15 Mart 2011

Veh gider Van Gaal sırada bekler.!



Bundesliganın teknik adam dolaşım sisteminden yaklaşık on tane holivud filmi çıkar. Hemen her takımın teknik adamı her an gidebilir, değiştirilebilir durumdadır. Neler oluyor burada ?

Armin Veh gitti ve Van Gaal ve Magath her an gidebilir durumda. Schalke ve Bayern'in teknik adam arayışı aynı zamanda diğer kulüplerin antrenörlerini de "her an takımı bırakabilir" pozisyonuna düşürdü. Bayern için Leverkusen'in başında bulunan Hoeness'in çok yakın arkadaşı Heynckes gündemde iken Schalke burada çok fazla işlediğimizFreiburg teknik adamı Robin Dutt'u gündemine aldı. Dahası gözde teknik adam Ralf Rangnick'in ismi Hamburg, Wolfsburg ve eski takımı Schalke için gündemde.. Skibbe bu hafta da yenilirse gönderilebilir filan.. Da nedir bu dolaşımı hızlandıran etkenler ?

Çok değil bir yıl önce Bayern yarıştığı üç kulvarda da finale yaklaştı. İkisinin kupasını alıp Şampiyonlar Ligini ise finalde kaybetti. Buna rağmen bir uyumsuzluk vardı hep.. Magath bugün Şampiyonlar Liginde tarihinde ikinci kez takımını çeyrek finale taşıdı, kupada da ikinci lig takımı ile final oynayacak duruma getirdi. Ligde de bir düzelme olmasına rağmen takımdan gönderilmesi konuşuluyor ki bugün kalıyorsa bu daha çok maddi nedenlerden dolayıdır. Mesele size ilginç gelebilir ama başarı değil, uyum sorunu daha çok.. Hamburg yıllar yılı kendisine sportif direktör arıyor. Pek çok kişi gelmedi, Sammer son anda caydı ve Chelsea'den eğitmen bile getirdiler ve fakat hala sorunlu bölge. Bu açıdan Magath'a pusu kurmuş durumda. Daha uygun çünkü oraya..

Üzerinden bir daha geçiyorum. Mehmet Demirkol da kusura bakmasın, Van Gaal bu ülkedeki üç büyüğe olabilecek en uygun teknik direktördür. Çok özel bir yardımcıya ihtiyacı var sadece. Üstelik bu yardımcı Rijkaard, Hagi ya da Skibbe'de olduğu gibi futbolu bilen bir insan olması gerekmiyor;Ona istediği ortamı her koşulda sağlayacak becerikli bir iş adamı da olabilir. Her gittiği kulupte bunu ister zaten ki Mourinho ile çalışmasının da nedeni buydu. Beşiktaş'ın yıldızının fazla olması değil Quaresma'sı sorun çıkartabilir sadece. Van Gaal ile Quaresma yan yana gelmemelidir. Bunun dışında tam da yönetimin istediği pozitif futbolu oynatır.Gerçekten bunu becerir..Elinizde disiplinli genç oyuncu varsa bunu hem takıma hem de milli takıma kazandırır.. Transfer istemez, oyuncu yetiştirir ve bu açıdan kulübün çıkarları ile teknik adamın istekleri uyuşur. Zaman verirseniz size iddia ederim ki Şampiyonlar Ligi finalini dahi oynatır.. 15 yaşından bu yana teknik adam olma hayali ile yaşayan ve bunu çok iyi becerebilen bir adamdır. İşin psikolik tarafını da çokların aksine iddia ederim ki kotarabilecek yetkinliğe sahip bir karakter. Ülkedeki benzeri Fatih Terim'dir. Kibir,başarı v.s.



Magath meselesi ise çok karışık. Benim dahi bilgim yetmiyor olanları analiz etmeye. Düşünebiliyor musunuz teknik adamın kovuluşunun konuşulacağı yönetim toplantısına Magath yönetici olarak iştirak ediyor. Sadece teknik direktör, sportif direktör değil aynı zamanda yönetimin içerisindedir kendisi. Keza eski menajer Rudi Assauer'dan stadın bir kısım hisselerini de almıştır. Bir ekip getirdi takımın başına ve bugün onu kovmak demek yaklaşık 12 milyon avro zarar.. Bu yüzden kovulması kolay değil. Hakkında söylentiler de bir hayli fazla. 40 futbolcu transfer etti. Türkiye'de olduğu gibi burada da komisyon mu alıyor yahu diye insanlar düşünmeye başlıyor zira hiçbir kulübün almaya tenezzül etmediği boşa çıkmış karistiyas, Ali Karimi'ler transfer ediliyor ki bunlar kimdir yahu Schalke'de oynayacak? Magath ile Schalke arasındaki problem taraftarlardan dolayıdır. Schalkeliler bir insanın krallık yönetir gibi yüz yıllık kulüplerini bu şekilde yönetmesini istemiyor. Onlarca oyuncu transferi sonrası Neuer dışında sahipleneceği futbolcunun kalmamasına isyanları bir hayli fazla. Biz şampiyonluğu istiyoruz ama her ne pahasına olursa olsun değil işin özeti.

Magath'ı almakı isteyenin parası olmalıdır. Sanılanın aksine disiplinli olsa da her zaman yıldız bir on numaraya ihtiyacı olur. Sadece on numara değil daha çok takımın üç ana gövdesinde insiyatif alabilecek beyin ister. Van Gaal kadar bu işi aslında bu açıdan kotaramaz ve fakat o nitelikte oyuncu alır ve geri kalanları da onun askeridir. Van Gaal ile uyum sağlanırsa en az beş yıl sizde kalır, emekli edersiniz ve fakat Magath ile ya sürekli oyuncu değişimi olacaktır ya da kısa süreli bir birliktelik söz konusu. Herhangi birisi gündeme gelirse daha ayrıntılı analizler olur zaten.

Bu iki isim de bizim takımlarımıza uygundur ve fakat bunların dışında olanlara "bence" yaklaşmayın. Yerliye yönelin ya da başka ülkelere..Her ikisi de futbol akıllarını yanında getirir ve ülkenin bu konuda gelişim sağlayamaması nedeniyle uyumları daha kolaydır. Memleketimdeki çarpıklıklar bu isimleri çalışma stili nedeniyle daha uyumlu yapar. Ülkedeki çarpıklık bu hocaların daha fazla başarılı olmasını sağlar. Profesyonel yönetilen kuluplerimiz olsaydı misal Klopp'u, Slomka'yı, Tuchel'ı, Rangnick'i ya da Robin Dutt'u takımınızın başına getirin derdim.. Bunlar başarılı teknik direktör olsa da bizim ligimize, ülkemize uygun değildir. Hepsinin sonu Skibbe gibi olur. Mesele burada ne kadar "başarılı" olduğu değil uygunluğudur.

Son olarak Armin Veh'den uzak durun. Dünya tatlısı bir insan ve fakat başarısız bir teknik direktördür.

3 yorum:

epsvl dedi ki...

Önceki posttaki sorumun cevabını aldım, sağolasın :)

Gürkan Alkan dedi ki...

Van Gaal'in takımımıza geldiğini düşündüm de bir an... Q7'ye karışmaz umarım. Q7'nin hırsını çok az futbolcuda görüyoruz maalesef. İşte bu yüzden de kırmızı görünce bile, diğerlerinin aksine, alkışlanıyor.

ummagumma dedi ki...

van gaal emekli olmayacak mıydı ya bayern'den ssonra