10 Haziran 2012

Hollanda-Danimarka 0-1



Danimarka turnuvanın ilk sürprizini gerçekleştirdi. Hollanda'yı devirdi. Portakallar ise yakaladığı pek çok pozisyonu değerlendiremeyip yenilgiyi davet ettiler. Sizce sorun neydi bu takımda? Mathijsen olsa o çalım yenmez miydi yoksa girmeyen toplar mı yoksa Huntelaar mı yoksa Robben'in bencillliği mi?

Robben'den başlayayım.

Yalnız bırakıldı ve burada bana göre stratejik bir hata söz konusu. Bu gibi oyuncular beklere bağlı performans sergiliyor. Sıklıkla tek başına önünde bulunan üç-dört oyuncuya karşı aklını kullanıp pozisyon yaratmasını başardı ki çok çok tehlikeli oldu bu içeriye akıttığı paslar.. Hollanda adına güzel işler yapan oyuncular arasında yer alan Sneijder daha çok solda kaldı, Robben arkasından bek desteğini alamadı ve doksan dakika boyunca yanlnızları oynadı. son çeyrekte saçmalamaya başlasa da Hollanda'nın eli yüzü düzgün akınlarını gerçekleştirmesi bakımından iyi oynayan oyuncuları arasında yer aldığını düşünüyorum. üstelik "bencil" Robben biraz paylaşımcı olmayıp o topu kendisi kullansa belki sonuç başka olacaktı..

Van Persie kötüydü. Huntelaar mı Van Persie'yi mi yoksa ikisini birden mi oynamalı?

Ben olsam; Danimarka maçında ikisini birden, Almanya karşısında Van Persie ve muhtemelen yine kapanacak olan Portekiz'e karşı da merkez forvet Huntelaar ile çıkardım. Birisi Premier Lig'i sallamışsa diğeri de Bundesligayı salladı. Onu da geçtim, 12 golle elemelerin gol kralı olan bir adamdan bahsediyoruz her ne kadar San Marino etkisini de göz ardı etmesek de.. Ki Hollanda'nı attığı 37 golün 16'sı San Marino'ya. Bu zayıf takımı çıkarın, 8 maça 22 gol ki muazzam bir hücum gücü değil.

Van Persie'nin oyunda kalması için o gezgin anlayışının milli takımda bir karşılığı olması gerekir. Lakin Almanya'nın Klose'si gibi çizgiye yaklaştığında Robben'in akıl dolu paslarını karşılaşması dışında bir uyum söz konusu değildi. Kulüp takımı ile milli takımı ayıran hocalar her daim kazanmıştır. Rehhagel 2004'de Yunanistan gol kralına forma vermedi, ligde forma giyemeyen kalecisi de ilk 11'deydi. Ligde coşan Gomez'e rağmen geçmiş yıllarda Löw forvette Klose'yi kullandı gibi örnekleri çoktur bunun.. Huntelaar ile Sneijder'in uyumu daha iyidir. Keza hazırlık maçında coşan Afellay elemelerde oynanılan 10 karşılaşmanın 9'unda forma giyen Kuyt'dan vazgeçilmesi de olağan değildi. Bu açıdan bakarsak Kuyt her zamanki yerinde oynasa; Robben solda kalsa Huntelaar da merkez forvet oynasa sorun çözülür. Robben sol ayağıyla içeri gitmez, Huntelaar'ı besler, Sneijder ile çok daha güçlü bir kenar oluşturur ve arkada Kuyt ikinci forvet olarak da iş yapardı. Afellay ve Van Persie de sonradan oyuna girerek..

De Jong ve Van Bommel ikilisi..

Burada Van der Vaart seçeneği zayıf rakipler karşısında denenebilir. 2010'da bunu yapmıştı. özellikle kapanan takımlara karşı orta sahada bağlantıyı kurup tempoyu arttırması bakımından Van der Vaart iyi bir seçim olurdu. Biraz daha güçlü rakipler karşısında ise daha hücumcu özellileriyle Kevin Strootman da tercih edilebilirdi. De Jong ve Van Bommel daha çok Almanya gibi güçlü takımlara karşı mantıklı bir seçim gibi duruyordu...

