14 Haziran 2012

Robben Yalnızlığı!



Manchester'a havada gelen topa voleyi ceza sahasının dışından çakıp takımı finale doğru koşturduğunda Robben övgüsü yazmak kolay.. Yoldan çevirsem ilkokul üç çocuğu dahi bugün "Robben çok bencil, hep kendine oynuyor, takım oyunundan uzak" dediği bir ortamda Robben'e saydırmak da ayrı bir keyif. Yanlış-doğru demiyorum ama zaten milyon kişi ağzına sakız yapmış, tekrarın gereği yok.

Gördüğünüz üzere bugün Robben'i benin dışımda seven bir insan daha varsa o da eşidir.
Afellay, iki maçtır olumlu tek eylemi yoktur ama Robben'e sövmek daha güzel, daha keyifli sanki.
Bayern'lilier sevmiyor, Hollandalılar keza aynı şekilde..

Afellay ne yapmış? Van Persie bir attı ama hepsi de o.. kaçırdıkları zaten maçın kırılma anı. Lakin Robben'dir her şeyin sorumlusu ki takım içerisinde de en azından Sneijder'in sevmediği çok açık..

Seveni yok, darbe üzerine darbe yiyor.

Ama dün ne yapmış mesela bir bakalım.

Bak Dakika 10.. Kenarda yalnızları oynayan Robben artık içeriye doğru kıvrılıyor.. Aldığı topu muzzam bir şekilde Van Persie'nin önüne yuvarlıyor. Direkt şut çekmeyip biraz topu sürse gol ile burun buruna gelecek oyunu. Yüzde yüze yakın bir gol şansı var, atamıyor. Öncesinde Van Bommel'in pasında atamadığı gibi.. Maçın başında her şeyi tersine çevirebilecek durumda ama olmuyor. Huntelaar'sız başlayacağını da düşünmemiştim.

Almanya çok daha basit bir pozisyonda golü buluyor. Fark da bu işte.. Almanya da en az Hollanda kadar hücumda sorunlu ama savunma açısından rakibine fark atıyor..

57'de yine Van Persie'yi görüyor Robben ama..

70'de Almanya'nın sol kenarını felç ediyor, muazam bir şekilde Sneijder'e veriyor.. Bomboş pozisyonda top yuvarlanarak önüne geliyor ama Sneijder o golü atamıyor. Suçlu yine Robben..
Bencilliği, savunma zaafiyeti var mı? Var. Lakin Afellay'dan ve hatta pek çoğundan çok daha yaratıcı aksiyonları yaratmadı mı? Golle oyuncuları maçın başında, ortasında burun buruna getirmedi mi? Getirdi.

Robben'in muazzam oynadığını kesinlikle savunmuyorum. Lakin takım içerisinde izole edilmiş bu adamın en azından diğer oyunculardan hücumda "daha faydalı" olduğunun altını çiziyorum..
Eğer bu sezon futbolu bırakmazsa ya da sahada kafayı yemezse, sağlam sinirleri varmış diyeceğim.

Belki yardımcı olması bakımından bugün herkesin övmeye çalıştığı ve fakat Avusturya karşısında bomboş kaleye kaçırdıktan sonra pek çoğunun hedefi olan Mario Gomez'i burada savunmuş, onlarcası da "o da golcü mü be" derken bugünkü gibi kalitesinden dem vurmuşuzdur. Senin de sıran yine gelir Robben, dert etme.. Zira mesele iyi ya da kötü futbolcu olma'dır..

13 yorum:

Bu Beyin kafasıymış ya dedi ki...

bu adama biraz ozguven lazim. bi gol lazim bi asist lazim. cok dagitti sanzimani.

Bu Beyin kafasıymış ya dedi ki...

bu adama biraz ozguven lazim. bi gol lazim bi asist lazim. cok dagitti sanzimani.

Bu Beyin kafasıymış ya dedi ki...

bu adama biraz ozguven lazim. bi gol lazim bi asist lazim. cok dagitti sanzimani.

Insipid dedi ki...

3 sene önce gökhan gönül için birşeyler yazmıştım ki benim robben hakkındaki görüşüm de budur aşağı yukarı.

tek adam olarak kurgulanmış takımlar; ronaldo-portekiz, ibrahimovic-isveç; ve öyle olacağını hiç ummazdım ama 2 maçta görüldüğü kadarıyla robben-hollanda o oyunculardan normalin üstünde bir performans bekliyor;ki bu da çok doğal. robben elbet yükseltecek performansını, daha önce de benzer şeyler başına gelmişti real madrid macerasında ama şu aşamada kendisine bu derece güvenmeyen takımlarda o yükselişi yapabilir mi, emin değilim.

