25 Ocak 2010

Nistelrooy Gercekleri.!



Tanimayan yoktur. Tanitilmaya da ihtiyaci ayni sekilde olmayan insanogludur. Benim icin onun digerlerinden farki "durdurulamaz" yapisidir. Bugün ondan daha iyi olan Messi ya da Ronaldo ile arasinda böyle de bir fark mevcuttur. Güzel bir sekilde konumlandiginiz vakit bu oyunculara önlem alabilir iken Nistelrooy golü atacaktir ya da atacaktir. Sakatlik gibi ihtimalleri beklemek durumundasiniz diger ihtimal icin.. Cok macini seyrettik ve yer yer gördük ki iki adam marke etmesine ragmen topu miknatis gibi kendisine cekip o kale cizgisini gecirtmeyi sürekli basarmistir. Asagida bir yerlerde mutlaka istatistik olarak da yaptiklarini dillendirecegiz ve göreceksiniz ki uzun sakatlik dönemi boyunca oynamadigi yillar haric mac sayisina golü vurdugunuzda ulastiginiz rakam inanilmazdir. Bu Hollanda ligi oldugu zaman bir deger tasimayabilir ama Premiere Lig ve La Liga performansi da Hollanda ligini aratmayacak seviyede gerceklesmistir.. Bir iki ayrintiyi dilendirmeyi haketmistir zira artik bizim göz hapsimize girmistir kendileri..

Onun tam adi aslinda su sekildedir:

" Rutgerus Johannes Martinus van Nistelrooij "

ve yine aslinda o Hakan Sükür gibi Basketbola da yetenekliydi ve basketbolcu olmak istemisti lakin babasi tarafindan futbola dogru yönlendirilmistir.



1976 dogumludur ve 1993/94 sezonunda Hollanda ikinci ligi takimlarindan FC Den Bosch'a transfer olur ve orta saha oynar bu takimda.. Ikinci ligde orta saha olarak 4 yil oynadiktan sonra 30 gollü forvetlerin yetistiricisi konumunda olan Heerenven'e transfer olur ve bu takimda forvet mevkisine yerlestirilir. 30 macta 13 gol atar ve hocasi Foppe den Haan'in Bergkamp'i izlemesini tavsiye etmesi sonucu ömrü biraz da Ajax yollarinda gecer diger bir efsaneye yakin olmak adina.. 3o macta attigi 13 gol ilerleyen yillarda yaptiklarinin yaninda cok bir degeri olmayacaktir zira o yeni yeni alisiyordur futbola ve forvet mevkisine..



1998 yilinda PSV Eindoven'a transfer olur iken onun icin ödenilen 6,4 milyon euro bonservis hollanda ligi ic transfer rekorudur. O 34 macta 31 gol atarak bu paranin kendisi icin cok da fazla olmadigini kanitlamistir. Diger sezon sakatliklardan dolayi forma giyemese de 23 macta 29 gol ile aslinda ne oldugunu cok iyi bir sekilde ikinci sezonunda da gösterir. Onu ceza sahasi icerisinde durdurmak mümkün degildir. 1998-99 ve 2000 yillarinda Hollanda'da haliyle yilin futbolcusu secilir..



2000 Avrupa Sampiyonasinda Rijkaard'in basinda oldugu Hollanda Mili takiminin yari finalde oynadigi italya macini hepimiz hatirlariz.. Kacan golleri de.. Iste Rijkaard'i bugün kupasiz birakan biraz da son üc yil icerisinde inanilmaz bir istatistige sahip bu adamin yasadigi sakatlik sonrasi milli takima o dönem icerisinde gidememesidir.. Keza Man U'ya gidisini de bir yil geciktirmistir. Ve fakat Ferguson isin pesini birakmamis, o döneme ait ingiliz ligi rekorunu kirarak 28,5 milyon euro bonservisine verip bu güzel oyuncuyu kadrosuna katmistir..



