9 Ocak 2008

Robert Schlienz



Tarih 14 augustos 1948. Kavurucu bir yaz sicagi.. Robert Schlienz sicaktan bunalmis bir sekilde arabasini sürerken pencereyi acti, kolunu disari sarkitti ve artik sicak biraz daha az rahatsiz ediyordu 24 yasindaki Stutgart'in kaptanini.. Derken olan oldu ve bir araba kazasi.. Tedavi gördügü hastanedeki karar kesindi: Bir kol kesilecek.. Bu 24 yasindaki oyuncu icin Kariyerinin sonu demekti, en azindan basin ve hemen herkes bu sekilde yazdi, cizdi. Kazadan tam on yil sonra hic kimse bir Ispanya- Almanya arkadaslik maci sonrasi Alfredo di Stefano'nun "Sahadaki en iyi adam o tek kollu futbolcuydu. Benim gördügüm hayal dahi edilemez bir seydi" beyanatini verecegini tahmin edemezdi.

Kaza sonrasi aslinda Schlienz dahi kariyerinin sona erdigini düsünüyordu. O dönemin teknik adami Georg Wurzer ise onu nasil oynatacaginin planlarini yapmakla mesguldu. Ikili mücadelerden sakinacak sekilde kanatlarda kullanmanin neler doguracagini hesap ediyordu. Dört aydan dahi daha kisa bir süre sonra Bayern München karsisinda tek kolu ile sahaya cikti Schlienz..

"..Sol köseden topu alan schlienz topu catala takti ve beraberlik golü"

Schlienz defansina yardim ediyor, orta sahayi topluyor ve forvete muazzam bir destek sagliyordu. Macin sonucu 3-2 Stutgart lehineydi ve Sport magazin dergisinin yil sonu yorumu acik ve net :

"Schlienz olmadan Stutgart takimi asla sampiyon olamazdi"

1924 yilinda Zuffenhausen'da dogdu. Yerel takimda babasi tarafindan yetistirildi ve 16 yasinda ciktigi A takimi ile sampiyonluk yasadi. Sonrasinda Stutgart ile sampiyonluk yasayan Schlienz 45 gol atiyordu 30 macta.Toplamda Schlienz 391 macta 143 gol atti. 3 kez milli oldu. Aslinda cokca defa milli olmayi haketmistir ama dönemin teknik adami Sepp Herberger ikili mücadelede ciddi bir sorun yasayacagi korkusuyla onu cagirmaktan hep cekinmistir. 1995 yilinda hayata veda ederken VFB Stutgart takiminin amatör sahasinda su sözler yazili kaldi

"Bir daha Robert Schlienz olmayacak belki ama hala ondan cok sey ogrenebiliriz"

Hiç yorum yok: