12 Ocak 2008

"Crème de la crème"



Piyango vurdu Klinsmann'a. Kimse boyle bir karari beklemiyordu isin acikcasi. Yorumlarin hemen hepsi sürpriz bir gelisme olarak belirtildi ki yorumlardan gecilmiyor tv ekranlari,, Tarifi mumkun olmayan bir bir iskence var televizyonlarda. Garibim Thomas Schaaf da Antalyadan yine ayni seyleri soylemek durumunda, keza bu sefer Klaus Allofs da katildi. "Beni ilgilendirmiyor fazla" .. Gecenlerde roportajini okudugum icin ve ayni cümleleri sarfettigini bildigimden acisam mi gülsem mi bilemedim.. Ülkede devrim olsa boyle gürültü kopmazdi sanirim. Hemen hemen bütün sunuculardan futbolla ucundan ilgilenen kim varsa artik mikrofonu yapistirmislar "klinsi geldi ne diyorsunuz".


Velhasil, bu konu üzerine yazmaktan baska care yok.. Kacis yok, tecavüz kacinilmaz.

Jürgen Klinsmann basarili bir futbolcuydu. Ayni zamanda nedendir bilinmez futbolculuk döneminde her daim en cok sevilen olmustur. Sadece Almanyada degil gittigi hemen her ülkede bu boyle olmus. Ingiliz milli takimi icin ismi geciyordu zira o Ingilterede ilk defa yabanci olarak en iyi futbolcu ünvanini almistir. Basarili futbol kariyeri sonrasi basarili bir milli takim kariyerini arkada birakti. Sonradan cok ciddi teklifler gelmeye basladi. Özellikle ingiltereden.. Milli takim icin olsun, diger futbol klüpleri icin de ayni sekilde.. Bir kac bundesliga klubu de istedi velakin olmadi iste .. Istemedi, gitmedi, bekledi ve bekledigine de degdi isin acikcasi.

Simdi soru su: Alman milli takiminin Dünya Kupasinda oynadigi güzel futbolun arkasinda yatan isim Klinsmann midir yoksa daha cok Löw mü? Özellikle Klinsmann sonrasi milli takim kaldigi yerden hicbir degisiklik olmamis gibi devam ettigini düsünürsek "Löw" cok daha etkilidir bu basarida. Hemen herkes bunun farkinda zaten. Efsane teknik adam Udo Lattek de bunun üzerinde duruyor.. O daha cok antrenörlükten ziyade seflik yapti takima. "Team Chef". Bu yüzden klup teknik adamliginin ne olacagi muammadir..

Bu adam bu isi kotarir gibi duruyor. Bunun icin gerekli olan iyi bir baslangic yapamasi, aksi takdirde cok kisa bir sürede görevine son verilebilir. Bir sekilde tutturursa, basarir. Neden Klinsmann sorusunun cevaplarini toplasak su cikiyor ortaya: Cunku onun saglam bir karakteri var.

Bugun onu ise alan Hoeness bir zamanlar Klinsmann'in basinda bulundugu milli takimi deli gibi elestiriyordu . Hoeness'a, Beckenbauer'a ragmen bildigini okudu Klinsmann. Gercekten karakterli bir durusu vardi, hic kimseyi sallamadi ve o kaos icerisinden Alman milli takimina güzel futbol + dunya ucunculugunu hediye etti. Ayni seyleri Bernd Schuster icin soylerim, nedense bu devirde cok tutuluyor boyleleri.. ama biz degerini pek bilemiyoruz genelde. (bkz: Georghe Hagi) Bu yüzden diyor Hoeness: Oradan milli takimi bu sekilde cikarabildiyse, burada da basarili olabilir.. Genc, enerjik ve genclerle iyi anlasabilen, modern ve kendi yolunda giden, kendi sistemi olan farkli bir adam.. Bayern'in tam aradigidir diyor tüm elestirilerini unutarak.. Kavgalarin iceriginde gizli bir "sevgi, begeni" var derim ben hep. Bu da bunun bir baska göstergesi sanirim. Bir de halkin ona olan sempatisinden de az biraz faydalanmak da söz konusu elbette. Imaj cok seyin önde gidenidir. Bayern gibi klupler teknik adamlik haric her seyi kendileri halleder, yakinda imaj adina birisini getirip teknik adamligi da üstleneceklerdir Bayern gibi klupler.. Ki zaten her yerde su sekilde geciyor: Klinsman plus.. Klinsman arti.. Yani yeni bir löw gelecek. bu yüzden bu gelisme daha cok Klinsmann'in sevilen bir adam olmasi, karakterli durusu ve benzer nedenlerden gerceklesmistir.. herkes her seyin farkinda zaten.

Bayernliler olumlu karsiladi bu haberi. Bir kaci elbette bizim Kahn'i dünya kupasina almadi diye pek sevinemez iken ortalamasi iyi tepkilerin. Dedim ya, cok kucuktum Bravo Sport tarzi dergileri okurdum futbolculuk döneminde ve Boris Becker ile beraber Jurgen Klinsmann her daim halkin sevgilisi olan sporcularda liste basi giderdi. Sevilir cok, saygi da duydurtan bir kimlige sahip. Bir baska acidan cok cabuk istifa edebilir, kolay bir sekilde firtinalar kopartabilir.. Zira otoriter bir yapisi var. Rummenige bir daha benzer bir hata yaparsa, bu sefer giden Klinsmann olmaz bakarsiniz.. Zira az biraz tepkileri cekmistir hitzfeld olayinda.

Hirsli.. 1-0 'Dan ziyade 4-3 yenmek ister, heyecani size kadar ulasir. hucum Futbolunu sever, iyi de oynatti Almanyayi dünya kupasinda. Bu yüzden Galatasaray ile ilgili kaynagi türk basinindan olan koftiden haber yapildiginda -hem spiegel, hem bild- gelirse sevinirim demistim. Velakin simdi Bayern'in basinda.. Cok sansli bir baska acidan.. oyle muhtesem bir kadroya sahip.. Milli takimin üzerine Bayern teknik adamligina en güzel yorumu spiegel getirmis: "Crème de la crème"

Ama iste beklentiler de az buz bir sey degil. her ne kadar Rummenige ilerleyen on yilda Bundesligadan bir takimin sampiyonlar ligi kupasini kadiramayacagini belirten beyanatlarda bulunsa da öncelikli hedefi Sampiyonlar Ligi sampiyonudur ki baska ne var elde edilecek ? Lig zaten..


Bugun olanlari görünce bir zamanlar simdi ismini hatirlayamadigim bir adamin Bayern üzerine ettigi kelam aklima geldi.

"Bayern Bundesliga ve alman futbolunun önündeki en buyuk engeldir".

kesinlikle cok dogru bir yaklasim.. Katiliyorum sonuna kadar.. Bundesligadan en az dört tane Valencia,Inter,Arsenal cikacak iken bir tane Real Madrid,Man u ayarindaki takima heba ediliyor..

Tepkileri de belirtecegim lakin bir de Oliver Kahn meselesi var. Ikisi de sansli olmali ki biri gidiyor, digeri geliyor. Yoksa Kahn varken isi cok zordu. Madrid'un Raul'u neyse Kahn da odur, daha güclüdür su anda Klinsiden.. Neyse ki birakiyor sezon sonu.

Tepkiler de soyle efendim:

Oliver Kahn: Onun klup antrenörlügü hakkinda hicbir fikri yok. Ama Almanya ile turnuvada isi bir is cikardi.

Franz Beckenbauer: Ben bu karari cesur bulmuyorum daha cok akilli ve gelecege yatirim. O yeni metodu ile milli takimda basarili olmus ve kendisini ispat etmistir.

Joachim Löw: Benim icin bu sürpriz bir karar oldu. Son haftalarda ve aylarda görüstügümde onun yine teknik adam olarak calisacagini biliyordum.

Theo Zwanziger (Bundesliganin Haluk ulusoy'u diyelim) :Milli takim icin cok güzel seyler yapti ve ben onun almanyada tekrardan calisacak olmasina seviniyorum

Udo Lattek: (Efsane teknik adam): Klup ile Milli takim antrenörlügü arasinda cok buyuk farklar var. O simdi heyecanli ama artik tek bir bos dakikasi bile yok. Klinsmann cok zeki birisi ama ayni zamanda inatci da.

Thomas Helmer:(eski güzel bayern dmc si): Benim icin surpriz oldu bu kadar hizli gelismesini beklemiyordum. Benim aday teknik adamim ise yeni ve güclü isimlerdi hep. eh, burada en iyisi de Jurgendir kesinlikle.

Thomas Schaaf: Jurgen Klinsmann dunya kupasinda basarili olmustur. Bayern isini garantiye almak istiyor, her sey iyi gider mi ? bunu dusunmek bana düsmüyor pek.

Klaus Allofs: Benim icin bu cok cok buyuk bir sürpriz oldu. Benim dusumdugum tek sey sampiyon bir takimi almamasi. (efendim bayern bu sene sampiyon olamasin da ne skim yerse yesin diyor, canli canli izlemistim belekten, daha aciklamalari vardi da akilda kalmiyor hepsi, bunlarda bild'den)

Torsten Frings: Bu beni ilgilendirmiyor, ilginc ama bu beni gercekten hic ilgilendirmiyor.!

Jurgen Klopp: En azindan ismimin üzerinde dolasan speklulasyonlarin sona ermesi bakimindan sevindirici bir gelisme. (Güzel abim, asil simdi basliyor, yeni löw yüksek ihtimal sen olacaksin, ya da bunun spekulasyonu sürecektir bir ömür )

Lothar Matthäus: Bakalim klup antrenörlügünde ne yapacak görecegiz. bugune kadar böyle bir deneyimi olmadi. Ayni zamanda kendi klubunede en iyi davanisi sergilemedigi acik.

Simdi surada bir parantez acalim, ne demek istiyor Matthäus ? Öncelikle az biraz kiskanclik söz konusu. Cunku bu teklifi o bekliyordu, ona degilde piyango basta da dedigimiz gibi Klinsiye vurdu. bir baska acidan zamaninda Bayernde oynadigi dönem bu iki isim anlasamazdi hic. iddiaya girmislerdi yanlis hatirlamiyorsam, senede su kadar gol dahi atamaz demisti Matthaus. ama klinsi ne yapti ? O kadar gol atti senede iste. Kazandi iddiayi. Bir de Hoeness ile cok ciddi problemler yasamisti. Misal Önce avukati ile Hoeness kapisti "Bir daha bu adamla ayni masada oturmam ben, daha on dakika oldu bana "sen" diye hitap ediyor, bu nasil olur" Elbette 1995 yilinda Bayern'e geldiginde ilkonbiri garantileyen bir sözlesme imzalamasi da bu problemin ana kaynagiydi sanirim. Sonrasinda Klinsmann Reebok ile muazzam bir reklam antlasmasi yapmisti. bes yilligina 75 milyon mark. bu yüzden Bayern takimi antlasmali oldugu Adidas'a 50 bin mark ceza ödemek durumunda kaldi. Ve hatta Hoeness ona cezayi kesmisti, bir daha bu klubun kapisindan giremez diye.. velakin bugun her sey baska.. yine de Hoeness izin vermeseydi mumkun degil giremezdi o kapidan iceri o ayri tabi... Son olarak annesinin bu gelismeye tepkisini verelim:

Anne Klinsmann: "ah du scheisse"

Hiç yorum yok: