18 Ocak 2008

Bundesliga ve Transfer


Bundesliga takimlari bu yilin basinda toplam 171,63 Milyon euro harcadi ve toplamda bu para 147 oyuncuya verildi. . Elbette hepimizin bildigi üzere en buyuk parayi hem kendi klup tarihi rekorunu hem de Bundesliga rekorunu kirarak Bayern Munchen harcadi. Sampiyonlar Ligine kalamadigi halde, UEFA icin yaptigi transferlerin toplam miktari 72,2 milyon euro. Bu Bayern icin oldukca yuksek bir rakam. Makaay'i aldiklari zaman en pahali transferini yapmislardi;18 milyon euro. Bunun nedenleri de kendisinin disinda kalan 17 klup ile Bayern Munchen arasindaki farkin oldukca buyuk olmasidir. Cok da kötü bir lig olmayan Bundesliganin yidizlarini oldukca ucuza kapatip Avrupada yillar yili "ucuza" basari yakalamistir. Bizdeki gibi üc buyuk de yoktur orada ve bunun avantajini Bayern-Hoeness son derece iyi bir sekilde kullanmistir yillar yili. Simdi isler degisiyor, bir iki degil, dört bes buyuk birden atilim icerisinde. Bu yüzden zorunlu olarak transfere yöneldiler.. Ribery'nin transferinden önce Lincoln, arkasindan Diego o da olmadi Van der Vaart'i istemisler ama hem futbolcular hem de klupleri kabul etmemislerdir. Misal 2002 yilinda Leverkusen muhtesem bir cikis yakaladi. Sampiyonlar Liginde final oynamis,Ligde de Sampiyonlugu üc macta üst üste puan kacirarak mucize yaratip kacirdi. Muhtesem bir kadroya sahipti. Ne oldu ? Ze Roberto, Ballack,Lucio gibi üc adamini birden transfer etti. Artik bu sekilde bir "beslenme" eskisi kadar kolay degil. Basa dönersek Bundesliga kombine satisindan sonra transferde de kendi rekorunu kirmistir. 2001/02 sezonunda yapilan 147 milyon euroluk yatirim eski rekoru idi. Yaklasik 30 milyon euroluk artis söz konusu.

Tek tek kluplere gecmeden önce 2001'den beri artis göstermeyen transferlerin bu sezon yukselisinin nedenlerine dair iki kelam.. Öncelikle Dunya Kupasi almanyada cok seyi degistirdi. Ara ara muziklerin icine kattigim kliplere de nesne olan fanatikler de bir belirtisidir. Futbol sevildi, futbola olan ilgi artti. Basariyi eskiye nazaran daha cok istiyorlar. halkin ilgisi bir baska acidan onca para verip aldiginiz yildizlarin ayni zamanda size o parayi geri ödemesini sagliyor. Kombinelerle, Forma ve ürün satislariyla .. Almanlar yapi itibari ile yas tahtaya basmazlar kolay kolay, risk almazlar, is ahlaki cok iyidir lakin ticari basarisi "risk almayan" yapisi nedeniyle pek parlak degildir. Saglama oynarlar hep futbolda da hayatta da. Bu yüzden her üc yabancidan biri isletme sahibi, tükkani filan vardir.. Riski sevmezler.. Velhasil artan bu ilginin farkinda olan ve bundan faydalanma girisimleri söz konusu.. Diger etken sponsor anlasmalari.. cok ciddi bir gelir kaynagi oldular.. Son olarak da sürekli gündemde olan özellikle Bayern'e yöneltilen son dönem Avrupa basarisizliklari. Bu konuda bir sekilde ilerleme saglamak adina da transfere yöneldiklerini söyleyebiliriz...

