6 Şubat 2009

Owen Hargreaves'in Effenberg yorumu.!



Babasi eski Boltonlu futbolcu ve fakat Kanadaya tasiniyorlar.. 13 Yasinda Calgary'de oynarken bir alman teknik adaminin seyircilerinin arasinda olmasi onu bugün Bundesliganin disariya acilan en pahali penceresi konumuna getirdi. 30 milyon euro gibi bir rakam verildi, o bir sene sonra rekor olan 25 milyon Euro'yu bayerne kazandirip Man U'nun yolunu tutuyordu..

15 yasinda Bayern'e geldi.. Kanada ile Almanya arasindaki farklari gelir gelmez hisseti, onu havaalanindan alan söförün sessizligi, sokaklardaki insansizlik ilgisini ceker iken futbola cok fazla zamanim oldu bu yüzden diye ekliyordu..

Böyle bir karari bu yasta tek basina verebilecek konumda idi cünkü 12 yasindan beri Mc Donalds'in mutfaklarinda calismaya baslamis, gazete satisina kadar türlü türlü is yapmisti ve 16 yas ona göre aslinda cok da kucuk degildi böyle bir karari verebilmek icin..

Hitzfeld cikardi onu A takima üstelik Hoeness ve genc takim sorumlusunun "bunlardan bir sey olmaz" raporuna ragmen..

Sonrasini o söyle anlatiyor:

"Ben herkesin bana yardim edecegini düsünüyordum ama hic de öyle olmadi. Herkes üzerime geldi, beni denedi ve ben de sonuna kadar iceriye girmek icin zorladim, Hitzfeld de bunu görüp bana iyi olduguma dair sinyali verdi. Cok sert tipler vardi sahada. Carsten Jancker, Effe, Sami Kuffour, Thomas Linke, Patrik Andersson, Jens Jeremies. Özellikle Effe.. Her gün beni tekmeliyordu, istisnasiz her gün bana tekme atip üzerime oynuyordu ve akabinde kaldiriyordu ve bir gün ancak bunlara katlanabilirsen büyük bir futbolcu olacaksin dedi ve ben o zaman anladim cok seyi.. Bunlarin hepsi beni deniyordu, test ediyordu ve gecmem gereken zorluklar önümdeydi."


".. her takimda hiyararsik bir yapilanma vardir. Su kesindi ki bizde Effenberg en üstte duruyordu. Simdi soracaksiniz ama ben hemen cevaplayayim ne benim bugünkü takimimda ne de baska yerde böyle bir lider yok. Ballack da ayni sekilde cok önemli bir oyuncu olmasina ragmen hicbir zaman Effenberg gibi bir lider olamadi, o su an daha cok Chelsea'nin orta üclüsündeki diger oyuncular gibi"


- Sizin o dönemde liderlige dogru yöneliminiz var miydi ?

"Ben o zaman daha baska görevlere hazirliyordum kendimi fakat Effenberg nasil yapiyor cok dikkat ediyordum. Aslinda "hadi simdi sahaya ezmeye cikiyoruz" gibi bir sözü herkes söyleyebilir ama sahada baskalasiyor isler. Bundesligada her takima karsi bu cok kolay dile getirilebilir ama Real Madrid, Milan gibi takimlara karsi öyle kolay da olmuyor saha icerisinde. iste tam bu büyük maclarda Effenberg her zaman olmasi gereken yerdeydi ve sorumlulugu üzerine alip tüm takimin ruh halini degistirebiliyordu"

-Effenberg gibi oyuncularin artik soyu tükendi , sizce neden ?

"Artik bugünkü futbolun belki de ihtiyaci yok digerlerine bu sekilde baski kuran lider oyuncularin. (2007 yilindaki bir röportajdir, unutmayalim) Büyük takimlara misal Barca'ya bakalim orada lider oyuncu Deco. Deco ama cok sessiz bir karakter. Saha icerisinde sorumlulugu aliyor, kararlari veriyor ve kalitesiyle takimi yönetebiliyor"

8 yorum:

Murat YILMAZ dedi ki...

