9 Ocak 2008

Koray Avci ve Degerler


Tuhaf bir mazosizm var bende , gercekten tuhaf.. Yine Nilay Yilmaz'i okudum bugün. Ayni sekilde Hincal Uluc'u, Onur Belge'yi, Ömer Cavusoglu'nu, Selcuk Yula'yi, efendim Ercan Saatci'yi de okuyorum. . Bunlarin ortak paydasi hicbir sekilde futbola dair gercekci yazilari yazamiyor oluslari. Nilay Yilmaz okuyarak ve bilgi esliginde yazar oldugu icin yer yer güzel duruslari, iyi yazilari olsa da ortalamasi olmayan, en alakasiz yerde en alakasiz konulari irdeleme ve bunlardan garip sonuclar cikarabilme potansiyeline sahip bir yazardir. Haksizlik olmasin teraziye koydugunuzda 25 tane Ercan Saatci yapar "futbol" konusunda.. Bugün besiktasi ve her zamanki gibi "degerleri" üzerinden elestirmis ve soyle demis Koray Avci'nin takasi konusunda:

"Bu yetenekleriyle ilgili değildir. Bu kişiliğiyle de ilgili değildir. Bu sadece ve sadece Beşiktaş futbol takımının kaptanlarından biri olmasıyla ilgilidir.
Beşiktaş kulübü kaptanını takas edemez. Bu ayıpla ifade edilemeyecek kadar önemli bir şeydir. Bu gerçekten tükenişin yolunu adımlamaktır. Buna sessiz kalmayı da ayıbın ortaklığı olarak görüyorum. O yüzden de yazarak 105 yıllık bir kulübe özürlerimi iletiyorum..."

Bir kaptan takas edilip edilmemesi nasil bir degerdir bunu anlamak isterim öncelikle. Besiktasli degilim ama Koray Avci da "Metin Ali Feyyaz" misali takimin sembolü olmus futbolcusu degildir. Sadece takimin üc kaptanindan birisi. 2005 yilinda gelmis adam takima. Ibrahim Üzülmezdir takimin asil kaptani ve Koray Avciya kiyasla "degeri". Tek basina takimin kaptani olmasi onu sembol yapmaya yetmez. Koray Avci takasi bir ihtimal teknik kadro acisindan anlasilmaz olabilir, önemli bir futbolcudur su an mevcut kadro icerisinde velakin kaptanlardan birisidir. Boyle oldugu icin takas edilemez, bu davranis bicimi de degerlere terstir yaklasimi sacmadir. Boyle bir yorum olabilir mi ? Ne demek kaptanlardan birisi takas edilemez.. gayet tabi edilir. milyon tane kaptan satilmistir cesitli takimlarda.. buyugunden kucugune kadar.. Ferdinand da kaptandi bu yil Aston Villa'ya transfer olan Nigel Reo Coker de kaptandi takimlarinda.. Hadi Ibrahim üzülmez olsa, yirmi yillik takimin emekcisi olsa, sembol bir futbolcu olsa ki ben Ibrahim Üzülmez'i dahi sembol olarak göremiyorum besiktas'ta, bir nevi anlarim diyorum ama yine anlamiyorum. Mesele futbolcunun takas edilmesi ve takasa atfedilen olumsuz anlamda. Bana göre sorun besiktasta kaptanlik yapan futbolcularin ortalama degerinin gecmise oranla "degersiz" olusu. bu da bir nevi iyi bir futbolcu karsiliginda "para arti futbolcu " verirken futbolcu kismina denk düsmesini alcaltici bulunmasi. velakin 2005'de gelmis bir adamin 2007'de gitmesi, basarili olamamasi ve sonucunda takasta kullanilmasi gayet olagandir. Neresi ayip, degerlere ters ? Iki yilda ne yapar ki sembol olur, bir mac adami sembol yapar mi ?

Besiktasin üc kaptani var, zorlarsak besi de buluruz.. nedir ki bu simdi ? Neden takas edilmesin. Zoraki oldugu vakit kaptan filan dinlemez insan, butun futbolculari da kapsayacak sekilde bir "deger" atismasina girersin.. Besiktas'in degerleri vesaire. Seyi hissediyorum ben bir kisim yazar cizer de.. besiktasi sattiniz, degerlerini yok ettiniz elestiri yapmak icin kasiyor. Takim gercekten kötü yönetiliyordur tamam. Kimi degerleri satisa cikarilmistir, kabul. Ama her bir eyleminden de illa ki bir sacmalik, degerler geyigi türetilmez ki. Hani bizim Hakan Sükür de takim kaptani, valla her sey olabiliyor, atilabilir, satilabilir, takas ya da her türlü dalavere söz konusu. hadi bu bizim degersizligimiz olsun da, kaptan olmak aman aman da önemli olmasa gerek su durumda. Hakan Sükür'ün degeri Kaptan olmasindan ileri gelmiyor pek. ayni sekilde hicbir zaman kaptan olmayan Hagi ya da bir baska isimler..

-Simdi efendim biz Fenerbahce klubu olarak Ronaldo'yu alacaz sizden.

-Su kadar para + Semih'i istiyoruz, güzel oyuncu.

-Yok, bu is yatar baba.

-Neden, semihle görüstük biz, gelmek istiyor bize.

-o takimin ikinci kaptani. Takasta kullanamayiz, büyük ayip.

-Yahu adam bizi, biz adami istiyoruz, ne demek olmaz.

-bu klubun yüz yillik degeri, koca kaptani takasta yok mimkin degil haci. yatar bu is.



Ben sunu derim cokca. Herkes kendi cikarina baksin. Teknik adam, oyuncu.. Hepsi. Sagina soluna baksin, ona göre hareket etsin. Klubun degerleri klubu baglar, siz kendi degerlerinize bakin. Tuhaf bir arenadir futbol dünyasi. Siz, takimi yari yolda birakirsaniz hain olursunuz, basarili oldugunuz bir anda gelen teklifleri geri cevirmeniz beklenir. amma velakin basarisizlik durumunda "aman sen iyisin, sezon sonuna kadar kal" derler mi ? aninda o gün saniyesinde kapi disari edilip kovulursunuz. futbolcular yine iyi, hocalar icin bu cok daha acimasizca gerceklesir. Sembol ismi olmaniz da en fazla paf takimiyla antremana cikmanizi saglar. velakin basarili oldugunuz dönemlerde sizden bagimlilik, asalet su bu isterler.. ama en ufak bir yenilgide aninda sezon ortasi, basi demeden kapi önüne konulur. tuhaftir. Gelenek ve görenek de daha cok kisilere endeksli gelisir. Arsene Wenger, Ferguson ya da Hoeness varsa takiminizda baskadir o zaman.. Mehmet Scholl gibi yaptiginiz fedakarligin karsiligini alirsiniz.. Ama bugun 30 yildir takimin basinda olan Hoeness bile gider iken hangi degere ve kime güvenerek fedakarliklar yapip "sadakat" bekleyeceksiniz ? Iki dakikada tüm kadro, yönetim sil bastan olup paf takimi sizi bekleyebilir ? Bu gercegi göz önünde bulundurarak her oyuncu en iyi zamaninda en iyi sözlesmelere imza atma hakki vardir. yalandir o degerler bugünlerde.. bu yüzden bir iki tane "fedakarlik örnegi" görsek her seyin önüne koyuyoruz, seviniyoruz.. keske baska türlü olsaydi elbette..

Hiç yorum yok: