6 Şubat 2009

Mesut Özil Alman Milli Takiminda.!




O gün secimini yapmisti, Bremen dedi. Bugün de bir secim gerceklestirdi: Almanya..

Bu konu artik hemen her yerde konusuluyor yorumlaniyor. Ben size söyle diyeyim, ilk jenarasyon böyle bir secimi hicbir zaman yapmazdi, cunku rahat degillerdi burada, evindeymis gibi kimse hissetmiyordu Almanyada. Ikinci jenarasyonun bir kismi entragrasyonu büyük öcüde sorunsuz gerceklestirir iken gettolasan bölgelerde Türkiyedeymiscesine yasamaya devam eden diger "büyük" bir kisim yine evinde gibi hissetmedi ama inanin bana bu ücüncü Jenarasyon ve hatta onun cocuklari ki Mesut buraya giriyor, cok farkli.. Iki erkek kardesim var benim.. Bundan bes yil önce ilk defa Türkiye'den Almanyaya geldigimde her aksam türkce dersleri veriyordum. Aksam yazin dedigim zaman "Achsam" seklinde cevap görüyordum ki tek bir türkce kelimeyi dogru yazdiklarini hatirlamam da neden böyle oldu sorusunun cevabi ücüncü Jenarasyonun cektigi acilarda gizlidir..

Jenarasyon olarak etkiletlersek eger yüzde doksani köylü olan birinci ve ikinci kusagin kirik-dökük bir sekilde yetistirdikleri evlatlarin -ki bunlar en cok aciyi cekmislerdir- cocuklaridir Mesutgiller.. Onlar kendilerine yapilan milliyetci/muhafazakar baskinin acilarini fazlasiyla yasadilar. Uzak durarak gittikce yalnizlasirlarken geriye yaslanacagi bir baska memletlerinin de olmadiginin cok sonralari farkina vardilar ve en azindan cocuklarina kendilerinin bizzat tecrübe ettigi acilari yasatmamak icin bütün kapilari actilar.. Almanca konusun, almanlarla iliski icerisinde olun, onlarin dogrularini da alin.. Yasama bakisiniz türkiye degil sizi burada cesitli zorluklarla yüzlestirmeyecek sekilde olsun diye vargücüyle cabaladilar.. Bir sonucu da Mesut Özil'dir.

Kimileri sanki bir baska yerde bir baska kimlikle kendileri yasamak zorundaymis ve bunun güclüklerinin farkindaymiscasina ahkam keser iken buna haklarinin olup olmadigini hic düsünmezler. Burada türk gelenek ve görenekleriyle yasamanin tehlikeli sonuclarini hicbir zaman farkememislerdir. Dogru yok arkadasim.. Dogrular görecelidir. Burada yasayan buranin dogrularini benimseyecek veyahut ömrü boyunca cesitli sikintilari göze almak durumunda kalacaklardir. O sikintiyi yasamayan, kendi ülkesinde kendi toplumunun olagan bireyi olarak yasarken bir baskasina dayatmak en basitinden neyaptiginibilmemezliktir, haricten gazel okumaktir..

Baba-ogul, tüm tepkilere ragmen bildiklerini okudular. Rund-Magazin'e verdigi röportajda güven duygusu bizim icin cok önemlidir. Biz o güveni hissettigimiz yerde olacagiz derken neden Schalke degil de Bremen ve ayni sekilde neden Türkiye degil de Almanya secenegini isaretlediklerini anliyabilyordunuz..

