21 Kasım 2011

Yanıldığım teknik direktör:Michael Oenning!




Michael Oenning hakkında hep iyi şeyler söyledim. Yanıldım. Gerçekten çok kötü bir teknik direktör olmasına rağmen İkinci Bundesligadaki Nürnberg performansı nedeniyle baş tacı yaptım. Bunu da buraya yazıyorum ki dışarıdan bakan insanların teknik adam değerlendirmesi konusunda ne kadar şansı olabileceğini bir kenarda tutalım.

Magath'ın Wolfsburg ile şampiyon olduğu sezon. Bir sene öncesine gidelim.

Nürnberg bana göre bir hata yaptı ve çok zor koşullarda başarılı olmuş Hans Meyer'in görevine son verip hiç mi hiç beğenmediğim Thomas Von Heesen'i kurtarıcı olarak atadı. Ne oldu?

Bu teknik adam ile Nürnberg düştü. İnat etti ve yine bu beceriksiz adam ile yine yedinci haftaya kadar galibiyet yüzü göremeden ilerledi. Sonunda da kovdu. Kimi getirdi? En son Bochum'da U19 hocası, İlkay Gündoğan'ı yukarıya çıkarmış olan Michael Oenning'i.

İkinci Bundesligaya çok kötü başlayan takım birden coştu. Mintal da işin içerisine girince tutabilene aşkolsun.. İlkay'ı filan da buraya getirdi ve aldığı başarılı sonuçlar ve iyi futbol sonrası bir üst lige çıktı ki kötü başlamasına rağmen bunu başarması mucize gibi bir şeydi.İzliyorduk da maçlarını.. Değişim ve gelişim inanılmazdı.

Dedim çok iyi teknik adam.. Bir yanımız da Nürnberg'li olduğundan yerel medyadan da takip ediyoruz filan.. Çok iyi çoook..

Sonra birinci Bundesligada Nürnberg'i batırdı. Hamburg'da Veh'in yardımcısı olmayı kabul etmesi dahi ilginç gelmişti. Yine diyorum ama.. Veh'i sevmem ama Oenning çok ama çok iyi..

Peki ben neden yanıldım? Özellikle çok yakından antrenmanları takip etmiş insanlar onu öyle bir anlatıyor ki.. Kötü ne demek, daha kötüsünü görmemişler. Hamburg'da en son oyuncuların hiç birisi bu teknik adamı takmıyor en son gelip ilk giden v.s. v.s.

Peki Nürnberg başarısı.?

Tüm bu yanılgının sebebi arkadaşım Türk yardımcı teknik adam Erdinç Sözer nedeniyledir. TRT Spor'da program yapar iken telefonla bağlanmış, sohbet edebilmiştik bu güzel adamla. Hikaye nedir derseniz..


Bekım'ın kitabını okursanız Alex Ferguson kadar onun yardımcılarını da değerlendirdiğini, başarıyı giden ve gelen yardımcı teknik adamlara bağladığını görürsünüz. Almanya'nın tartışmasız en iyi yardımcı teknik direktörü Peter Hermann.. Leverkusen'de 1989'dan
2008'e kadar çalıştı. Kulubün giden ve gelen teknik direktörlere rağmen süreklilik arz eden oyununda onun katkısı inanılmazdı. Ne zaman ki Leverkusen Skibbe'yi gönderip yerine Labbadia'yı alır o zaman Hermann'ın işine son verilir zira bugün Stuttgart'ın başında bulunan Bruno Labbadia nereye giderse gitsin yanına Türk yardımcısı Erdinç Sözer'i de beraberinde götürüyor. Bir anda işsiz kalan eski toprak Peter Hermann Gladbach'ın teklifini reddedip Nürnberg'de Michael Oenning'in yardımcısı olur.

Nürnberg'de Oenning'i yerden yere vuran bir yazının içerisinde o sene başarılan birinci Bundesligaya çıkış bileti tamamen bu adamın eseri olduğunun altı çizlir. Özellikle Michael Oenning gibi birinci teknik adam olduktan sonra Veh'in yardımcılığını dahi yapmaktan çekinmeyen, bilene danışan ve egosu olmayan bir adam olunca Hermann'ın etkisi daha da arttı. İkinci Bundesliga'ya takımı çıkardı ve Labaddia Leverkusen'de o sezon sonu gönderilip Heynckes gelince Leverkusen'e geçti ve Oenning de bir kaç maç sonra istifa edecek sonuçları aldı.

Peter Hermann o dönemin Leverkusen teknik direktörü ile iyi bir işbirliği içerisinde olunca aynı şekilde Bayern München'e de geçiş yaptı. Bugün Bayern München'in başarısının altında onun da imzası en az Heynckes kadar vardır kesinlikle..

Michael Oenning de aslında kötü bir teknik direktör. Yardımcılığını yaptığı hocaların hemen hepsi çuvalladı. Dick Advocaat, Klaus Augenthaler, Holger Fach v.s. Peter Hermann etkisi bugün dahi Bayern'de kendisini göstermektedir.

2 yorum:

joeyknish dedi ki...

Oysa ne güzel takımdı o sene Nürnberg..
Reinartz-Franz-Kluge-Mintal'li ortasaha...Eigler-Bunjaku ve adını hatırlamak istemediğim ve şu anda hatırlayamadığım için gocunmadığım siyahi vasat forvetli kadro..
Demek keramet şeyhte değil, asistan şeyhteymiş..
Ki Hamburg'un Fink'le çıkışa geçmesi de bu savı desteklemekte...
Amiyane tabirle iyi yemiş bizi Oenning desenize...

Borges dedi ki...

joeyknish: İsaac Boakye'yi diyorsun ama asıl performans da Mintal'dan gelmişti. Hemen sonrasında da Bunjaku feci coşmuştu filan..

Hermann'ın özellikle video analizleri inanılmazmış derler. Çok tecrübeli ve görev adamı. Heynckes akıllı adam, bırakmadı Bayern'e de götürdü, daha iyisini bulmak çok zor sanırım bu ülke içerisinde..