18 Mart 2011

Magath yeniden Wolfsburg'da.!



Karışık işler.

Sadece ülkemizde değil Avrupa'da da teknik adamlar kovulsa dahi bir başka kulupte çalışmadığı sürece aylığını almaya devam ederler Fatih Terim'in Milan'dan her ay çalışıyormuşcasına maaşını aldığı gibi. Başka bir kulube imza atarsa bu aylık ödenmez. Magath Schalke ile sağlam bir sözleşme yapmış. Her ne olursa olsun kovulması durumunda alacağı bir tazminat var ki 2013 yılına kadar alması gereken paranın(12 milyon avrocuk) büyük bir kısmına tekabül ediyor. Schalke tarafı ise Magath'ın geçen yaz çıkardıkları 300 bin avronun üzerinde olan her transfer için bizden yetki istemesi gerekir kuralına uymadığı için tazminat almaya hakkı olmadığına kendisini inandırmaya çalışıyor. Magath'ın tazminat ayrıntısı SID (Spor Bilgilendirme Hizmeti) tarafından da doğrulandı. Eğer mahkemeden Magath haklı çıkarsa hem geride kalan 12 milyon avronun büyük bir bölümünü alır ve aynı zamanda yeni bir kulubün başına teknik adam olarak da geçer..

Peki bu kulup Wolfsburg mu olmalıydı ?

Wolfsburg,Hoffenheim ve biraz değişim gösterse de Leverkusen gibi kulupler başkadır. Projedir. Kaiserslautern,Dortmund ya da Bayern, Frankfurt gibi değil. İstanbul Belediye ile Bursaspor gibi düşünebilirsiniz. Dortmund'un Watzke'si yıllardır bu savaşı körükler. Bu açıdan yaklaşırsanız Magath bu gibi proje olarak doğan kuluplerin başına daha uygundur. Kulubü yeniden yapılandırıyor, her taşını söküp kendisine uyumlu şekilde farklısını yerleştiriyor. Geleneği olan kulupler olduğu vakit taraftar protestosu kaçınılmazdır. Schalkeliler sportif başarısızlık nedeniyle değil kulubün değerleri adına Magath'ın gitmesini istediler. Şampiyon da olsak bu görüşümüz değişmeyecek diye de üzerine basa basa belirtmekten çekinmediler.

"İnsanları kaybediyorsun Magath.."

Bu Schalke başkanı Tönnies'in ona isyanıydı ve Magath diyor çayını yudumlamaya devam etti. Futbolcu isyanına aldırış etmiyor. Neuer gidişin arkasından konuşur iken kendisiyle Magath'ın sorunu olmadığını ve hatta kişisel performansının onun yönetimi altında daha iyiye doğru gittiğini belirtir iken takımın kaptanı olduğundan dolayı takım adına konuşmam gerektiğinde ortada çok ciddi problemlerin olduğunu belirtiyordu.

Bir Magath hayranı olarak Schalkelilerin tepkisini doğru buluyorum. Magath Wolfsburg'u şampiyon ve hatta şampiyonlar ligi şampiyonu da yapabilir ve fakat yüzyıllık kulubü bu şekilde yönetmek istemesini ben de aşağılayıcı buluyorum. Eski kuluplerinde ve hatta Wolfsburg'da dahi bu kadar abartmamıştı. Misal Bayern'de sportif direktör dahi olamaz bırakın diğer konumlarını. Bunun farkında olan Schalke, başarı adına bir adamın oyuncağı olmak istemedi. Magath kendi adına haklıdır zira yıllar yılı kulupleri düşme potasından kurturup kovulmaktan bıkmış ve bu seviyeden onu şampiyon teknik adama götürecek koşulları yaratmıştır. Akıllı adamdır.. Uygunluk söz konusu ve bugün bu koşullarda gideceği kulup ya Wolfsburg ya da Hoffenheim olmalıydı. Hamburg'un başkanı bile yok ona kimi garantileri verecek..

Düşünebiliyor musunuz şampiyon olarak bıraktığı takımı düşme potasında geri alıyor.Şimdi bu kulupte Magath'ın gücü nedir sizce ? Littbarski bile oluşan şu yeni koşullarda krallığını ilan edip oyuncuları bir bir cezalandırır iken Magath ne yapar ? Litti daha geçen gün Magath antrenmanları nedeniyle kulubün ilerleyen zamanda sorun yaşadığını belirtmişti ki bedelini çabuk ödemek durumunda kaldı. Magath gelince hem litti ve aynı zamanda kulubün sportif direktörü Dieter Hoeness kovulmak durumunda kaldı.



Tuncay Şanlı ?

Magath onun şansıdır. Zira onun en önemli özelliği olan agresif oyun yapısı Magath'ın aradığıdır. İki farklı şekilde kullanabilir. 4-4-1-1 içerisinde merkez forvetin arkasında değil yanında gezinen ikinci forvet şeklinde ya da kenarların herhangi birisinde kenar adamı olarak. Ben oyumu Diego'nun potansiyelini tam anlamıyla ortaya çıkartması açısından kenarlara dışforvet yerleştirmeyeceğinden dolayı ikinci forvet olarak onu kullanacağına atıyorum.Tuncay Magath'a sevinmiştir zira idmanlardan isyan edecek futbolcu değil. Mesele Diego ile arasında yaşanılacak olandır. Misimovic gibi o da kendisini yeniden var edecek olan adama sırt çevirip sorun çıkaracağını düşünmüyorum..

Yeniden eski sevgiliye dönüşler genelde hep eski anılara zarar verir. İnsanların artık Magath'dan "olağan" beklentisi şampiyonluk ve biraz umutlu olanlar ise Şampiyonlar Liginde çeyrek final filan düşünecektir. Bunu başarmak kolay değil ama ihtimali de var. Bazen Rijkaard'da olduğu gibi o ihtimale dahi vurulabilirsiniz.. Bekleyelim ve görelim.!

Son olarak Schalke ve Magath konusu derin devlet mevzusu gibi. Henüz ben yeteri kadar ayrıntıya sahip olmadığımızı düşünüyorum. Schalke tarafı "kovmak için güzel nedenlerimiz vardı" diyerek kapattı ve gerisi spekülasyon.. Mahkeme de var işin içerisinde ve ilerleyen günlerde daha ayrıntılı işlenecektir bu konu. Şimdilik bu kadar..

2 yorum:

zarkufil dedi ki...

bu magath-schalke taraftari cekismesi yüzünden gecen o tribünden bir elemanla konustum.Aynen sunlari söyledi. "Taraftarlarin bir kismi karsiydi evet dogru. Ama önde; bizdeki tabirle amigo; olan adamlar bir sey söylemeye basladiginda veya bir pankart actiginda sanki bu herkesin görüsü gibi gözüküyor. Yani aslinda herkes Magath'dan nefret ediyor diye bise yok, zaten biz tribüne geldigimizde hersey cok önceden bir grup tarafindan hazirlanmis oluyor"
yani söylemissin zaten cok bise bilmiyoruz ama elemanin söyledigi sadece Schalke icin degil, her takimda gecerli gibi geldi.

eren kıyak dedi ki...

Magath Wolfsburg a Rangnick Schalke'ye. Tilkiler dönüp dolaşıp ( WFL, S04) yine kürkç dükkanına döndüler