24 Ocak 2010

Galatasaray - Gaziantepspor: 1-0



Bu hava kosullarinin olumsuz yönlerini siralamaya gerek duymuyorum, her sey ortada zaten ve mac bu sekilde basladi..

Hemen macin basinda Caner sik calimlarla ceza sahasinin sol tarafina dogru yönelip cok güzel bir sekilde Nonda'ya kesti. Simdi calimlarinin sikligina mi deginelim ortasinin isabetli olusuna mi ? Bu sekilde baslayan Caner, penalti yaptirdigi pozisyona kadar Galatasarayin en etkili oyuncusu oldu ki macin da adamidir zaten.. Soguk havaya Rusya döneminde aliskin oldugu her halinden belli olan Caner'in yaptigi calimlarin kaptigi toplarin güzelliginden ziyade kendisine olan güveni aslinda daha cok dikkatimi cekiyor. Topu kendisine aldiginda yanina gelen oyuncunun kimligine bakmadan kendi kafasina göre sol kenardan oyun kurma cabasi onu biraz daha ön plana cikaracaktir ilerleyen zamanlarda.. Genc yasinda yurt disi deneyimi yasamis olmasi onun bundan sonraki futbol yasamina etkisi olumlu olacagi kanisindayim. Hakan Balta ile aralarindaki fark etkiliginden/yetenkliolusundan degil kafa yapisindan gelir. Balta kendisine gelen oyuncuya topu verip kurtulmak ister iken Caner tek basina düsündügü planlari uygulama icerisinde birden fazla insanla bire bir iletisim icerisindedir. Iste cok etkili olup, hizli ve akilli calimlarin adami oldugu icin degil kendisine güvendigi icin bizimkilerden farkli bir kariyeri olacaktir belki.. Misal yanina top almak icin gelen Arda'yi pas gecip kendi basina ice yönelip oyun kurmasi ve bu güven inanilmaz.. Su oyun yapisiyla ilk yarinin belki de en iyi performansini gösteren Kewell'a tercihimdir kesinlikle.. Elano'nun cikisi sonrasi defansif orta sahaya gecinde cok fa fazla siritmadi zira asli yeri sol acik olsa da defansif orta saha kimligi de mevcuttur kendisinin..

Galatasaray orta üclüsünden en önde olmasi gereken Elano'nu Ancelotti'nin Pirlosu gibi geride oyun kurulmasi adina konumlandirdi. Dizilis olarak tam bir rakam verilmesi imkansiza yakindi. Baris hucum aninda sag kanadin kösesine gidince Arda'yi zincirlerinden kopariyor ve gezgin bir oyun anlayisina izni cikan Arda gerek Caner'e dogru yönelip forvetimsi atraksiyonlar icerisine girmesi gerekse de ortaya gelip rakibi ön cepheden yikma girisimleri icerisinde bulunmasiyla oyuna hareketlilik katmasina ragmen cizgiye indigi vakit yaptigi isabetsiz ortalardan/paslardan kaptirdigi toplara kadar gününde olmadigi bir maci geride birakti.

Haliyle isleyen kenar Caner tarafi olunca Baris'in Arda'dan daha cok sahiplendigi sag kenar Ugur'un bindirmelerine ragmen Arda-Baris-Ugur üclüsünden cok da bir sey cikamadi. Bunun üzerine Baris'in demarke vaziyette olmasina ragmen iki kez üst üste Mustafa Sarp'in yavasligi eklenince Balta-Elano destekli Caner'in kenari calisti ve macin yildizi da oradan cikti. Caner Erkin..

Yeni transferlerden Nell doksan dakika oynar iken geriden uzun paslar ile ileriyi yoklamasina Servet'in markajda oldugunu göre göre oyuncuya atip oyun kurma cabalari eklendi. Ve fakat bu iste Servet.. O bizzat kaptirilmasinda basrolü oynadigi topu yine cengaverligi nedeniyle almasini da bilmistir ki bu onun Galatasaray takimindaki genel görüntüsünü belki de en iyi anlatan aksiyonlardan bir tanesiydi. Hata yapsa da o hatanin bedelini ödetmeyecek ölcüde mücadeleci ve savaskan yapisi vardir. Eksikliklerine ragmen toplamda her zaman faydali olur iken Nell'in gelmesiyle biraz daha performansinda artis saglamasini bekliyorum ben.

Jo bu kisa sürede her seye ragmen etkili bir oyun ortaya koydu. Zira tanimadigi bir takimin son yarim saatinde bu sartlar altinda bir kac pozisyon hazirladi ki gol de onun düsürülmesiyle kazanilan faul nedeniyle gerceklesmistir. Biraz daha zaman gerek daha net bir seyler söyleyebilmek icin..

Hakem icin söylenebilecek bir sey yok zira kirmizi kart daha cok yan hakemin insiyatifinde gerceklesmistir ve penalti da yüzde yüz penalti, nedir bu hakem geyigi anlamis da degilim. Ki Galatasaray maci sonuna kadar haketmistir.

Son olarak iki nokta.. bu Galatasaray seyircisi Nonda'ya ayip ediyor diye sitem etmek istiyorum. Oyun yapisi nedeniyle her zaman oyunun icerisinde olup dar alanda pozisyon hazirlama ustasi olan bu Nonda'nin zaman zaman kötü günleri olmasi gerekir. En azindan bir kac mac kötü oynamayi ve penalti kacirmayi haketmistir simdiye kadar yaptiklari nedeniyle. Rijkaard'in onu cikarmamasi hem saha icerisinde gole gidilme acisindan ve ayni zamanda da alacagi tepkileri engelleme nedeniyle oldukca önemlidir zira haketmedi bu adam bu sekilde adlandirilmayi..

Artik bir bölüm de seyirci tezahuratlarina yer acmayi düsünüyorum. Toplamda az ama soguga ragmen yine de fena olmayan sayida bir seyircinin yaptigi ilk yari tezahuratlarini oldukca begendim ve fakat arkadaslar o ikinci yari neydi öyle ? Nevizade Gecelerinin o ritmik kismi gelesiye kadar yeminle uyuyacagim yahu yapmayin ,etmeyin.. Ayni zamanda bu birbirlerinden kopuk seyirci tezauratini da anlamis degilim, birinci yari süperdi ikinci yari sinifta kaldilar.. Soguga ragmen orada bulunmaniz müthis bir sey ama yine de..

19 yorum:

Great White dedi ki...

Aytekin Durmaz denen kımıl zararlısını tebrik etmek lazım..

Tulum çıkardı eleman..

Borges dedi ki...

Great White: Belki benim göremedigim bir hatasini gördünüz muhtemelen.. Hakem kötü ama neden, bunu da belirtmelisiniz. Penalti mi sorun kirmizi kart mi ? Birisinde karar kendisine ait degil digeri de yüzde yüz.,. sorun ?

Great White dedi ki...

Ben Aytekin Durmaz' ın bu gece maçı GS' ye verebilmek adına ekstra bir çaba içerisine girdiğini düşünüyorum. Daha doğrusu o izlenimi verdi bana. Belki de yanılıyorumdur, bilemem. Ama makul sebeplerim var..

* Bir kere klasik olacak belki ama takdir haklarını sürekli olarak GS' den yana kullandı. Bazı önemsiz yerlerde GS' ye çaldığı fauller de oldu ama vaziyeti idare eder bir havası vardı..

* Maçın daha başlarında verilen kırmızı kart zaten başlı başına bir facia. Orada Ahmet' e yapılan faulü çalmayarak oyuncuyu tahrik etti ve hataya zorladı. O da bu kozu verdi ve atıldı..