2001 yilinda Premiere Lig'e adimini atar Nistelrooy. Öyle ki ilk idmaninda yanina imzadefterini almak ister yildiz oyunculardan alacagi imzalari saklamak icin.. O kadar heyecanlidir.. Bonservisi rekordur. 8 mac üst üste gol atarak bir baska rekoru yine kirmistir. Keza Avrupa Kupalarinda Man U adina attigi 14 gol yine klup rekorudur. Yine ilk yilinda attigi 23 gol her ne kadar sonradan Torres tarafindan gecilecek olsa da dönemin ilk senesinde en cok gol atan yabanci rekorudur. Ingilterede gecirdigi 5 yil icerisinde cezasahasi disindan attigi tek bir lig golü yoktur. Tek basina bir takimin oyun felsefesini belirleyen oyunculardandir o da.. O varsa ona göre bir formül, tamamen ona göre bir oyun felsefesi ile oynamak durumundasiniz.. Geride kalan on kisiye baskin gelebilecek bir futbol karakteridir bu bahsedilen..



2002, 2003 ve 2005 Sampiyonlar Ligi gol kralidir. Toplamda da 59 gol ile Raul'un arkasindan ikincidir. Keza üc farkli Avrupa Liginde gol krali olabilen ilk insanogludur.(Hollanda-Ingiltere-Ispanya)



2002'de Ada'da yilin futbolcusu secilir, 2003 de Man U ile sampiyon olup ayni zamanda Gol Krali olur Premiere Ligde.. Toplamda 5 yil icerisinde Man U adina 142 gol atmistir. Belki de "Gol Makinesi" lakabi en cok ona yakismistir bu alemde.. Saha icerisindeki vicdansiz tavirlari, tekmeleri ve kasti yaptigi sakatlayici hamleleri nedeniyle sürekli elestirilse de futbol acisindan kusursuz bir golcü olmasina ramak/sakatlik kalmistir. Ben Van Basten ile kiyaslamiyorum zira Van Basten, Maradona gibi cok cok özel kategoride olan iki-üc isimden birisidir lakin dünya capinda bir golcüdür ki hem PSV hem de Man U'daki sakatliklari olmasa gelmis gecmis bütün rekorlari kirabilecek kalibrededir..


Kestirmeden söyle diyelim. Öyle iyi bir golcü ki ölüsü bile Real Madrid'de sorunsuz oynar.. Milli takimda Van Basten'i elestirmesi sonucu ilkonbirin disinda tutulmus hocasi Ferguson sakatliklara ragmen onu kenarda bekletmis ve sonunda Madrid transferi gerceklesmistir. Yaklasik 15 milyon Euro karsiligi 30 yasinda Man U'dan Real Madrid'e gecis yapmistir.. Madrid'in 30.Sampiyonluguna attigi 25 gol ile katki yapip La Liga sampiyonlugunu da kariyerine eklemeyi basarmistir. Sakatliklar yine onu bulsa da oynadigi 24 lig macinda 16 gol atarak PSV'den bu yana varolan gol oraninda cok da büyük bir degisim yasamamistir. Ülke,lig takim ve kosullarin cok da etkileyemedigi bir adamdir ve bu yüzden basta da belirttigimiz gibi üc farkli Avrupa liginde gol krali olabilen ilk insan olmustur kendileri.. 2008/09 sezonunda oynadigi 6 lig macinda dahi 4 gol atmistir.. Onun icin en güzel tanim belki de budur: Ölüsü bile Real Madrid'de oynar..


Van der Vaart'in hatunu Slyvia'nin oldukca yakin arkadasi Leontien ile 2004 yilinda evlenmis ve biri kiz digeri de erkek olmak üzere bu evlilikten de iki cocugu olmustur.

Toplarsak; Hollanda milli takimi ile ciktigi 64 macta 33 gol atmis.. Hollanda da 98 lig macinda 85 gol, Ingilterede 150 Premiere Lig macinda 95 gol, Ispanya da 68 La liga macinda 46 gol.. Sampiyonlar Liginde ise 59 gol.. Daha ne olsun.. Sonuc itibari ile attigi golleri ikiyle carptiginiz vakit mac sayisini gectiginiz bir orana sahip olmustur üc farkli ülke liglerinde.. Simdi ise ..