Toplam 18 klup dedik ve basi ceken 72 kusur milyon euro ile Bayern.. Arkasindan 16,3 milyon euro ile Bremen geliyor. Bu paranin sadece 8,5 milyon eurosu Carlos Alberto'ya ait. Onu da geri gönderdiler, henüz kiralik olarak sao paolo'yo gitti ama bir daha gelecegini sanmiyorum. Tarihinin en pahali transferini yaptilar ama elde var sifir. Neyse ki 5 kusur milyon euroya aldiklari Sanogodan istedigi verimi ve hatta fazlasini alip az biraz rahatlamis durumdalar.. Arkasindan gelen takim: Wolfsburg.. Magath'i takimin basina hem teknik adam hem de sportif direktör olarak getirdikten sonra bitmedi transferler.. Galatasaray'in ilgilendigi Grafite'yi de sekiz kusur milyon euroya aldilar yanlis hatirlamiyorsam.. Porto'dan costa 4 milyon euro ve Bosnali golcü Edin Dzeko'ya da yaklasik 4 milyon euro.. Yeniden bir takim kuruyoruz felsefesi ile basladilar, pek de basarili olduklarini söylemeyiz ama zaten en basinda "hedefimiz sampiyonluk su bu degil" diyerek niyetlerini ortaya koydular.. Biliyorlar boyle birden olmuyor bu isler... Zaman istiyor.. Bir de transfer isi baska bir alan, basarili olamazsan cabuk bitersin ve arkasindan gelen takim bu konuda kakayi ilk kesfetmis, Lucio,Ze Roberto gibi mutis adamlari transfer etmis olan efsane Menajerleri Raimond Calmund'dan beri akilli hareket eden Galatasarayin uefadaki rakibi " Bayer Leverkusen". 13.7 milyon euro. Siliden getirdikleri ve cok begendigim Arturo Vidal 5.2 milyon Euro. Bundesliga Gol Krali Gekas da 4.7 milyon euro. Toplam 10 milyon euro bu iki futbolcuya. Kölnden aldiklari milli defans Sinkiewicz ile Mainz'den aldiklari Manuel Friedric'de aradaki farki kapatiyor, Gresko ve digerleri bonservisi elinde geldi takima. Arkasindan gelen son sampiyon Stutgart. Kalecilerini Valencia'ya verdikten sonra yerini 2.3 milyon euroya aldiklari Raphael Schäfer ile doldurmaya calistilar, Ewerthon'u 1,2 milyon euroya kiraladilar ispanyadan ve tek buyuk Transferine 7 milyon euro harcadiklari: Ciprian Marica. Bir sonraki takim Schalke. 3.5 milyon euroya Ivan Rakitic gibi bir yetenegi aldilar, Bielefeld'den aldiklar Haiko Westermann'da 2.8 milyon euro ve uruguayli orta saha Carlos Javier Grossmüller'e de3.5 milyon euro verdiler. Efendim Energie Cottbus ise 2.5 milyon euro harcamis ve bu onlarin bugüne kadar harcadigi en yüksek para.. Misal ara transferin sampiyonu Frankfurt sezon öncesi tek kurus dahi harcamamistir.. Gecen on bes günde Fenin&Ciao ikilisine 9.5 milyon Euro verdiler.

Ayni sekilde ilk devrede yildizi parlayangillerden olan Albert Streit'i schalke'ye 2.5 milyon euroya sattilar.

Dortmund Petric'e 3.5 milyon Euro, sag bek Jakub Blaszczykowski'ye 2.9 milyon euro verdi. Polonyali beki neredeyse bir yil önce isini bitirmislerdi..

Bayern doyamamis olacak transfere ki Breno'Yu aldi 12 milyon euroya. Gecenlerde Cin olimpik milli takimi ile mac yapti. Ayni zamanda Cin milli takimi ile Hamburg karsilasiyordu. Cin'in ikinci takimi gibi bir sey. Bir futbolculari haric- iki gol atti forvette- topa vurmayi dahi bilmeyen bir takima karsi yedi gol atar iken Bayern, Brenoyu izleme sansina eristik. Boyle dandik bir takima karsi Arena'da 55 bin kisi olmasi bir yana, en ucuz biletin de yaklasik 20 eurodan basladigini belirteyim ve oldukca basit bir hazirlik macindan yaptigi hasilati hesap etsin her seyi hesaplayangiller.. Breno gelecek on yil kalacaktir bu takimda cok buyuk bir aksilik olmazsa.. Teknigi, kendine güveni ile Lucio 2 olacaktir. Fizik olarak ondan da iyi oldugunu belirteyim, ben cok sevdim. Kim bilir kendi takimimda olmayan ve olmasini cok istedigim bir defans.. Uzun, ince, teknik, fizigi yerinde, kendine güvenen.. Pas atabilen.. bu cok önemli ülkemde pas yapabilen defans sayisi bir elin parmaklarini gecmez.

Bir baska güzel transfer Schalke'nin gürcü Levan Kenia'si. Gürcistan milli takim teknik direktörü Topmöller bu oyuncu icin Messi benzetmesi yapiyor, defans, defansiv orta saha, bek ve orta saha oynayabilecek kapasitede olan Kenia gelecegin yildizlari arasinda.. henüz 17 yasinda. Ayni sekilde Albert Streit ve Ze Roberto II'Yi de transfer ederek bir hayli katki sagladi mevcut kadrosuna.. Ikinci Ze Roberto'nun maliyetini de ekleyelim: 3 milyon Euro. Bir farklilik da sudur ki gayet de yetenek olan 1982 dogumlu Mimoun Azaouagh'u bochuma kiraladilar.. Bochum'un parlayan yildizi macar Hajnal'i bir baska klube -misal dortmund istiyor- kaptiracagini anladi ki simdiden yerini doldurma cabalari.. bir baska acidan bugun Mesut Özil'e artik sözlesme sunmayacaklarini ve onun yerine diye adlandirilan Vicente Sanchez'i Deportivo Toluca takimindan 1 milyon euro'ya transfer ettiler..


Hamburg bir genc aldi. Macauley Chrisantus. izlemedim henüz velakin yetenek oldugundan bahsediliyor, hakkinda sürekli övgü duyuyoruz kismet olursa ilk macinda izlemek isterim, bakalim. bir milyon euroya FC Abuja'dan aldilar.. Kac para verdiklerini bilmiyorum ama Anderlecht'den Vadis Odjidja-Ofoe'ya alarak defansa da katki sagladilar.. Ki orada herkesin basina yakin zamanda üsesecegini bekledigimiz Vincent Kompany vardir.. Dortmundun gicirlarindan bahsetmistik; Hummels ve Rukavina.. izlemedim, merakla bekliyorum. Iddaa oynamayali beri mac izleme oranimda cok ciddi dusus yasandigindan olsa gerek bu sene devre arasi gelen cok oyuncuyu ilk defa görmüs, etmis hakkinda bilgi sahibi olmus oluyoruz.. Berlin takimi yaptiklari anlasma geregi 25 milyon euro ek bütce ile transfere yöneldiler, 4.3 milyon euro'ya Raffael'i aldilar.. Is yapar mi Bundesligada ..? Iste, orasi muamma. Velakin Zurich de bir avrupa sehridir ve orada gecirdigi yillar sezon basi transfer ettigi Lucio'da yasadigi sikintilari yasamayacaginin bir garantisidir. O ligden Bundesligaya tesrif eden Rakitic ve Petric'in performanslarini da göz önüne alirsak; basarili olacak gibi duruyor.. Velakin iki sene önce pek cok macini seyrettigim Raffael'in eski formunda olmadigini da biliyoruz.. Sprinter, gezgin, son vuruslari güzel olan bir adamdir, kendine güveni, evli olmasi gibi detaylari da eklediginizde degecektir o paraya.. karsiligini alacaktir diye umuyoruz. Nurnberg Jan Koller'in yani sira Nizza'dan Abardonado'yu da kadrosuna kattilar..

Transferlerin bir iki istisna barindirsa da Holosko'dan ucuz olusu ya da Roberto Carlos'un bir yillik aldigi ücretten fazla olmamasi bilmem dikkatinizi cekti mi ?

Bakalim, hayirli ugurlu olsun, unuttugum varsa hatirlatin, ekleyelim..

Hiç yorum yok: