27 Kasım 2007

The Getaway



Ilkokul birde baslayip lise sona kadar süren yurt hayatimda kac kere kacip kacip sinemeya gittigimi bilmiyorum. Kapali bir mekandan cikip tekrardan daha da kapali olan bir baska mekan tercihinin altinda neler yatar, üzerinde durulmasi gerekir belki de. Sinema salonlari kendimi en huzurlu hissettigim mekan olmustur her daim. En azindan film boyunca, yani yaklasik bir bucuk saat süresince kimsenin bana bir sey yapamayacagina olan inancim ve ayni zamanda filmin konusu haric herhangi bir sey düsünmeyecek olusum yeteri kadar cekici geliyordu..

O zamanlarda cok da fazla secenegimiz yoktu sinema konusunda. Iste, Konak,Izmir,Cinar ve yeni acilan San sinemalari.. Yine bu kacislarin birisinde o dönemki yurttan olmayan kiz arkadasima sinema konusunda israr ettim ki seyretmedigimiz film neredeyse yoktu. Bir film hemen her sinema salonunda oldugu icin cok fazla film de yoktu. Kenarda kösede absürd ve salak bir Kim Basinger filmi duruyor velakin filmin beni kendisine yeterince cekemeyip o karanlikta beni benle birakmasindan korkuyor, girip girmeme konusunda cekingen davraniyorum... En sonunda sansimizi denemeye karar verdik.. Girdik beraber "The Getaway" filmine..


Bu film 1994 yapimi.. Kim Basinger,Alec Baldwin ve hatta cok begendigim "karakter" oyuncusu James Woods da var. Ama iste kötü bir soygun filmi. Hic beklemedigim firtina da bu filmde koptu. Gerizekali filmin absürd bir sahnesi vardi bugün hala üzerinde tartistigim, yer yer insanlara sorup fikrini alip kendi capimda karakter analizine giristigim..

Simdi, Iki soyguncu. Gercek hayatta da kari/koca olan (o dönemde) Kim Basinger ve Alec Baldwin. Alec abimiz filmde yakalaniyor. Meksika olmasi muhtemel ülkede 30 yildan asagi olmamak üzere yatacagi hapishaneye tikiliyor.

O dönemde cok güzel Kim Basinger. . 9 1/2 haftayi seyretmeyen yoktur benim dönemin insanlarinda. Filme dönersek, hapishane müdürü görüyor ablamizi ve etkileniyor. Klise türk filmi sahnesi gibi ahlaksiz bir teklif sunuyor ablamiza. Sevgilisi ya iceride 30 yil yatacak ya da tek bir "gece" de bu isten siyrilacak..

Eh, adam nefret bir adam. Bir baska acidan kocasini 30 yildan kurtaracak isim. Ne yapabilir bir kadin bu durumda.. 30 yil tek bir lanet geceye bedel midir ?

Filmde olan sudur. Kim Basinger teklifi kabul ediyor ve kocasini 30 yil iceride yatmaktan kurtariyor. Alec abimizin haberi olmadan bunu yapiyor ve elbette bir zaman sonra kendisinin hapisten nasil ciktigini anliyor ve basliyor bir tartisma.. o gün de bugün de ilginc buldugum durum sudur; Alec Baldwin, Kim Basinger'i sucluyor, iliskilerine dahi ara veriyor bir süre. Sonra tekrar kaldigi yerden güzel bir sekilde devam etse de ilginc olan kisim kendisini affettirmek durumunda olan "Kadin".

Simdi, icerideki koca olsaniz, sizi bir gecesini feda ederek 30 yil yatmaktan kurtarsa kariniz, sevgiliniz ne yapardiniz ? Ona olan tepkiniz nasil olurdu ?

Kadin olsaniz, bir gece bir baskasi ile yatarak kocanizi 30 yil hapislikten kurtaracak durumda olsaniz ne yapardiniz ?

Igrenc sorular kesinlikle. Cevaplanmasi gereken sudur; bir sekilde tercihini yapmis olan kadina karsi tutumu ne olur iceriden cikan yigit delikanlimizin ?

6 yorum:

Adsız dedi ki...

valla benim icin bunu yapan kadina ömrümün sonuna kadar minnettar olarak yasarim, ama baska bir erkekle yattigini kaldiramayacagimdan aramiz iyi bir sekilde ayrilmak isterim.tabiki herkes icin zor bir durum

Borges dedi ki...

