4 Temmuz 2010

Mesut- Serdar Meselesi.!



Lig radyoda Besiktasli Metin Tekin'i dinledim. Mesut Özil hakkinda gerekli calismayi yaptiklarini lakin oyuncunun istemedigini ve fakat yeniden yeniden tekrarlayarak dogru calismayi yaptiklarindan bahsetti. Dogru calisma dedikleri de ne düsünüyorsa kafadan aksini kabul edebilecek kadar tuhaf düsünceleri olan Erman Toroglunu araci olarak göndermek olsa gerek Mesut'un ailesine..

Hicbir sekilde aciklamalardan tatmin olmadim. Keza asil sorumlu diger "Metin Tekin"'in aciklamalari da beni tatmin etmedi. Bir dönem Terim "Milli takim ile pazarlik yapilmaz" dedigi vakitlerde Mesut Özil'e gerekli degeri verilseydi Türkiye Milli takiminda oynardi.. Öncelikle o degeri vermek icin Mesut'u önce kesfetmek gerekir elbette..Pazarlik yapildigina göre, birilerinin istekleri olmasi gerekir öyle degil mi?

Acik acik kabul etmek gerekir aslinda ve sunu da ekleyelim bu konuda yalniz da degilsiniz. Schalke yönetimi de siz de Mesut'un degerini zamaninda anlayamadiniz arkadasim. Schalke menajeri babasina meydan okudu, dalga gecti..

"Istiyorsa gitsin elbette ona bu (5 milyon euro) bonservisi verecek bir klup bulabilirse.. "

Hannover,Stuttgart,Bremen aninda kapisini caldi. Inanamadi Schalke menajeri Müller.. Mesut'un Schalkeden gitmesinin nedeni de para filan degildir. Lincoln sonrasi kendisine söz verildi ve fakat ayni yaslarda Rakitic'i alip 10 numara oynatinca babasi cildirdi hakli olarak..

Terim de "istiyorsa orada oynasin, bu formayla pazarlik yapilmaz" dedi ve oynayacagina kimse inanmadi. Hem Schalke hem Türkiye tarafi bu acidan yanildi ve bu hatanin bedelini dürüst olmak gerekirse iki taraf da bir sekilde ödedi.

Bence bu konuda basarisizliginizi kabul edin. Siz "Metin Tekin" diye (Besiktasli olani degil) kimsenin cok da tanimadigi, karizmasi olmayan bir adami bu is icin görevlendirir iken Löw Mesut'a bugünlerin planini ciziyordu telefonda. Hrubesch,Sammer evini abluka altina almistir vesaire...

Ve fakat yine kabul edelim ki Türklerin arasinda her bakimdan ezilirdi. Karakter olarak Almandir Mesut. Hem oyun hem de kisilik olarak mümkünü yok bugünkü konumuna bizim aramizda gelemezdi. Daha da ötesi arkadasim en basindan bu yana hep ayni seyi söyledim.. Biz Arda Turan olsun Tuncay Sanli ve hatta Özer Hurmaci'dan bir "Mesut "cikariririz.. Simdi Mesut'a bakip ic gecirip itiraz edeen olsa da asil kayip Mesut degil..

Ben Mesut Özil basligini 2006 yazinda eksi sözlükte actim. O basligin altinda iki yil sonra secimi henüz netlesmemis iken sunlari yazdim:

"henüz secimi kesinlesmemis, kicker dergisinin gecmisi göz önüne alarak yaptigi bir yorumdur alman milli takimini sectigi söylentisi.

kariyeri acisindan düsündügümüz vakit alman milli takimi cok daha iyi bir secim gibi duruyor. misal cok iyi bir defans olmasina ragmen serdar tasci icin ayni sekilde türk milli takimi kesinlikle cok daha iyi bir secim olabilirdi. nedenleri de söyledir:

alman takiminin alman defansi olur her daim. tasci, cok iyi bi defans olsa da cok fazla forma giyme olasiligi yoktur oysa tam da türk milli takiminin ihtiyaci vardi böyle bir defansa."

Türk Milli takimi adina dogru bir sekilde düsündügüz vakit Serdar Tasci'nin üzerinde durmasi gerekirdi. Zira altyapidan böyle bir defans on yil daha cikmaz. Nasil ki Almanya Mesut'u cikaramaz, Ispanya kolay kolay Sennavari bir adam bünyesinden doguramaz, Türkiye de Serdarvari bir defansi cikaramaz.. Ileride böyle oyuncularin yetismesi icin hamleler yapmalidir lakin o sonucu alasiya kadar disaridan yerlestirmek cok daha mantiklidir.

Serdar bugün Almanya Milli Takimini secmistir.

Müslümanin müslümanla evlenmesi gerektigine inanan, Türk oldugunu iddia eden bir adam peki neden Almanya milli takimini secmis ?

Elimdeki Sport-Bild dergisi son sayi, sayfa34 soru sudur:

-DK'da hic süre alamadiniz. Siz neden Almanya'yi sectiniz.. ?

Jogi Löw ile olan görüsme cok iyiydi. Benim icin gercekten cok caba sarfetti.

44 yorum:

arnawut dedi ki...

yav bu konuyu tartışmak bile anlamsız. ben mesut adına çok mutluyum. orda doğmuş, orada büyümüş, o ülke bakmış ona ve Türkiye'den iyi baktığı ve bakacağı çok açık. Bende olsam kendimi Alman hissederdim. gayet normal bişey bu. bugün her golüne sevindim Almanların ki Mesut'un müthiş pasıyla gelen son golde sevincim doruk noktadaydı. yanımdaki Alman arkadaşıma da ne varsa Türklerde var diye espri bile yaptım.

bu konunun bu kadar uzatılması çok garip geliyor bana...

Borges dedi ki...

arnawut: mesele burada mesut degil ama aciklamalari canli dinledigim icin burada söyledim. Asil mesele Serdar Tasci ve son satir ile bu konuyu acmak degil kapamak istedim.

Adam dedi ki...

Bence tartışılması bile anlamsız. Alman vatandaşı bir insanın Almanya milli takımında oynamasından doğal birşey olamaz. Garip olan bizim hazıra konma hevesimiz. Avrupa ülkelerinde yetişen insanların milli takımda oynatılmaya çalışılmasını yadırgıyorum.

Borges dedi ki...

Adam: Neden arkadasim neden ?

Senna ispanya dogumlu mu ? Cacau Almanya dogumlu mu ? Cacau'yu almanlar mi yetistirmis ?

Peki..

Almasaydik Yildiray'i da yasamasaydik 2002'yi.. ?

Almasaydik Hamit'i de görmeseydik Avrupa Sampiyonasinda yari finali ?

Fransa'nin dünya ve avrupa sampiyonu olmus kupada bes ayri kitadan oyuncu vardi..

TA dedi ki...

biraz fazla abartıyorsunuz futbolu sayın borges. futbol bir oyun sonuçta.bunu başka yerlere çekmemek lazım.futbola gereğinden fazla değer biçiliyor.yok tanrının eliymiş yok şuymuş buymuş.sadece oyun olarak bakmak lazım.

mesut alamanyayı tercih etmişse saygı duymak ve izlemek gerekir.diğerleri bana saçma geliyor.futbol oynuyor sonuçta.bir hainlik yaptığı yok.başka taraflara çekmenin anlamı yok.futbol futbol harici birşeyi temsil etmez.yenildiğin zaman başarısız olduğun zaman bu anormal birşey değildir.sonuçta futbolda başarısız oluyorsun.oyun yani.millilik konuşacaksak bu sanayide eğitimde kültürde vs konuşulur.neden iyi doktorlar yurt dışına çıkıyor.bu dert edinilecek bir meseledir.ama topçu için çokta ehemmiyetli birşey değildir kanımca.mesut oynasın yani alamanyada garip birşey yok.biz futbolseverlerde izliyoruz.
futbol sadece futboldur.futbola futbol harici değerler atfetmek gereksizdir.

Del Piero dedi ki...

Süper bir yazı ya. Keşke bu yazıyı görmeleri gereken kişiler de okuyabilse. Mesut çok iyi oyuncu ama eminim bizim takımda olsaydı bu şekilde parlamayacak, sıradan bir görüntü verecekti. Dediğin gibi Özer var, Arda Turan var ikisi de çok yetenekli ama hala dışarda pek bilinmiyorlar.
Bizim takımda defansta problem var, özellikle de stoper. Serdar Taşçı bu açıdan çok güzel olacaktı.
Ama biz de ilgilenmek diye birşey yok ki herkes burnunun dikine gidiyor. Karakter meselesi.

Del Piero dedi ki...

Bir de bizde milli takım farklı bir yere konuyor, sanki dersin milli ordudur ve savaşa gidecekler. Bu konuda faşistçe davranılıyor, nedir arkadaş safi ırk mı istiyorsunuz milli takım için? Lanet olsun tüm dünya farklı farklı kökenden oyuncu oynatırken biz de yok o milli forma kutsaldır herkes giymemeli, yok onun zaten alman tarafı ağır basıyor gibi düşünceleri oluyor.

Borges dedi ki...

TA: Futbol neyse ne. icinde dönen para, üzerine harcanilan emek, calinan vakit ortadayken ben önemsiyorum bu oyunu. Seviyorum da önemsiyorum da.

DelPiero: Celiski var da bilincsiz degil islerine nasil geliyorsa öyle..

TA dedi ki...

''Türk Milli takimi adina dogru bir sekilde düsündügüz vakit Serdar Tasci'nin üzerinde durmasi gerekirdi. Zira altyapidan böyle bir defans on yil daha cikmaz. Nasil ki Almanya Mesut'u cikaramaz, Ispanya kolay kolay Sennavari bir adam bünyesinden doguramaz, Türkiye de Serdarvari bir defansi cikaramaz.. Ileride böyle oyuncularin yetismesi icin hamleler yapmalidir lakin o sonucu alasiya kadar disaridan yerlestirmek cok daha mantiklidir.''

bu yorumuna hiç katılmıyorum borges.türkiyede öyle yetenekler var ki.yetişmemesi söz konusu değil.türkiyede sorun yetişenlerin korunmaması.yani yetenek olarak var ama psikolojik sosyolojik sorunlar medya vs oyuncuları mental anlamda bitiriyor.mesela arda turan. yetenek olarak mesutta aşağı değil.ama yönetilemiyor.ama mesut alamanyada rahat.arda türkiyede rahat değil.batuhan karadeniz.o da yönetilmedi.
türk futbolu serdar taşcıya kalmışsa çekiver kuyruğunu gitsin.
yetenek var türkiyede borges.

jugador dedi ki...

mesut'un seçimi kendisi adına cidden doğru bir seçimdi. onun adına seviniyorum. artı şöyle bir şey var türk milli takımında o adama pas bile verilmeyeceğinden de adım gibi eminim.

egosu şişkin futbolcularımız onu biz de parlattırmazlardı. bu iki iki daha dört.

mesut'u ben de izliyorum futbolunu oyununu çok fazla olmasa da beğeniyorum. onu bir snejder gibi robben gibi izliyorum.

ama anlamadığım ve kızdığım nokta şu mesut'u içselleştirme çabaları var. bugün de duydum spikerde "mesutlu almanya" tabiri beni sinir ediyor. ben onu bir alman gibi izliyor ve keyif alıyorum. hiçbir şekilde ondan türkiye adına katkı alamayacağız. saygı duyuyorum bu kararını da destekliyroum ama gerçek bu. robben forlan cardozo neyse mesut da öyle benim için.

TA dedi ki...

önemsemek sevmek başka birşey, futbola fazladan değerler atfetmek başka birşeydir.

Borges dedi ki...

TA: Ne fazladan degeri yahu. Bu gzel oynuyor, bize yararli olur, basarili oluruz keske biz de oynasa. Imkani vardi hepsi bu.

Nedir ki anlasilamayan ?

GS liyim keske Nuriyi transfer etmekten farki yok.

Adam dedi ki...

Borges : O halde Brezilya'ya gidelim. 15-16 yaşında genç yetenekleri alıp milli takıma kazandıralım.
Fransızlar milli takımlarıyla gurur duyabiliyorsa onların sorunudur.

Başarı için ithal etmek zorunluluk değildir. 2006 dünya şampiyonu İtalya'da kaç devşirme oyuncu vardır?

TA dedi ki...

@adam

sana katılıyorum dostum.

alamanya bence doğru olanı yapıyor.keza fransada.bunlar farklı yerlerden oyuncu oynatıyorlar ama hepsi anadili gibi fransızca konuşur alamanca konuşur.fransada ve alamnayada yetişmişlerdir.
ama biz ne yaptık. aurelio ve colini oynattık.ikiside türkçe bilmezler ikiside türkiyede yetişmemiş.
bu konuda mehmet demirkolun güzel bir yazısı vardır.aynen kopyalıyorum:
''Devşirme değil Almanyalı
Mesut Özil’e devşirme diyorlar. Değildir. Mehmet Aurelio’ya da devşirme diyoruz. O da değil.
Mesut orada doğmuş büyümüş okullarına gitmiş. Orada, onlar gibi yetişmiş. Arada bir sapma olmamış. Dolayısıyla bir devşirme durumu yok. Mesut futbol açısında yüzde yüz Almandır. Kimlik açısından da Almanyalı bir Türk. Ya da Türk kökenli Alman.
Marco ise Brezilya’da doğmuş, yetişmiş, gelişimini tamamlamış. Türk tedrisatı almamış, bize göre şekillenmemiş. Biz onu alıp Türk yapmış ismini de Mehmet koymuşuz. Dolayısıyla (kötü anlamını unutup tarihi anlamına bakın) Aurelio bir ‘dönme’dir. ''

jugador dedi ki...

TA: "futbola fazladan değerler atfetmek" diye bir şey yoktur. senin için fazla olan başkası için azdır.

bu zevk meselesidir bir kişinin zevki ile ilgili olarak ona kısıtlama getiremezsiniz.

eğer futbola siz bu kadar değer vermiyorsanız size fazla gelen yerde bırakır gidersiniz.

Borges dedi ki...

Adam: Söylemleri carpitmayalim.

Ben basari icin uzun sürecte kapatilacak olan eksikleri farkli sekilde tamamlamak derdindeyim. Gurur duyarsin, Aurelio ile nasil duyuyorsan senin icin oynayan bir adam icin de duyarsin futbolu cok baska bir sekilde ele almazsan.

Senin defansin sorunlu, uzun sürecte ancak meyvesini verecek. Bu dönemi bu sekilde kapata bilirsin. 23 kisilik kadronda bir iki bilemedin üc.

Almanyanin 10 oyuncuyu alman degil, sence bugün sokaklarda Almanlar gurur duymuyorlar mi ?

Belki degismesi gereken "gurur" ögeleridir, onu bir düsün derim. futbol bu.. Savas degil.

Borges dedi ki...

TA: Istersen ben sana alman Neuville'in nasil Almanca konstugunu göstereyim.. Kac kez milli formayi giymis Neuville, neler yapmis gerisini sana birakayim.

Ya da Serdar'in..

BU arada sen ne diyordun ? Futbol bu, fazla deger atfetmeyelim.

Ve fakat isimize gelince "milli" mesele olur, futbolun disinda her deger atfedilir degil mi ?

Iki yorum yukarisini oku, yorum senin.

Borges dedi ki...

Ki;

Futbol degil savas bile olsa..

Senin icin savasiyorsa, senin icin gol atiyorsa sendendir.

Adam dedi ki...

Sanırım fena halde yanlış anlaşılıyorum.
Benim derdim insanların etnik kökeni değil ki. Türkiye'de doğup büyüdükten sonra kökeni önemli değildir. Milli formayı taşıdığında onunla gurur duyarım. Komünite milliyetinden önce gelir. Mesut o toplumun bir parçasıdır ve Müller'den farksızdır benim gözümde. Alman olsaydım da böyle değerlendirecektim.

Borges dedi ki...

Adam: Sorun ne biliyor musun ?

Her ülke, her takim icin gecerli bir dogru yoktur.

Türkiye, basit kucuk bir yardim alir, tam da ihtiyaci olandir.. Tutar yari final, final oynar turnuvalarda.

Kazanan ama ülke olur, ülke futbolu olur.

Ve fakat kadronun yüzde sekseni devsirme olursa o zaman baska bir sorun dogar belki.

Ingilterede varolan bir kural misal Ingilizleri güclendirir, aynisi seni gücsüzlestirir. Her ülke kendi kosullarinda bir dogru bulur.

Senin insanin icin, senin ülkenin futbol degeri icin turnuvalarda bulunmak, yari final, final oynamak önemlidir. Mesut ya da x yardimi ile bunu yaparsan kazanan da Arda olur, Sabri olur, Gökhan Gönül olur..

bu acidan Yildiray-Mesut.Serdar'in kimligi cok da önemli degildir.

TA dedi ki...

@jugador

futbola oyun olarak bakarsak mesutun hangi milli formayı tercih! etmesi çokta önemli bir durum değildir.
mesutun tercih ettiğini unutmayalım.istese etmezdi.tercihlere saygılı olmak lazım ve mesele olarak görmemek lazım bu tercihi.konu futbolsa.oyunsa.
ama bir doktorun türkiyede yetişmiş bir doktorun yurt dışını tercih etmesi bir meseledir.millilik arzeder.

jugador dedi ki...

@TA

ben yukarıdaki ilk yorumumda ne demişim:

mesut'un seçimi doğru ve ben de bu seçimi destekleyen kişilerdenim. mesut almanya'yı seçti ve onlar için ve kendi için oynuyor.

bir tercih yaptı ben de saygı duyarak izliyorum orada yer alan diğer futbolcular gibi. gökhan inler de keza öyle eren derdiyok da öyle.

ben bunların bir alman bir isviçreli olarak görüyorum ki öyleler zaten. ama çoğu spor medyası hala onlara bizim çocuklar gözüyle bakıyor. benim takıldığım nokta bu. onlar bizi değil "onları" seçtiler. bu noktadan sonra onları içselleştirmeyelim türkleştirmeyelim diyorum. bir almanmış gibi robben'i nasıl hayranlıkla izliyorsak mesut'u da öyle izleyelim. çok basit bir konu bu ama hala anlaşılamıyor.

ki bence türkiye'nin kaybı mesut veya eren değil gökhan ve serdar'dır o ayrı mevzu.