Almanya karşısında Hollanda

Afellay'dan vazgeçmesi gerekir. Maalesef tam da buradas Van Persie'ye ihtiyaç var. Kuyt mutlaka bu güçlü takım karşısında ilk 11 çıkmalıdır. Robben ya da Van der Vaart solda oynayabilir. Yine burada De Jong ve Van Bommel şart.. Erik Pieters'in sakatlığı en önemli sorunu zira Jetro Willems yetenekli olsa da savunma disiplininden yoksundu. Almanya sağı Lahm olmasa da Müller-Mesut-Khedira ile zorlayacaktır..

Sonuç: Hollanda her takımı yenebilir ve sanırım bu savunma-hücum hattının dengesizliği sonucu her takıma da yenilebilir. Almanya maçı onlar için final karşılaşması olacak ama yenmek zorunda olması baskıyı oluşturacak ki Almanya en tehlikeli olduğu zaman kalesinde baskıyı yediği zamandır.. O istediği geniş alanı Hollanda ezeli rakibine verirse sonuç felaket olabilir Portakallar için.. Danimarka ise başka bir yazının konusu olsun şimdilik..

11 yorum:

aks111 dedi ki...

Sanki hollanda nın defansında van der wiel de dahil bir tepkisizlik vardı.Dikkat etttiyseniz danimarka son pas tercihleriyle baya pozisyon harcadı.ama oraya gelene kadar hiç bir tepki yok.danimarkalılar yavaş yavaş savunma nın üstüne geliyor isteyen çalım atıyor isteyen boş arkadaşına pas veriyor.çünkü zamanları var kimse bişey yapmıyor.Bide önlerinde de jong van bommel oynuyor.mesela bu gün italya 65.dakikaya kadar xavi nin bile hata yapmasını sağladı :).Almanya da mesuta sen istediğini yap derlerse işleri zor.

Ice-Man dedi ki...

hollanda dk'daki arjantin misali takım olmakla alakası olmayan futbolcular topluluğu görüntüsü verdi. hücum kadrosu o kadar zengin olmasına rağmen kadro seçimi bir acayip. dejong bommele ne gerek var. danimarka kapanmış persie çaresiz kalmış, geridesin ama hala bir tepki yok. hücumu danimarka elini kolunu sallaya sallaya geliyor falan. bildiğimiz almanya hollandanın üzerinden geçer. portekiz maçındaki almanya ise en kötü berabere kalır diyorum.

aksilaz dedi ki...

Hollanda taktiksel olarak en büyük hatası grubun nispeten en zayıf rakibine karşı De Jong-Bommel ikilisi ile çıkması. Belkide bunun bedelini elenerek acı bir şekilde ödeyecekler. Huntelaar-Persie ikilisi ile başlayıp skor avantajı sonrası De jong değilde Strootman ile devam etmeliydi diye düşünüyorum.

Almanya önünde hayati bir maça çıkacaklar ve almanların sevdiği bir durum var ortada.

Celal Abbas dedi ki...

Robben 2010 dünya kupasında müthiş etkili idi.o sıralar bayernde de öyle bir etkisi vardı. Robben yoksa bayern cidden çok zorlanıyordu. Robben o sıralar hemen sakatlanıyordu bazı maçlarda sakat sakat oynuyordu ancak yarım saatlik bazen 15 20 dakikalık oyunu bile takımına galibiyeti getirmeye yetiyordu diye hatırlıyorum. Yalnız şimdiki robben 2010daki dünya kupasında ve bayerndeki robben değil. o yıllardaki etkinlikte değil. Hatırlıyorum manchester bayern maçında bayerne turu getiren müthiş bir füzesi vardı.

danimarka maçında robben bir pozisyonda arkadaşı boşa çıktı bomboşken pas vermedi nedense ben bu pozisyona takıldım.

Aynısını dün torresde yaptı. buffon açılmıştı ve kale boşalmıştı torres aşırtma yerine kanattan bindiren arkadaşını görse sanki daha doğru tercih olacaktı. o pozisyon gol olsa belki şimdi buffonun o çıkışını konuşuyor olacktık. Futbol işte.

Bence 2010 dünya kupasının iki final oynayan takımının kaderini Torres ve Robben çizecek gibime geliyor.

LaCatolica dedi ki...

Çok üstünkörü yorumlar borges, daha derin bir analiz beklerdim sizden...
Robben solda oynasaydı, Kuyt sağda oynasaydı, Van der Vaart oynasaydı, Strootman oynasaydı vs vs...-dı-di- geçmiş zaman ekleriyle maç yorumu yapmak ne kadar sağlıklı ve doğru olabilir ki?