;)

Güzel ve "gercekci" bir yorum, en azindan fedakarlik yapanin "kadin" tarafi oldugu konusunda hem fikiriz..

ozozdemir dedi ki...

Bu cok karisik bir durum.Bir yanda, bir bayan olarak, cok sevdigim birine elinden alinan hayatini geri vermek var ama sonra kendimi kullanilmis ve kirlenmis hissetmek ve bu duygudan ömür boyu kurtulamamak, esimin bu olayi kabul edememesi ve beni terketmesi...Hep sunu savunurumdur, ne yaparsan yap pisman olma. Kendimi taniyorum ve o adamla yatarsam ilerde pisman olacagimi biliorum. O nedenle kocamin erken tahliye olacagini ümit edip hayatima o sekilde devam ederdim...

Anil GmbH. dedi ki...

Cok zor bir soru degil bu bence;
delikanlimizin 3 secenegi vardir...
1. si amca hapisten cikmistir 30 yildan kurtulmustur.Ciktigina sevinir
gerisini kurcalamaz oluruna birakir... (sonrasinda karisiyla sorun yasamaz. ben heralde öyle yapardim)
2. Herseyi ögrendikden sonra bi sekilde bununla yasamayi ögrenir bidaha hirsizlik yaparken dikkatli olur 2. bir 30 sene vakaa si olmamasi icin (mazallah yoksa yakalandikca 2sindede aliskanlik felan yaparlarda isi ticarete dökerler.)
3. sü -Ulan kahpe der kariyida vurur müdürüde sonra girer 30 senesini pasa pasa yatar cikarsa cikar cikmazsa kaybettigi pek bise olmaz yani hayati disinda serefi elindedir. Diger acidan güzel kadindi ozamanlar demis Borges abimiz; kadin zaten beklermiydi 30 sene , hadi kadin bekledi diyelim serefsiz erkek milleti rahat birakmazdi kadini.
Ha ben anlasaydim nasil ciktigimi 3. sü cazip bir cözüm gibi görünüyor gözüme ama insanoglu iste
cig süt emmis ne yapacagi önceden kestirilemez.

Adsız dedi ki...

kocami 30 yil 120 mevsimden kurtarabileceksem eger fazla uzun düsünmezdim o teklifi kabul ederdim etmesine bir geceden bahsediyoruz o gecede gecerdi elbette... bedenimi yikarcikardim ya ruhumu yikayabilirmiydim???

Borges dedi ki...

özgür, bununla yasayamayacagini belirtmis ve yapamayacagini.. anliyorum, kim tecavüz edilmek ister ki? ben dünyada yapilamayacak hicbir seyin olmadigini bilirim. Karsidaki insana verdiginiz deger, sevgi onun icin göze alabilecekleriniz kadardir. Bu da bir deger, ugruna ödenilen bedeldir. Almak istemeyebilir, bu kadar degerli olmayabilir hicbir insan hayatta.

Anil'in ücüncü sikkini pek anlamadim. Kadini vurmak ? Kadin senin icin tecavüzü göze aldigi icin mi vurulmaya deger olarak görülmüs ? Birinci secenek iyi gibi duruyor, ama özünde Veyselinki gibi kusurludur. Bu tecavüze ugradigi icin karsini terk etmek gibi absürd, sacmadir.

Bahar'in yorumu olagan veya gerceklesmesi muhtemel olandir. Zira bu bir baska anlamda Tecavüzdür, tek bir gecede isin icinden cikamazsiniz. Bu gibi durumlar ici benim tavsiyem her daim bu aciya ortak olan her insani hayazinizdan silmeniz. Veysel'in yaptigi gibi bir daha görüsmemek fena fikir degil bir baska acidan..

Velakin Bedel ödemek, sevginin bir göstergesidir.

Ben istemezdim sevgilim, karim, esim dostum boyle bir seyi benim icin yapsin. Iceride belki kisitli bir mekana sahibim velakin özgürüm, disarisi hepten benim icin zindan olacaktir. Velakin boyle bir sey yaptigi icin Kadinimdan utanacak, onu bir baska görecek olmam mümkün olmadigi gibi bir baska acidan duygusalligin kalmadigi zaman diliminde dahi araya "minnettar olma" durumunun girip bir ömür bir kadina bagli bir hayat da gecirebilir. Kadina bagli hayat, olaylarin özünden haric iskencedir, her bakimdan bu cok ayri bir konu.

yorumlar icin tesekkürler, hosca kalin:)