22 Mayıs 2010

Bayern Münih vs Inter Milan.!



Büyük gün geldi catti.. Bu aksam TSI ile 21:45'de Madrid'te oynanilacak olan final tüm senenin zirve noktasidir. Grup maclarinda ve gecen sezon boyunca hemen herkes Manchester United ve Barcelona finalinden emin iken iki teknik adam herkesi sasirtarak takimlarini finale tasidi.

Her iki takim da kendi liglerinde Sampiyon olup kendi liglerinin kupasini kaldirmis ve duble yapmistir. Bugün sahadan bir takim triple yaparak karsilayacaktir yarin dogacak olan günesi..

Her iki takimin teknik direktörü daha önceden farkli bir ülkenin takimiyla Sampiyonlar Ligini kazanmistir ve bugün sahadan birisi iki farkli ülkenin iki takimiyla bu kupayi almis teknik direktör olacaktir.

Her iki takim da sene basinda Real Madrid'in gönderdigi Hollandalilardan kendisine bir yildiz kapip onun belirleyici performansi ile bu konuma ulasmislardir. Keza her iki takimin da kalecisi ve sag beki(Cesar-Zanetti/Butt-Lahm) tüm maclarda doksan dakika forma giymistir.

Her iki takimin da oyuncularina bir göz atarsak eger..



Butt vs. Julio Cesar
Butt kariyerinin sonlarinda iken Julio Cesar zirvesinde. Hemen sonucu söyleyeyim, Julio Cesar takimina Butt'dan daha fazla avantaj sagliyor. Inter kalecisi her acidan Butt'a üstünlük saglar iken cok kucuk bir avantaj olarak Butt'un ikinci kez Sampiyonlar Ligi finali oynamasinin disinda yasinin verdigi konsantrasyon sikintisi cekmeyecek tecrübe avantaji dile getirilebilir. Cesar, macin belirleyici olan oyuncusu dahi olabilecek iken Butt takimin iyi oldugu zaman ona ayak uydurup siritmayacak bir performansi en fazla sergileyebilir..



Philipp Lahm vs. Goran Pandev

Bu bölgede Pandev'in durdurulmasindan ziyade Robben kanadinin tehlikeli olmamasi adina Lahm'in ileriye cikisinin bir sekilde engellenmesi söz konusu. Pandev'in performansi ayni sekilde Hamit'in Ettoo karsisinda Badstuber'e yardim etmesi gibi Zanetti'nin Robben ile olan savasini da etkileyecektir. Lahm insanlara güven veren bir oyun stiline sahip olsa da defansif zaafiyetleri olan oyuncudur. Hizini ve cabuklugunu kullanarak bunlari kapatabilir. Pandev, Lazio'daki günlerinin aksine Inter takiminda daha defansif bir anlayisi benimsedi. Inter'in olasi baskisinda güclü fizigiyle önemli bir savunma artisi olusturur iken aslen forvet olan oyuncu her zaman gole yakin durusuyla durdurulmasi ve sürekli kontrol altinda alinmasi gerekir.. Lahm, burada kendi takima Pandev'den daha fazla avantaj sagliyor..


Daniel van Buyten vs. Wesley Sneijder

Bire bir de böyle bir eslesme olmayacaktir. Sneijder, takimda yeri hücum bölgesi olan ve burasini asla terketmeyen belki de tek oyuncudur. Milito dahi yer yer gerilere kadar gelebilir iken Sneijder Mourinho'nun olasi top kazaniminda hemen hucumu yönlendirmek icin hazirda tuttugu tehlikedir. Buna mükabil ben Van Buyten'in bu macta gol atabilecegini düsünüyorum zira bu denli taktiksel savasin yasanilacagi mac bol pozisyonlu gececek olsa da goller duran top organizasyonlarindan gelebilir ve Van Buyten bu konuda muazzam bir kafa teknigine sahiptir. Oyun sikisirsa Bayern'in en büyük gol umududur da ayni zamanda.. Sneijder ise Bayern'in Robbeni gibidir, onun on numara pozisyonunda olanidir. Muhtesem dikine paslar, frikikler, sut ve cokca golün bir öndeki adiminin kendisidir..Velhasil bir takima Sneijder, Van Buyten'den cok daha fazla avantaj sagladigi konusunda herkes hemfikir olsa gerek..



Martin Demichelis vs. Diego Milito

Serinin belirleyici ve belki de en zayif halkasi burasi olsa gerek. Milito bu takimin en formda hucum oyuncusu iken Demichelis'in son dönemde yaptigi hatalar sonrasi kendisine güveni Milito kadar olmasa gerek.. Bu kadar golcü ve tehlikeli bir adami bire bir de kalmayacak sekilde bir alan savunmasi ile durduramazsaniz sonuc cok aciktir ve elbette Milito'nun Demichelis karsisinda takimina daha fazla avantaj sagladigini belirtmeme bilmem ki gerek var mi?



Holger Badstuber vs. Samuel Eto'o

Özellikle Man U macindan sonra Mourinho'nun genel planin aksine yüklemeyi buradan yapmasini ben bekliyorum. Badstuber, olgun bir defans oyuncusudur bu yasinda ama yavasligi onun en büyük sorunu. Bana sorsaniz tam da buradan Bayerni yikmak üzere planlarimi gelistiririm ve bu acidan baktiginiz vakit Ribery'nin bugün olmamasi o kadar da kötü degil zira burada Hamit'in yardimi da Badstuber'in Eto'o karsisindaki performansini belirleyecektir. Eto'o kenarda oynasa da kanat oyuncusu degildir, Pandev'den cok daha fazla gole yatkin bir isimdir. Barcelona formasiyla La Ligada 145 macta 108 gol atan bir adamdan bahseder iken sonuc ortadadir..

Mark van Bommel vs. Dejan Stankovic

Cok degil bir ya da iki yil önce bu kiyasi yapsaydim Dejan Stankovic'in bir takima Van Bommel'den daha fazla katki yaptigini yazardim ama bugün tam tersini düsünüyorum. Bayern Münih'in bu gibi maclarda cok fazla önemli olan disiplin, kazanma ruhu ve akil konusunda belki de sahadaki futbolculardan en cok güvendigi isim Van Bommel'dir. Gücün merkezinde bulunur ve toplamda takim olgusunun aciga cikaracagi birlikteligi, dinamizmi tek basina yukari ceken isimdir.. Bunun yani sira Stankovic orta saha düzeni icerisinde aldigi rolün disinda macin belirleyici olacagini düsündügüm duran top organizasyonlarinda Van Buyten gibi bu takimin en tehlikeli oyuncusudur. Frikikler ve ayni zamanda Sneijder kadar olmasa da hucuma yapacagi katki da oldukca önemlidir. Bommel'den en önemli artisi biraz daha hucumcu gücünün fazla olmasidir.. Yine de Van Bommel'in takima yaptigi katki Stankovic'den cok daha fazladir.


Bastian Schweinsteiger vs. Esteban Cambiasso

Iki takimin parlayan yildizi. Sadece burada "su daha iyidir" diye bir secim hakki cok net degil. Aslinda Cambiasso'nun kiyasi Van Bommel ile olmalidir belki de. Zira bu takimin sefi de Cambiasso'dur, emirler oradan gelir, düzeni o saglar, taktiksel planin basariya ulasmasinin en önemli adamidir saha icerisinde. Sneijder nasil geride yoksa bu adam da ileride yoktur belki ama tüm defansif organizasyondan sorumlu insanogludur. Schweinsteiger ise sezon boyunca Almanyanin tartisilmaz en iyi performansini sergileyen üc oyuncusundan birisi olmustur. Oyunun merkezinin "merkezd"e kalmasini saglamistir zira oyun kurabilir, uzaktan tehlikeli sutlari vardir ve mücadelesi de en azili capa kadar var. Her seyden ortalamanin üzerine sahip komple oyuncu olma yolunda cok önemli bir adam.. Eger ki bu iki isimden birisini takimima almak istersem Schweinsteiger'i alirim lakin Cambiasso'nun Inter takimi icin önemi, Schweinsteiger'in Bayern Münih icin ifade ettiginden daha büyük..



Arjen Robben vs. Javier Zanetti

Yetenek, tecrübe karsisinda savas verecektir. Zanetti benim gördügüm en akilli oyuncularin basinda gelir. Robben ise kenar adami söz konusu oldugunda en yetenekli oyuncular arasindadir ki ben bugün Dünyanin en iyi bes futbolcusu arasina Robben'i de koyarim. Her ne kadar Zanetti bire bir de oldukca üstün bir oyuncu olsa da ben Robben'in bu sekilde durdurulabilecegine inanmiyorum. Lahm destegi Pandev tarafindan kesilirse Zanetti Robben'i durdurabilir mi tek basina ? Zira bu oyuncu hicbir sey yapilamayacagi taktiksel sikisiklik aninda bireysel becerilerini ortaya koyar.. Messi'yi dahi duman etmis takimin Robben icin mutlaka bir plani mevcuttur ve burada Zanetti yine bas aktör olacaktir süphesiz.. Yine de Robben'in bu macta biraz daha öne cikacagini, tam olarak motorunun durdurulamayacagini düsünüyorum ve toplamda da Robben'in Bayern Münihe yaptigi katki, Zanetti'den cok daha fazladir.


Hamit Altintop vs. Maicon

Lahm'da insanin hissettigi bir güven duygusu vardir ve bu tek basina yetenek ile aciklanamaz. Ayni seyi ben Hamit icin de söyleyebilirim. Yeteneginden fazla akli önplanda olan oyuncudur ve bu gibi carpismalarda salt yetenege bakip bir degerlendirme söz konusu olamaz. Maicon degil Inter'in dünya üzerindeki en iyi beklerden bir tanesidir gözümde.. Hamit, Robben gibi bire birde Maicon'un üzerine oynamayacaktir ve fakat olusan kosullarda her zaman kendisine güzel bir konum edecektir. Maicon ise Hamit'i durdurmaktan ziyade Lahm'dan cok daha tehlikeli bir sekilde ileriye dogru hamle yapma pesinde olacaktir.. Aslen acik-bes savasimi olsa da Hamit'in Maicon'u durdurmasi söz konusudur ve elbette tartismasiz bir sekilde Maicon'un Inter icin önemi, Hamit-Bayern Münih iliskisinden cok cok daha fazladir.



Thomas Müller vs. Lucio
Sneijder - Van Buyten gibi bire bir eslesme söz konusu degil aslinda. Lakin taktiksel acidan Müller'in önemi cok fazladir. Eger ben teknik direktör olsaydim sahadaki Bayern sistemi özellikle tüm hayati boyunca belki ikinci kez oynayacak oldugu kanatta Macion karsisinda zorluk yasarsa ilk yapacagim hamle Müller-Hamit yer degisimidir.. Bu ve her acidan bu macin belki de görünmez, gizli tehlikesi Thomas Müller'dir. Sogukkanli görüntüsü, azmi yok bunun hic yansimasi ayni zamanda bu gibi maclarda Sergenvari bir durusla macin agirligini kaldirabilecek sakinligi mevcut. Gole yatkin, calima yatkin, yerlesim konusunda olgunlasmis ve tahminedilemez bir oyun anlayisina sahip.. Cok fazla basarisi olup cok fazla dikkate alinmayabilir oldugundan dolayi Müller'i golleri atacak olan isimler arasina aliyorum ben.. Lucio ise bu takimin en iyi tanidigi oyuncu. Sezon basi Bayern'den Inter'e gecti ve ben cok fazla begenirim bu oyuncuyu zira her bakimdan üst düzey bir savunmacidir. Inter takimi geriye düstügünde de hic cekinmeden o bölgeyi terkedecektir belki sadece bugün.. Mevzubahis konu Lucio dediginiz Müller kadar top teknigi olan bir oyuncudur.. Toplamda ise tartismasiz Lucio'nun önemi, Müller'den cok daha fazladir..


Ivica Olic vs. Walter Samuel

Van Gaal'in notlarinda yaptigi yorum muhtesemdi. Yani öyle ki Olic'in saha icerisindeki dolasiminin belirgin bir yolu,taktigi,sistemi yok. Bu bazen Van Gaal'in hic ama hic sevmedigi düzenin bozulmasina yol acar iken ayni sekilde durduk yere sizi gole götürebilyor ve onu durdurmanin cok basit bir yolu yok. Onu belki de en önemli kilan ona karsi alabileceginiz net bir cözümün olmamasidir. Walter Samuel ise Inter takiminda tekrardan eski günlerine döndü. Sorunlu tarafi yavasligi cakili defansin icerisinde yer almasindan dolayi ortaya cikmiyor, hamle gücü, atik olusu ve yetenekli bir defans oyuncusu ile özellikle Inter'in öne gectigi dönemde takimin en büyük kozu olabilir lakin toplamda Olic gerek yaptigi katki gerekse de durdurulamaz kimligi ile Samuel'in Inter icin öneminden cok daha fazladir.



Louis van Gaal vs. José Mourinho

Iki teknik adamin maca hazirlanma, analiz yetenegi, her kucuk hamleyi hesap edecek sekilde caliskan olmalari, saha ici düzene verdigi önem her seyin basinda gelmesi gibi cok benzer özelliklere sahiptir. Her ikisi de bir takimin basindaysa eger o takimi sadece oyununa bakarak teknik adamiyla özdeslestirebilirsiniz, takimlarda imzasi cok net ve görülebilirdir. Ribery'nin oyun disi kalmasiyla kadro kalite farki da birbirlerine oranla cok fazla olmadigini da düsünürseniz tamamen teknik adam savasina dönüsecektir bu mac.. Lakin teknik adamlarin varolan kalitelerinin disinda birbirleriyle olan iliskilerinden dolayi farkli avantaj-dezavantaj kriterleri gündeme geliyor..

Ben acaip bir Van Gaal hayrani oldugumu söylemek isterim ama söyle genel bir kani mevcut. Mourinho, Van Gaal'i cok iyi bilir iken son on yil icerisinde cok büyük degisimler gösteren Mourinho'yu Van Gaal yeteri kadar iyi tanimiyor ya da Mourinho'nun kendisini tanidigi kadar tanimiyor. Teknik adam bazinda olan taktiksel acidan da ayni sekilde. Van Gaal'in oynatmaya calisacagi sistem ortadadir ama buna karsi Mourinho'nun ne yapacagini bilmiyoruz.. Aksiyon ve Reaksiyonlarin savasimi olacaktir daha cok.. Van Gaal ayni zamanda inatla güzel futbol ugruna cok seyinden vazgecmistir ama Mourinho icin sonuc önemlidir ve bu macin icerigi daha cok sonuc acisindan ele alinacaktir.. Velhasil Mourinho bir adim önde bir görüntüsü vardir..

Van Gaal'in Bayern Münihinden cok daha durdurulamaz ve cok daha organize olan Barcelonayi dahi durdurabilen aklin Bayern karsisinda caresiz kalmasi pek düsünülemez ve fakat Guardiola'nin Barcelonasina göre Van Gaal'in Bayern Münihi daha degisken, stabil degil. Her an Mourinho'nun hamlesine karsilik mac icerisinde tahmin edilemeyen bir Van Gaal hamlesi gelebilir ve bu da isi daha keyifli kiliyor, mac sonuna kadar olasi bir kirmizi kart ve ekstrem sorunlar basgöstermezse esitlik kolay kolay bozulmayacaktir ve bölüm bölüm üstünlüklerin yasanacagini düsünüyorum.

Ben Van Gaal'i destekler ve belki de ilk defa gönülden futbol adina Bayern Münih'in kazanmasini istiyorum. Hepinize güzel bir mac olmasi dilegiyle..

3 yorum:

Noat Samisa dedi ki...

Ben bir parantez açayım.

Chivu'yu sol beke koyup Zanetti-Cambiasso orta saha ikilisini tercih edeceğini düşünüyorum. Zanetti'yi direk Robben'le eşleştirmektense onu destek savunmacı olarak kullanıp ters ayakla içe katedişlerini Zanetti ile engellemeyi düşünebilir. Stankovic'in Zanetti'ye göre devamlılık problemi var, bu da bir başka etken olabilir. Robben'in Bayern için önemi, Messi'nin Barcelona'nın oyun planındaki öneminden daha fazla. Bana göre en kritik tercih ve savaş burada olacak.

Borges dedi ki...

Tüm bu olup bitenden sonra böyle bir defansif hamle gelir mi dersin Mourinho'dan ? Gayet mantikli. Ribery'nin yoklugunda Robben en büyük tehtit oldugu vakit Stankovic'den feragat edip sol tarafi Chivu ile güclendirebilir belki.

Eger Inter, orta sahada Van Bommel ve Schweinsteiger'i durdurursa tamamen söyledigin gibi gerceklesecektir zira Robben bu durumda tek hucum silahi olarak kalacaktir..

Bekleyelim ve görelim derim. Az kaldi ;)

varol döken dedi ki...

bundan sonra sayın noat adına açıklamalarını asistanı olarak ben yapacağım... bu açıklamalar etap birahanesi peçeteleri üzerine yazılıp resmi size gönderilecek sayın borges:)