13 Kasım 2008

Irkcilik.!



"ben kim misim ?" "Türk müyüm, kürt müyüm, laz miyim neymisim ben ?"

Muhtemelen Eksi Sözlük yazilarindan ya da Blogun isminden kaynakli acildigi günden beri sürekli kendisini vareden kitlenin her daim sordugu soru..

Cepniyim ben. Öztürk yani.. Samanist kökenden geliyoruz, Antep ve Balikesir yöresi Alevi, Karadeniz sunni.. Bektasinin ilk müridiyim. Seni ilgilendiren kismi su: Disa kapali bir toplum oldugundan dolayi aklinin alamayacagi derecede türküm. Köken ise merak edilen, vaziyet bu. Ve fakat benim belirlemedigim bu etnik kimligin nazarimda hicbir zaman önemi olmamistir. Ne ülkemde gurur duyulacak bir öge olarak öne cikarmisimdir ne de yurt disinda utanilacak bir kimlik ile saklama geregi duymusumdur.. Ülkede üzerine hic basmadan ilerler iken ve her daim türklügü ile övünen bosbeleslerle arama mesafe koyar iken yurdun disinda üzerine basa basa "türküm" diye gezmisligim vardir.. Hicbir sekilde gurur duymadigim gibi utandigimi da hatirlamam.

Yahu su devirde hala irkcilik mi söz konusu ? Ne önemi var arkadasim kökenin... Hrant Dink'in katili Ogün Samast da cepnidir, ne olacak simdi bizim durum ? Gerizekalisindan akillisina kadar her türlü türk, kürt, alman var cok zor degil bunu kabul etmek.. Andavalligin luzumu yok..

Baska türlü kendinizi siyiramiyor musunuz kalabaliklardan..? Siliklesiyor musuz yoksa ? Bulundugunuz toplumda varolusunuzla herhangi bir fark yaratamiyor musunuz arkadasim ? Size ait olmayan pek cok gerzegin, pek cok siktir boktan adamin da tasiyabildigi basit bir etnik kimlikle mi bir baskasina üstünlük kuruyorsunuz ? Onun disinda sizi digerlerinden ayirt edici tek bir unsur yok mudur bu hayatta ..? Milyonlarca insan basit bir cinsel birlesim sonrasi bu kimligi tasiyabilir iken nedir bununla gurur duyduracak etken ? Köyün delisi de akillisi da türk ya da kürt ya da alman..

Bir baska insani derisinden, kimliginden dolayi nasil suclama ya da yargilama hakkina sahip oluyorsunuz ? Bir gün deden gelip aslinda kürt ya da ermeni oldugunu söylediginde aynaya bakip yüzüne mi tüküreceksin yoksa aslinda halklarin kardesligi iyi bir sey, irkcilik kötü müdür diye dönüs mü gerceklestireceksin ? Mal misin nesin anlamadim ki..

Su gördügün derisi siyah olan, babasi kürt ya da annesi ermeni olan insanin bu gibi durumlarin olusumunda hicbir sekilde etkisi yoktur. O dünyaya gelmistir, soyu sopunu kendisi belirlemistir. Ki soy sop da insani belirlemez.. Köken türk de bi tarafi keske kürt olsaymis, halaylarindan müzigine kadar kültürünü sevdigim bir halktir onlar.. Biraz da güney amerika kökeni olsa hic hayir demezdik, dedemin mezari diye Arjantine gidebilseydik keske..


Ilkokul üce giden insan bunu anlayabilir iken senin ve benzerlerinin bunu anlayamamasi bilincli bir secimdir, kabul ediyorum. Zira olusumunda hicbir katki saglamadigin bir takim kimliklerden dolayi elinde baska hicbir seyin yok.. Da yeter. Cin iskencesine dönüstürdünüz.. Eksi Sözlükten ya da blogun isminden kaynakli oldugunu düsündügüm mailleri artik sonlandirin.. Yorumlarin da yayimlanmayacagini bile bile yazilmasinin tek amaci beni cildirtmak sanirim ama kolay degil o kadar.. Ne apartman kapisina basip kacan veletlere ne de size karsi bir kinim olabilir ama sinirlari zorlamayin.

Üc tane skindirik cümle ile yirmi sekiz yilda olagelmis yasam bicimimi, dünyaya bakisimi filan degistireceginizi mi düsünüyorsunuz nedir anlamis degilim. Ama rica ediyorum, uzak durun artik..

Ola ki bu dört bes kisi sayilarini arttirir ikili basamaklara gecerse ben de burasini bundesliganin tarihinden ziyade Avrupa Devrimlerinden kesitler sundugum cok baska bir yer yapmaya dogru giderim. Belki siz de o zaman varolan trajedilerin olusumunda eylemlerinizle nasil bir rol oynadigini, azinliklara karsi olan tahammülsüzlügün ciktisinin ne sekilde olabilecegini az biraz görür kendinize ceki düzen verirsiniz.. Ki ben, tüm bunlari yazan ben, bulundugum yerde yer yer "türküm ulan iste" diye gezecek noktaya geldiysem irkci yaklasimlarin azinliklar üzerinde olan etkisini az biraz görüp düsünmeye baslayabilirsiniz.. Zira;

"düsünmek baska insanin aklina bir takim kelimeler gelmesi baska"

demis üstat..

Ve evet, pire icin yorgan yakmiyoruz, devam..

Dip Not: Özenle belirtirim ki reklam filan almiyorum bloga. Onlarca bosbelesin buraya bir daha bakmamasi beni hicbir sekilde ilgilendirmiyor iken tam da bu nedenden dolayi böyle "sert" postlar girme ihtiyacini duyuyorum. Yorum yapanlar ve mail atanlardan olusan akli-selim bir okur kitlesi var, yeter.. Mazosistligin luzumu yok, gidin baska yerde nihalatsizcilik oynayin..

8 yorum:

ti esti to dedi ki...

sinirlenilmeyecek bir durum değil gerçekten. insana insan gözüyle bakmadıktan sonra çok zor geliyor. şimdi değindiğiniz durumu kendi üzerimden düşündüm. benim yerime bahsettiğiniz kişileri koydum. merak etmekteyim. ben öğretmenim. kürt vatandaşların çoğunlukta olduğu istanbulun bir semtinde. sevimli bir öğrenci gördüğüm zaman onu sevemeyek miyim. ya da o kişiler benimle aynı yerde çalışsalar o güzelim öğrencilere hınçla mı bakacaklar merak içindeyim. türk'ün türk'ten başka dostu yokturu düstur edinmişler baya garip insanlar. keza 4 sene de ev arkadaşım üniversitede kürttü. aynı tabaktan yemek yemek, bir şeyler içmek zor değil. önce saygı gelmeli gerisi boş. meraklısına ben de soyumun 600 yıllık geçmişini araştırdım. türkoğlu türküm.

Dobrowski dedi ki...

bunu insanların beynine çocukluklarında sokuyoruz. büyüdükçe kimisi akıllanıyor, kimisi aynı kalıyor. ülkemde başbakan bile 'kürt sorunu' diyo, vatandaş pompalı tüfekle diğerini kovalıyor 'adamın damarına basarsan böyle yapar' diyor yine aynı adam. eğitim sistemide çok fena bu konuda.

ancak yorum yazıp, mail atan- ki durumu pek bilmiyorum- dallamaları sallamamak lazım.

Adsız dedi ki...

sarkının ısmını ..
saol gerckten

Borges dedi ki...

Koma Denge Azadi - No Ci Halo.!

ti esti to dedi ki...

bu şarkıyı koma denge azadi güzel söylemiş ama mehmet atlıdan dinleyiniz nacizane tavsiyem. o daha bir başka söylüyor.

Borges dedi ki...

Onu da dinledim ben ama ilk göz agrisi baskadir ya hani.. bu sekilde kabul etmistik.. bir yastan sonra insan her konuda tutucu oluyor sanirim.)

Robin dedi ki...

Müzik harika özellikle giriş kısmı.Bu şarkıyı bloğa koyacak link varmı acaba ?

Teşekkürler.

Borges dedi ki...

Yazi ile beraber ancak su sekilde olabilir.
http://devrimderki.blogspot.com/2008/11/irkcilik.html

Yüksek ihtimal istediginiz sadece sarki ise youtube linkini verebilirim ama sanirim Türkiyeden girilemiyor.. Baska caresi var midir onu düsüneyim ben bi.