Ayrıca Robben konusunda bir şeyler yazardım ama sizin eleştiriye tahammülsüzlüğünüz yüzünden yazmıyorum. Ama size bu konuda Aceto güzel ayar vermiş sanırım. Ona da hakeret etmezsiniz herhalde?.

İşte o sözler;

''Kadronda Robben varsa, mucidi bile olsan total futboldan bahsetmen mümkün değil. O oyun üçgen ister, kabul edilebilir ölçüde ego ister, pas ister, yardımlaşma ister, yatan adamla işi olmaz, yetenek ister, koşu ister. Bayern Münih’i her kulvarda yakan Robben, milli takımı da ilk maçta yaktı. İçeri kıvrıl, topu terse çek ve vur. Üstten aut… Robben’in etiketi oldu artık bu pozisyon''

Borges dedi ki...

Robben çok iyi oynadı demiyorum özellikle son çeyrekte saçmaladı ama bunun dışında Robben iki kez yoktan içeriyi muazzam gördü. tehlike yarattı. Bir kez "bencil" olmadığı için boş pozisyonda paslaşmak istedi golü garantilemek istedi ve kaçırdı.

Başkasının ne düşündüğünü ben sallamam, izliyorum o maçı ben. Almanya maçında görüşürüz

Robben Almanya'da "penaltı kaçırdı". Bir de aslında son dakika golü. Bu mudurkötü bir sezon? penaltı kaçırmak nedir ki? Bu yüzden kötü bir sezon mu geçirmiş olacak..

Bunun dışında buraya daha eleştirmek için çok geleceksin LaCatolica..

Aynı zamanda analiz şöyle bölye gibi eleştiri yapıp da "eleştiri yapmayayım aman kaldıramıyorsun" tavrına da ne demeli onu bilmiyorum. Sen artık böyle pusuda bekle, bir hata kolla dur öyle..

Bu da bu ve benzeri absürd tutumlarına karşı son yazı.. bundan sonrasnda monolog takılırsın.

LaCatolica dedi ki...

Barcelona'dan örnek vermek lazım daha iyi anlamanız için. İbrahimoviç'in Barça performansı kötü müydü?. Kesinlikle hayır. Adam orada da gollerini atıyordu ama ortada bir problem vardı. Takımdan kopuk oynayışı, arkadaşlarına pozisyon hazırlamak yerine kendi bitirmeye çalışması vs.

Barcelona'yı izlerken bazen sinirlerimiz bozulur. Ya bu adamlar neden şut çekmiyorlar diye sorar insan kendi kendine. İbra'da bu kurala uymadığından dolayı gol atmasına rağmen takımın ritmini bozuyordu ve göndderildi.Yani yıldız futbolcu olsanız bile Barça'da sisteme uymadığınız takdirde kadro dışı kalabiliyorsunuz.

Ama Hollanda maalesef buna cesaret edemedi. Kadroda Robben varsa Aceto'nun da dediği gibi total futbol filan hikaye olur. Topu verdiğiniz anda zaten aklındaki ilk olay içeri kıvrılıp kaleye şut atmak oluyor. Bir pozisyonda sadece Van Persie'ye pas verdi onda da topu geri alamadığı için dönüp bağırdı Van Persie'ye.
Yani pas verişi bile geri almak şartıyla oluyor.

Robben'de maalesef bu bencil oyunuyla kulübünden sonra milli takımını da yakmış oldu. Çok gamsız bir oyuncu olduğundan pek de umrunda olduğunu sanmıyorum. Olan Sneijder, Van Bommel gibi çabalayan eden futbolculara oldu. Yazık gerçekten.

Sizde ise Robben takıntısı olduğunu düşünüyorum. Zaten hemen savunma psikolojisiyle yazıya Robben ile başlamanız da bunun bir göstergesi...

Borges dedi ki...

LaCatolica: Hollanda Total futbol mu oynuyor ? Ne totalı, neyden bahsediyorsun sen? van Marwijk ile bu takım çok uzun zamandır kontrol futbolu oynuyor. 2010 Dünya Kupası'nı izlemediniz mi? Kamerun maçında Robben kıçını kurtarmadı mı bu takımın? keza sonraki maçlarda.. Final maçında zor pozisyonda o golü yapamadı diye mi tüm bunlar?

ne alaka total fubtol, robben?

Fark ne biliyro musnu? Sen Robben'i penaltı kaçırdığı, son dakika golü atamadığı haberleriyle yorumluyorsun ben Lahm sağa geçtiği günden bu yana gittikçe ivmelenen ve bence başarılı bir seoznu geride bıraktığını düşündüğüm 25 bayern doksan dakikası izledikten sonra yorumluyorum.

