30 Ekim 2008

21 Kasim 1973


1973 yilinin Kasim ayi.. Silide oldukca zor dönemler.. Pinochet'in secilmis lider Salvador Allende yönetimine karsi darbe yaptigi zamanlar.. Sili'nin sokaklari kan ile boyanmaya baslamistir.. Tam bu darbeden bir kac hafta sonra Sili 1974 Dünya Kupasi baraj maci icin Sovyetler Birligi ile rövans macina cikacak.. Ilk Mac golsüz berabere kalmis ve Sili takimi cok önemli bir avantaja sahip..

Bu macin bir gün öncesinin aksaminda, yani 20 kasim 1973 tarihinde Sovyetler Birligi takiminin sahaya cikmayacagini ögreniyoruz diyor sili teknik adami Ruti Gutendorf.. Birakin maca cikilmamasini Rusya takimi maca bir gün kala henüz Siliye ayak dahi basmamistir, darbeyi protesto etme amaci ile evinde kalirlar, maca da 24 saatten az bir zaman dilimi vardir.. Sili teknik adami bu karari cok da anlamsiz bulmuyor zira gözünün önünde Pinochet baskisina karsi duran pek cok insan maci oynayacaklari stadin icerisinde cesitli iskencelerden gecirilmis veyahut öldürülmüstür ama o zaman yine de baska baska düsüncelerde olanlar da vardi.. Ne Sili ne de FIFA macin yerinin degistirilmesi konusunda hicbir adim atmamisti ve mac oynanmasi gerekiyordu..

Mac günü gelip cattiginda durum oldukca karisik görünüyordu. Silinin baskenti Santiago'nun 100 bin kapasiteli Estadio Nacional stadinda sadece askerlerden olusan 15 bin kisilik bir seyirci grubu.. Bunun disinda onlari koruyan askerler ve sahada sadece tek bir takimin oyunculari, hakem ve ne kalede ne de sahada rakip takim adina tek bir oyuncu dahi yok..



Ruslar'in hakli ve kanli nedenleri vardir maca cikmamak icin. Eylül ayinin basindan 7 kasima kadar olan sürecte stadin icerisinde binlerce insana iskence edilir ve bir o kadarisi da öldürülür.. Hükmen yenik duruma düsmeyi tercih ederler ve o sahada futbol oynamayi redderler.. 7 kasim iskencelerin ve ölümlerin gerceklestigi son tarihtir, akabinde stat boyanir, maca hazirlanir.. Velakin basta da belirttigimiz gibi ruslar maca cikmayi redderler.. Keza Silinin Süper Stari Carlos Caszely'de ayni sekilde maca cikmayi reddenler arasindadir.. Caszely ayni zamanda dünya kupasinda ilk kirmizi karti gören oyuncu olarak tarihe de gececektir.. Baska acidan ona kirmizi karti gösteren hakem Dogan Babacan'dir.

Böyle bir mac aslinda unutulmaz.. mümkündür ki Silili pek cok taraftar da görmek isterdi velakin o dönem maca sivillerin gitmesi de yasaklandigindan sadece 15 bin asker ile sinirli kaldi bu unutulmasi imkansiz olan mac..

Sili teknik adami aslinda maci oynamak istemiyordu ama Avusturyali hakem Erich Linemayr bu macin baslamasi gerektigini belirterek elbette kura atisi olmadan maci baslatan düdügünü caldi.. Silili forvetler Carlos Reinoso, Julio Crisosto ve Kaptan Francisco "Chamaco" Valdes kendi aralarinda topu biraz cevirdikten sonra en son olarak Kaptanlarinin dokunusu ile bir sifir öne geciyordu.. Ve belki de dünya tarihinde en kisa süren mac olarak tarihe geciyordu zira oyunu baslatacak olan oyuncu yoksunlugu nedeniyle mac sona eriyordu..

Hiç yorum yok: