23 Ocak 2009

Bundesliga: Bonservisgiller.!



Konu sudur.. Bundesligada futbol oynayip bonservisi ile en cok para eden 10 oyuncu.!

Owen Hargreaves 25 Milyon Euro..

Ferguson onu o kadar istedi ve Bayern onu o kadar vermedi ki Bundesliganin disariya verdigi en pahali oyuncu olmak durumunda kaldi.. Aslinda özellikle 2006 yilinda bastirdi MAn U. Önce 25 akabinde 30 dedi, inat etti Hoeness vermedi.. Ingiliz milli takimina disaridan katilan tek oyuncu olmayi yillarca sürdüren Owen abimiz 2006'da ayni zamanda ingilterede yilin futbolcusu secilince baskilar artti ve 2007 mayisinda 25 milyon gibi bugün bile gecilemeyen, rekor bir transfere imza atti.. Deger mi ?

ihtiyaca göre neden oLmasin, ha ben vermem.. Verene de "cok vermissin" demem



Nigel de Jong 20 Milyon Euro.

Hamburg'dan Manchester City'e devre arasi transfer oldu. Hamburg'un ucuza alip disariya sattigi kacinci hollandali bilmiyorum ama bu isi cok iyi biliyorlar.. Sirada da muhtemelen Mathijsen vardir..


Emerson 20 Milyon Euro.

Bayer Leverkusen'in 2000 haziraninda Roma'ya sattigi oyuncu icin tahmin edilen rakam 20 milyon euro'dur. Klup tarihinin de en pahali transferidir ayni zamanda.. Parayi sonuna kadar haketmistir aslinda, bugün baktiginizda "ucuza gitmis" diyebiliyorsunuz olur olmaz yerde 20-3ß milyonlar konusuldugu vakit..



Aparecido Ferreira Evanilson , 17 milyon euro.


Aslinda yok böyle bir sey.. Kandirmacadan ibaret bir geyik. 25 milyon Euroya Parma'dan Marcio Amaroso'yu aliyor dortmund. Sirketlestigi icin garip oyunlar oynaniyor.. Sözde 17 milyon euro'ya Evanilson'u Parma'ya satiyorlar ama ne gariptir ki Parma bu oyuncuyu yillik 500 bin euro'ya yine Dortmund'a kiraliyor.. Akabinde öyle bir madde var ki 15 milyon euro'ya geri almak durumunda kaliyor.. Yani yalan dolan hepsi, ne parma'nin evanilson'u almak istemesi var ne de baska bir sey. Amoroso toplamda 40 milyon euroya mal oluyor aslinda ama bunu baska türlü gösteriyorlar..



Dimitar Berbatov, 16 Milyon Euro.

Leverkusenden yine Ingiltere Premiere Ligine, Tottenham'a gitmis oyuncu. Bugün baktigimiz vakit "ucuza gitmis" dedirtecek performansi sergiledi ve akabinde Man U'ya transfer oldu. Hakkinda cok yazdim zaten..



Van der Vaart 15 Milyon Euro.

Yine Hamburg, yine hollandali.. Van der Vaart hamburg'a 5,5 milyon euroya transfer oldugunda yeterince sasirmistik.. Sözlüge yazmistim sanirim ucuz ve akilli transferin öznesi diye 2005 yilinda.. Daha iyi bir sözlesmesi olsaydi miktar biraz daha artardi süphesiz.. Hargreaves'in Bayernle misal 2010'a kadar sözlesmesi vardi ve bu da Man U'nun elini kolunu bagladi.. Yine Diego bugün gitmek isterse tüm bu rakamlarin da üzerine cikilabilir..



Alexander Hleb, 15 milyon Euro.

Hem Hleb'i hem Rosicky'i oldukca ucuza kapatti Arsene Wenger aslinda.. Yildizlarin Bundesligada olmasi süphesiz ki Ispanya ve Italya ligine göre cok cok daha az degerde satisini mümkün kiliyordu.. Elbette sözlesmelerinin durumundan oynadigi milli takimin nerede boy gösterdigine kadar pek cok etken var ve fakat bugün her sey biraz daha baska oluyor.. Biraz da varolan kosullara göre.. öyle ki De Jong ne yapmistir Bundesligada da tüm zamanlarin en pahali ikinci transferi oluyor ? Burada yildiz olamamis ama tarihe geciyor arap milyarderlerinin bonkörlügünden.. Daha genel bir degerlendirme asagida olacak... devam edelim.




Khalid Boulahrouz 13 Milyon Euro.

Ne o gün ne de bugün Chelsea'nin bu adami neden aldigini anlamadim.. Ama iste yine bir hollandali ve yine Hamburg sahnede.. Kötü degil kesinlikle ama israr edilecek bir adam da degil, bu kadar para eder mi sorusundan ziyade Chelsea'ye göre degil idi. Gitti geldi yine Bundesligaya atti kapagi..




