20 Mayıs 2010

Taktiksel Acidan Mourinho'nun Inter'i.!



Spox'den Daniel Borlein cok güzel bir calismaya imza atmis. Taktiksel acidan Mourinho'nun Interini islemis. Cok keyif aldigim zaman, bir baskasi da belki ayni keyfi alir diye buraya eklemekten cekinmiyoruz bu gibi calismalari.. Elbette bu analizin icerisinde olmayan Hiddink'in Chelsea'si ile kiyas ve daha pek cok yorum/istatistik eklenmistir üzerine lakin büyük cogunlugu ceviri olan bu calisma finali size daha keyifli kilacaktir, bu yüzden buraya da aldim..

* Yerlesim

Inter sahaya Skibbe'nin Galatasarayina benzer bicimde 4-2-3-1 düzeninde yerlesir. Öndeki dörtlünün üc tanesinin(Etoo,Milito, Pandev/Balotelli) asil mevkisi forvet olsa da tek forvetli(Milito) bir sistemdir özünde. Üc forvetin birisi forvete diger ikisi ise kenarlara yerlestirilir.. Orta önde ise Sneijder. Motta'nin finalde cezali olmasini da düsünürsek arkada iki defansif orta saha olarak Cambiasso ve Stankovic.. Samuel ve Lucio stoperlerinin kenarlarina Maicon-Zanetti bekleri gelir ve cikar inter sahaya..

Iki dörtlü cizgi..



Top rakipte iken kenarlarda oyuna baslayan ve aslen forvet olan isimler yuvarlak icerisine alinmis Sneijder'i yalniz birakarak arkadaki defansif ikilinin yaninda konumlandirir kendilerini.. Dizilis 4-2-3-1'den 4-4-1-1'e kaymistir. Iki tane dörtlü savunma seti meydana cikar ki bunun babasini Hiddink'in Chelsea'si Barca'ya karsi uygulamistir ama burada durum biraz farkli. Ileride bu farki daha genis isleyecegiz..



En soldaki Pandev'in görevi diger üclüden biraz daha farklidir. Pandev, top diger tarafta oldugu vakit digerlerinin aksine topa dogru degil iki defansif orta sahasinin hemen önüne dogru yerini degistirir. Öyle konumlanir ki arkadaki defansif orta sahalarin boslugunu kapatabilecek iken ayni zamanda topu kazandiklari vakit forvete aktarilmasi esnasinda köprü islevi görür. Bu farklilik bosluklarin kapanmasi, o bölgede fazla sayida oyuncu bulundurmasi gibi artilarin yaninda takimin daha hizli hücüm yapabilmesinin sebebidir zira Inter'in en büyük gücü hazirliksiz yakaladigi rakibe hizli ve organize bir sekilde vurmaktir.

Öndeki ikili ise her ne kadar oyuna basma ve savunma konularindan feragat edilmis olsalar da rakibin oyun kurmasini engellemeleri bu konumda ev ödevleridir.

Normal kosullarda iki dörtlü setin hemen önünde ve ortada Sneijder yerlesir iken Milito ofsayta düsmeyecek sekilde en ileride bulunur. Her kim ki topu kazanir, Sneijder'a dogru oynar ve oyun onun acilimi ile ileriye dogru yönlendirilir..



Barca macinda Mourinho dehasinin bana göre en önemli göstergesi rakibin uzun toplari cok ama cok az kullanmasindan dolayi ücgeni olusturdugu bölgede rakibinden daha fazla oyuncu ile orada olabilecek taktiksel olgunlugudur. Eger ki Barcelona, dar bir alanda muhtesem top cevirip ilerliyorsa o dar alan icerisinde ondan daha fazla adam bulundurmak zorundasiniz. Resimde görüldügü üzere topun oldugu bölgenin disinda kalan Barcalilar, interli oyuncularin o bölgeye yigilmasi sonucu bos kaliyorlar ama bunun cok fazla bir önemi olmuyor. Zira topun aktif oldugu bölge icerisinde uzun toplarla alan degisimi Barca sisteminde cok fazla kullanilmiyor. Dar alandaki bu sikisiklik rakibin tempo üretmesini engelledigi gibi acik bir tehtit olusturacak düzeyde forvetin top alimi da engellenmis oluyor böylece..

