12 Ocak 2008

Ayak ve Bayrak



Sania Mirza hindistanli bayan tenisci. Klasmanda 31.sirada yer aliyor. Ayagini bayragin yanina yaklastirdigi icin hakkinda islem baslatilmis ve ceza almasi olasi. Bayrak o. Üc renge bulastigi icin bez parcasi degil bayrak. Ister ülkemin bayragi, isterse herhangi bir ideolojinin ya da neyin resmi, göstergesi olursa olsun. Insan ayagi ile yan yana geldigi icin bir insanin ceza almasi, özgürlügünün kisitlanmasi, toplumsal lanetlere maruz kalmasi neresinden ele alinirsa alinsin Trajedidir. Trajik ve Komiktir. Belli ki bir nesneye hakaret amaci tasimadan anlik refleks sonrasi ayaklarini uzatmis tenisci kizimiz, nedir yani ? Hadi derine inmiyoruz, bilincli dahi yapsa cezasi olmali midir degil midir tartismasinin yeri burasi degil. Ama gören, bir saniye dahi fotoya bakan hemen herkes biliyor ki bu kizin kendi ülkesinin degerlerine, bir sekilde sürekli temsil ettigi bayragi asagilamayacagi gayet acik. Nedir burada cezalandirilmak istenilen ? Kadinin kendisi degil. Daha cok diger insanlara gönderme yapmak.. Bayragin önemini, soyut bir yapi olan devletin somut görünümlerinin de olabilecegini hatirlatmak.. Bir benzeri Hulya Avsar'in basina gelmisti. Programinda balonlar havada ucusuyordu ve önüne gelen o balonlari nedendir bilmem tekmeliyorlardi. Sonrasinda dava acildi, o balonlarin üzerinde Atatürk ya da Türk bayragi vardi, nasil olur da tekme atilir? Yine ayak... Ayni durum burada da söz konusu. Hülya Avsar gibi toplumun ortalama degerlerine yalandan sarilip her türlü primi yapmak icin varini yogunu ortaya koyan insandan boyle marjinal bir tepki ya da aksiyon kimse beklemiyor. Biliniyor ki bilmeyerekten bir hata isliyor kanunlar nezdinde.. Hani fener tribününe gidip Fenerbahcenin bayragini yakmak, ya da bir baska ülkede baska bir ülkenin bayragini yakan insanin "saygisizlik" yaptigi ve hatta ceza almasi gerektigi dile getirilebilir, cok baska bir konu. Bahsettigim ise putperestlige vardirilan kutsalliklar..

3 yorum:

Mehmet Çelik dedi ki...

Putperestlige vardırılan kutsallıkların yeri aslında bizim memlekettir. Bayrak ve Ataturk mesela. Bayragina bizim kadar sarilan memleket kac tanedir mesela.İsveclisi, Norveclisi bizim gibi 10 kilometrede bir bayrak dikip vatan millet nutkuna sariliyor mudur. Sanmam. Bizden kat be kat otededir ama refahlari. Ataturk mevzusu baska bi olay. Bisey uretme, calisma,senin kafanda olmayani asagila. Ardından da Ataturk de. Dertler cozulsun.
"İstedigin seye inanip istedigin gibi dusunebilirsin; benim gibi inanmak ve dusunmek kaydıyla"

Borges dedi ki...

Tüm bu degerlerin olusmasindaki temel itki, insanlarin birbirlerini korumasi, insan hayatini bir sekilde ortaklasa savunulmasi. bu insanin temel savunma ve refah düzeyini arttirma, daha iyi bir yasam adina verilen mücadelelerin bir kismina kimi simgeler, degerler atfedilmis. Velakin o degerler almis basini yürümüs gitmis, insanin, insanligin yani asil amacin kendisinden de önemli olmus. Bayrak,Vatan,Sinirlar, hemen hepsi bir insanin canindan, kendisinden daha önemli, degerli olamaz. Dis savunma acisindan bu gibi degerler kimi zaman "hakaret" unsuru tasiyor ve baska baska algilara neden oluyor, bu degil. Ama insanin devletinin kendi insanina bu zulmu yapmasi nerden baksan trajedidir aslinda.

Atatürk ve Ezberci egitim sistemin robotik yaratiklarin sorgulamadan uzak tavirlari baska bir sey.. Kutsallik konusuna en az "din" kadar örnek teskil eder bizim ülkemizde, cok kimse görmek istemez bu ayri. Engin Ardic her sabah bu insanlarin kafasina kafasina vurur yine de akillanmazlar. Bu daha cok egitim sisteminden kaynaklaniyor ama bununla ilgili cok güzel bir yazi var aslinda. Buyrun

http://www.bianet.org/bianet/kategori/biamag/103226/kutsal-devlette-cami-ve-okul

Adsız dedi ki...

abi sen iiden iyiye bolucusun ya, artik bayraga varan hakaretler bile hosuna gidiyor, bu nasil devrimcilik bu nasil ulke dusmanligi varsa yoksa tutturmus bir devrim gidiyorsun manasini bilmeden millet bayrak yakiyor yaksinlar ozgurluk devrim tripleri, seninle ayni ulkede yasayip ayni havayi solumak bile utanc. hicmi gitmiyorsun gormuyorsun sehitlerimizin mezalarini behey din vatan dusmani?