24 Temmuz 2010

Nuri Sahin Dönemi.!

Yakin zaman icerisinde Türkiye Milli takiminda baslamasini umut ettigim yeni dönemin adi.

Sunu iddia ederim ki eger oyuncu Almanya milli takiminda oynasaydi kesinlikle bugün Khedira'yi kimse ama kimse tanimiyordu. Gecen sezonun en iyi defansif orta sahalarindan birisidir. Hali hazirda Bundesligada önünde Avrupa deneyimi nedeniyle Schweinsteiger ve Van Bommel duruyor aslinda.. Bunun disinda cok iyiye dogru bir gidis söz konusu ve inanilmaz hirsli. Hazirlik macinda direge nisanladigi frikigi nedeniyle sinirden  kendisine gelemedi. Cok iyi hazirlaniyor lakin en büyük sansizligini da kacirdigi penalti sonrasi Sampiyonlar Ligine gidemeyerek bizzat kendisi yaratmis durumda. Zira ona ben bu acidan katiliyorum: Digerleriyle arasindaki fark Avrupa kupalarinda olamayisidir sadece.. 

Ben en iyisi olacagim diyor ve elbette antipatik olmadan digerlerinin de hakkini vererek..

Gecen sene Mesut Özil ve Misimovic'in arkasindan en cok gollük pozisyonu hazirlayan isim olarak dikkat ceker iken önündeki iki rakibinden farki onun defansif orta saha olarak bunu basarmasidir. Toplamda sekiz asist belki azdir ama Barrios'un kacirdiklarini ekleseniz aslinda bu sayi cok daha fazla olabilirdi.

Mac basina 77 topla oynama yüzdesi oldukca iyi iken yüzde 53 ikili mücadele kazanma orani ile oynuyor. Gecmise göre Nuri Sahin acisindan bir ilerleme var burada lakin ortalamasi da "ortalama" bir deger. Bu acidan iyilestirmek zorunda oldugu özelliklerinden birisidir ikili mücadele sanati. Gecmise göre hemen her ayrintisi daha iyiye dogru gidiyor, cok daha iyi olabilecek ve henüz yasi da 21.

Türkiye Milli takiminin yine eksik oldugu bölgenin bir adamidir. Emre harici bu bölgeye alternatifimiz yok ve biz "dogru bir hamle" ile oraya Mehmet Aurelio'yu yerlestirdik. Simdi on yil boyunca Nuri Sahin burada oynayabilir. Vakit bulursam defansif orta sahalar ile ilgili genis bir analiz gelecektir  lakin her teknik adamin vurgusu bu bölgenin sistemin kilit noktasi ve kendiliginden bir liderlik acilimi oldugudur. Taktikleri veren takimin yöneteni burasidir. Bu acidan Nuri Sahin'in Türkiye Milli takiminda oynamasi cok ama cok önemlidir ve fakat sunu da itiraf edelim ki bu cocuk Almanya milli takiminda oynasaydi bugünkü degeri 1o degil 40 milyon euro idi.. Zira kendisinden az biraz farki olan ve yasi biraz daha fazla olan Schweinsteiger 35..

Kicker: Türkiyede Hiddink dönemi basliyor. Sizce bu degisim ülkenizi daha ileriye götürecek midir ?

Hiddink'in klasi belli bir teknik direktör. Sadece o kisa konusmasi dahi beni inanilmaz etkiledi. Daha önce hic bilmedigim seyleri bana söyleyebildi.

Kicker: Nedir bunlar ?

Misal Ispanyollarin nasil hareket ettigini ve neden sürekli topa sahip olduklariyla ilgili ayrintilar.

Kicker: Xavi-Iniesta zaten sizin idolünüz. Siz bu adamlari zaten ezbere biliyorsunuz..

 Ben de öyle dusunuyordum..

Kicker: Size ne gibi tavsiyeler verdi ?

 Topa dogru nasil yerlesim almam gerektigi ya da topu nasil  ve nerede istemem gerektigi ile ilgili önemli ayrintilar. Hiddink dünya capinda bir teknik adam. Hiddink ve Klopp gibi iki güzel teknik adamin ellerinin altinda olmam benim icin büyük bir sans.

19 yorum:

Flying Dutchman dedi ki...

o dönem 16 yaşında Almanlardan kaçırıp Almanlara karşı oynattığımız maçtan sonra bizim İmparator "geleceğin takımını onun üzerine kuracağım" dediğinde başlayacaktı da nedense 20'yi geçti Nuri bizim Terim üzerine takım kuracağı adamı doğru dürüst kadroya bile çağırmadı....

delorean dedi ki...

Umarım artık Nuri istikrarlı bir şekilde oynatılır.Zamanı geldi geçiyor bile. Selçuk Şahin'i oynatıp Nuri'ye yazık etmeyelim.1.5 yıldır Dortmund'da o kadar iyi oynuyor ki Milli takımda 11 çıkamaması büyük haksızlık.Hiddink bunu görecektir sanıyorum.Kayıtsız şartsız Nuri oynatılmalı.Daha ne arıyoruz ki anlamıyorum.Dediğin gibi Almanya Milli takımında olsaydı şu an Dünya Kupası'nda parlayan isimlerden biri olurdu.Tabi milli takımda düzenli bir şekilde oynarsa - Nuri ile bu iş olmaz, Dortmund da takım mı zaten orda oynamak zor değil - diyenler çıkacaktır.

Borges dedi ki...

FD: Röportajin bir yerinde sunu söylüyor. Bu yasta benim normal sartlar altinda 40-50 mac yapmis olmam lazim ama benden bu rakam 21. Sonrasini getirmiyor ama iyi cocuk hep daha cok calismaliyim diyor sadece:)))

Delorea: Nasil derler, bundan daha iyisi samda kayisi:)

Almanyada bir gecis dönemi yasadi ama bugün biraz da Klopp ile kendisini bu lige kanitladi. Dortmund'un en göze batani, en iyisidir Barrios ile yarisiyor. Yani geri dönüsü yok, sakatlik olmadigi sürece.. Ve milli takimin degismezinin bir numarasi olmasi gerekir. Hiddink bence yerlestirecektir onu buraya..

delorean dedi ki...

21 maç oynadı da hepsi hazırlık maçları nerdeyse. Emanetçi gelip gitti öyle.Fatih Terim , Emre'sinden sakatlık durumunda bile vazgeçemediği için ona sıra gelmedi normaldir

Adsız dedi ki...

18 yaşında evlenmişti sanırım, bunu öğrenince büyük saygı duymuştum Nuri'ye zira düz bir mantıkla düşünürsek bunun profesyonelliği üzerinde büyük bir etki yaptığı söylenebilir. Direkten dönen frikiğe bu kadar hayıflanması kişiliğinden gelen bir özelliktir fakat profesyonel adam daha çok profesyonel olabilmek için de çalışır, bu da Nuri'de var. Feyenoord'a gitmesi, Türkiye'den gelen teklifleri hep çevirmesi ve defansif özelliklerini geliştirmek için çalışması bunu kanıtlıyor.

Aile zoruyla evlendirilmediğini varsayıyorum tabii ki. Büyük ihtimalle de öyledir zaten.

Borges dedi ki...

Chao: Sunu diyim sadece. Nuri,karisini seviyor ve severek evlenmsitir. Her golden sonra kalp yaparak sevgisini bazen abartmistir da.

Evlenmesi ve genc yasinda yurt disi tecrübesi yasamasi ve daha nice özellikleri nedeniyle 21 yasinda bir takimin kaptani ve en degerli oyuncusu olabilmesi, bu takimin Dortmund olmasi kayda deger bir veridir. bir iki ya da üc yil sonra dünyanin en iyi takimina gidebilir ve o zaman dahi yasi 25'in altinda olacaktir.

Cok ama cok degerli bir futbolcudur bana göre. FUtbolun gelecegi de ona dogru kosuyor baska acidan..

Confeng dedi ki...

Hiddink ve Klopp gibi iki güzel teknik adamın ellerinin altında olacağına Hiddink ve Rijkaard gibi iki güzel teknik adamın ellerinin altında olsa keşke :) Bence bu sezon Dortmunt'ta son sezonu olur ve daha büyük bir takıma sıçrama yapabilir. Önünde daha bitirici bir forvetin olmayışı büyük şanssızlık.

Borges dedi ki...

