14 Ocak 2008

Ugur Meleke ve Ön libero tartismasi


Ugur Meleke'nin bir yazisindan cikan bir tartisma:Ön Libero.. Sayin Meleke öncesinde Linderoth'u kendisine örnek alan Mehmet Topal'in capsizligina istinaden bir yazi dösemisti. Linderoth ve benzer oyun anlayisina sahip olan futbolculara karsi bir öfkesi var Ugur Meleke nin. Bu da ayni zamanda futbolun mantigi ile örtüsmeyen yazilari yazmasina neden oluyor. Bir seyi karistiriyor ya da anlamiyor. Bunu aciklamadan önce karisikligin altinda yatan nedenin championship manager oldugunu düsündügümü belirteyim. Cok güzel bir oyun, simdi pek oynamasak da ikibinli yillarin basinda her seyimizdi, gece gündüz oynardik. Orada oyunculari kategorilendiriyorlar. Bence boyle bir oyunun en buyuk hatasi kategorilendirme asamasinda yapiliyor. DMC kategorisi adi altinda siralandirilan futbolcularin buyuk cogunlugu örtüsmüyor. bunlarin basinda Deco gelir. yuksek ihtimal yanlisligi buradan kaynaklaniyor ya da bilemiyorum. Deco bir Gerard degil, Linderoth,Gattuso da degil. Makalele hic degil. Portoda sampiyonlar ligini kazanir iken bugün Fenerbahceki Alex ile hemen hemen ayni görevi yerine getiriyordu Deco. Bütün frikikleri o kullanir ,takimi hucuma cikartmaz, orada yönlendirirdi.Gattuso,Linderoth,makalele ya da defansif orta sahalar boyle görevleri icra etmiyor sahada. O dönem hatirlarsaniz Costinha on libero, orta sahada da Maniche vardi.. Gelen ataklari karsilama gibi bir görevi yoktu, daha cok oyunu oynatma, forvetlere pozisyon hazirlama ve bir bakima beyniydi takimin. Araklari karsilama, kesicilik görevi costinhanindi, onun da önünde Maniche, onun da önünde oynayan amc tipi Deco.. Ne zaman defansif orta saha olmus ? bir anlasak sunu, iki yazidir ayni örnegi verip duruyor..

Sevgili Meleke, artik futbol takimlarinin kesici özelligi öne cikan Makalele, Gattuso gibi oyunculara ihtiyaci kalmadigini, bu alanda her iki isi de yapabilecek düzeyde oyuncularin artik piyasaya cikip futbolun bir gelisim icerisinde oldugundan bahsediyor. Yüzyilda bir gelir dedigim Steven Gerrard'in artik alti ayda bir yetismesi gerekiyor ki tüm futbol takimlari Gattusolardan,makalalerden,emersonlardan kurtulsun. Bu mümkün müdür ? Degil. Deco defansif orta saha degil. Arsenal, Flamini olmadan oynayacak durumda degil ya da yerine oynayacak olan Denilson.. Xavi olmadan, Yaya Toure olmadan Deco oynayamaz. Keza Pirlo.. Herkes bilir ki aslinda yeri 10 numaradadir. Bu sekilde baslamistir futbol hayatina interde.. Velakin geriden oyun kurma konusunda sikinti yasayan Milan teknik direktörtü ancelotti'nin tasarrufudur defansif ortasaha kivaminda oynatilmasi.. Kivami diyorum cunku bu isi hakkiyla yapamiyor, onun yerine de kosmak durumunda olan begenilmeyen oyun tarzina sahip gattuso veya benzer bir oyuncu olmasa sonuc pek iyi olmayacak. Bugun hala Milanda bu sorun kendisini yer yer gösterir.. Hem Italya Milli takiminda ve ayni zamanda Milanda arkasinda "gattuso" gibi bir adamin olmasi hasebiyle fiziki olarak yetersiz ve kesici olarak cok daha yetersiz olmasina ragmen "Ön libero" kivaminda oynayabiliyor..


Kemal Belgin, ön libero konusunda biraz sert olsa da en "mantikli" ve gerekli yorumu getirmistir. Gercekten de bu sistemin Pareira zamaninda Stutgartli Dunga ile beraber deyim yerindeyse "trend" oldugu ve istatistiki veri ile 1994 senesi sonrasi gerceklesen Avrupa Sampiyonasindaki takimlarin buyuk cogunlugu Ön Liberolu sistem ile sahaya ciktigi dogrudur. sevgili Ugur Meleke istiyor ki on bes tane Lampard, yirmi tane Gerrard olsun, defansif orta sahalar da forvet misali 15 gol atsin. Verdigi örnek Lampard ve Defansif Orta saha olarak on kusur gol attigini belirtiyor.. Futbolun gelistigini ve artik Gattuso gibi oyuncularin tükendigini, ön libero ve forvet arkasi oyuncularin sistem icerisinde "Gattuso,Makalele" gibi yer almadigina deginiyor. Ikinci kismina katiliyorum, forvet arkasi konusunda haklidir velakin ön libero yani defansif orta saha ya da adi ne olursa olsun futbolun icinde ve merkezindedir hala.. Bugunku takimlarin bu mevkide oynayan oyuncularin istatistiklerine bakarsak eger hemen hepsi cok fazla gol atmayan, rakip takimin atagini kesip hucuma topu sokma görevini ifsa eden oyunculardan en az bir tane barindirdigini görebiliriz;

Real Madrid'de oynayan Fernando Gago Sampiyonlar ligi maci dahil oynadigi toplam 24 mac sonucunda tek gol dahi atamamistir. topu topu 2 asisti vardir.

Manchester Unidted'da oynayan Michael Carrick bu sezon oynadigi 26 macta ne bir golü ne de asisti vardir.

Arsenal'da yine bu mevkide oynayan Mathieu Flamini'nin bu sezon su ana kadar oynadigi 23 macta sadece 2 golü vardir.

Bayern Munichde oynayan Ze Roberto'nun oynadigi 27 macta toplam 2 golü 2 de asisti vardir. Bu da Pirlo'nun bir benzeri durumunda. Aslinda hem Leverkusende ve ayni zamanda Bayern Munchendeki ilk yilinda Sol acik (AML) oynamistir, onlarca asist yapmistir al da at dercesine.. Velakin Brezilya'da 10 numara oynamis, Hitzfeld de onu "kesiciligi" nedeniyle defansif orta sahaya kaydirmistir. Artik asistleri kesilmis, golleri azalmistir. Üstelik Bayern gibi hucum gucu cok yuksek olan, her oyuncunun en az bir gol bir asistle oynadigi takimda iki gol iki asist.. Yetenek ile de cok ilgisi bulundugunu dusunmuyorum. BIr oyuncu hucumda yer alip ayni zamanda kontralari kesmesi, karsi ataklari karsilamasi cok mumkun degil. Ciger bu,insan yani..

Milan'da oynayan Gattuso'nun ne asisti ne de golü var, neredeyse tüm maclarda forma giymistir. Milan bu oyuncudan ya da bu oyuncu tipinden vazgecebilir mi? 1994'de oturan sistem bugun cagdisi olabilir mi ? gercekten futbol Ugur Meleke'nin dedigi kadar hizli mi gelisiyor ?

Hemen hemen butun buyuk takimlar bu on libero ya da defansi toparlayip ataga cikaran oyuncular ile sahaya cikiyor, sadece bir tane Steven Gerrard vardir, Lampard da aman aman kesici oynamaz, Makalele,Essien filan yapar o görevi. Deco ise hicbir sekilde bu tartismanin icerisinde yer almamasi gerekir. xavi'nin bile önünde oynayan adami ön Libero mevkisinde degerlendirmek pek mantikli degil. Yaya Toure'Ye onca parayi bosa vermedi sanirim Barcelona..

Hizla degeri düsen oyuncularin basinda geliyor diyor ama bugun kötü örnek olarak gösterdigi makale'nin gidisi kimilerine göre Real Madrid'in cöküs nedenleri arasinda basi cekiyor. Libero ve ön liberosunu kaybeden Madrid yillar yili bu boslugu doldurabilmis degildir.

Ugur Meleke bir seyleri feci sekilde karistiriyor. Defansif Orta Saha, Orta Saha ve On numara yani Amc. Pek cok futbolcu Orta Saha ve forvet arkasi oynayabilir iken kimisi de defansif orta saha ve orta saha karisimi oynarlar. Cok azi hem 10 numara ve ayni zamanda defansif orta saha mevkisinde basarili olabilirler. Pirlo buna bir örnek velakin önce de söyledigimiz gibi "yaniltici"dir bu. Gattuso'yu cekip alin Pirlo ne yapar ? Seedorf,Gattuso,Pirlo üclüsü iyi bir üclü. Defansif Orta Sahanin yapmasi gereken görevi paylasmislar bir bakima. Zayif fizigi ve yetersiz mücadele gücü ile Pirlo bir yere kadar basarabiliyor..

Bir konuda da haklidir kesinlikle. Forvet arkasi teriminin artik pek cok buyuk takimin sisteminde yer almamasi. Sol ve Sag aciklar bu boslugu bir bakima doldurmus durumdalar. Aslinda bu gelisimin de öncesi ön liberonun sisteme entegre olmasidir..

buna da baska zaman artik..

1 yorum:

fizikalibilitesice dedi ki...

fatih terim'in emre ve hamit'i orta sahanın göbeğine monte edip gerekli verimi alamadığı maçların akabinde 'doğru yoldayız' temalı bir yazı kaleme almıştı..gene artık günümüz orta saha oyuncuları ile başlayan cümleler kurup mesela gerrard diye örneklendirerek de bitirmişti yazısını..

aslında kısmen katılırım ben uğur meleke'nin bu konu hakkındaki düşüncelerine..çift önlibero ile oynayan takımların hücum konusunda çok da üretken olamadıklarını düşünürüm ben de..son dünya kupasındaki fransa buna iyi bir örnek mesela..çift önlibero..makalele ve viera..ve fransa'nın izlerken kendinizi başka işlerle uğraşırken bulabileceğiniz futbolu..

aslında teoride güzel bir istek ama burda sizin de belirttiğiniz gibi her futbolcunun da bir gerrard olamıyacağı gerçeği yatıyor..ama ben genede salt önliberolara karşıyım..aslında kısmen karşıyım da denilebilir..yani gattuso-scholes ya da makalele-cesc lere eyvallah..ama gattuso-makalele ya da yaya toure-linderoth lar hiç çekilmiyor..ben bu orta sahanın göbeğindeki iki isminden en azından birisnin topla daha haşır neşir olmasını,biraz daha oyunun diğer yanına katkı sağlamasını istemişimdir hep..alex ferguson ın geçen seneki scholes-carrick ikilisi iyi bir örnek mesela buna..ama carrick-hargreaves ikilisi değil..zaten bunu sene başında scholes un oynayamadığı maçlarda da gördük..çok kısır ve naüretken bir takım görünümündeydi scholes yokken manu..

neyse fazla teknik oldu galiba..ulan n'lurdu şu önliberolar icat edilmeseydi be..öylece izliyoduk futbolu..böyle alan daraltma,iki önliberodan en az birinin işlevsel olması zaruriyeit filan dillendirmeden..