28 Nisan 2009

Barcelona-Chelsea: 0-0



Bu macin muhtemeldir ki yüzlerce farkli anlatimi söz konusu. Kaba basliklar altinda defans futbolunun kazanmasindan anti futbola kadar uzayan pek cok icerik bu maca dahil edilebilir.

Barcelona orta sahasinin kendi evinde oynadigi vakit pas trafigine direnebilecek su an herhangi bir dünya takimi bulunmuyor maalasef, Hiddink de alti ayda cok baska bir takim yaratamayacagi icin akilli bir hamle ile dörtlü savunmanin hemen önüne besli bir savunma seti daha cekti. Bu hem Messi ve Henry gibi tehlikeli adamlarin bölgesinin daralmasina neden olur iken ayni zamanda Chelsea takiminin cok da genc olmayan orta sahalarinin o malum pas tarafiginin kölesi olmayarak cok cabuk oyundan düsmesini engelledi.

Burada alti cizilmesi gereken bir durum var. Chelsea, bazi seyleri kabul etti ve bunun bilincinde maca cikip finale ortak oldu. Bu sekilde olmasaydi kesinlikle fark yerdi. Barcelona hucuma kalktigi vakit arkadan, önden ve hatta Messi dahi orta alana gecip inanilmaz kalabaliklasiyor ki Xavi-Iniesta merkezde olsa da hemen hepsi kisa ve yerden pas ile ezberledikleri ataklarin basrol oyunculari olabilecek konumdalar.. O kadar güzel ezber vardi ki Henry'nin cikip Hleb'in girmesi sonrasinda olasi Henry varmiscasina köseye cikarilan pas bunun bir güzel örnegidir.Böyle bir takim oyununu durdurabilmenin cözümü nedir ben de düsündüm yerimden, cevap bulamadim.. En azindan Chelsea takiminin orta alan oyunculari bu normal kosullarda orta sahada basmasi mümkün degildi ve bu yüzden basta da belirttigimiz gibi besli bir savunma seti daha olusturdular kendi ceza sahalarinin hemen önünde..

Barcelona böyle bir duvara karsi sistemin icerisinde cesitli aksinyonlar gerceklestirse de cok da etkili oldugunu söyleyemeyiz. Verilmeyen penaltilari ve hatta Ballack'in ikinci saridan atilmasi gerekliligi gibi haksizliklar yasasa da cok fazla pozisyon bulamadiklarini da söyleyebiliriz.

Hiddink, Ashley Cole'un yoklugunda sag bek Bosingwa'yi sola kaydirdi Messi icin.. Bir kez Messi hiziyla onu gecse de yardimlasma da geldigi icin genelde basarili bir Messi savunmasi cikardi Bosingwa.. Keza ayni sekilde Henry'nin hizina bir kac kez yenik düsse de Ivanovic de macin basarili isimlerdendi fakat bana göre bugün Chelsea savunmasinin Peter Cech ile beraber en iyisi Michael Ballack idi. Kac km kostu bilmiyorum ama inanilmazdi.. Kariyerini kupasiz kapatmak istemeyen Ballack rövans macinda bir sari kart görürse olasi Chelsea finalinde de Chelsea'ya avantaj saglar yokluguyla, simdiden belirtelim. Baska türlü Ballack'li takim hicbir zaman finalde kazanamaz..

Cech aslinda ölümcül bir hata yapti ama sansi vardi. Bunun disinda macin kahramaniydi belki de lakin kac kez topla bulustu merak ediyorum. Alex'den daha fazla defanstan topu ayagiyla uzaklastirma eyleminde bulunmustur.. Keza Valdez, Marquez'in o inanilmaz hatasini muhtesem bir kurtarisla kapatir iken macin Barca adina diger kahramaniydi..