Yuvarlak icerisine alinmis Lucio takimin en gerideki oyuncusu ve tüm defansi organize eden adam ya da tüm defans oyunculari ona göre kendisini konumlandiriyor. Su durumda Barca forvetine topun gecmesi mümkün degil.



Mourinho ile Hiddink farki da burada ortaya cikiyor. Hiddink'in Chelsea'si iki dörtlü savunma seti cekti ve bunlar birbirlerine oldukca yakin idi. Arada bosluk yok denecek kadar azdi.Barcelona'nin ücgen kuracagi alan neredeyse yoktu. Buna mukabil bu iki dörtlü savunmanin önündeki elli metrelik alan da Barcelona'ya tahsis edilmisti, buyrun istediginiz kadar topu burada cevirin.. Ama meziyet bu sekiz kisininkapladigi alanda o ücgenleri kurup ileriye gitmektir. Hiddink'in oldukca basarili olmus Anti-Barca taktigi buydu.. Mourinho ise ücgenlerin oldugu yerde forvetlerini dahi harekete gecirip cok daha kalabalik olmayi basararak Barca'yi etkisiz hale getirmisti. Kenara yönlendirdigi Barca'yi orada oyun kuramaz duruma getirip cokca kez uzun toplara zorunlu kilmisti rakibi.. Seyrettigim onca Barca macinin icerisinde en cok uzun topu biraz da caresizlikten Italya'daki macta kullanmistir Guardiola'nin takimi..

Gerek Hiddink ile arasindaki o muazzam fark gerekse de alisik olunmayan durum ise Inter'in iki dörtlü cizgisi arasindaki mesafenin uzunlugudur. Normal kosullar altinda takim ileriye dogru gittikce defans da arkasindan gelir ve aradaki mesafeyi kisaltir lakin bu Mourinho'nun Inter'inde tam tersi durumda.. Bunun bellli basli nedenleri mevcut. Olasi bir top kaybinda arkaya kacacak oyuncuyu kovalayacak hizda defansa sahip degiller.. Keza uzun top ile avlanma durumu da söz konusu degildir. Özellikle Samuel'in yavasligini düsündügünüz vakit bu bir önlem. Yine "bana" göre Mourinho'nun Inter'inin az gol yemesinin ve "defans" takimi olarak adlandirilmasinin da en önemli taktiksel hamlesi. Lucio, en son okudugum röportajinda "benim ileriye cikmam kesinlikle yasak, bu bir Mourinho emridir" demisti.. Ne olursa olsun defans düzeni asla ve asla bozulmayacak ölcüde disiplinli ve bir o kadar da basarili bir defansif anlayis..

*Defansif Organizasyon.!

Sadece Daniel Börlein degil hemen herkes hemfikir olsa gerek Inter Avrupanin en zor gol yiyen ekibidir. Mourinho'nun belki de antrenör olarak en iyi basardigi olgu defans.. Serie A'da 17 mac kalesinde gol görmemesi yeterince onu anlatir.

Mourinho'nun skor durumu ve rakibin gücüne göre iki farkli defansif anlayisi mevcut.

Mac berabere ya da skor dezavantajina sahip ise takim rakibi mümkün oldugunda erken karsilayip kendi kalesinin mümkün mertebe uzaginda topa yeniden sahip olmak istiyor. Bunun icin..



rakibi arkada beklemiyor.. Sneijder Milito'nun cizgisine kayip rakibin dörtlü savunmasina baski kuruyor. Burada aslinda rakibin nerede oyunu kurmasi gerekliligini Mourinho belirliyor. Milito tandeme topun geri gitmesini engeller iken Sneijder arkadaki defansif orta saha ikilisi ile birlikte merkezi güclendirip topun kenarlara akmasini istiyor. Barca karsisinda en büyük baskiyi ve en önemli avantajini kenarlarda rakibin ücgenin basarili olmasini engelleyecek adam fazlaligina ve hareketliligine sahip olarak elde etmistir.



Mourinho'nun bu defansif anlayisinin önündeki en büyük engel resimde görülen cok fazla oyuncu ile oyun kurmasina engel olmaya calismanin yaratacagi bosluktur. Barca buradan topu cikardigi andan itibaren bosluk yakalama ihtimali oldukca fazladir.. Lakin Mourinho bu riski alir iken öncelikle A planina güveniyor ve diger ihtimallere karsi da her daim bir baska plani da mevcut..



Defans ve orta saha arasindaki boslukta olusacak olan büyük tehlikeyi engellemek icin bu bölgeye rakibin forveti girdigi andan itibaren adam adama markaj uygulanir. Lucio burada misal o bölgeye giren Ibrahimovic'e kendi bölgesinin disina cikarak yaklasir..



Lucio, dörtlü defansi terkeder ve Ibrahimovic'e yapisir. Bu sadece bu bölgede iki blok arasina giren oyuncu oldugu vakit gerceklesir. Cambiaso rakip oyun kurucuyu kontrol ederken Lucio'nun gözü Ibrahimovic'in üzerindedir.



Top forvete gelir gelmez Lucio ceza sahasinin oldukca uzaginda bir yerde Ibrahimovic ile ikili mücadeleye gider, pesinden ayrilmaz.. O bosluk icerisinde dogacak olan tehlikeyi defansif düzeni bozmadan bir adamini markaja vererek atlatmak ister. Diger türlü buradaki boslugu kapama esnasinda tüm düzen alt-üst olabilir ve önde baski kurarken avantajli durum cokca zaman dezavantaja dönüsür.. Herkes, her takim ön bölgede adam fazlaligiyla basabilir ve rakibe oyun kurmada sikinti yasatabilir lakin o oyun bir sekilde kuruldugu vakit gerideki boslugu kapatmaktir asli mesele..

*Skordan memnun olduklari vakit..



En son adami ceza sahasinin hemen önünde olmak üzere net bir cizgi ceker Inter. Defansif orta sahasi hemen bunlarin önündedir ve orta saha ile arasindaki mesafe cok fazla yoktur, alan daralir. Topu 15 ile 25 metre arasinda oynanmasina izin verir. Artik Sneijder dahi defansif bir oyuncudur bu durumda. Bu yerlesim her seyden önce rakibin tempo yapmasin engeller. Öyle bir git-gel durumu olamaz.



Mourinho merkeze adamlari yigar, kenarlara göre kismen alan burada daha dardir. Ücgenleri basarisiz kilacak ölcüde adam fazlaligina ulasir. Skor memnuniyeti hali hazirda defansif orta sahayi geri cekmesi ve diger oyuncularin da defansa yakin durmasini saglar, hucum arka planda yoktur. Topun kenarlara kaymasina izin verilir zira..



Mourinho, Zanetti ve Maicon'un bire bir de üstünlügünden faydalanmak ister. Barca siklikla bu bölgede takilip kalmistir..



Burada benzer sekilde Barcelona'yi anlattigim zaman Xavi'nin yeri ve zamani geldiginde rakip defans dörtlünün dengesini bozmak icin forvete dogru kendisini kaydirdigini islemistik. Burada da bunlar cokca gerceklestirdi ama Mourinho buna karsi hazirlikliydi..



Xavi burada da geride dörtlünün dengesini/adam paylasimini bozmak üzere iceri dogru hareketleniyor..



Ve fakat cok akilli bir sekilde Cambiasso onu ceza sahasinin icerisine kadar takip ediyor ve önündeki Samuel'in kenarlardan gelecek olan tehlike karsisinda mesgul olmasina firsat vermiyor. Xavi ya da Keita bu gibi durumlarda iceriye daldigi zaman alan savunmasi geregi rakip takimin defans dörtlüsü tarafindan markaja alinir iken denge bozulur, en ufak bir adam geciminde gole yönelik cok buyuk bir avantaj saglanirdi. Barca burada kenar adamlarini islevsiz biraksa dahi bir kat daha inter defansi ile ugrasmak durumundadir.. Mourinho, sik sik alan savumasinin icerisine adam savunmasini yerlestirir. Bu da genelde rakibin planlarini bozmaya ya da kendi taktiksel kusurlarini kapatmaya yardimci oluyor.

Kilit Oyuncu: Esteban Cambiasso..

Mourinho'nun her seyi bu takimda Cambiaso'dur. Tüm defansif anlayis onun emirleriyle gerceklesir iken orta cikan bütün bosluklari doldurabilecek oyun zekasina sahiptir. Saha icerisinde rakibin hucum anlayisinin yer yer yarattigi bütün sikintilari tek basina kapatabilecek olan bu adam bu sistemin her seyidir ayni zamanda.. Misal Maicon ileriden geriye gelemedi mi ?



Cambiaso hemen onun yerini kapatir ve bir sag bek oluverip takimin defans düzeninin bozulmasina izin vermez.. Keza..



Drogba sagdan iceriye bir oyuncu kat ettirdigi vakit bunun durdurulmasi asamasinda geri dörtlünün birbirleri ile arasindaki mesafe acilir. Barca'yi isler iken cok saglam iki kenar adaminin yarattigi en büyük zorluk bazen birden fazla oyuncu ile kontrol edilmek zorunda olduklarindan dolayi defans dörtlüsünün arasini acarak dengeyi bozmasi olarak belirtmistik.. Burada da ayni sekilde defans dengesi bozuluyor..



Maicon rakibi karsilar iken Lucio destege ihtiyacinin farkinda olarak Sag bekinin biraz gerisinde konumlandirip ceza sahasinin önünü terkediyor..



Cambiasso hemen iceriye dalip olasi bir ortada golü atacak olan Drogba'nin önünü kapatabiliyor. Gerekirse stoper, gerekirse de sag bek olarak tam da takimin ihtiyaci oldugu zamanda pozisyon alabilmesi nedeniyle her türlü varyasyonu takim icerisinde olanakli kilan bir oyun zekasina sahip. Arkanizda bu zekaya sahip bir adam olmazsa hali hazirda beklerin hucuma katkisi olmaz ya da oldukca problemi olur o katki..

* Hücüm Aksyonlari..

Sistem 4-2-3-1. Kaleci ya da defans ikilisi kendi aralarinda topu güvenli bir sekilde gezdirdikten sonra top iki defansif orta sahanin birisinde kalir. Bu da topu Sneijder'e verir. Burada gerideki dörtlü defans ve onlarin önündeki ikili defansif orta sahanin görevi bitmistir arkadaslar.. Mehmet Topal'indan Baris Özbek'ine Skibbe'nin benzer sisteminde muhtesem oynayip da Rijkaard'da cuvallamasinin baslica nedeni budur. Inter'in hucum aksiyonlari normal kosullar altinda öndeki dörtlü oyuncuya eklemlenen iki bekin kotardigi eylemdir.. Nasil ? Söyle..



Milito burada sol bekinden topu almak icin kenara kayar ve topa sahip olur.. Ettoo buraya gelir ve Pandev ile beraber buradaki rakip oyunculara karsi baskiyi artirir. Rakipüc önemli forvet icin bu bölgeye yogunlasip adam fazlaligina ulasir cokca zaman.. Bu istenilendir..



Ettoo, Pandev ile beraber ileriye merkeze dogru kayar iken yaninda bir iki oyuncuyu götürür ve Milito arkasi dönük bir sekilde rakip tarafindan kontrol edilir iken nefes alip cevreyi kolacan edebilecek konuma ulasir..zira..



Asil hedef Maicon'u hucum bölgesine cekmektir. Ona boslugu yaratmak.. Bu pozisyonda Maicon ya öndeki oyunculara orta keser ya da merkeze girip farkli hucum varyasyonlarini dener.. Italyadaki Barca macinin ikinci golünde top en soldan en saga gecer iken benzer taktik uygulanmis ve sonunda gol de gelmistir..

Hucumun merkezinde genelde belirleyici paslari atmasi/hucumu yönetmesi gereken Sneijder vardir.. Pandev/Balotelli , Etoo,Milito ile beraber yer yer bekleri de iceren hucum organizasyonlarinin belirgin özelligi degisken rollerdir Mourinho'da.. Isin belki de en belirleyici özelligi hucum organizasyonlarindaki forvetlerin defans yerlesiminde oldugu kadar sabit bir görevlerinin olmamasidir. Oyuncular belirli bir plana göre set hucumlari da gerceklestirse daha cok defansin üzerine bir yogunlasma söz konusu.. Sadece bu ayrinti dahi Mourinho'nun gol atmaktan ziyade gol yememe üzerine bir oyun felsefesinin üzerinde durdugunu gösterir..