* Penaltıdan önce faul ile alakası olmayan bir pozisyonda GS leyhine verilen frikikte ben şunu anladım. "Bu hakem bir şekilde bu maçı GS' ye verecek" Hemen peşinden penaltı pozisyonunda hakemin büyük bir iştahla fırlayarak verdiği karar beni teyit etti. Penaltı kararı doğruydu ama hakemdeki coşkuya dikkat:)

* Son olarak Desouza' nın Servet tarafından yaka paça indirilmesine ses çıkarmayan hakemin iyi niyetinden bahsetmek safdillik olur sanırım. Bir yanda ne görse şartlı refleks halinde faul çalan bir tip, sahanın diğer tarafında olanlara tamamen kayıtsız kalabiliyor..

Tabii bunlar benim görüşüm. Kaldı ki ben bu maçta GS' nin çok rahat bir galibiyet alacağını düşünmüştüm. Hatta iddiada üst bile oynamıştım, o derece..

Borges dedi ki...

Great White: Yapmayin, cok agir bu yargi.

Ahmet'e calmadigi bir faul var ama ayni sekilde Arda'ya da var. Simdi oyuncunun tepkisi hakli haksiz olduguna bakilmadan tepkisi ölcüsünde degerlendiriliyor ki hakem kirmizi görsün diye bilincli olarak faulu calmadigini iddia etmek cok dogru olmaz..

Ben objektif olayim, Ivan De Souza'nin pozisyonunu bir daha izleyinm neresi penalti yahu onun ? Caner'in hamlesi ise net penalti. Galatasarayli olusumla bunun ilgisi yok..

Baska da tartisilacak bir sey yok gibi. Misal Arda'ya ayni sekilde cok kez calmadi, souza'ya neden calsin ki hemen hemen ayni itelemeler, kakalamalar.. Keza Jo'ya da calmadi diye uzar gider. hakem etkisinden ziyade Ahmet'in gereksiz tepkisi maci kolaylastirmistir zira sahanin en mücadeleci adamiydi cikasiya kadar..

Public Noname dedi ki...

Selamlar;

Rijkaard'ın çift forvet oyanatması hakkında ne düşünüyorsunuz?

İlk kez çift forvet oynatırken görüyorum.

Benim bildiğim sisteminden taviz vermezdi. Eğer buna taviz dersek?

Erdem Karakuş dedi ki...

Bence Caner aşırı derece coşkun oynadı bugün. Sırf bu maç değil açığa geçtiği Trabzon maçından itibaren inanılmaz bir oyun oynuyor. Potansiyel olarak da Arda'dan daha yüksek gibi gözüküyor. Sene sonunda 3 milyon euro gibi bir bedele Galatasaray'ın alabilecek olması tam anlamıyla mükemmel birşey. Potansiyelini daha çok açığa çıkarabilirse yurtdışına muazzam paraya bir transfer yapabilir bence. Muazzam dediğim de 25-30 milyonlara vuracak bir para.

Borges dedi ki...

Sahadakini yorumlamak cok cesitli varyasonlari doguruyor. Neeskens ve Rijkaard aciklamalari arasinda dahi fark vardir. Bu yüzden biz birinci agizdan alalim, Eray bloguna tasimis ben de oradan aldim buyrun Rijkaard aciklamasini:


"Galatasaray, Gaziantepspor karşılaşmasına da 4-3-3’ten ziyade 4-4-2 ile başladı. Ve öyle de devam etti. Belki bu sahada böylesi gerekiyordu. Barış Özbek ve Caner Erkin’in iki ayrı kanatta oynadığı orta sahanın merkezinde Mustafa Sarp ile Elano Blumer vardı. Elano, ilk yarıdaki pozisyonuna göre daha defansif bir oyuncu görüntüsündeydi. Ama sahayı geniş açıdan görmenin faydalarını kullandı. Mustafa Sarp ise, tüm açıkları kapadığı gibi bir de gol atarak maçın yıldızı oldu. Hücum ikilisi, Arda Turan ile Shabani Nonda’dan kurulmuştu –ki ikinci yarıda oyuna giren Jô Alves’in Elano’nun yerini alması, biraz da bu durumla ilgiliydi.

‘’Gole ihtiyaç olduğu için çift forvete döndü.’’ yorumları oldu mu, bilmiyorum. Olmadıysa da olacaktır. Ne var ki; Galatasaray, 1. dakikadan itibaren ‘’çift forvet’’ oynadı zaten."

Sanirim bu sorunun cevabidir.

Unknown dedi ki...

bu maç turunsol görevi görmüştür. objektif takılanların gerçek yüzünü ortaya çıkarmıştır.

sen , parma maniac ve pclion ne yazık ki sınıfta kalmıştır.

Borges dedi ki...

aliveli: Birilerine göre her zaman kötü birilerine göre iyi olacagiz ve fakat bu görüsler benim pek umrumda degildir, bilesin. Hakem hicbir sekilde etki etmemistir, bilesin.

Seyyid Ali dedi ki...

@greatwhite;
sanırım karda kışta evde kapalı kalınca biraz oksijensiz kalmış, bence camı pancereyi kısa süreliğine açtıktan sonra pozisyonları tekrar izlersin. Hala aynı görüşteysen sanırım fanatiklik gözünü kör etmiş.
Blogları dolaşıp ortalığı kızıştıracağına takımının forumlarında içindeki kini at.
Böylesine seviyeli blogları kirletmeyelim lütfen.

sembolist dedi ki...

Borges,maça dair yazılması gerekenleri yine okuması gereken bir insan olarak yazın harikulade..
mçatan sonra NTV'de Rıdvan'ın: ''Everton'un kenarda beklettiği oyuncuları(Neil-Jo) Gs'ın alması büyük bir hata'' cümlesine ne diyon?
bu arada Rıdvan'ın GS galbiyetlerinden sonraki gergin-agresif yüz hali ve anti yorumlarını izleye izleye geçen yıl Lincoln'ü linç eden bu ülke umarım aynı şeyleri bu yıl yapmaz..:)

Great White dedi ki...

@ Seyyid Ali

Sen de keşke durduk yere çizmelerime bulaşmak yerine maç ile ilgili kendi yorumunu yapabilseydin de o sözünü ettiğin kirliliğe hizmet etmeseydin:)

benden bu kadar dedi ki...

sadece borges'e:

abi biz hakem hatalarını konuşmayı ne zaman bırakıcaz? şu maçı hakem galatasaray'a göz göre göre verse ne olacak yani abi? daha önce hiç olmamış bişey gibi davranmamız nedendir? hakem hatalarını sanki biz yapıyormuşuz gibi bu nebze üzerine gidilmesini anlayabiliyor musun hakikaten?

hani hatadır değildir o ayrı mevzu. sen de sana sorulana cevap veriyorsun sonuçta, benim yazdığım gibi kestirip atamazsın. neyse,

aynı şeyler fenerbahçe'ye olunca da yazdık. hakemdir, insandır dedik. sonuçta maçı wide kameradan izlemiyorsun, kaçırabilirsin pozisyonları dedik. şimdi aynı şey gs'ye olunca cıngar mı çıkartalım, kendimizle mi çelişelim abi? her maçtan sonra aynı muhabbet. bir allah'ın kulu da milli takımın yeni bir oyuncu kazandığına sevinmiyor. ulan ben fenerbahçeliyim, ben sevindim bu maç siz kazanınca. çünkü kazanan sadece siz değil, canerdi de. ee güzel yanını göreceğine niye eleştiriyorsun? çünkü içine bişey kaçmış adamın. böyle dürtüklüyor. her hakem hatasından sonra federasyon istifa çığlıkları atıcak beyefendi. hepsinin hamına koyum.

Seyyid Ali dedi ki...

@greatwhite;

Tekrar yorum yapmanı sağlayacak bir cevap yazmıyorum,üstteki satırlarım hala geçerlidir.

Dün genel olarak başarılı bir futbol sergilendi, tek düşündüren ortasahada daha dişli olan takımlara karşı göbekte Sarp, Elano ikilisi ne yapar.Elano devre arası fiziksel olarak daha diri hale gelmiş,pek çok top kesti ve mücadelelerde ayakta kaldı.
Kanatlara kontra top atma ve ortadan dikine uzun pas denemeleri Nonda ve Barış'ın buna yatkın olmaması nedeniyle ön plana çıkmadı.Dün Fildişi Sahilleri elendi; sanırım haftaya Keita'lı bir 11 göreceğiz, bu durumda ortadan kim çıkacak.Son olarak umarım oyundan çıkan Elano'nun morali bozulmaz çünü şuan takımın en çok ihtiyacı olan oyunculardan biri.

aksilaz dedi ki...

Hakemin bu maçta hataları elbette var. Ancak kafasında kurguladığı bir şey asla yoktu. Zira Borges'in dediği gibi Julio Cesar ve Ardaya verilmeyen fauller aynı. Ayrıca kırmızı karttan önce net bir faul var ancak Ahmetin takıma yaptıgı saygızılık cok daha ön plandadır bence.

Bu maçta bu hakem hatalarını gören kişiler acaba Lugano, Bilica ve Cristian'ın attığı tekmelere verilen ve verilmeyen kartlar hakkındaki yorumularınıda duymak isterim.

Unknown dedi ki...

Sevgili Borges, kıskançlıktan çatır çatır çatlayan karşı yaka taraftarlarına laf yetiştirme bence, şu maçta hakem maçı Galatasaray'a vermek istese Caner'e yapılan penaltıda 2. kırmızıyı çok rahat çıkartabilirdi ama gel gör ki bunlar verilmeyen 2-3 faule takılmışlar ki çok benzer fauller Arda'ya da yapıldı veya bizim de direk topa olduğu halde faul verilen pozisyonlarımız oldu. O yüzden bu ofsayttan sayısız maç kazanan takım taraftarları önce kendisine baksın.

Sade dedi ki...

Jo; ...gol de onun düsürülmesiyle kazanilan penalti nedeniyle gerceklesmistir...

penaltı değil de faul diyelim biz ona ;)

Borges dedi ki...

Sade: Tskler düzelttim.

Ve hakem karari üzerine tartisma yaratan arkadaslar:

Bakin bunlar uzun ve sonu gelmez dedikodudur. Her takimin aleyhine ve lehine verilmis tonlarca karar vardir, gecmisten herhangi birisini cikarip bu tartismayi sonsuza kadar sürdürebiliriz ve fakat ben burad ane basit bir gs-fb zutlasmasi yaratmak ne de hakmeler söyle böyle diye olayi uzatma derdindeyim.

Bu benim fikrimdir, tarafli geliyorsa size öyledir o zaman. Ben fikirlerimi yazmanin disina gecmiyorum ama lütfen.. Hakem olayi bitmez.

Great White'in hakem yorumunu begenmedim ama seviyesi konusunda da sorun yoktur ve fakat digerleri de bir sekilde fikirlerini dile getirecektir dogal olarak zira bu tartisma bitmez. Hakem konusunu isin özüne oturtmayani ayri severim kimligine bakmadan..

varol döken dedi ki...

ya her şey bir yana da dün eğer keyif alarak bir galatasaray maçı izlediysem bunda caner erkin'in payı büyüktür...

bir de arda sanırım en büyük olmak için ceza sahası önünde attığı o müthiş çalımlardan sonra topu sol köşeye kavisleyeceksin (sanırım dakika 20'de falan, yerden vurup kaleciye teslim ettiği pozisyon)

diğer kararları bilmem ama penaltı 3 kere penaltı... o soğukta adamın ayağına öyle vurmanın tek cezası penaltı olmamalı... zurita insan değilsin! (zaten golde adamını kaçıran da o)