Bir Hiddink modasi var ki anlatilmaz.. Bayern kendisine teknik adam ariyor ve Beckenbauer'in demeci mansetlerde.. "Öyle bir teknik adam ki Hiddink gibi olacak.." Alman kanali mac öncesinde röportaj yapar iken almancasi ile de beni tavlayan bu güzel hoca yoruldugunu ve artik daha yeni isimlere bakilmasi gerektigini söylüyordu.. Beckenbauer ona teklif edebilirdim eger cevabinin ne oldugunu bilmeseydim ama biliyorum ki kabul etmez'e getirdi isi. Keza Lampard, Hiddink'in taktiksel dehasi karsisinda saskinligini da anlatiyordu macin bir kac dakika öncesinde verilen röportajinda.. Beckenbauer mac öncesi yine Hiddink övgülerini siralar iken her yerde basarili oldu diyor.. 88'deki PSV ile aldigi Sampiyon Klupler kupasindan Kangurulari ceyrek finale cikarmasindan Kore'ye, Real Madrid'e kadar bahsederken Fenerbahce deneyimini es geciyordu..

Bu mac baska türlü oynanamazdi Chelsea acisindan.. Takimin verebilecegi maksimum performans budur.

Keyifsiz, zevksiz bir futbol vardi sahada.. Her seye ragmen futbol adina konusmak gerekirse Chelsea hicbir sekilde haketmiyor finali oynamayi.. Ben Barcelona'nin finalde olmasini istiyorum. En azindan sahada birden fazla adam hizli bir sekilde oynamanin ötesinde rakibini karsisina alip gecme eyleminde bulunuyor.. Ben eminim ki her seye ragmen cocuklugunda futbol oynamis, futbolu oynayarak sevmis hicbir insanoglu bugün Chelsea'nin futbolundan memnuniyet duyamaz. Cok kaba bir genelleme ama ancak futboldan uzak bir yasam sürüp ilerleyen zamanlarda futbola bilimsel olarak yaklasip farkli bir sekilde ele alip cok genis bir bakis acisiyla yapilan savunmadan güzellikler cikarabilir, baska türlü de keyif alabilirler, olagandir ama bizim gibi sokak cocuklarinin istedigi topu barca oynuyor, oynamaya da devam ediyor ve umuyoruz ki sonu finalde bitecektir..

8 yorum:

lionel dedi ki...

borges gerçekten bir kaç takip ettiğim bloglar arasında neyin başarılı neyin başarısız olduğunu en yansız bir şekilde ortaya koyan sensin.seni okurken keyif alıyorum, ne kadar yanlı da olsan doğruları hoşuna gitmese de belirtiyorsun.birçok blog yazarında gördüğüm en büyük defo budur.

maç hakkında benim görüşlerim hemen hemen seninkilerle aynı o yüzden yorum yapıcak pek birşey yok.

Borges dedi ki...

tesekkürler lionel.. Ben tarafsiz olamayacagimi düsünüyorum ama bunun yaninda taraf olmak adina bariz gerceklere gözünü kapayip tek yönlü bakmadigimi da biliyorum.

Isin dogrusu tarafli olmak bir yana inatla gerceklerden uzak, herhangi bir takimin amigolugunu yapan yazilardan, bloglardan ve her türlü ortamindan uzakta duruyorum zaten..

memduh95 dedi ki...

Gereksiz bilgi: Ballack 11.5 km civarı koştu.

Sinan Yılmaz dedi ki...

Bayern maçından sonra yazacaktım... Gerek duymadım.
Sen ve birçok kişi çok güzel analizler yapmıştı çünkü.
Söyleyeceğim tek farklı şey şu olacaktı.
"Bayern neden önliberosuz oynadı yahu?"
E bu soru içinde bir post yazma gereği duymadım.
Hemde herkes o kadar çok büyülenmişti ki. Ne alaka şimdi durumu olacaktı :)

Barcelona bilindik hücumunu çok güzel uyguluyor, tamam.
Uzman derecesinde yapabiliyorlar, tamam...

Ama alternatif sistemleri ve oyun şekilleri yok.

Ve bu sistem herkes tarafından kabul görecektir ki ancak bu şekilde durdurulur.
Ama büyük ihtimalle de durdurulur.

Barcelona'dan puan almak isteyen, maça yatmak isteyen elit klupler puan alabilirler bu sayede.
2 sene önce Liverpool'un
Geçen sene ManU'nun aldığı gibi...
Çünkü fizik güçle yada ilerde karambol pressle değil.
Teknik ile ezber beceri ile oynuyor Barça
Ve evet aynı şekilde hücumlarını şekillendiriyor.
Sürekli kanatları tutan bekler ve beklerine yardım eden defansif kanatlar.
Artı çift önlibero.
Bir nevi 4-4-1-1...
Bu savunma kurgusuyla oynarsanız bu sisteme karşı en azından hezimet yaşamıyorsunuz.

Bu yeni bulunmuş birşey de değil ayrıca.
Bu hücum planı bu şekilde kısırlaştırıldığında ilerde top tutacak rakibe fiziki baskı uygulayacak adamlar kullanılmaya başlandı taa seneler önce.

İşte Drogba örnektir.
Roneey keza öyle.
(elit takımlar böyle oyuncuları kadrosunda genellikle tutar. Gudjonhsen'de örnektir ama pek kullanılmıyor.)
Tabi Barça'nın elinde kapanan savunmalara göre şekillenecek rotasyon elemanları yok.(Gudjohnsen hariç)

İşte bu yüzden bence bu senede Chelsea'ye elenecekler.
Çünkü Barça kadar göze hoş gelmesede Barça'dan daha alternatifli daha komple futbol oynayan takımlar var.
Örnek Liverpool, Chelsea, ManU...


Bu arada ben son paragrafta ki uzaydan gelme duygusuz futbol izleyicisi de değilim ha :)
Bende sokak çocuğuyumdur, hemde hasından. Zamanında romandan farkımız yoktu... :)

Flying Dutchman dedi ki...

borges bizim tuncay seviyor bu chelseanin oynadığı tür futbolu...yatıyorsun böyle joga bonitoculara gol attırmıyorsun

euro 2000 hollanda-italya maçından sonra tur atmış sokaklarda o derece

şahsen chelseanin başında hiddink olmasa perişan olsunlar diyeceğim de hemşeri işte :)) ama tahminim çekirgeyi ikinci kez sıçratmazlar..sıçrarsa da futbol ilahları emekliye ayrılmış demektir..

Borges dedi ki...

Arkadaslar ben icimi döküyorum bir sonraki posta, baska da bir sey demiyorum ;)

Borges dedi ki...

Extensor: Bahis oynar iken misal bilmedigim bir ligin tabelasina bakip yorum yapiyorduk.. Birinci ile sonuncu mac yaptigi vakit kafadan yüzde seksen beraberlik yaziyorduk hanesine.. Eger ki mac tabela birincisi ve sonuncusu arasinda, biricinin evinde oynaniyorsa ihtimal daha da yükseliyor..

Zira futbol bu sekilde kapanan takimlara karsi cok fazla acilim yapacak sekilde gelisim göstermedi. Barca'nin dokuz defansa karsi bulabldigi pozisyonlar cok da azimsanacak düzeyde degil ki penaltisi net bir penaltisi verilmemis, cok net pozisyonlar da kacmis.. bir de karsida Hiddink var.. yoksa Chelsea degil evinde oynadigi su futbola tüm ingiltere karma bir onbir cikarsa cok da sansi yok, amac beraberlikten ziyade futbol oynamak olsaydi eger..

Borges dedi ki...

Flying Dutchman: Benim pek cok arkadas da hastasidir Chelsea-Mourinho futbolunun ya da italya futbolunun.. Ama italyanlarin özü budur, sanattir onlarda defans yapmak.. bugün Chelsea'nin yaptigi ise lig sonuncunusnun lig birincisiden puan almak icin kullandigi yöntemdir toplamda.. Herkes her seyden keyif alabilir, ben aslinda elestirmiyorum zira her basarida mutlaka güzel yapilan bir "sey" vardir, onu begenen de olacaktir ama ben maalasef begenemiyorum cunku onlarca yil futbol oynadim, futbola dair yeteneklerin önplana ciktigi güzelliklerden etkilenecek bir estetik yapiya sahip olmus durumdayiz..