Effenberg Alman futbolunun gizli kalmış efsanelerindendir biridir kanımca. 1991 yılında Bayern'e ilk geldiğinde daha genç bir delikanlıyken bile o takımın lideriydi (Aumann'a, Thon'a, Wolfhart'a rağmen). Sert futbolunun yanı sıra mükemmel tekniği ile Bayern'lilerin unutamadığı isimlerden biridir...

Borges dedi ki...

Murat Yilmaz: Pek gizli kaldigini söyleyemem ama takima etkisi muhtesemdi, oynadigi futbolun bile ötesindeydi, bu hicbir sey bir de Elber'in hakkinda söylemleri var ki onu da baska bir post'a artik..

cikkoleite dedi ki...

Effenberg de neymis öyle takim abisi gibi :) Türkiye´de cok elestiriliyor bu tür seyler.Ben hic sevmezdim Effenberg´i özel yasami,saha disindaki antipatikligi...Ballack bana daha sempatik gelir o ekolden cok da sevilir Almanya´da Ispanya finalinden sonra ulu orta Bierhoff ile tartistiginda herkesin destegini almisti o yüzden Owen haksizlik yapmis bence ona.

Borges dedi ki...

Cikozi: Abi Ballack'in takim liderligi her daim tartisilir burada. Bierhoff ve Löw kavgasinda da pek cok kesim tepki koydu Ballack'A. O akillik etti, yoklugunun puan kaybi ertesinde galibiyet golü atmasini firsat bildi ve Löw'ün kuranyiyi gereksiz yere atmasini da arkasina aldi. Tek basina harcarlardi Ballack'i..

Karakteri sevilir, sevilmez ayridir ama Liderlik denilince Effenberg, arkasindan da Ballack degil Kahn gelir.. (bence)

Noat Samisa dedi ki...

Bu idmanda tekmelenme hususunda Sergen bir şey anlatmıştı.Zamanında aynısının kendisine yapıldığı gibi son zamanlarında PAF-A takım idman maçlarında Zago ve Ronaldo'yu taşeron olarak kullanarak Serdar Özkan'ın kaval kemiğini esnetmeye çalışmış.Maksat ayağında çok top tutmasını engellemek imiş, nispeten başarılı olduğunu söyler.

cikkoleite dedi ki...

Ya tamam iste adam takim arkadaslarini ezdirmiyor.Frings gibi bir adamdan da bu kadar kolay vazgecilmesini elestirdi.Takim liderligi komple birsey gerektiginde herkesi elestirebilmeli bir lider aksi takdirde lider olmaz zaten bir oyuncu.Cok mu basit düsünüyorum.

Borges dedi ki...

Noat Samisa: Bu sergen'e yapilmistir belki.. Zira ben onun topun ayagindan cikis zamanina hayran kalmisimdir hep.. Serdar Özkan icin emin degilim yalniz basari konusunda :)

Cikozi: Ballack liderdir, buna sözüm yok. Frings de onun cok cok cok iyi arkadasidir.. Bunu hepimiz biliyoruz ve onu korumaya calisti. Ama misal Ballack'in liderligi takim icerisinde kabul görmüyor.. Bierhoff durduk yere olay cikarmadi, Lahm'in onuna bununa kadar kabul etmedi Ballack'in bagiris cagirislarini. Dedi ki Bierhoff: Bu takimda Abitur yapmis insanlar var, ve bir bakima Hargreaves'in son cümlesini bir baska sekilde söyledi. Artik Ballack,Effe gibi liderler istedigi gibi bagirip cagirip oyuncuyu ezemez'E getirdi. Herkes bagirabilir, ama Effe kadar kabulgördürecek bir karakter gerekir.. Hagi de Galatasarayda aynen böyleydi, haksiz da olsa kimse ses cikaramazdi..

Fuzzy Logic dedi ki...

Effenberg Galatasarayda oynamasini en cok istedigim yabancilar arasinda top 3 icindedir.

Ballack: sevemedim, sevemeyecegim