Confeng: Bu bir aci. Ayni zamanda bir baska aci da o paslarla bulusup o kosulari gerceklestirecek bir forvet var. Barrios cok özel ve güzel bir forvet, gecen sene cok gol kacirdi lakin toplamda en iyilerindendi, yanlis anlasilmasin ki sevdigim bir adam. güzel de bir oyuncu..

Ben de cok isterdim ama 2013 e kadar sözlesmesi..

delorean dedi ki...

Nuri seneye ayrılmaz sanmıyorum.Dortmund bu kadar kolay bırakmaz.Çok yüksek bir teklif gelirse belki.

Barrios yeterince bitirici bence.Kafa vuruşları iyi ve fırsatçı.Tabi kaçırdığı goller var ama onları da atsa 30 üzeri gole ulaşacak ki o da çok abartı bi sayı olur.Yıllardır Valdez izleyen biri olarak Barrios'a bin şükürler olsun.Bu sene Lewandowski ile neler yapacaklar merakla bekliyorum.Hazırlık maçlarında Lewandowski'nin pek bir numarasını göremedim ama Barrios ile birlikte farklı oynayacaktır diye düşünüyorum.Bu arada Kagawa bu senenin sürpriz ismi olabilir benden demesi.

Borges Valdez'in transfer haberleri ne durumda?Takip ediyorum ama ne zaman kesinleşecek çok meraktayım.Valdez ile kontrat yenileme hatasını yapan Zorc eğer Valdez'i alındığı fiyat 4 milyon euro civarına birine satabilirse kutlarım :) Ona o parayı veren takıma da allah kolaylık versin derim. Hercules önce Guiza ile ilgilenmiş şimdi de duyduğuma göre Valdez ile. Daha beceriksiz bir forvet ikilisi olamaz herhalde :)

Unknown dedi ki...

abi ne dyim Allah razı olsun..bu çocuk avrupanın gözü önünde büyümesine rağmen bizim bomba! transfer peşinde olan medya ve yıkılmaz tabuları olan milli takımımızn gözüne sokmak daha fazla yer vermek gerekir(yaşıtları nuriden daha az yetenekli ve daha az beklentiye sahip olmaları,ülke milli takımlarının daha üst düzey olmasına rağmen çok çok fazla şans bulabilirken nurinin hala ilk 11 de yerini sağlama almayı bırakın kadroya kesin çağrılmayı garantilememesi onun ayıbı değildir)..

bu çocuk milli takım için cevabını unutulmaz u17 yarı finalinden sonra gözyaşları içinde 'bizi görecekler,çok daha güçlenip geleceğiz' dyerek vermişti..darısı tüm genç Türk topçularımıza..bu çocuğa sahip çıkılması dileğiyle..

Adsız dedi ki...

ben 3-4 ay önce nuriyle ilgili bir haber okumuştum ve haberde nuri'nin sözleşmesindeki bir madde geregi nurinin önümüzdeki yaz 6 milyon euro karşılıgında serbest kalacagından bahsediliyordu.. bu haber doğruysa ki yanlış olacagını pek sanmıyorum önümüzdeki yazdan itibaren nuri büyük ihtimalle başka bir takımda forma giyer..

Borges dedi ki...

Yunus: Bild haber yapmisti ben de buraya tasimistim baska yerler de tasiyabilir. 7 milyon euro serbest kalir maddesi vardi ama sözlesme yeniledi sanirim, gecti yani o durum. 2013 e kadar oreada.. almak isteyen baya bi bonservis ödemesi gerekir.

geloraptor dedi ki...

Bilmiyorum şu an Dortmund bonservisi için ne ister ama Liverpool için biçilmiş kaftan bir transfer olur. Mesut ya da Khedira gibi bir dünya kupası ile fiyatını da katlamadı. Mascherano'nun da Inter'e gideceği konuşulurken Aqualani, Lucas'ın kalacağını düşünürsek Nuri banko oyuncu olabilir. Hem premier lig onun oyununa bir başka boyut daha katar.

Frank Baumann dedi ki...

Nuri milli takıma girerse, ahlak fakiri Emre Belezoğlu belki milli takımı bırakır.İşte o zaman gönül rahatlığı ile destekleriz milli takımımızı.

Şairler Parkı dedi ki...

Nuri'nin çoktan milli takıma monte edilmesi gerekiyordu. Sağolsun Fatih Terim, apar topar milli edilmesinden sonra pek şans vermedi Nuri'ye. Mesut Özil ve benzerlerinin neden milli takımı tercih etmediklerinin bir sebebi de bu olsa gerek.

Ege

QuaresmA dedi ki...

Nuri ortasaha liderliğini Emre - Arda - Tuncay - Hamit'ten alamaz. İyi bir oyuncu, belki kadroya girmeye başlar ama girerse bile gireceğimiz dönemin adı "Nuri Şahin dönemi" olamaz, olsa olsa "Emre Belözoğlu dönemi" olur. Ahlaksız mahlaksız, bana kalırsa hem hücum hem de defans anlamında hala Emre'nin çoook gerisinde Nuri. Bu Nuri kötü futbolcu olduğundan değil, Emre'nin 1-1.5 yıldır kariyerinin en iyi topunu oynamasından kaynaklanıyor. Emre - Nuri orta ikilisi defansif anlamda çok zayıf kalır, oraya bir süpürücü yerleştirip 3'lü ortasahada yer bulursa bulur Nuri, yoksa şimdilik ilk 11 oynayacak düzeyde değil. 16 yaşındayken de değildi, şimdi de değil. Amerika kampında oynadığındaki performansı da çok iyi değildi. Alışınca düzelir umarım.

Borges dedi ki...

Querasma: Emre benim cok begendigim bir futbolcudur. Cok ama cok iyidir, bir baska yedegi, ornegi yoktur ve fakat senin Nuri yorumun bana göre "komik". Gayet de güzel süpürücülük görevini de yapiyor, Dortmund da oynuyor, mümkün olsaydi Almanya milli takiminda da oynardi ama burada oynamayaz mi ?

Neyse.

Evet oynayamaz, zaten dortmund da dandrik takim, Nuri de öyle bir oyuncu iste filan..

QuaresmA dedi ki...

Dortmund dandik değil, Nuri de öylesine bir oyuncu değil ama "henüz" Emre'nin çok uzağında bana kalırsa. Amerika kampında K. İrlanda'ya karşı oynadığımız maçın ilk yarısında Nuri, ikinci yarısında Emre oynadı veya ona yakın bir dakika dağılımı işte. İlk yarı karın ağrısı çektik ama ikinci yarı oyuna girdiğinde Emre'nin milli takımdaki saygınlığının ve yarattığı farklılığı gördüm. Nuri ise oyunkuruculuk yapamıyordu çünkü toplar onda toplanmıyordu, çünkü oyuncular ona Emre kadar saygı duymuyordu. Saygınlık açısından döneminin bir Yıldıray'ı, şimdinin bir Hamit'i değil benim gözlemlediğim budur. Takım sporlarıyla çok uğraştım, ne kadar yetenekli olursanız olun bu saygınlığı elde etmeyince olmaz. Emre'nin olduğu yerde ise bu saygınlığı kazanması çok zor. Bir gurbetçi için çok daha zor. Belki zamanla olur.

İmkanınız varsa K. İrlanda maçında Semih'in attığı golü ve öncesini seyredin.

Emre'nin olduğu takımda Nuri, Almanya'da bazı maçlarını seyrettiğim Nuri olabilir mi topla çok daha az temas ederek ?

Defansının zayıflığı açısından bakarsak ise; Arda - Emre - Nuri - Hamit'tense Arda - Emre - Marco - Hamit'i yeğlerim, en azından şimdilik.

Sade dedi ki...

Terim, Nuri'ye bir güvenseydi, gör bak neler olurdu!

Ama Türkiye'de defansif orta saha ve/veya orta saha dedin mi, illa bacak kıracak, pitbull gibi sağa sola saldıracak, ya da her sezon 15-20 asist ve/veya gol atacak, yoksa nerde giriyor Türkiye Milli Takımına sevgili borges, deli misin? Görmüyor musun? Bizde her sene bir Müller, Aurelio, Schweinsteiger,... gibi futbolcu parlar avrupa vitrine çıkar ve sonrada ver elini avrupa ligleri, çoğu zaten avrupada oynar!!!
Nuri kim ki?

İnşallah Nuri'yi çok üst düzey bir avrupa takımında görmek bize de sana da nasip olur!