28 Ekim 2008

Hoffenheim Gercegi.!



Aslinda ben bu konuyu gecen sene subat-mart aylarinda Four Four Two icin kaleme almistim. Almanya'ya özel yazi istendigi vakit en ilginc konularin basinda geliyordu ama iste Avrupa Sampiyonasi oldugundan dolayi yazinin bir yarisi makaslanmak durumunda kaldi ve sadece Avrupa Sampiyonasi kadrosu analizi yer aldi dergide.. Veyahut ya da yüksek ihtimal cok da güzel olmadi o kismi. Velhasil ben yine de Nisan ayinda henüz ikinci ligde iken blogda kucuk bir analizini postlamistm. Orda ve her yerde üzerinde inatla durdugum nokta Hoffenheim gibi üc bin kisilik köy takiminin yükselisinde "aklin" paradan daha fazla rol oynamasiydi.. Hopp elbette oldukca zengin ve parasini her bakimdan bu takima yatiran insan evladidir ama iste Abramovic ya da Al Fayid degildir.. Farklari sudur:

Amromovicgiller klubun hisselerini satin almis, klup hakkinda tek basina söz sahibi konumdalar. Hopp vakif kurup para akitiyor..

Abramovic pahali transferler ile gündeme gelip aslinda futboldan ziyade kendi kisisel zevkini tatmin eden zengin bir abi. Hopp bir iki yil degil 18 yildir bu klube yatirim yapiyor ve kendi oynadigi takimin basarisi icin elinden geleni yapiyor.

Abramovicgiller hali hazirda futbol acisindan Avrupada ismi olan bir klup ile hasir nesir iken ve sadece o bölgenin futbol klubune transfer adina para veriyor. Hopp hicbir yerde esamesi okunmayan bir köy klubunu abuk subuk transferler ile degil stadindan tesislesmesine kadar her bölümünde aktif rol alan güzel bir "spor" adamidir. Spor adamidir zira sadece Stad yapip futbolcu transfer etmiyor golf sahalari yapiyor, diger spor alanlarinin tesislerine para veriyor velhasil Hoffenheim spor sehri olacaktir felsefesi ile hareket ediyor..

Abramovic ya da x zengin adami görmemisin parasi olmus misali her yildiz futbolcuya saldiriyor.. Hopp görünürde olan hicbir yildiz futbolcu ile temasa gecmemistir. inatla ve israrla gelecegi olan 24 yas alti futbolculara yatirim yaparak her bakimdan risk aliyor, futbol bilgisini de isin icine katiyor. Salihovic'i suraya buraya kiralaniyordu, degeri yoktu. Ibisevic'i henüz Bölgesel ligde iken Aachen'dan cekip aldi.. Demba ba 3, Obasi 5 milyon eurodur topu topu..

Abramovic ve x giller, basariyi satin alir iken Hopp basariyi kendisi gerceklestiriyor..

Abramovic her sezon basi Sampiyonlar Ligini alacagiz parolasiyla yola cikip yari final veya finalde evinin yolunu tutar iken Hopp "ikinci ligde daha cikamayiz bir kac yila ihtiyacimiz var" derken birinci lige cikar, burada kalmak ilk hedefimiz dedigi anda da Bundesliga Lideri olarak son 11 yilin en basarili yukari cikan takimi oluverir.. Ragnick bölgesel ligden beri takimin basindadir.. Hedefi her daim basardiginin altinda kalmistir.

Velhasil bizim icin asla sürpriz degil. Bugün üc bes milyon yerine 10-20-30 da verebilir, basariyi satin alma girisiminde de bulunabilirdi ama onlarin hedefi kendi yetistirdikleri bir genci milli takima göndermek, Hoffenheim'a futbol kültürünü asilamak..

Eskiden 3-5-1 milyonluk adamlardi simdi Demba ba,ingiltere Premiere Ligden ciddi teklifler alan ibisevic, bana göre o takimin en önemli yetenegi Obasi ve henüz kendisini daha göstermemis Carlos Eduardo ile beraber yüz milyonun üzerine cikmistir ve bunu Hopp satin almamis,yaratmistir.. Gönlüm onlarladir, gönülden bir destek..

2 yorum:

UzunPaslar dedi ki...

romantik devrimci derler ya işte tam o tatta bir hikaye. bizden de böyle bir zengin çıksa ve alt liglerden aldığı bir takımı yavaş yavaş-sindire sindire zirveye çıkarmaya çalışsa hiç fena olmaz hani!

salihovic dedi ki...

hoffenheim bir gercek.amma reali olsun barcasi olsun city si olsun bunlar gercegi parayla alir.her takim 2 ligden 1 lige yukselirken 20-30 milyona yakin transfere para harcar.amma hoffenheim 2 ci 3 cu ligdeyken aldigi oyunculari bozmayip transfer yapmadi.dogrudur bu sene 3-4 tane geleceyi parlak amma kucuk maliyyetli oyuncular aldilar.mesela salihovic henuz 22 yasindayken onu bulup futbol arenasina surdu.ister demba ba si olsun,obasi si olsun,mlapasi olsun,ibisevi ci olsun bunlar bir takim oyuncusu.ben hoffenheim i tanidikdan sonra parayla sadet olmaz kelimesine inandim.hoffenheim den once inanmazdim.hoffenheim hakkinda yazsam dastan olusur.COK YAKINDA HERKES GORUCEK FUTBOL NASIL OYNANIR!!!!!!!!!!!