22 Kasım 2009

Galatasaray - Manisaspor: 1-1



Macin hakki da biraz buydu.

Dizilimden baslamak gerekir sanirim. Öncelikle ben olsam kesinlikle bölgesinin en iyi adami olan Keita'yi yedek birakip o bölgeye Elano'yu yerlestirmezdim. Yorgun filan diyecekler icin bine yakin oyuncu sayarim bilmem nereden gelip de macini yapan.. Nedir yahu, Almanya'ya gitti geldi alt tarafi. Baska acidan defansif acidan güzel olsa da orta üclüyü Ayhan'in bu formsuzlugunda bu sekilde sahaya sürmezdim. Elano oynamalidir, katiliyorum lakin orta üclünün icerisinde.. Keita da kendi bölgesinde zira Almanya karsisinda az bir süre de alsa formu gayet yerindeydi.

Sorun belli, rakiplerin ezbere aldigi takimin zaafi da ortada. Önde basildigi vakit sadece defans ikilisi degil bizzat orta üclünün de uyumsuzlugu nedeniyle yerli yerinde bir sey kalmadi. Bakin sadece sekiz dakika icerisinde Kewell ayni bölgeden 4, Topal üstelik can alici noktadan 2, Ayhan 2 top kaptirdi. 8 top kaybi 10 dakika dahi bitmeden benim saydigimdir.. 9.dakikada ilk atagini gerceklestiresiye kadar olan bölüm Galatasarayin önde basilma konusunda öne cikan caresizliginin bir ürünüdür. Burada da sorun sadece defansin muhtesem ara paslari yapamamasi degil köprü görevi olacak olan oyuncularin daha cok tandemin bir üyesiymis gibi ordan alip oraya topu atmasi ki bazen bunu dahi becerememesi.. Üstelik sadece bu kisa süre icin degil macin genelinde topun oyunda oldugu bölgede rakibinden bir adam fazla olacak iken Manisaspor her daim daha fazla oyuncu ile o bölgede yer aldi... Rakip biraz olsun hucum gücü yüksek bir takim olsaydi bu dakikalarda maci bitirmisti aslinda.. Sahaya yayilimi ve fizik kondüsyon velhasil topsuz oyunda ne kadar isbilir durumdaysalar toplu oyunda da bir o kadar kötü bir görüntü cizdiler.. Seyrettigim Fenerbahce macina oranla cok ciddi bir gerilme icerisine girmis Manisaspor..

Imdi Galatasaray hucum pozisyonuna gectigi vakit öndeki üclünün defansif yapisina da güvenerek beklerini tandemin yaklasik on metre yer yer bundan da fazla metre ilerisine civiledi. Tandem kenarlara kaydi ve savunmayi orta üclü ve tandem seklinde gerceklestirdi. Balta'yi kendi yerinde biraz daha az görmenizin nedeni budur. Ortadan delinmedigi müddetce kenarlari da tandemler korudu.. Sik sik Balta ve Sabri'nin yerlerinde olmamasindan dolayi isyanlar vardi yanimda maci yanimda seyreden insanlardan.. Oysa bu bir hucum yerlesimidir. Siz elinizdeki her topu bu kadar kisa süre icerisinde kaybederseniz yapabileceginiz cok fazla bir sey yok.. Servet Balta'nin bölgesini, Zan da Sabri'nin bölgesini savunmak durumunda kaldi ki cokca kez Topal-Sarp yetisti bu bölgelere.. Baska da bir faydasi olmadi bu defansif üclünün diger maclara nazaran... Isin diger tarafi da Balta sol bek olali ilk defa bu kadar hucumsever bir anlayis ile oyunda yer almis oldu.. Cok fazla hucum aksiyonu gerceklestirmis olmasi degil o bölgede haddinden fazla bir süre zaman gecirmis olmasidir. Sabri dönüsümünü de fiziksel yetersizligi nedeniyle gösteremedigi icin o bölgeden geldi Manisa ataklari..

Ilk 15 dakika sonrasinda toparlandi takim.. Topal'in cikardigi sut, sarp'in sutu, Elano'nun ters tarafa milimetrik pasi derken rakip üzerine baski kurdu. Kewell'in golü de bu baskinin dogal sonucu olarak kayitlara gecip ilk yariyi bu sekilde kapatti.