Laf ola beri gele.. Total futbol ve Robben?

Robben iki kez zoru başardı ince gördü. Bir kez "bencil" davranmadı önündeki topu arkadaşına atmak istedi ama sorun şu: Nasıl Bayern'de lahm arkasına geçince coştuysa burada da durum bu.

robben'e top geldiğinde pas seçenekleri nelerdi? Arkasında bek mi var yanında Sneijder mi vardı? Yalnızları oynadı adam kenarda.. buna rağmen yoktan pozisyon yarattı sıklıkla.. O Danimarka maçında Van persie eleştirilir, a b eleştirilir ancak o zaman sıra robben'e gelir.

İbra örneği de anlamsız çünkü Barça ile hollanda arasında "kalın" bir fark var. Biraz olsun futboldan anlayan bugünkü Hollanda'ya total demez zaten. Aceto da daha çok "güzel futbol" anlamında kullanmıştır v.s.

bende bir takıntı yok sadece özetlerle, haber köşesi ile değerlendirmiyorum Robben'i. Bildiğim adam zaten. Bencilliğini yadsımıyorum ama o pozisyonda keşke bencil olsaydı.. keşke..

Hollanda 20 şut çekmiş kaleye. 15'i dışarı. Robben son çeyrekte bencilce de oynadı. Lakin sorun burada zaten onun kenarında çok fazla alternatifin olmamasıydı.

Robben'le başladım çünkü ben arkadaşlarımla da bu konuyu konuştum ettim..

buraya da derinlikli analiz yapamıyorum çünkü şu an çalışıyuorum. Sadece almanya maçını iki farklı yere beş biner vuruştan yazdım vakit yok..

xray dedi ki...

Selam abi; güzel yazı olmuş ve dediğin gibi Almanya'nın tam da istediği gibi oynayacak Hollanda ve gruptan çıkmaları hiç kolay değil artık.Aynı zamanda İspanya'nın da işi zor kupa için demiyorum bile daha gruplarda çok zor Hırvatistan ve İtalya çok çalışkan ve pas yapan takımlar .Tam da İspanya'nın biraz düşüşte olduğu dönemde gruptan çıkamama durumu düşük bir ihtimal değil.
Robben i tanımlarken de içeri kıvırıp şut atmak diye söylersek insafsızlık etmiş oluruz.Top sürme işini bu kadar üst düzey yapan az futbolcu vardır...
Ama klişe olmasına rağmen rahatlıkla şunu diyebilirim ki tam bir eski zaman topçusu ve bunun sebebi bencilliği değil bence istikrarsızlığı.Benim gördüğüm nokta şudur ki şu anki futbolun en büyük özelliği istikrarlı oyuncuların ön planda olması.Bu uğurda Messi ve Ronaldo gibi iki canavar bile eleştirilebiliyor(Portekiz ve Arjantin den dolayı).
Hele ki Robben'in istikrarsızlığı uçurum boyutunda:)Bende iyi oynadığı maçlarda Robben'i gözlerimi kırpmadan izlerim ama sıklıkla tam tersi durumları da bize yaşatıyor.Ve bu da gösteriyor ki Teknik direktör olmak zor iş :)

LaCatolica dedi ki...

Robben konusunda görüşlerimi yazmayayım demiştim bir önceki yorumda çünkü senin ne kadar tahammülsüz bir adam(!) olduğunu biliyordum. Yazınca da hemen agresifçe tepki verdin. Yani bir nebze yanılmamış oldum. Aceto'nun ayarına cevap veremiyorsun ırım kırım ediyorsun.

Adam bu cümleyle '' Bayern Münih’i her kulvarda yakan Robben, milli takımı da ilk maçta yaktı'' sana ayarı vermiş işte ama sen hala yok biraz bencil olsaydı da yok şöyle de yok böyle vs vs. Bence sus artık Robben konusunda Borges, konuştukça dibe batıyorsun.

Borges dedi ki...

LaCatolica: Sen görüş mü yazmış oldun şimdi?:)) hadi arkadaşım, bittiyse geyiğin kapansın. Bir başka postta görüşme üzereç Maalasef daha iki yıl buralarda dolanacaksın Borges bak şöyle kötüsün yanlış yaptın demek için. Biliyorum, ilk değilsin sen.. De seviyeyi bu kadar düşürenine ilk defa...