..Bundesligama tesrif etti. Ilginc bir secim oldugu kesin zira Premiere Lig kluplerinin yarisinin ilgi alani icerisindeydi. Bugün net bir sekilde ögrendik ki Türkiye ve Ingiltere ciddi olarak transfer görüsmesi yaptigi iki ülkedir. Sonucta secimini bu yönde kullandi. Üstünel'in ikna edemedigi adamlar listesine adini yazdirdi. 2004'de Almanya karsisinda Fabian Ernst'in engelleyemedigi ortaya muhtesem bir vole cakmadan önce mac icin futbolun disinda bir maca sahne olacak aciklamalari yaptigi ülkeye gelmistir. Nazi tarihinin hesabini futbol ile kesmeye kalktigi Almanya'ya ayak basmis, her bakimdan beni müthis sevindirmistir. Ben böyle golcüyü seyretmek icin cok da isinamadigim ya da pek sevmedigim Hamburg takiminin maclarini bir sira yukariya cikardim.. O ki fit olur ve mac eksigini kapatirsa ceza sahasi icerisinde yapabileceginiz cok da fazla bir sey malasef yoktur..

10 yorum:

Erdal dedi ki...

Man U taraftarının her golünden sonra "Ruud, Ruud, Ruud" diye Old Trafford'u inletmesi hala hatırımdadır. Unutulmaz golcüler listesine çoktan girmiştir.

güvenegüvene dedi ki...

Müthiş bir futbolcu, gerçkten durdurulması imkansız bir adamdı.Dört gözle Hamburg ile çıkacağı ilk maçı bekliyorum.

Benimde hatırımda kalan, Manu günlerinde orta sahadan aldığı topla rakiplerini geçerek attığı bir gol vardı kime olduğunu şimdi unuttum ama süper bir goldü gerek topu sürmesi gerekse bitiricilik on numara goldü.

Birde İspanyada durup dururken beklenmedik bir anda 25 metreden şut çekmişti ve gol olmuştu.Bunuda kime attığını hatırlamıyorum ama bu golde çok güzeldi..

mbelge dedi ki...

Her futbolseverin beğendiği onlarca futbolcu vardır elbette. Ama bir de hayran olma durumu vardır. Ruud benim hakikaten büyük hayranlık duyduğum bir isim. Bu dönemde olası bir transferi hayallerimle buluşmam anlamına gelirdi ama hayal olarak kaldı, maalesef. Oysa Sami Yen'de Ruud, Ruud, Ruud seslerini duymak ne büyük mutluluk olurdu.

Adem dedi ki...

Sürprizleri çok seven bir insan olarak nistelrooy'un oyunundan pek hazzetmem. Adam hep yazıyor. Sinir bozacak derecede golcü.

Adem

brooklynz dedi ki...

@T.güven sanırım bahsettiğin golü fulham'a karşı atmıştı,linke bir gözat istersen

http://www.youtube.com/watch?v=bQdYkZAv53M&feature=related

Adam dedi ki...

Sakatlık yaşamasaydı kırılmadık bir rekor bırakmazdı eminim ki. Son vuruş becerisi olarak izlediğim en iyilerden birisi. Umarım son demlerinde ciddi bir sakatlık yaşamaz da doyasıya izleyebiliriz.

varol döken dedi ki...

dutchman bey de bu adama kalas demiş!

aynısını yazmıştım orada borges, top ve ruud ceza sahası içindeyse ikisinden biri mutlaka gol olur diye...

ne güzel senin gibi bilgi sahibi biri ile aynı fikre sahip olmak bu eksik bilgimizle...

güvenegüvene dedi ki...

@brooklynz

eyv. işte bu goldü..mükemmel

Borges dedi ki...

Varol Döken: Her insanin belirli bir tarzi sevme hakki vardir. Inzaghi icin de benzer tartismalar yasanir. Kimileri begenmez filan, olagandir.

Futbolda bilgi sahibi olmak diye bir sey yok yahu, sen Fenerbahce ve pek cok konuda benden daha cok bilgi sahibisindir gibi..

CaRtMaNtR dedi ki...

Bitiriciliği Jardel ile eş seviyede olmasına ek olarak Jardel'den çok daha komple futbolcudur. Gerçi ikisininde en etkili olduğu alan ceza sahası olsada Ruud hem top taşıyabilen hemde pas yapabilen bir forvettir. Ama bunlardan daha öne çıkan özelliği inanılmaz bitiriciliğidir herhalde.

Bundesliga gibi açık ve göze hoş gelen futbolun moda olduğu bir ligde eğer fizik olarak hazır olursa onada uygun oynayan bir takımla yarım sezonda bile 15 gölü geçecek kapasiteye sahiptir.