14 Kasım 2008

Yavasligin Kralligi: Dimitar Berbatov.!




Manchester gibi param olsa sadece kisisel tatminim icin böyle bir adami takima transfer ederdim. O Ferguson'un dedigi gibi Manchester'a yeni bir boyut kazandiracaktir.. Cokca zaman bu kadar yavas adamin günümüz ve özellikle Manchester futboluna ayak uydurup uyduramayacagi tartisildi.. Depar atmaz, acelesi yoktur onun. Inanilmaz soguk kanlidir. Benim seyretmekten en cok keyif aldigim adamdir zira kendisinden her daim beklenilmeyeni gerceklestirebilecek yeteneklerle donatilmistir. O kadar yavas olmasina ragmen o kadar beklenilmeyeni/inanilmazi gerceklestiriyor ki hayran kalmamak mümkün degil.. Benim gözüm her daim onun üzerindedir nereye giderse gitsin.. Sonu sürprizlerle biten filmler gibidir o..

Dediler ki Rooney'nin, Ronaldo'nun, Tevez'in oldugu yerde bu yavasligiyla nal toplar.. Machester gibi hizli oynayan takimda cok fazla is yapamaz..

Oysa futbol ne kadar fizik, güc kondisyon dayaniklilik gibi ölcütlerle degerlendirilse de özünde "yetenek" ön plana cikar.. Onu Iyi bir tenis oyuncusu gibi düsünebilirsiniz.. Tenisde önemli olan capraza, sagina soluna cok iyi toplar atmak oldugu gibi rakibin kosusunu önceden tahmin edip ters tarafa aktarmak ve bunu basarmak da o kadar önemlidir. Berbatovun gizi, sizin onu durdurmak icin basit bir algoritma gelistirmenizi engelleyecek ölcüde siradisiligidir..


Leverkusen'de attigi 19 golün disinda 19 tane rakibi terse düsürecek teknigin sahibidir kendisi.. Dünyanin en teknik on numaralarin basabilecegi sagindan atip solundan gecmeler havada sektirip adam gecmelerden türlü türlü seyederken orgazm edecek kivamda eylemlerin adamidir. Ve belki bunlari Christiano Ronaldo da yapabiliyor ve hatta haliyle fazlasini.. Ama sorun su ki Berbatov'un ne zaman ne yapabilecegini kestirmek, onu durdurmak gercekten cok güctür..



Bir de futbol ne kadar futbol olursa olsun ben Christiano Ronaldo gibi adamlari sevemiyorum. Asla ve asla hakkini yemiyor, Messi ile beraber dünyanin su an icin en iyi futbolculari oldugu kabul eder iken Berbatov'a ve hatta cok baskalasip yavas yavas feci isindigim gelecegin en bayrak adami Rooney'i seyretmek daha bi keyif vercici.. Zira parca parca keyif almam, bütünü hissetmek gerek.. Sadece futbolu, sadece saha ici durusu, sadece saha disi eylemleri degil toplamda cizdigi resim güzel olacak.. Berbatov öyle güzel bir sanat eseridir nazarimda.. "Yahu ben o kadar para etmem" demisti zamaninda.. Bence fazlasi bile hakkidir.. Zira futbol gercek anlamda bir sanat olarak algilandigi vakit Berbatov bunlarin en nadide parcasi oluyor.. Bir benzerini bulamazsiniz..

Siz kosun, sabaha kadar kosun.. Ben kosmadan da sizin yaptiklarinizi yapabilirim diyen tembel ama akilli, yavas ama yetenekli bir sporcu görünümünde olan bu adam her bakimdan saygiyi hakediyor..

9 yorum:

Noat Samisa dedi ki...

Geçen hafta blogda yer verdiğim Rooney portresinde: Hani mahalle maçlarında adam alışılır ve ilk seçilenler vardır ya, Yeni Wayne Rooney'i en güzel tanımlayan budur.Tüm dünyayı serseler önüme, ben önce Rooney'i alırım.

demiştim.Berbatov için de kıstasım Rooney ile aynı.Sevgili Borges'in kıstasları da bu yazıdan anladığım kadarıyla benzer.:)

Kötü günü de oluyor, yeteneklerini sakladığı anlar da oluyor ama her an bir sonraki adıma geçebilecekmiş gibi duruyor sahada.Hiç bir zaman ''hepsini gördüm'' dedirtmiyor; Berbatov'un maksimumunu görmek, kestirebilmek kolay değil.

Borges dedi ki...

Noat Samisa: Ki ben sevmezdim bu Rooney'i hic. Ama sonradan inanilmaz isindim. Tam bir bayrak adam, saglam bir takim sevgisi de mevcut.. Cok erken yildiz oldu ama oturdu da.. Hem futbol hem de durusu nedeniyle.. Rooney ve Berbatov'u kesinlikle alirdim farkli farkli nedenlerden de olsa ikisi de bir yerleri kapatir düzeyde..

Dogrudur o kötü oldu mu cok silik durur sahada.. Ama dedigim/dedigin gibi maksimumunu kestirmek gercekten güc..

pilot santrafor dedi ki...

Hatırlıyorum, Leverkusen'de oynarken Ntv'de bi maçı yayınlanmıştı. Kötü oynamıştı o maçta... Güntekin Onay da yerden yere vurmuştu. Bundesliga'ya yakışmıyor gibisinden sözler kullanmıştı. Nerden nereye... Ben de Ronaldo, Messi gibi oyunculardan daha çok seviyorum Berbatov, Luca Toni gibi oyuncuları.

Unknown dedi ki...

berbatovun attırdığı gol redondo nun dehşetrengiz bir çalım atarak attırdığı gol ü anımsattı. pas verdikleri yer, attıkları nokta ve topu oraya getirişlerindeki estetik tamamen aynı redondo nun tekniği ne kadar iyiydi pek hatırlayamıyorum ama berbatovdan beklemeyeceğim bir çalımdı.

Adsız dedi ki...

Şu tatlılıkta olmasada... Tersten bakarak bende 2 gün önce yazmıştım böyle bir bakış açısını blogumda. Zenci çok hızlı çok çabuk adamların neden son vuruş yoksunu olduğuna anlam veremeyişimle ilgiliydi.

Kesinlikle sen daha iyi biliyorsundur... 2006'nın Barcelonasında Eto'o yerine Klose olsa ne olurdu?

http://wwwextensor.blogspot.com/2008/11/julius-aghahowa.html

bakmak istersen diye link'i koyayım. Reklam teşkil edip sorun yaratırsa kusuruma bakmaz son iki paragrafımı silersin.

Saygılar üstat.

dchetin dedi ki...

hagi'den esinlenmiştim bu hareketi. lisede beden dersindeki maçlarda bir kere yedirdiğim olmuştur.

hareket zor, topçu olmak daha da zor.

a.c. sedef dedi ki...

aziz nesin'in bi hikayesinde dediği gibi:

insan olun yavrularım...

manulular yine insanlıktan çıkmaya başlıyorlar.

Figueres dedi ki...

berbatov'un gecmiste kalan muadili benim gozumde bergkamp'tir. bu gibi adamlarin benim gozumde en buyuk artisi da sudur: bu tarz oyuncularin yaslari ilerledikce kalitelerinde pek bi kayip olmaz, nitekim oyunlari hiza degil de teknik ve futbol zekasina dayali oldugu icin 35 yasina kdr ust duzey oynayabilirler. ayni bergkamin yaptigi gibi. halbuki oyunu tamamen hiza dayali olanlarin pili 29-30 dedin mi biter.

Figueres dedi ki...

berbatov'un gecmiste kalan muadili benim gozumde bergkamp'tir. bu gibi adamlarin benim gozumde en buyuk artisi da sudur: bu tarz oyuncularin yaslari ilerledikce kalitelerinde pek bi kayip olmaz, nitekim oyunlari hiza degil de teknik ve futbol zekasina dayali oldugu icin 35 yasina kdr ust duzey oynayabilirler. ayni bergkamin yaptigi gibi. halbuki oyunu tamamen hiza dayali olanlarin pili 29-30 dedin mi biter.