada Galatasaray Polat's biraderlerle uğraşırken Şenol Güneş eski başarısından dolayı Trabzon'a dönüyordu ve Beşiktaş ise Demirören'in muazzam futbol fikirlerini hayata geçirmeye devam ediyordu. Üstelik Aykut Kocaman'ın ilk sezonunu iyi incelemek gerekir; Şampiyonlar Ligi'nden elenme.. Hemen arkasından Avrupa Ligi'nden elenme.. İlk yarıyı yanlış hatırllamıyorsam 9 puan geride bitirme.. üstelik hemen tam da bu zamanda Türkiye Kupası'nda utanç verici skorlarla elenme..

Aziz Yıldırım bu noktada Aykut Kocaman'ın arkasında durdu.

Aykut Kocaman'ın teknik adamlığı her daim sorgulanabilir ama futbol konusunda bu ülkedeki bütün iş adamlarından daha iyi olduğu su götürmez bir gerçek. Onun gelişiyle beraber yapılan transferlerin büyük oranında isabet sağlanması çok da şaşırtıcı olmasa gerek.. Zira bir kulüpte bu kararı hayatı futbolun içerisinde geçmiş bir adam karar verirken diğer tarafta futbol ile alakası hiçbir şekilde olmayan, basit bir taraftar-işadamı veriyor. Haliyle diğerleri "yıldızlara" yönelim yapıyor çünkü başka şansı yok.. Aykut Kocaman, Fatih Terim ise çok başka..
İşin özeti şudur ki Aziz Yıldırım benim yıllardır burada yazdığım doğruları en erken bir şekilde uygulamaya geçiren ilk başkan. Fatih Terim bu ülkedeki tartışmasız yerliler arasında en karizmatik isim olmasına rağmen çok basit bir futbol doğrusunu uygulatamıyor, hala ondan izinsiz transfer girişimleri, çok bu işin ustasıymış gibi Fenerbahçe galibiyetinin mimarlarından olup önemli puanlar kazandıran Eboue transferine laf sokmalar filan felan.. Tüm bu kötü koşullara rağmen dağılmayan bir Fenerbahçe takımı varsa bu diğer pek çok önemli detayın dışında Aziz Yıldırım'ın içeri girmeden önce doğru sistemi kurması ya da buna izin vermesi sonucu gerçekleşmiştir.

Kuyt'a gelirsek.. Daha iyisi şamda kayısı.

Aykut Kocaman'ın oynatmak istediği sisteme bire bir uyar. Her türlü sistem, dililiş, felsefede oynar. En önemlisi Kuyt "karakterli" bir oyuncudur. Kenar forvet olabildiği gibi kanat adamı da olabilen ve ön alanın her bölgesinde sorunsuz bir şekilde oynayabilecek her türlü donanıma sahip zarar edilmesi çok güç ve bu oradan da doğru bir transfer gerçekleştirilmiştir. Neden derseniz eğer..

1-Karakterli topçudur 2-uyum sorunu yaşamaz 3- Taktiksel açıdan gelişmiş, üst düzey ligin üst düzey takımında yıllarını geçirmiş 4- büyük maçlarda eli ayağı titremeden performans gösterebilir 5- futbolu kadar futbola olan yaklaşımıyla da örnek gösterilip gençlerin daha doğru bir eğitim almasına yol açabilir..

Ve bu liste uzar..

Hayırlı, uğurlu olsun..

6 yorum:

sihroje dedi ki...

"Aziz Yıldırım bu noktada Aykut Kocaman'ın arkasında durdu."

Önceden gidip maçları ayarlayarak durdu demek istedin heralde.

sihroje dedi ki...

"Aziz Yıldırım bu noktada Aykut Kocaman'ın arkasında durdu."

Önceden gidip maçları ayarlayarak durdu demek istedin heralde.

Borges dedi ki...

Hadi diyelim ki şike yaparak durdu, bugün kim duruyor Aykut Yıldırım'ın arkasında da kıl payıyla şampiyonluğu kaçırıyor?

Ki bu mesele değil önemli olan doğruların ne olduğudur.

Celal Abbas dedi ki...

Kuyt kesinlikle müthiş bir transfer. Bu oyuncu müthiş bir karakter ve profesyonel. İş Ahlakı kesinlikle üst düzey olduğuna inanıyorum.