Öyle ki Schalke olayinda cok fazla suclu ilan edilmislerdi, paraci diyorlardi ve parayla yakin uzak iliskisi yoktu ayrilis hikayesinin. Mesut'u Schalkeden koparan yasadiklari güven sorunu. Lincoln'u gidisi sonrasi gelisen olaylardir onu Bremen'e gönderen.. Klup Mesut icin varolan planlarini acikladiktan sonra baba-ogul cok da fazla para talep etmeden yollarina devam etti. Onu Bremene getiren ise Schalke yönetiminin bahsettigi ve haliyle beklenilen o ilgi-alakayi ve on numarali formayi ayni yaslardaki Rakitic'e sunulmasiydi. Kirildilar cok.. Sadece forma numarasi degil formanin kendisi de bir baska genc oyuncuya sunuluyordu ki bu artik her an kovulmasi beklenilen Schalke menajeri Müller'in onlarca hatasindan sadece birisiydi. Güven sorunu yasadik biz diyordu, Lincoln'un gidisi sonrasi yasanilanlar icin kandirildik diye ekliyordu ve gidisini paraya baglayarak tutulmayan sözlerini örtpas ediyor diye ekliyordu Mustafa Özil Schalke menajeri icin..

Türk milli takimini secmemesi. Acik acik buraya yaziyorum,bir kez olsun Fatih Terim kalkip Mesut ile görüsmek icin almanyaya gitseydi bugün Mesut Türk milli takimi formasini giyiyordu her ne kadar kariyeri acisindan bu cok da dogru olmasa da.. Dün yine Bild'de her iki milli takimin yetkililerinin kendileri ile ilgilendigi noktada farkliliklarini dile getirdi ve kendisiyle bir görüsme gerceklestiren Löw'ün Mesut üzerine planlarini ögrendikten sonra secim kesinlesiyor: Almanya..Daha dün o an teklifler geldiginde kararimi verecegim derken Milli takim yetkililerinin bu aciklamasi sonrasi ne gibi bir yaklasim sergiledigini ben merak ediyorum. Ortada bi deger var bir sekilde sahiplenilmek istenilen. Türkiye adina tek koz anasinin babasinin alman degil de türk olmasi. Ve fakat belirtirim ki Klose,Podolski,Kuranyi,Mario Gomez, Asamoah,Compper,Serdar Tasci, Trochowski,Jermaine Jones, Boenisch,Dejagah,Jerome Boateng,Odonkor'un da anasi babasi alman degildi. Kozunuz cok yok aslinda. Siz diger milli takimin verdigi cabadan daha fazlasini vermek durumundasiniz hali hazirda almanyada dogup büyüyen, alman liginde oynayip alman genc milli takiminin yildizini almanyadan koparmak icin.. Babasi sunu bunu demis degil babasinin istedigi güven.. Oglumla ilgili planlariniz nedir ? Adam haksiz mi ? Iki mac oynayip kösede kalsa yildizi sönse yaptigi tercihin o muhtesem milliyetciligini kim hatrina getirecek idi ? Nuri Sahin'i aniyor musunuz bugün, kahraman ilan ediyor musunuz ?

Bu isin futbol ve kariyer acisindan dile getirilisi, Diger sosyal yönü belki degajman blogunun yazarinin belirttigi gibi hepsinden de önemliydi. Arada kalmis hicbir yere tam anlamiyla aidiyet hissetmeyen kardeslerimin de icerisinde bulundugu büyük bir insan kalabaliginin kendisiyle özdeslestirdigi bir insanin yasadigi yerde bire-bir örnek ve önemli insan konumuna yükselisi her bakimdan olumlu bir gelisme olacaktir. Mesut'un attigi her golde zamaninda belki de görmezden gelinen ekonomik kalinmaya yapialn o muazzam yardimi baska sekilde görünür kilacakti. Alamanci türkü derken hangi golle takiminizin galip geldigini unutmayin diyecek olan, biz de aslinda burada yasayan sizin gibiyiz, bizim de aslinda katkilarimiz var, biz de futbolda oldugu gibi yasadigimiz ve artik dogdugumuz yere bir sekilde katki sunuyoruz diyecekler.. "Sen bir baskasin" derken iki kere düsünecek almanlar..