Ikinci yari her seye ragmen ileride baski kurabildi. Lakin burada sorun sudur.. Top cikartamayan Galatasaray'in 4-5-1 oynatacak sekilde kenar adamlarinin geri gelmek zorunda kalmasi. Bunun sonucu hucumda cogalamama gibi sezon basindan beri neredeyse hic yasamadigi bir sorunu yasadi bu mac özelinde. Sistem tek merkez forveti diyor ama oyun stratejisi ileriye dogru yigilma sonucu birden fazla forvetimsi oyuncu cikariyor.. Burada olan ise orta sahanin iletisimi koparmasi nedeniyle birden fazla orta saha cikarmasi yönünde gelisti..

Iyilere gelirsek eger.. Kewell'in oyun karakteri mac basinda arka arkaya kaptirdigi onca topa ragmen tüm takimin güvendigi ilk isim olmasi ve buna yakisir oyunu belki de macin en iyisiydi. Keza Sabri sezon basindan beri sergiledigi güzel ve daha da önemlisi "olgun" futbolunu devam ettirir iken sag tarafta Elano ile yakaladigi uyum da fena degildi. O bölgeden ikisinin alisverisi sonucu yakalanilmasi gereken pozisyonlar gelir iken ortada kalabaliklasilamamasi sonucu bunlarin cogunu degerlendiremedi.. Aslinda muhtesem bir Sabri-Elano paslasilmasi sonucu Kewell'i da cok net pozisyona soktular lakin iki metreden atamadi Kewell.. Ki bunun gibi bir pozisyonu daha var Nonda'nin cikardigi.. bu kacirilan Kewell golleri de oynanilan oyunun biraz olsun gole yansiyamamasinin nedenleri arasindadir.. Bunlarin disinda milyonuncu kornerini kullanan Manisaspor, üc korner bir penalti kuralini bir baska sekilde hayata gecirmis oldu. Attiklari gol oynadiklari cok da anlayamadigimiz hucum ataklarinin bir sonucu degildi daha cok basmalari sonucu sürekli kazandiklari korner-taclarin dogal sonucuydu.. Yani yalanim varsa ne olayim bilmem kacinci kornerlerinde dedim ben "bunlardan birisi artik gol olacaktir" diye..

Toplamda eksiklerin yaninda cok keyifsiz bir mac oldu izleyenler acisindan.. Liderligin gitmesinden ziyade oynanan futbolun keyifsizligi benim canimi sikiyor.. Kazanan takim bozulmaz denildi ama ben bu üc defansif özellikli oyunculardan kurulu orta sahaya hicbir sekilde isinamadim. Bir acidan bunun bozulmasi adina fena da bir gelisme olmamistir. Ben cok pozisyon veren lakin bunun yaninda ikiden fazla her daim gol atan Galatasarayi sevmistim, bi zahmet geri gelsin..

9 yorum:

Kasux dedi ki...

bayadır futbolblogları.com'dan takip etmiyodum blogları birden yeniden yazmaya başladığını görünce hiç üşenmedim hepsini okudum hoşgeldin yeniden.Bir daha bizi yanlız koyma emi:)

Borges dedi ki...

Ho$buldum Kasux.. Bir daha sadece postun yazilmadigi ara dönemler olur, birakmalar olmaz..

Cem Kalay dedi ki...

Bende defansif üçlü lafından bu geceyi gördükten sonra soğudum. Ayhan sert ve baskılı takımlara karşı çabuk dağılıyor. Diyarbakır karşılaşmasındada benzer bir görüntü vermişti. Defanstan topun oyuna sokulamaması iki ağır tandemin sonucu ama eldeki malzeme şu an için bu. Orta sahadada bu kadar çok adamımız olmasına rağmen yine aynı şekilde oyunu iki yönlü oynaya bilen bir adam şart. Topu defanstan isteyecek ve ileri taşıyacak.. Yani şu an için bir defans, bir orta saha olmak üzere takıma oyunu iki yönlü oynayacak adam lazım. Forvetede Nonda'nın bir yedeği olacak oyuncu alınmalı.

Biliyorum çok şey istedim ama vaziyet bu ne yazıkki..

Şu an için eksikler bunlar.