peki ya nuri şahin türkiye'yi seçti de noldu?

ikinci bir nokta borges demirkol'u çok sevmesem de devşirme konusunda haklı. mesut veya yukarda saydıklarım devşirme değil. orda doğmaları önemli değil ama oranın altyapsından değer verilerek hazırlanmış kişilerdir.

mehmet demirkol'a katılmadığım notka da mehmet aurellio konusu. aurellio'yu aurellio yapan da türkiye'dir. bu bağlamda mehmet'in de türkiye adına oynamasında bir sakınca görmüyorum. çünkü ederi trabzonspor ve fenerbahçe sayesindedir.

demem o ki mesut'un bizde oynaması ne kadar haksızlığa neden olcaktıysa marco'nun brezilya'da oynaması da o şekilde bize haksızlık olurdu.

ben almanya'dan futbolcu kapmayı haksızlık olarak görüyorum ki almanya'dan ve almanlardan hazzetmeyen biri olarak.

benim almanlardan alcak olacağım tek şey futbol statüleridir. yabancı sınırlamalarındaki kıstaslardır. niye hala o sistemi uygulamayız hala şaşıyorum. mis gibi herkesi memnun edecek bir şey. hem türk kalecisi daha çok yetişecek hem de yerli futbolcular kenara atılmayacak hem de istediğin gibi yabancı getireceksin. üstün alman teknolojisi budur benim için.

aydın dedi ki...

Bu mesele kapanmaz.
Kendi ailesinden yaka silken, akrabaların kötülüğü hakkında zibilyon atasözüne sahip, içinde bulunduğu topluma kin duyan insanlar bütün bunlara karşın Mesut'u rahat bırakmazlar.
İronik mi? Değil.
Çünkü ellerinde millet kavramından ve takıntılarından başka hiçbir şey yok.Bu ülkeyi bir arada tutan histeriler ve nefretten başka bir şey değil.Anlı şanlı ulusalcılarımız bile, kendilerine ulusalcı diyenler bile bu ülke insanlarını aşağılar.
Mesut gibiler farkında olmadan bölünmez bütünlüğe birer tehdit.
Metin Tekin'i birkaç futbol programında izlemiştim, eğitimin lümpenliği gideremeyeceğinin en iyi örneklerinden biri.

Asphalt Monkey dedi ki...

Söz konusu Alman milli takiminin sampiyon olduklari 1954'ten bu yana her sampiyonada en az ceyrek final görmüs oldugunu, bizim milli takimin da yakin tarihte sadece 1 defa dünya kupasina katildigini düsünürsek bu karari vermek cok zor olmasa gerek.

Ya da söyle örnek vereyim, Zidane Cezayir milli takiminda oynasa onun avrupa ve dünya sampiyonlarindaki resitallerinden ne kadarini görebilecektik ve keza Zidane kariyer bakimindan bu denli büyük bir oyuncu olabilecek miydi?

Madem futbol endüstrilesti diyoruz, futbolcularin da karar verirken profesyonel davranmasi ve kendi geleceklerine göre karar vermeleri gayet normal. Löw samimi bir sekilde Mesut ve Serdar'a bu takimda oynarsiniz dediyse eger, bizimkiler agizlariyla kus da tutsa bu oyuncularin Almanya'yi secmesi gayet normaldir. Ha bizimkiler yanlis yapmistir ve hala dogruyu yaptiklarini söylüyorlardir o ayri, Fatih Terim'in kücük dünyalari ben yarattim kibirinden dolayi ben bu konu hakkindaki her türlü hikayeyi gercekci buluyorum.

alperensaylar dedi ki...

valla abi ben de mesuttan çok serdara üzülüyorum işi doğrusu. serdar gibi bi stoperimiz olsaydı belki bugün biz de afrikada olabilirdik, o derece etkili olabilecek bi stoperdir bence ama nasip değilmiş olmadı.

mesut konusuna gelince; valla kendimi milliyetçi diye adlandıran biri olarak mesut adına çok mutluyum, adam özünü reddetmiyor ki bi kere. sadece gündeme gelince hatırlayan ülke yerine, td sine kadar peşinde olan, gelecek planlarını ona göre kuran ülkeyi seçmesi de çok normal.

bir de ben şuna inanıyorum, mesut bizi seçseydi bizde bu kadar iyi oynayamazdı. yani yıldıray ve hamit mesut gibi mi şimdi bizde? yanlış da anlaşılmasın burada onların yaptıklarını göz ardı etmiyorum, ikisinin de milli takıma kazandırdığı maç çoktur da bizim onlara davranışlarımız nasıl? 2 sene önce yıldıray'a nasıl davranıldı euro2008 öncesi, ya da hamit genç milli takımlarda forvet arkası oynarken neden a milli takımda en az oynadığı yer orası oldu, sürekli sağ bek, sağ açık oynatıldı? o ikisini geçtim nuri şahin gibi bir adamı hala kullanamıyoruz a milli takımda ki bildiğim kadarıyla almanlar nuri için de en az mesut kadar uğraştılar zamanında.

bi de biz içimizden mesut falan zor çıkarırız çıkarsak bile ardaya yaptıklarımızı yaparız bence.

çok mu karamsarım acaba:)

EDDIE dedi ki...

Mesut Özil Zonguldak/Devrek'lidir.
Tüm akrabaları orada, babasının işi oradadır. Babasının ağzından şu cümleyi duydum; "Fatih Terim, Mesut'un Milli Takım'da oynaması için bizden para istedi"
İlk duyduğumda inanasım gelmedi, halada inanamıyorum ancak içime bir şüphede düşmedi değil. Pek tanımam anasını babasını ama kasabanın sevdiği, dürüst bir aile olarak bilinirler.

Borges dedi ki...

EDDIE: yok öyle bir sey. Pazarlik Mesut'un genc milli takimda degil direkt A milli takiminda oynamasi ve forma garantisi istemesi üzerine kuruludur.

Cunku Alman tarafi oyunu Mesut'un üzerine kuracagini deklare etti. Aynisini Terim'den istedi vesaire.

Ama Para konusu komik ki olsaydi coktan kendilerini temize cikarmak icin gündeme getirmislerdi.

Terim, pazarlik konusunu isim vermeden "forma garantisi" istiyorlar diye belirtmisti zaten..

Burada yokolacagi endisesi hakimdi ki haksiz sayilmaz pek ..

arnawut dedi ki...

valla abi, senin yazın ve düşündüklerin gayet normal. doğru da bana göre.

ALmanyada doğup büyümüş bir oyuncu için uğraşırsın kendi milli formanı giydirmek amaçlı, giymiyorsa bunun tartışmasını yapmazsın.ben bunu demeye çalışıyorum. adamların tercihini niye tartışıyorlar. çok saçma...

TA dedi ki...

arnavut bende aynen tartışılmasın demek istiyorum.borges bunu mesele olarak görüyorki bence mesele değildir.

türk futbolunun değil bu mesele alaman futbolunun meselesi ki çözüme kavuşturmuşlar.
alamanlar için meseledir.adamlar yetiştiriyorlar alt yapılarında. türkçeden çok alamanca konuşuyorlar. bir zaman sonra uçup gidiyor başka yerde oynuyor.böyle garip bir durumla karşılaşması meseledir alamanya için.
türk milli takımında oynayıp oynamaması tamamen tercihtir.
mesut neden alamanya için oynamıyor sorusunu alamanlar sorabilir. mesut neden türk milli takımında oynamıyor sorusunu bizler soramayız.biz mi yetiştirdik.???

Borges dedi ki...

TA: Ingiltere Hunt icin mücadele ediyordu. Subotic icin dört ülke birbirine girdi ve yapilan müdahaleler, hatalar üzerinde duruldu.

Senin bir milli takimin var. Bunun basarisi ayri konudur; Futbolcu yetisitirip yetistirememen baska konudur.

Senin takimina girebilecek konumd a olan oyuncu sayisi ortadadir. Bunlardan kacini nasil degerlendiriyorsun, bu ölcekte bakilmalidir.

Zamaninda Hamit'i, Halil'i son anda kadroya katman eger seni Avrupa Sampiyonasi basarisina etki eden bir hamle olarak görüyorsak; Tüm bu hamleler "milli takim basarisi" adi altinda elestirilebilir ya da sorun haline getirilebilir.

ÜLke futbolu cok daha baska konulari kapsar. Ama bu konularin icerisinde de Milli takim ile aldigin basarili sonuclarin olumlu etkisi de dahildir. Dolayisla öyle veya böyle buradan eksikliklerini kapatarak basardigin 2002-2008 turnuva dereceleri, Ülke fubtolunun gelisimi adina önemlidir. Önemliyse, etki ediyorsa "sorun" olmamasi düsünülemez.

Bir daha..

Milli takim basarisinin kriterleri ortadadir. Secilecek oyuncular ve kazandirdigin oyuncular. Ister ücüncü lig isterse de alman ikinci ligi. Hepsi "milli takim" basliginda incelenir.. Yanlis bakiyorsun bu acidan

alper dedi ki...

ben bişey sorcam affınıza sığınarak.milliyeti değil dinine bakan biri olarak ben.mesut,serdar vs vs mesela bayram namazına gidermi,cumaya gidermi,ramazanda oruç tutarmı.bilen biri yazabilirmi acaba.

Borges dedi ki...

Alper: Dürüst olman hosuma gitti.

BU konuda kimse bir sey bilemez ama elimdeki röportaja bakarak Serdar'in dindar oldugunu görebiliyoruz´, üzerine baya bi konusmus. Her gün sabah altida kalkiyormus namaz icin. DK elbette istisna, o zaman bosveriyormus, sonrasinda telafi ediyormus.

Yildiray Bastürk de ailesi acisindan bakarsak dindar bir cevre icerisinde yetisti. Mesut sürekli dua ediyor, namaz kismini bilmiyorum pek ilgilenmedigimden olsa gerek.. Ballack da kiliseye gider mi bilmem.

alper dedi ki...

teşekkürler borges cevap için.merakımı gidermiş oldum.

yine haddim olmayarak bu konu hakkında bir iki düşüncemi aktarayım bari hazır elim değimişken.iyi futbolcular keşke türkiye adına oynasalardı keşke bizi başarıya götürselerdi diye hayıflanmıyor değilim.bu gerçek ama onların oynadığı almanya yada x-y- z takımlarını desteklemekteki ve dolayısıyla onların da başarılı olmasını istememem de ki asıl neden sahaya girer yada çıkarken istavroz çıkaran topçular olmaması ellerini açıp dua etmeleri veya yarın bir gün yapacakları edecekleri başarılarla müslüman ve de türk imajına müspet yönde katkıları olması hasebiyledir.başka şey değil.yolları bahtları açık olsun.

Adsız dedi ki...

Bazı yorumlarda parçanın anlam bütünlüğü tam anlaşılmamış gibi.

Vurgu son cümlede; kendini dindar ve Türk hisseden biri, Mesut'tan daha fazla Türkiye'ye yakın olsa dahi "ilgi" sebebiyle orayı seçiyor. Bu kadar önemli bir konu hakkında:

"Mesut atınca ben seviniyorum."
"Bu konu büyütülmemeli." gibi yorumlar abesle iştigaldir ki konu bu değil.

Parça içinde tanınan bir mefhum geçince onu ele almak doğru değil; "plot"u bulmalıyız.

onur dedi ki...

Rusya basketbolda bir ekoldür, öyle devşirme mevşirme filan yapmasına gerek de yoktur, her zaman oyuncu çıkartır. Peki bu derece kuvvetli altyapısı olan Rusya erkek milli basketbol takımının 2007 avrupa şampiyonasında altın madalya aldıklarında oyun kurucusu kimdi? "Afrikalı Amerikalı" J.R.Holden...

Şimdi Ruslar bizden daha mı az milliyetçi, vurdumduymaz, tarihleri ile övünmez insanlar da bir "siyahi" oyuncuyu oynattılar? Ya da ekolleri yok, gelenekleri yok, zaten oyunu bilmiyorlar da elleri mi mecburdu? Sevinmediler mi şampiyon olunca?

lamı cimi yok kardeşim, yeteneği fizanda da olsa bulacaksın oynatacaksın! Adı, rengi, inancı, karakteri ne olursa olsun...

Adsız dedi ki...

Borges peki Mesut alman milli takımını değilde Türk milli takımını seçseydi Yıldıraya Baştürk'ün klupler bazında ulaştığı noktadan çok daha yukarlara çıkabilirmiydi
Şimdiden seneye Barçada,Real vs. haberleri çıkıyorki bunun olmasıda zor değil gibi.
Türk milli takımının vitrini ile Alman milli takımın vitrini şahsen eş değil,ikiside doğru tercihler yapmışlardır.Yaşamlarını istedikleri gibi yaşıyorlar kimseye hesap vermeden sizin bir kaç gün önceki mesut postunuzda eğer burdaki kız arkadası ile türkiyede olsa türk gazetelerin manşetlerinde düşmezdi demiştiniz.Serdarda sabah altıda kalkıyorum dese onada takacak bir kuyruk bulurlardı mutlaka iyi uyumadığı için performansı düşüyor v.s

sembolist dedi ki...

Borges,Mesut Türkiyeyi seçmemekle büyük bir iş yaptı bence.Bir defa Fatih terimin disiplin adı altında saçma kuralları gereği uzun süre kesik yiyecekti,İkinci olarak özgüveni ile yapmaya çalıştığı her hamle sonrası,Tuncay-Emre-Arda-Nihat gibi birirbrni kollayan bir çete tarafında hırpalanıp sıradanlaştırılacaktı..
Yolun açık olsun mesut.
Almanyada yaşayan genç arkdaşlarıma sesleniyorum,'Emre-Arda bu milli takımda olduğu müddetçe forma yüzü görmezsniz.Sonunuz Fatih-Gökdeniz-Yıldıray gibi olur,ya da yedek otrursunuz'..

gökmavi dedi ki...

bu hamur daha çok su kaldırır. hele bir DK fırtınası dinsin, 2012 eleme maçları başlasın, o zaman seyreyleyin siz gümbürtüyü... (maalesef)

Borges dedi ki...