Jörg Heinrich 12,5 Milyon Euro.

Matthaus'larin, Klinsmann'larin, Möller'lerin, Riedle'lerin,Sammer'lerin Ballack'larin onlarin bunlarin oldugu yerde tüm zamanlarin Bundesliganin disariya verip de para kazandigi en önemli "Alman" oyuncu iste budur.. Heinrich, Hitzfeld'in dortmundunda kendisine saglam yer etti, sampiyonluklar,Sampiyonlar Ligi Sampiyonlugu derken 1997 senesinde Fiorentina'ya kapagi atti ve o dönemin parasiyla 25 milyon mark gibi bir para alindi. Iki yil sonra geri geldi Dortmund'da ve akabinde Dördüncü liglere dogru yol aldi.. Oyuncunun belki de en önemli özelligi orta sahanin hemen her yerinde, kanatlarda ve beklerde oynayabilir olusuydu. Su dönemin pek de anlasildigini düsünmedigim oyunun iki yönüyle oynayan oyuncuya en önemli örnek idi o zamanda.. Her iki ayagini kullanmasi, her iki kanatta hem bek ve ayni zamanda acik oynayabilmesi ve ayni zamanda defansif yani ofansif yani kadar güclü olmasi ödenen miktarin bir nedeni kuskusuz.. Velhasil toplamda blog okurlarindan kim bilir, kimin dikkatini cekmistir ama tarihe gecmistir.. On yildan fazla kalmaz ama orada, Bundesliga bu sekilde gelisim gösterdigi vakit..



Miroslav Klose, 12 Milyon Euro.

Bu aslinda oldukca önemlidir, Miro ic transfer olmasina ragmen bu siralamada yerini almaktadir. Toplamda transfer piyasasi almanyada bu kadar düsüktür, anlatmak istedigim budur. Basta da söyledigim gibi onca önemli isimlerin oldugu yerde alman liginin ic transferinde dahi cok fazla meblaglar dolasmamistir. bunun ve hepsinin en önemli nedeni Bayern Münih'dir. Sözlesmesini uzatmamasi icin gelecegin en önemli ve o dönemin tek alman yildizi olan Deisler'in hesabina gizliden 20 milyon Markin Bayern tarafindan yatirildiginin altini cizelim. Yani almanyada düne kadar ne kadar yildiz varsa hepsi bir bakima Bayern'in malidir.. Ballack'indan Deisler'ine kadar bütün "genc" yildizlari sözlesmesi olmasina ragmen önceden anlasip belki bugün dahi verilmeyen paralari oyunculara ödeyip bir sekilde sözlesmelerini uzattirmayarak belese konmustur.. Etik acidan kusuru bir yana birakalim ama Hoeness zekasidir bu.

Akabinde dünya starlari.. Kimse Kahn'i alamamistir, eger gitseydi Bonservis acisindan Buffon'un ardindan ikinci siraya yerlesirdi tarihte.. Ya da Mehmet Scholl.. Ya da Elber.. Effenberg.. Iyi zamanlarinda hicbirisi gitmemis, Owen Hargraves ise Bayern Munihde super bir adam degildi, Hitzfeld'in genc takimda kesfettigi Sampiyonlar Ligi yari finalinde Jeremies'in hesapsiz sakatligi nedeniyle biraz da zorunluluktan oynayip ayni sekilde finalde Valencia karsisinda da muhtesem performan sergileyerek bir anda göze giren bir adam.. Yildiz olsaydi Man U degil Barca Real birlesse alamazdi, vermezdi Bayern.. Ki 2006 da 30 milyon euro verilmesine ragmen reddetti, 2007 de akillari basina gelip 25'e de olsa verdi zira gözden cikarildi, yeri dolmayacak oyuncu da degildi, yildiz hic degil.. Yildizlarinin hicbirisini vermedi desek yeridir Ballack haric.. O da gelmis otuzuna.. Önceki Anlasmasi bonservissiz olmasi/gelmesi nedeniyle inanilmaz yüksek ücretli idi.. Akabinde Chelsea abartinca Bayern ancak pes etti.. Ve Fakat Lahm gibi genc olsaydi yine Bayern birakmazdi. Lahm, sözlesme yenilemeden önce özellikle Man U ve Real/Barca 'nin listesindeydi.. Görünen rakam yaklasik alti milyon euro ama eminim ki cok daha fazlasini vermistir el altindan kalmasi icin.. Durum budur, tek ve cok büyük olan Bayern düne kadar yildizlari bünyesinde toplayip rakiplerini hem cökertiyor ayni zamanda da disariya acilip deli para harcamak yerine koca ligi kendi reservesi gibi kullaniyordu.. Hoeness muhtesem bir zekadir, tüm bunlarin arkasinda yatan isimdir.. Toplamda Bundesliga yildizlarinin disariya cok buyuk paralara mal olup gitmemesinin belli basli nedenleri arasindadir.. Bayern harici bir takimda oynayip da cok fazla göze batmak da mumkun degildi, bu da ikinci neden..

Listedeki isimlerin pek cogunun oynadigi dönemde mac kacirmamak suretiyle Bundesligayi takibe aldigimiz zamanlardi Misal Berbatov.. Bundesliganin o dönem dahil en iyisi miydi ? Degildi. ben cok severdim, o cok ayri. Hleb.. Bakmayin bugün yazilan cizilenlere.. Zirtapoz basin düne kadar Lincoln'u adam yerine koymuyordu, keza daha dün Skibbe'yi adam yerine koymadiklari gibi. Misal UEFA'yi alsin herkes bir tarafindan tutunur ama.. Söyle güzel, böyle güzel. Skor basinidir, bos islerdir.. O basinin en az yüzde doksani tarafindan kucumsenen Lincoln, o dönem itibari ile Berbatov'dan da Hleb'den de daha yukarida yaziliyordu ismi.. Hleb, 15 milyon gibi her seye ragmen yine de ucuza kapatilir iken arsenal tarafindan Lincoln, alti ay sonra sözlesmesinin de biteceginin yarattigi rahatlikla bes milyon gibi bana göre cok cok ucuza mal oluyordu.. Ama Bunlarin yanina bile yaklasamayacak capta oyuncular olan Heinrich, 25 milyon Mark.. De Jong 20 milyon euro ve tarihe gecmis durumdalar..

Demem odur ki Liste para olarak dogru miktarlari gösterir iken en az Evanilson transferi kadar nitelik acisindan kandirikcidir.. 1990 dünya kupasi muthesem bir kadrodur.. Ilkonbirin tamami Italya Serie A'ya transfer olmustur.. Para edecek olanlar ise dünya kupasindan önce gitmisler.. Voller,Mattahus,Brehme,Klinsmann.. 90 öncesi Inter akilli davranarak Klinsmann'i 6,5 milyon Euro'ya, Keza 90 performansi sonrasi dünyanin en iyi oyuncu ödülünü de alan ve en az 30 milyon edecek olan Matthaus'u 3,6 milyon euro'ya transfer etmistir. Misal 90 sonrasi Kohler Juventus'a 7,5 milyon euro'ya transfer olmustur. Bunu baz alarak Matthaus ve Klinsmann'in fiyatlarini tahmin edebilirsiniz..

Bugüne gelirsek eger.. Eskisi gibi degil. Normal kosullar altinda Mario Gomez'i almasi gerekirdi Bayern Munchen'in ama alamadi. Keza Van Der Vaart,Lincoln ve Diego'yu alamayip Ribery'e tarihinin en yuksek ücretini vermek zorunda kalmasi gibi Luca Toni ve Klose'ye para akitmak durumunda kaldi ki bu ücretler yirmi olmasa da ikili basamaklarda kendisini ifade eder.. Ilerleyen yillarda is daha da kizisacaktir.. Bayern disi rakipler biraz olsun kendisini gelistirdigi ve sayginligini arttirdigi sürece oyunculari o muhtesem tarihi ve söhreti ile eskisi gibi tavlayamacaktir.. Bremende mutluyum diyen Diego'lardan daha cok olacaktir.. Ya da Klupler sözlesmeleri beser, altisar yillik yaparak da pacayi kurtarabiliyorlar.. Gomez, Stuttgart'da kalmak istemiyor, alacagi ücret de simdikinin iki kati ama iste 2011'e kadar bagli.. Yoksa Olic gibi Bayern'in yolunu tutmustu. Ya da belki de coktan anlasti Bayern ile.. Benim tahminim odur, 2011'e kadar oyalanacaktir. Su an bakildigi Ribery ve forvetlerin cok buyuk sakatlanmadigi vakit yedek kalacagi kesin oLan Olic'e verilen miktar yillik 4,5 milyon euro. Iste budur Bayernin buyuklugu ve kurnazligi.. Normal Kosullar altinda Olic capinda bir futbolcu disariya dogru bugün gitse, su zaman tarihe gecerdi ve ben de listeye eklerdim ama Bayern ya da bu efsaneyi yaratan muhtesem zeka Hoeness..

2 yorum:

Adsız dedi ki...

Amoroso nun akıl karıştıran bir transfer düzeneği sonucunda 40 milyon euroluk bir maaliyete ulaşması bugün maddi sıkıntılar çeken dortmund 'un bu noktalara gelmesinde önemli olmuş anlaşılan.

Mehmet Reşit dedi ki...

Terim'in 97'de 4 yenilen maç evveli "Seç birini al deseler Dortmund'dan Heinrich'i alırım" mealde bir lafı vardı.
Chapuisat, But, Moeller falan var o Dortmund'da.. Hatta Sammer de var da yok.