18 Ekim 2013

İstatistik!



Sportbild’de Jörg Hobusch’un araştırması oldukça dikkat çekici. 

Bundesligada geride kalan haftalar içerisinde alınan galibiyetlere dair ilginç istatistikleri derlemiş. En göze bayan detay ise 54 galibiyetin 27’sinde kazanan takım rakibinden daha az topa sahip olması! Tam bu noktada oyunu kontrol etmenin önemine dair cümleler kurulmuş ama ben pek çok takımın top rakipte olduğu halde oyunu kontrol edebildiğini de biliyorum. 2010 Hannover  ya da Mourinho’nun İnter’i buna çok iyi bir örnektir. Topa sahip olan her zaman oyunun kontrolünü elde tutmuyordur.

Savaşan her zaman kazanır mı?

İkili mücadelede ayakta kalmak kazanmanın yarısıdır diye bir cümle de vardır. Peki gerçekten öyle mi? Yine şu zamana kadar alınan 54 galibiyetin  27’sinde kazanan takımın ikili mücadele kazanma oranı rakibinden düşük.. Yüzde 50.. Peki belirleyici olan nedir?

Şutlar..

Alınan 54 galibiyetin 40’ında kazanan takımın çektiği şutların sayısı kaybeden takımdan daha fazla! (yüzde 74!)

Tüm bu istatistikleri doğrulayacak muazzam bir maç var ligin ilk haftasında oynanan..


Frankfurt ilk maçta HerthaBerlin ile karşılaştı. Topa sahip olma oranı yüzde 56! İkili mücadele kazanma oranı ise yüzde 53. İki alanda da rakibinden fazla Peki skor? 6-1 Berlin kazanıyor. Neden? 16-10 şutlarda üstünlük sağladığı için.. Bir başka örnek ise Bayer  Leverkusen.. Topa sahip olma oranları yüzde 45.7 ve fakat adamlar kulüp tarihinin en iyi sezon başlangıcına imza attılar..

Hiç yorum yok: