18 Kasım 2008

Mehmet Scholl.!



Mehmet Scholl, buradaki Bayern'in ezeli rakibi 1860 taraftarinin da üzerinde durdugu gibi o bir fenomen ve cok ilginctir Bayerne ait ne varsa nefretle anilan yerde bir tek ona baska bakilir, bir tek o sevilir sayilir ki cok az futbolcuya nasip kismet olmustur der ve hatta ben sadece bir tanesini -Scholl- tanirim der.. Digeri de insanin yaptigi isin disinda kisiligi ile de kendisini kabul ettirmesi saygi duyulasidir der .. derler de derler..

Scholl'u sevdiren nedenlere gelirsek eger her seyden öte Kahn gibi diyemeyiz. Her ikisi de Bayern'e sadik kalmistir ama Kahn hakettigi parayi her daim almistir burada. Yani Bi Real Madrid ona daha fazlasini vermemistir ve fakat Scholl'da bu durum vardi. Avrupanin hemen hemen bütün devlerinin listesinde Hoeness gözetiminde saglam paralara "Hayir" demistir.. Karsiligini inanin bana fazlasiyla görmüstür, Bayern milliyetci bir cizgide yürür.. adamina her daim sahip cikar.. Cok fazla milliyetci taraftari da vardir ve fakat milliyetci derken Bayern milliyetciliginden söz ediyorum. Bir kisim Bayernliler bayern eyaletinin tek basina ülke olmasini dahi dile getiriyorlar, her bakimdan diger eyaletlere fark attigindan dolayi.. Bu yüzden genelde en sevilmeyen insanlar, Bayernlilerdir almanyada...

Scholl bu milliyetci taraftar profiline uygun baska bir eylem gerceklestirir.. Rudi Voller-Skibbe ikilisine hayir der.. Milli takimi reddeder.. herkes bilir ki bu daha cok Bayerne faydali olma girisiminin bir parcasidir. Bayern Munihi milli takimdan üstün görüsün eyleme dökülmüs ifadesidir. Bizzat tanidigim öyle bayernliler var ki ben Kuranyi'nin gol attigi Alman Mili takimina sevinemiyorum der.. Bayernli yöneticiler de böyle düsünmüs olacak ki kim milli takim adina gol atiyor hemen transfer ediyorlar (di). Velhasil gerek düsük paralara Bayernde kalmasi gerek Bayerni her seyden üstün tutmasi ve her daim verdigi sivri roportajlari, akilli demecleri ile Basta Hoeness ve Beckenbauer olmak üzere tüm klubun sevgisini, takdirini kazanmistir ki üzerine cikan oyuncu su an itibari ile yoktur..

Yakin zamanda herkesin bekledigi onu takimin basinda görmek.. Sadakat sözcügününün futbolcu olarak karsiligidir Bundesligada.. "Scholl gibi sadik".. "Scholl gibi Bayernli" kaliplasmistir artik..

Merakla yesil sahalara takim elbiseyle dönmesini bekliyoruz...

6 yorum:

turhanatakan dedi ki...

borges, mehmet scholl benim de sevdiğim topçulardandır, bayern'e pek sempati duymasam da. yanılmıyorsam bundesliga'da en çok şampiyon olan oyuncu aynı zamanda.

Borges dedi ki...

Turhanatakan: Kahn egale etti. Ikisi su anda rekorun sahibi..

Saygilar..

cikkoleite dedi ki...

Alman Milli takimi en sönük zamanlarini scholl´ün oynadigi zamanlarda yasadi,hicbir zaman Bayern´de yasadigi basarilari Milli takima tasiyamadi buna neden olarak Milli takima önem vermedi denilemez bence,sanki diyen varmis gibi :)))
bunun disinda antipatik buldugum bir baska yönü yetenegini babasindan aldigi gün gibi asikarken yada ben öyle düsünüyorum (almanyada son 10 yilda onun tarzinda frikik atan baska oyuncu yetismedi)
o bunu hep inkar etti.Onun bir bayern milliyetcisi,sempatizani oldugunu takdir söylerken benim de benim ülkemi reddeden bir oyuncuya saygi duymami kimse beklemesin.
Ayrica sans verilirse kendisi iyi bir antrenör degil de süper bir yorumcu olabilir,cok güzel tespitler yapiyor tabi Avrupa Sampiyonasinda biraz türkiye maclarinin analizini yapmasini bekledeki kendisinin ama nedense hicbir Türkiye macinda yorumculuk yapmadi mac öncesinde,tesadüf diyelim ;)

Borges dedi ki...

Cikozi: Diyen söyle var.. Mehmet Scholl'un 2002'deki daveti reddetmesinin altinda sakatlik yatmadigini daha cok gelecek sezona daha hazir bir sekilde girmek istedigi yönünde tartismalar uzun süre devam etti.. Scholl'un bu karari cok tartisildi ve hala tartisiliyor, kendisi ne kadar önem verir bilmem ama bayernliler onu yeteri kadar önemsiyor..

Sizin de babaniz sizi birakip gitse, yetistiginiz ülkede yasadiklariniz ile sizi terkeden babanizin milliyeti hakkinda eminim cok baska düsünmezdiniz. Bugün anasi da babasi da türk olup türkiyeden de teklif almasina ragmen türkiye milli takimini redden insanlarin oldugu yerde tam türk bile diyemeyecegimiz bir insanin üstelik babasi acisindan son derece "üzücü" gelismelerin yasandigi cocukluga sahip bir insanin "türkiye milli takimini" secmesi bana tuhaf gelirdi böyle oldugu icin de "a bu türkiyeyi istemedi kötü kaka" tarzi yaklasimlari da ben pek hos bulmam.. Ama hayat bu, o digeri, digeri onu begenmez diye gider ..