Zira Mourinho'un Inter'i yari final takimlari arasinda en az golü atan takimdir (15) ayni zamanda sürekli olarak genis alanda top rakipte iken kontraya dayali bir hucum organizsyonu gerceklestirdiklerinden dolayi en fazla ofsayta düsen takimdir da..(56). Keza rakibi durdurmak üzere mücade gücü digerlerine oranla Magath'in Schalke'si gibi oldukca sert oldugundan en fazla sari karti gören takimdir(29)

Vakit olur da Van Gaal'in takimini da incelersek aradaki benzesimleri ve farklari cok daha iyi görebiliriz.. Oyun felsefesi acisindan birbirlerine zit olsalar da Van Gaal ve Mourinho'nun birbirlerine benzer teknik adam özellikleri bir hayli fazladir. Özellikle alan daraltimi, misal kirmizi yedigi vakit forvetsiz oyuna devam ederken her iki takim da rakipten bir kisi eksik degil de fazlaymis gibi görünmesi gibi hamle benzerlikleri ya da analiz özellikleri.. Iki üst düzey teknik direktörün kapismasi olacaktir final, bu yüzden cok cok keyifli gececektir..

12 yorum:

admin dedi ki...

Okuması çok keyifliydi, biz de futbol biliyoruz diye geçiniyoruz, çok ince ayrıntılar bunlar :)

Bayern'in taktiğini de bekliyorum, çok teşekkürler.

Adsız dedi ki...

Tebrikler, güzel bir yazı olmuş.
http://calciodipunizione.blogspot.com/

UyAha dedi ki...

gece yarısı bir fincan kahveyle iyi gider bu yazı. şimdilik kalsın :)

siriusjames dedi ki...

Borges, blogu uzun süredir takip ediyorum, yorum bırakmıyorum ama yazıların ve analizlarini çok beğeniyorum.

Ama bu muhteşem olmuş tek kelimeyle. Ellerine sağlık, çeviri bile olsa eklediğin şeyler de çok fazla var muhakkak ki.

Borges dedi ki...

siriusjames, Gökhan, Calcio Di Punizeo:

Tesekkürler.

BU analizin icerisinde HIddink kelimesi gecmez, Barcelona icerigi de cok fazla yoktur, genel bir sistem analizidir ama ben bunlarla harmanladim bir sekilde. Son bölüm istatistikleri de bu yazida yoktur ama yazinin oldugu sitenin bir baska yazisindan rakam olarak alintidir. Keza Skibbe de gecmez:) Yüzde 40'a Yüzde 60 diyelim.

Önemli olan bu materyalleri bana saglamasidir.

Daha da önemlisi benim onun bunun ne yaptigi degil, bunlarin farkinda olarak mac izlemenin cok daha keyifli olacagidir, en azindan ben bunu düsünüp bu emegi veriyorum..

Keyifli olmustur umarim..

Musti dedi ki...

hocam, bir solukta okudum çok keyifli ve güzel bir yazı olmuş. maçları izlerken farkedebilidiğim bazı taktiksel nüansların elle tutulur halini görmek de ayrıca güzel oldu kendi adıma...

Shareef dedi ki...

Mourinho dahi mi, yoksa sadece kazanmayı düşünen güzel futbol aktleden birimi.. sahaya baktığınızda bu adamlar (Wenger, Rafa, Mourinho vb.) Büyük takımların büyük hocalarından (Guardiola -ki çok severim- Fergie) kat kat daha iyidir bana kalırsa.

tatangaburak dedi ki...

çok keyifli bir yazıydı. teşekkürler.

footballmaster dedi ki...

acaip bir yazi,cok tebrik ederim

Adsız dedi ki...

deneme

Adsız dedi ki...

Uzun zamandır bi blog yazısına yorum yazmamıştım bunun için ilk mesajımı "deneme" olarak yazdım özür dilerim=)

Gerçekden harika tespitleriyle süper bi analiz yapmışsınız. Tebrikler. Maç esnasında bu yazılanları anlamak güç oluyor tempo dolayısıyla tabii ama sonradan foto ile beraber daha net anlaşılıyor.

Jose Mourinho! Şimdiden efsane desek abartmış olmayız heralde. Büyük futbol adamı. Süper bi hayat hikayesi..

Final maçı içinde böyle bi analiz yazısı bekliyoruz. =)

Herkese iyi seyirler..

Unknown dedi ki...

doydum tek kelime ile bu..