15 Ekim 2008

Estonya-Türkiye/Almanya-Galler Maclari



Gecmis yillarda da benzer kayiplar olsa da futbol olarak Avrupa Sampiyonasindan bu yana bir gelisim katettigimizi düsünüyorum rakip estonya olsa dahi. Bir baska acidan cok seyi dogru yapan milli takimin elestirilebilecek tek noktasi forvet secimidir. Tecübeli ve kadroya alinmayan forvetler olsaydi böyle mi olurdu sorusu aslinda bir geyiktir ve bir sekilde top cizgiyi gecmedigi sürece uzun bir dönem bu konu üzerinde durulacaktir. Kim bilir, Batuhan secimi gibi hatasini kabul eder Terim ? Misal bana göre Batuhan dogru bir secimdi.

Maci Almanya maci ile beraber paralel izledim. Ikisini de kacirmak istemedim baska acidan her ikisi de mutlaka seyretmeliyim dedigim bir mac degildi.

Türkiye ve Almanya kendileri ile arasinda güc farki olan iki takim ile karsilastilar.

Estonya, Galler'e göre daha gücsüz bir takim iken Almanya kendi evinde, Türkiye deplasmanda oynadi maclarini, bir bakima denge kurulmus oldu.

Her iki büyük takim da rakiplerinin ceza alani üzerinde oynadi doksan dakikayi.

Türkiye yüzde yüzlük gol pozisyonlarina girer iken Almanya da Galler karsisinda ayni acinin bir baska yüzü ile karsi karsiya kaliyordu.



Tam bu esnada Almanya, Türkiyeden farkli bir sey yapti: Sut cekti kaleye. Schweinsteiger,Trochowski ve bütün sutlari defansin orasina burasina carptiran Hitzslperger. Özellikle Schweini'nin sutlari inanilmaz tehlikeli olurken golü mac boyunca lahm ile beraber kanadi cok iyi kullanan Trochowski atiyordu

Türkiye, artik cok da genc olmayan Nuri Sahin'i ilk yari icerisinde cikararak taktiksel anlamda dogru yapma cabasi icerisindeyken bol bol pozisyon yakaladi. Halil cok net bir pozisyonu kaleye atamaz iken cok net bir gol pozisyonu hazirladi velakin top bir türlü kaleden iceri girmedi.

Cok önceleri Malta beraberliginde de belirtilmisti bu gibi takimlari en iyi cözen uzaktan sutlardir gibi ama söyle bir dusundugumuz vakit su soru geliyor akla: Milli takimda hangi oyuncunun uzaktan sutlari etkili.. Tehlikeli bölgelerden frikik kazandigimiz vakit bunu kim kullanabilirdi ki ?

Eksikliklerin göze battigi ve her daim yanimizda olan sansin bizi terketmesi sonucu devlesen Estonya kalecisi o tek puani hediye etti ülkesine.

Galler ise, yenik duruma gecmesine ragmen inatla defans yapmasi ile beni benden almistir. Toschack'i nedense begenmem, oynattigi ve benim sahit oldugum futboluna sapka cikaramiyorum dünde bugün de degisen bir sey yok. Oysa cok daha tehlikeli olmasini beklerdim ben Galler takiminin..

Diger Maclar:

Ispanyanin Belcika'yi son dakikada da olsa yenmesi Türkiye adina cok buyuk bir avantajdir bana göre. Bunun disinda gecenin bana göre önemli bir diger karsilasmasi Yunanistan-Isvicre idi. Rehhagel ve Hitzfeld karsi karsiya geliyordu ve N'Kufo yine Isvicreyi kurtariyordu, Hitzfeld de Lüksemburg faciasindan sonra biraz daha derin bir nefes aliyordu.. Rusya, Finlandiyanin kendi kalesine attigi iki gol ve Arshawin'i ile 3-0 maci alirken Avusturyanin bitmek bilmez cöküsü devam ediyordu. Portekiz evinde arnavutlara, Bulgaristan da deplasmanda gürcü kardeslerimize takilip 0-0 bitiriyordu maclari.. Belki de sürpriz son iki sonuc idi benim icin..

3 yorum:

Fuzzy Logic dedi ki...

Almanya golunden once (ki almanyanin golu bagira bagira geliyordu) biraz cesur olup azicik hucum etmeyi dusunseler belki gecenin bir diger surprizini galler yapacakti. Insan hic mi hucum etmeyi dusunmez anlamiyorum. Gol oncesinde cok ufak hamleler ile alman defansinin dagilabilecegini gosteren 2 net pozisyon yakaladilar ama hepsi o kadar.

Gercekten anlamiyorum, yani almanlarin 5-10 yildir cozemedikleri bek problemi var ve oynayan bekler gercekten inanilmaz kotu (Bek olarak Lahm da dahil, kendisinin hucum performansindan bahsetmiyorum) ve oyle gozukuyor ki yakin zamanda buna bir cozum bulamayacaklar. Rakip takim hocalari sadece ve sadece etkili kanat akinlari ve ice bindirmeler ile almanlara karsi oynasalar cok kolay sonuc alirlar gibi geliyor bana ama kimse bunu asil taktik olarak denemiyor

Adem dedi ki...

Ben Nuri'nin cikmasinin taktiksel bir degisiklik oldugunu sanmiyorum. eger oyleyse ortada ciddi bir problem var. Nuri, Yusuf Simsek'in sahip oldugu ozelliklerin daha fazlasina sahip. Sutlari daha etkili, hucum yonu daha iyi, ve duran toplari iyi kullaniyor. Ama kendisine verilen gorev daha cok Ayhan ve Aurelio'nun yaninda, sol kanada yakin oynama goreviydi. Kendisi 35. dakikada cikti, ki bu da apayri bir tartisma konusudur fatih terim'in mactan once yaptigi "genclere sans verme" aciklamasi isiginda bakilinca. ve her ne kadar cok da genc olmasa da 20 yasina girmemis bir oyuncu.

Bu cocugun taktiksel nedenlerden oturu henuz 35. dakikada oyundan cikmasi demek, bir kere fatih terim'in kendi anlayisinin iflasi demek. kardesim, 15 gunluk verilen arada sen ne yaptin, nasil calistin da 35. dakikada vazcayiyorsun. gelelim diger garip noktaya...

Madem Hucuma donuk bir orta sahaya ihtiyacin vardi, neden Ayhan'i degil de Nuri'yi henuz 35. dakikada cikardin?

Ayrica Sabri konusunda da ciddi problemler var hala... adam hucuma cikacagim, seyircinin ve kamuoyunun gozunu boyayip fatih hocanin tercihini hakli gosterecegim derken, arka taraf sebze haline dondu.rakibin butun ataklari sag taraftan geliyor..

Borges dedi ki...

Fuzzy Logic Rice Cooker: Kanatlarindaki sorun dogru tespittir. Lahm'in defansif, Friedrich'in ofansif yönü zayif. Schweinsteiger ile iyi bir ikili olamadigi gibi oldukca problemli bir kanat haline geldi. Bence Marcell Jansen'in gelisiyle sorun biaz cözülür ama o hem kendine gelemedi ve ayni zamanda sakatlandi.

Bir sifir yenik durumda bir takimin o sekilde defansa yatmasini anlamak cok zor..

Shadowmaster: Öncelikle ister yirmi yasinda olsun, ister 31 ilk yari icerisinde sakatlik problemi olmadigi zaman oyuncan cikan oyuncu icin her daim üzülürüm. Yalniz Nuri belki biraz kötü oynadi ama daha cok "taktiksel" bir degisiklik idi. Siz de takdir edersiniz ki orta saha alinip forvet sokulmasi, tek forvetten cifte dönülmesi taktiksel bir hamlenin yeterli göstergeleridir. Nuri'den cok cok sonra 4-4-2 icerisinde oyun acilamayinca, araya güzel paslar atacak, daha fazla forvetleti topla bulusturacak defansif degil ofansiv bir orta saha gerekiyordu. Öyle ki artik Ayhan'in defansif yönüne ihtiyac kalmadigi düsünülüyordu.. Bu da yerinde bir hamledir.

Maca baskin oldu Türkiye, ataklari da oldu, güzel organizasyonlar da ama gol gelmedi. Bu acidan bana göre tek eksigi "gol"ün neden gelmedigi sorusunun cevabidir.. Daha formda, daha yetenekli olan o golleri atar, iki puan da birakilmazdi gibi..