Türkiye maclarini Jürgen Klopp ile isvicreli eleman yorumladi. Klopp da son derece basariliydi. Bunu belirleyen kimdir ona bakmak gerekir.. Ayni zamanda türk kimliginden dolayi en ufak bir elestiride pek hos karsilanmayacagini hesap edersiniz cok da anormal bir secim degil ZDF/Ard ya da Mehmet Scholl'un yaptigi..

Her insani kafanizda belirlediginiz kesinligi olmayan dogrularla degil birazicik empati ile baska dogrularin da olusabilecegi kosullari düsünerekten yorumlamanizi tavsiye ederim..

cikkoleite dedi ki...

1.satir:bence scholl hicbir zaman milli takim antrenörleri icin birinci tercih olmadi,bizim letonya´ya elenip gidemedigimiz sampiyonada takimn en önem oyuncusuydu scholl ona ragmen almanya gruptan cikamadi,demek istedigim scholl biraz da bayern´de yaptiklarini yapamadigi icin yani ona liderlik görevleri verilmedigi icin milli takimi 2. plana atmis gibi duruyor

2.satir:ben scholl neden bizim mili takida oynamadi demiyorum,sorun onun sirf babasi yüzünden bütün ülkeye antipati duymasi yada söyle diyelim sempati ile bakmamasi

3.satir:jürgen klopp iler meier zdf kanalinda yorum yapiyorlardi scholl ise arada bir netzer´in yerine ard´de yorum yapiyordu,zaten bu konu benim tahminim yani öyle olduguna inaniyorum elimde bir delil yok

son satir:beni irkci veya miliyetci olarak görme,ben bu konulara karsiyim scholl´ün milli taki secme onusunda zaten tek bir sansi vardi cünkü bildigim kadariyla hicbir zaman türk vatandasi olmadi,ama yilardir agzinda ülkemiz hakkinda olumlu veya olumsuz hicbir cümle etmeyecek kadar kin beslemek...benim böyle birseyi aklim almiyor yani kusura bakma bu konuda empati yapamiyorum.

Borges dedi ki...

Cikozi: Netzer veya KLopp farketmiyor.. ZDF deki maclar Klopp grubu, Ard'de ise Spikere gicik olan Netzer'in yorumlari ve bazi maclar da Scholl.. Hepsi tek bir elden belirleniyor toplamda.. Aksam maclari genelden ve sanirim hep Netzerin'di. Türkiyenin de gündüz maci yoktu..

Milli takimdaki sorunu daha cok sakatliklardi derim ben, bir baskasi baska der.. Bayernde bu denli tapilan, beckenbauer'in, hoeness'in oldugu yerde ona yamuk pek yapilmaz.. Hangi bayernli oyuncu ezilmis ki o liderlik edemesin ama sakatliklardan dolayi kacirdigi turnuva sayisi da ortada.. Toplamda yorumdur..

3: Adamin türkiye ile ilgisi sadece isim ve kan bagi. Anasi daha mehemt scholl kucuk iken bosanmis, babasini bir daha ömrü billlah görmemis kendisini büyüten anne de baba da alman. Ilginc gelecektir ama onu birakip giden babanin acisini cektigi bir annenin cocugudur o. Etkilenilmislik, yasadigi cevre.. Aklinizin alamayacagi derecede baska degisimler olmustur belki de. Anlamamaniz dogaldir da türkiye hakkinda tek kelam etmedi geyigi de ilginc.. Dedemin dedesi iranliymis deseler bana ne der gecerim gibi bir durum söz konusu..

4-Adam kirkyilin basi mac nedeniyle türkiyeye geliyor, onlarca insan "ben senin babanim" diye kuyruga geciyor, sen ne düsünürsün ? En azindan kuyruga gecenlerin birisi haric geri kalan hepsi para pesinde insan. Ki sonunda babasiyla da bir görüsme oluyor, cok sey netlesiyor filan.. Bence Mehmet Scholl'un cok acik bir sekilde isminin disinda iyi veya kötü türkiye ile tek bir bagi yok.. Ben de, digerleri de onu isminden dolayi hep "Bizden" dedik de aslinda degildi. Olmasi icin de tek bir neden yok. Belki iyi bir babasi olsaydi bugünler cok baska olurdu..

5- Milli takimi secme meselesini su acidan ele aldim. Mehmet Scholl türkiye hakkinda konusmuyor, babasindan dolayi pek de iyi bakmadigini da biliyoruz. DIgerlerinin böyle bir durumu olmamasina ragmen özgür secimle ülkenin milli takimini reddediyorlar.. Haliyle siz Serdar TAsci'ya, Mesut Özil'e filan da giciksiniz.. Mehmet'inki konu bile edilemez bu durumda.

6- irkci, milliyetci demedim. Herkesin görüsü kendisine.. herkesin dogrusu da. Yurt disinda yasayan insanlarin biraz daha baska bakmasini ben "olagan" karsiliyorum da zaten.. Ki üzerinde durdugum bir insanin yasamini, yasadigi kosullari, ailesini, kendisini büyüten annesinin sorunlarini, onu bunu ve milyon detayi bilmeden "aa türkyie hakkinda konusmuyor, sevmiyorum" pek dogru degil ama cok da önemli degil aslinda.