Tarik: Dogru bir sekilde altini cizmissin, özet gecmissin.

TAyfun: Yildiray'in sorunu sakatlik idi daha cok.. Türk-Alman vitrini arasinda fark olmaz mi ? Dünya Kupasi,Avrupa Sampiyonasini ne zaman Almanya pas gecmis ?

Sembolist: Karakter olarak oturmazdi buraya ama bu kadar karamsar bir tablo da cikartmamaliyiz sanki gibi. Buraya da gelmeliler, ben Ömer Toprak'i bekliyorum mesela..

CaRtMaNtR dedi ki...

Bu gün eğer stoper mevkisinde Serdar ve Ömer seçim havuzumuzda olsa çok farklı bir Milli Takım olabilirdik. Ayrıca bir ülkede doğmuş olması filan bunlara bakmam ben. Eğer bir oyuncu herhangibir ülkenin milli takımında oynama hakkına sahip olup o takımı seçiyorsa mevzu bitmiştir artık o oyuncu o milli takımın başarısı için elinden geleni yapacaktır ve bizde futbolsever olarak onun mücadelesi izleriz.

Mesut konusunda ülkemizdeki futbol kaosunu görünce kendini kurtarmıştır demek mümkün. Onun haricinde biz elimizdeki değerlerden Nuri'yi resmen yedek oyuncu olarak değerlendirirken Mesut bizde olsaydı demek doğru bir analyışdeğil.

Birde gubetçi oyuncuları takip şubelerimiz var ise bunların ciddi anlamda yapılandırılması lazım bence. O ülkede oynamış eski milli oyuncularımızın bu şubelerin başına gelerek hedefteki oyuncuları bizzat izlemesi, onlarla iletişim kurması ve onları takip etmesi oyuncuların kendilerine değer verildiği hissini oluşturacaktır bu seçimlerde oyuncuların açıklamalarına bakılırsa önemli bir tercih sebebi

Sarp dedi ki...

@onur,

Sizinle paralel düşünmekle beraber, Rusya örneğine hiç katılamayacağım, çünkü Rusya'nın devşirmeye fazlasıyla ihtiyacı vardı, yeterli seviyede 1 numara yoktu ellerinde ve bu durum kangren haline gelmişti artık. Holden'ın katılımı da müthiş etkili oldu.

flyingdutchman'ın zamanında Özil hakkında yazdığı yazıyı okudum az önce, durumu çok iyi özetlemiş bence. Milliyetçilikle hiçbir şekilde alakam olmadığından, adam gelip kendi yaşadığı, bize göre çok daha ciddi bir futbol geçmişi olan, çok daha göz önünde olacağı, her turnuvada tepeye oynayan bir milli takımın oyuncusu olarak çok daha fazla mesleki haz alacağı bir takımda oynamayı reddedip, bizim milli takımı seçse çok şaşırır ve kesinlikle yanlış karar verdiğini düşünürdüm.

Bir de, bazı yorumcuların borges'i yanlış anladığı kanısındayım. Bence de, hangi ülkeden olursa olsun takımında oynamayı seçmiş bir adamı desteklemek abes karşılanmamalı. Tıpkı, Özil, Taşçı gibi oyuncular hakkında ileri geri konuşulmaması gerektiği gibi.

Borges dedi ki...

Sarp: Burada oyuncu özgür adamdir, talep edilendir. Milliyetci geyiklere katilaamdigimdan kimseye kizmiyorum ama onu ikna edemeyen, o degeri vermeyen, daha da dogrusu "Isini iyi yapmayan" yöneticiler benim hedefimdir.

Sarp dedi ki...

@borges,

Anladım hocam. Sonuna kadar katılıyorum zaten.

zarkufil dedi ki...

Ya Borges dememiski kMesut bizi secseydi filan diye, bu yorumlar nedir anlamadim. Okudugunu anlayamama durumu var.

Diyor ki; Türkiye'de Mesut tipinde cok oyuncu yetisiyor zaten. elimizdekileri kullanabilsek bize yeter ama Serdar mevkisinde adam yetismiyor. Keske onu alabilseydik. Yani tamamen futbolla ilgili bir analiz bu...

Yani yazi böyle olunca su yorumlar sacma oluyor "katilmiyorum bizde de arda var bilmemne var özeri tek gecerim vs..." E zaten Borges de onu demis...Katilmadiginiz nedir?