Futbol acisindan ise dogru bir tercih, yanlis olan Serdar Tasci'nin secimidir. Defans,kaleci ve defansif orta saha alman veyahut almanyada temeli atilsmis ise süperdir, türkiye milli takimi keske bunu ve pek cok ayrintiyi önemseyip lehine bir secim gerceklestirebilseydi. Acik söylüyorum Mesut'u türkiye süper ligi bir sekilde cikarir ama Serdar Tasci icin 40 yil beklemek gerekecek..

Mesut baskiya karsi direncli olmasiyla aslinda pek cok önemli kararin altina imzasini atabiliyor. Bu hafta sonu sorunlu ayrildigi klubu Schalke'nin stadina konuk olacak.. Sorun yasayacak misiniz diyen Bild muhabirine "sanmiyorum ama olsa da ben baski karsisinda asla yilmam, oyunumu oynarim" diyordu. Iste yetenekleri degil bu karakteri nedeniyle büyük bir takimda oynuyor ve daha büyügüne de göz kirpiyor yillar yillar önce Eurosport'un canli canli verdigi Daimler Crysler turnuvasinda görüp de kanimin isindigi genc yetenek.. Ayni turnuvanin bir baska yildiz ismi Tevfik Köse ile arasinda yetenek degil karakter farki vardir sadece..

9 yorum:

Ser dedi ki...

Gunun yazisi denilebilir. Mesut Ozil hadisesi basit bir secim degil. Arka planda buradaki (Almanya) Turk nesillerin sosyal sorunlari ve neden bu secimin onlar icin bu kadar zor oldugu gibi mevzular var. Bunlara iyi deginmissiniz.

Adsız dedi ki...

Almanlar neredeyse devlet olarak mesutun milli takımda oynamasını istediler ve başardılar. Asimilasyon gibi bir şey değildir farklı bir milli takımda oynamak, yada milletine, ırkına ihanet değildir, ve bence Mesutta doğru bir karar vermiştir. Umarım başarılı olur.

Quaresma7 dedi ki...

Mükemmel bir yazı. Harika bir tespit.

Eline sağlık BorGes...

gerisi önemli değil... dedi ki...

gerçekten müthiş bir yazı olmuş. berkant gibi 17 yaşında bayern de cl maçı oynamış bir oyuncunun bugün neden bu halde olduğunu bile açıklıyor. elinize sağlık...

cikkoleite dedi ki...

Anlamadigim Mesut "ayni ilgi,alakayi göremedim" tarzi aciklamalar yapmis.Ne yani Türkiye tarafi gerekli ilgi alakayi gösterseydi Mesut tecihini Türkiye´den yana mi kullanacakti.Ya bu aciklamalar samimi degil ya da hakikaten bir ihmalsizli var.Ben Mesut´un her durumda Almanya´yi sececigen emindim cok da sevindim sectigine Almanlarin bakis acisi degisicek Türklere karsi az da olsa.

Borges dedi ki...

Cikozi: Degisirdi inan bana.. Almanya'ya karsi da ufak da olsa kirginligi olustugu sirada giriverecekti araya terim.. Schalke'den kopmasinin nedeni de bu gibi kiginlik.. En basindan beri ALmanyayi istiyordu ama ibre bir ara Türkiye'ye dogru kaymisti isin dogrusu.. Degerlendiremediler, acik acik söyledi iste, birisi telefon acip teklif ediyor digeri özel gelip gelecege yönelik Mesut Özil planlarini anlatiyor, fark var. Terim ki iyidir bu konuda ikna ederdi ama oLmadi, baska acidan dedigin gibi pek cok bakimdan dogru olan idi ALmanya tercihi..

Adsız dedi ki...

Tebrikler bastan sona guzel bir yazi.

Fuzzy Logic dedi ki...

Acikcasi neresinden tutsaniz elde kalacak bir konu almanyada yasayan türk kökenli insanlar mevzusu. Almanyanin bir göc ülkesi olusunu kabullenememesi, Türklerin iki yasam tarzina da ayak uyduramayip arada kalmasi,...uzun mevzu

Mesut akillica bir tercih degil, olmasi gereken, dogru bir tercih yapmistir. Mesutun hangi milli takimi sececegine dair haberlerin cok oldugu günlerde, internetde Mesut özil'in türkce konustugu bir röportajini aradim fakat bulamadim, acikcasi bir fikrim var ama sadece teyit etmek icin aramistim.

Herneyse, basarili olur umarim. Basarili olsa cok sevinmem basarisiz olursa cok üzülmem zira Alman milli takiminda basarisiz bir kariyer yasar ise Alman milli takiminda bir türk, basarili bir milli kariyer yasarsa katiksiz bir alman olarak anilir almanlar icinde

Bolat dedi ki...

Ben yazidan söyle bir sonuc cikartiyorum: Mesut Türk Milli Takim yetkililerinden yeteri kadar ilgi görmedi sayet görseydi bugün tercihi farkli olacakti.

Umarim yanlis anlamamisimdir. Ben bu duruma cok katilamiyorum. Bence bu olaya bizler tam manasiyla vakif degil. Ve taraflar birbirleriyle celisen aciklamalar yapiyorlar. Mesela bugün yine okudum Mesut bir türk gazetesine aynen yukarda bahsettigim, borges beyin de bahsettigi seylerden bahsetmis. Alman milli takimi daha cok ilgi gösterdi, benimle daha cok ilgilendi seklinde.

Ama ben yine hatirliyorum ki, Türk milli takim yetkileri bu duruma birkac kez itiraz ettiler ve aciklamalar dogru degil esasen biz baglanti kurmak istedik ama onlar bize soguk yaklastilar sekilde aciklama yaptilar. Simdi hangi taraf dogruyu söylüyor bilemicem, ama benim sahsi kanaatimin Mesut cephesinin dogru konusmadigi seklinde olusmasina meylettiren bir yazi daha okudum.

Bundan birkac hafta evvel FAZ'de konuyla ilgili bir makale idi. Orda yazar sunu iddia ediyordu: Aslinda Mesut'un karari belli. Karar vermesi gereken Löw. Sayet Löw onu cagirirsa, milli takima davet ederse o kesinlikle Alman milli takimini tercih edecek.

Zaten esasina bakarsaniz daha anlasilir olani da bu bence de... Borges beyin de yazinin girisinde cok güzel anlattigi gibi Mesut'un ait oldugu jenerasyon her ne kadar henüz tam manasiyla Alman olamamislarsa da eminim ki Mesut kendisini Alman milli takimindaki oyuncularin icerisinde Türk milli takimindaki oyuncularin yaninda oldugundan daha huzurlu ve rahat hissedecektir. E öbür taraftan Alman milli takimin büyüklügü ve dünya futbolunda sahip oldugu yer ile Türk milli takimininki kiyaslanamaz dahi. Bütün bunlarin isiginda esasinda Mesut'un Almanya tercihi zaten beklenilendir bence de...

Ama iste bu tür, efendim biz Türk milli takimini secerdik ama yeterince ilgi göremedik gibi, ya da babasinin güven istemesi gibi... Bunlar bana samimi gelmiyor arkadaslar. Nasil bir güven olacak bu: O oyuncu milli takimda oynayacak performansi göstermezse biz bu adami bir dönem alman milli takiminin elinden kaptik simdi oynatmazsak ayip olur mu demesi gerekecek insanlarin? Öbür taraftan iki mac oynayip sonradan da yüzüne bakilmayacaginin Alman milli takimi tarafindan bir garantisi var mi?

Yani lafin özü, yolu acik, sansi bol olsun. Esasin da bu kadar uzatilmamasi gereken de bir mevzuu. Mesut en bastan cikmali, beni cagirsalar da cagirmasalar da Alman milli takiminda oynicam, Türki milli takimi kesinlike düsünmüyorum; veya tam tersini söylemeliydi. Kimse de bu kadar üzerine düsmemeliydi, nereye tercih ederse varsin orda oynasin...