Birde Borges Hakan Balta'nın sigara alışkanlığı var bildiğim kadarıyla, onun tutuk oyununun etkisi bu olabilirmi ? Yani defans oyuncusu olsa bile bir sigara etkileyebilirmi Hakan Baltayı, eski formundan çok uzak ?

Elano'da sezonun en iyi maçını çıkardı ayrıca ilk yarıda..

Borges dedi ki...

Cem Kalay: Benim bildigim bundesligada dahi pek cok insan var sigara icen.. Galatasarayda da Ayhan bunlarin icerisinde filan.. Lakin sigaraya eger bu sene baslamiss ya da arttirmissa etkilenmemesi mümkün degil ama sanirim baska baska durumlar söz konusu zira ben de katiliyorum performansinda ciddi düsüs var.. Bu gece de iyi degildi, onu gecen adami ben cok az görmüsümdür, bu gece gördüm ama.. üstelik cok da zorlanmadan gecildi, gecen macta hizlanamadi gecildi vesaire..

onur dedi ki...

Valla açıkça söyleyeyim Sarp-Ayhan-Topal (ya da Linderoth, Barış) orta üçlüsü ile oynadığımız zaman TV başında sızıyorum! Hafta ortası hadi yorgundum dedim geçtim, olmadı koltukta pozisyon değiştirdim, hatta rakının markasını bile değiştirdim, bayıltıyor diye...Ama yok yani bizim oyunda sorun, mümkünü yok çıkartamıyorum ilk 45 dakikayı! Hatta bir premier lig maçından sonra seyrettiğim zaman bizim futbolu iyice delleniyorum! Şahsen ben razıyım maçlar 4-3, 3-2 ne bileyim 2-2 filan bitsin ama Rijkaard dönsün şu basan 3lü saha fikrinden! Yemişim total futbolu; ben gol görmek, heyecanlı ve hızlı futbol seyretmek istiyorum, çalım istiyorum, ne bileyim şut istiyorum!

POSTER BOY NYC dedi ki...

Malesef maci rijcaard kaybetmistir.Kendi ewinde liderlige yukselebilicegin bir hafta son 7 macta galibiyeti olmayn bir takima full cekmis bir statda orta sahayi 3 yaraticiliktan uzak adama birakmak nedemek anlamis degilim.Keita kesmek ne demek alamis degilim.Nedir bu korkaklik desem olmicak is bilmezlik hic olmican ne dir bu peki.Nasil bir anlayis.elanoyu ic saga koy yada 2 orta saganin onune koy.keita sagda oynasin.arda sonradan girsin.
Ilk defa rijkard elestirilmeyi hak etti.Bence macida okuyamadi ve oyuncu degisiklikleride hataliydi sozun ozu rijcard verdi maci ama cani saolsun bize kupalar kazandiricak isallah.sen ne diyosun borges rijcard 8 de kac hatali?

Borges dedi ki...

Poster Boy Nyc: Kimse elestirilmesine karsi gelmiyor ama daha "a" demeden "siradan teknik adam yaa" geyikleri biraz tuhaf. Bunun disinda full stat derken ? Ben dolu stat filan göremedim isi dogrusu..

Protanopia dedi ki...

Eğer Barcelona'nın pas ve top hakmiyeti futboluna yakınlaşmak istiyorsak Topal-Sarp-Ayhan üçlüsüyle maalesef bu mümkün değil.

Oradaki üçlüden ikisi Xavi ve Iniesta iken bizim en teknik adam Ayhan. Kimse kusura bakmasın ama Yaya Toure bile Ayhan'dan daha teknik.

Şimdilik orta üçlüden birisi kesinlikle Arda ya da Elano olmalı. Uzun vadede ikisi birlikte oynamalı ya da ikisinden biri oynarken kalan iki kişiden biri Linderoth olmalı.
Zorlarsak Barış da Arda ya da Elano ile yan yana oynayabilir. Ama tekniği bu kadar zayıf bir üçlü ile top hakimiyeti mümkün değil.

POSTER BOY NYC dedi ki...

Ben macta degildim full zannediyodum senden yazinda trubun hakkinda bisey soylemiyince spikerin gazina geldim.Seninde dedigin bu puan kaybina pozitif yonden bakarsak orta uclu degisicektir isallah.