U. dedi ki...

Robben'i sezon içinde formda olduğu dönemde fena gazladılar. Kimdi sahibi hatırlamıyorum, şu mealde bir demeç vardı: "Robben şu anda Messi'den daha iyi". Böyle bir şeydi işte. Herkes biliyor ki Robben Messi değil, Ronaldo dahi değil. Şu an tek başına takım taşıyabilecek dünyada bu ikisinden başka kimse yok. Kaldı ki Ronaldo'nun da ne kadar zorlandığı ortada Portekiz ile. Her neyse. Robben tek başına Hollanda'yı şampiyon yapamaz. Bırakın şampiyonluğu, çeyrek finale dahi çıkarması büyük başarı olurdu böylesi bir gruptan. Daha iş bitmedi yine de olurdu dedim. Her neyse. Bunları şundan yazıyorum, koskoca Hollanda'nın hücum varyasyonu adına ürettiği hiçbir şey yok. Abarttım biliyorum ama benim hayatımda gördüğüm en pespaye Hollanda diyebilirim en azından. Hal buna kesince de debelenip duran yavrum Robben göze batıyor haliyle. Elbette tercih hataları yapıyor, olmayacak işlere kalkıştığı oluyor ama bu bence Robben'in formsuzluğundan daha büyük sorunlara işaret ediyor. "Total Futbol dursun duracağı yerde, biz artık kupa istiyoruz" zihniyeti ve onun üretimi yeni nesil Hollanda ve onun nasıl durağan ve herkesin "önce top ayağıma gelsin de, sonra düşünürüz" diye düşündüğü bir takıma dönüşmesi gibi. Amma dolmuşum, kusura bakmayın, bu minvalde baş komutan Bert Van Marwijk'e selam edip gideyim.

aksilaz dedi ki...

Hollanda takım olarak ve özellikle savunma anlamında kaybetti bu turnuvayı. Genele bakıldığında Robben takım ortalamsının üzerindeydi iki maçtada. Sneijder neden bu kadar sorumluluk aldı? Van persie neden gol yollarında başarısız oldu ? De Jong-Van Bommel ikilisi doğru tercihmiy di? gibi sorular varken salt Robben'i eleştirmek haksızlıktır.

Berkay Tetik dedi ki...

@utku

2010 ŞL Finali
2010 Dünya Kupası Finali
2012 ŞL Finali

ve Robben takımı taşıyamıyor? :) Senin takımı taşıyan dediğin Messi ve Ronaldo'nun milli takım başarıları yok. Ronaldo'nun Madrid ile ŞL finali bile yok.

Gerçekten yanlış anlama ama Robben daha ne yapsın? Tamam bu 2 oyuncudan iyi değil kabul ediyorum ama dünyanın en iyi oyuncusu kim diye sorarsan Messi ve Ronaldo'dan sonra Robben gelir.

Borges dedi ki...

Ki O 2010 ŞL ve Lig Robben'in payının inanılmaz olduğu başarılardır..

Celal Abbas dedi ki...

Robbenin Danimarka maçındaki performansında biraz quarezma etkisi görmüştüm ve onu dile getirmiştim.robbenin bazı doğru kararlarla takımına daha faydalı olacağına inanıyordum. o maçta dikaktimi çeken diğer bir noktada Robbenin danimarka maçındaki hep tek kalışını yardımına gidilmeyişi nasıl açıklayacağız mesela. Taktik gereğimiydi arkadaşlarının robbeni dışlamasımı yoksa başka sebebmi.bunu bilmemiz çok zor.Almanya maçında destek vardı yardımına giidliyordu.

Robben benim ilk gözağrılarımdandır 18 yaşında iken CM de kadroma almıştım joe cole van der vaart ile birlikte.Sanki o oyuncuları ben keşfetmişim gibi hissederim

Borges dedi ki...

Celal Abbas: Bir ara Van Marwijk kenarda delirdi, atın Robben'e diye.. Sneijder zaten Kuyt oyamalı diyor. ama yine de sanmıyorum ki bu zor durumda biri diğerine pas vermesin.. Daha çok oynama seçeneği yok, o kenara top atmak istemiyorlar.. Zira tek başına bazen iki kişiyi yardırıp geçse de bireysel takılmak zorunda..

U. dedi ki...

Milli takım bazında demiştim. Her neyse. Çok önemli değil. Zaten bu konuda Messi'nin de Ronaldo'nun da ne kadar başarı kazandığı ortada. Potansiyel olarak demek istiyorum.

Baris dedi ki...

Robben'in arkasinda oynayan Van der Viel'in Hollandali oldugundan supheliyim. Futbol bilgisinin iyi olmasi lazim ama neredeyse her pozisyonda bindirmekte gec kaliyor, pasa gecmiyor, gecse yanlis yere geciyor. Robbenin resmen eliyle gosterip adamin gelisini bekledigi anlar oldu iki macta da. Hilbert gibi ne zaman cikacagini, ne zaman tek oynayacagini bilen bir adam olsa sag bekte, Robben de bu kadar 2li 3lu kademeyle karsilasmaz.
Ayrica Van Marwijk de cok gec ve yanlis reaksiyon gosteriyor sahadaki duruma. Affelay igrenc durumda, al oyundan onu, Robben'i sola koy, dengeler degissin; bir hareket gelsin. Ortada sozde iki defansif orta saha var ama Schweinsteiger elini kolunu sallayarak oraya gelip asist yapti, hem de tek tehlikeli adam Sneijdere rahat rahat basti. Madem bu adamlardan iki tane de olsa boyle gol yiyorsun, cikar birini, Vd Vaart'i al. En azindan Swhsteiger one cikamaz o kadar, yine savunmana da katki saglar.
Radikal degisiklik yapmadikca isleri cok zor. Almanya adlarina saygi gostermeyip biraz daha siksa 4 tane atardi rahat.

Devil dedi ki...

Yaaa Robben siktir et hepsini gel cimbom'a KRAl olursun :))