Aykut kocaman şike sürecinde ve trabzonsporla çekiştiği dönemde duruşuna uyduramadığım bazı çıkışları oldu o stresli ortamdan dolayı.
ne olursa olsun Aykut hoca bir felsefesi bir hayali kısacası bir futbol karakteri olan bir hocadır. Kafasını futbola yormaktadır. Üst düzey olabilmek için çaba harcamakta. işini profesyonelce yapmaya çalışmakta ve futbolcularındanda bunu beklemekte. Ülkemizde eksik olan İş Ahlakına her zaman vurgu yapan bir hocamız. Bunun için bile Aykut hocanın başarılı olmasını istiyorum. Bu değerlerin ülkemzi futboluna yerleşmesi ancak bu değerlere önem veren hocalarımız sayesinde yerleşebilir.

Berkay Tetik dedi ki...

@sihroje

Şike soruşturmasının gözünü seveyim :)

Biz Fenerbahçe'liler olarak kızıyorduk Aykut Kocaman'a. Çünkü her yenilgiden sonra 3 Temmuz'u bahane ediyor diye.

Anlaşılan kızmakta hata etmişiz :)

Bu takım 2011 sezonu büyük takımları deplasmanda yenmedi mi? Adam yenilgisiz derbi tamamladı. 4 maçta 2G, 2B.

Hadi onuda geçelim 90+6'da gol attığımız maçta şikeden yargılanıyoruz.

Hadi onuda geçtim 18'de 17 yapan takım dağıldı. 3 temmuz olmasaydı kadromuz daha güçlenecekti ve ŞL'ye gidecektik. Niang'lar, Emenike'ler, Santos'lar, Gökhan İnler'ler(Soruşturma olmasa alınacağı yönetim tarafından söylenmişti). Ama bu birilerinin işine gelmedi.

Gs'nin son 3 şampiyonluğuna bakalım:

2006 > Fenerbahçe'nin Denizli faciası. Denizli tüm sezon oynamadığı topu oynadı. Kayıp 1 Milyon Davası hala sonuçlanmadı.

2008 > Galatasaray'ın 90+5, 90+4 golleri. Tüm maçlar 4, 5 dakika uzadı. 90+ golleri 10 ya da 11'di yanlış hatırlamıyorsam. TFF'nin sitesinden bakabilirsiniz.

2012 > 3 senedir şampiyon olamayan bir Galatasaray. Son şampiyon şike soruşturması yemiş. Başkanı içeride, önemli oyuncuları gitmiş. Lig başlıyor ve değişen bir şey yok. Fener aynı Fener. Playoff çıkaralım diyorlar. Playoff en çok kimi etkiler? Son Şampiyon'u değil mi? Neyse onu geçelim hadi. Şampiyonluk son maça kalıyor. Klasik Fatih Terim. Oynatmıyor takımı, yere düşen 5 dakika kalkmıyor. Her pozisyon hakeme itirazlar, her kale vuruşunda 30-40 sn beklemeler falan. Maç içinde çıkan tartışmalar cabası.

Hakem hatalarıyla ile şampiyonluk geliyor.

Ama Fenerbahçe suçlu çünkü onların başkanları içeride :)

Ama sizin için önemli değil. Bir 20 sene artık her şampiyon olduğumuzda şike diye dolanırsınız ortalıkta. 35 yaşında Drogba'yı istersiniz, 31 yaşında Kuyt'a yaşlı dersiniz falan fıstık :)


@Borges

Fanatik insanlara ne anlatabilirsin ki? Bir 20 sene dolanır arkadaş böyle.

No:7 dedi ki...

Gençler bir konuyuda fb-gs çekişmesine çekmeden tartışalım. Şike olmuşsa mahkeme kararı verecek zaten.

Kuyt hakkında yazdıkların çok doğru ancak bir eksik var, o da teknik olarak biraz yetersiz. Birebirde çok etkili olamaz. Maximum performansı almamız için hızlı bir pas sisteminin olması lazım. Adam tam bir takım oyuncusu, taktik ve pozisyon bilgisi çok iyi ondan maksimum verimi alıcak pas trafiği bizde olurmu, inş olur. Yoksa at Kuyt'ın önüne kanattan topu taşısın diye beklerlerse bizimkiler kuyt patlar.

Ayrıca adam yeni sezonda 32 yaşına girecek ama bizim ligdeki 25 lik adamlardan fazla gücü ve kondisyonu olduğuna eminim.