17 Nisan 2009

Beklenen Cezalar.!



Galatasaray: 1 mac seyircisiz ve 1 mac da saha kapama cezasi.

Arda Turan: 3 mac
Emre Asık: 2 mac
Sabri Sarioglu: 2 mac

Lugano: 5 mac
Volkan Demirel: 3 mac
Semih Sentürk: 3 mac oynamama cezasina carptirildilar.

Türkiyede yer yerinden oynadi ama verilen cezalar bunlardir. Gecen hafta üzerine gelen oyuncuyu hafif bir sekilde aslinda biraz da refleksif olarak itekleyen Carlos Eduardo, sezon basi hazirlik macinda Olic ile girdigi kavgayi da göz önünde bulundurarak bu hafta ici 5 mac ceza aldi Alman Fedarasyonundan..

Lugano, oyuncuya kafa attigi icin 5 mac ceza..

Daniel Haas, Hoffenheim Bochum macinda gole giden Sestak'i düsürdügü icin hafta ici 3 mac ceza alir iken Volkan Demirel, seyircilere yaptigi o muhtesem güzel hareket icin de 3 mac ceza. Burada Volkan Demirel, diyelim ki sucsuz, bunun bir önemi yok, suclu bulunursa ya da bir baskasi ayni tahriki gerceklestirirse alacagi ceza budur ki bence yapilan türk seyircisinin ortalama tepkiselligi ve bilincsizligi düsünülürse en tehlikesi budur..

Voronin keza önünden gecen rakibini düsürdügü icin 3 mac ceza alir iken Arda ve Semih birbirlerine acik bir sekilde yumruk attigi icin yine 3 mac ceza aliyorlar.

Iki ülkede ayni hafta icerisinde verilen cezalar bunlardir. En azindan yapilanlarin anlamsizligi v e cirkingligi hakkinda yeterince gündem olusturuldu ve konusuldu. Pek coklarinin dedigi gibi bir dahaki seferee biraz daha mantikli hareket ettirecek olan bu kamuoyu baskisi olacaktir ceza alirim korkusu ise burada hicbir ise yaramayacaktir, bunu bugün cok iyi görüyoruz.

Cok az üzerinde durulan seyircinin yerlerini terketmesi, felakete ramak kalmasini ise kim nasil ileride durduracak bilmiyoruz..

10 yorum:

Quaresma7 dedi ki...

Yazarken akıl başka yerlerdeydi sanırım. Volkan Yaman'ı "Demirel" yap üstad bir zahmet:)

Harika örnekleme olmuş. Cezalar konusunda hafif davranıldığına tatmin oldum ama Emre Aşık'tan hiç bahis açılmamış. Aldığı 2 maç cezanın sebebini açıkladı mı federasyon?

Quaresma7 dedi ki...

Hata olmasa gerek.Sanırım benim aklım başka yerlerde:) Bu kadar çok Pc başında kalmamalıyım:)

Borges dedi ki...

Quaresma7: Hayir hata vardi uyariniz üzerine düzelttim ve bazen bunu hizli bir sekilde yapabiliyorum. Uykusuzluk..

Tesekkürler uyari icin..

Arkhe dedi ki...

Kendi blogumda yazdığım yazıyı müsadenle aynen kopyalamak istiyorum, bir de yorumlardan ufak bir parça..

**

Geçmişe dönüp ceza alan her futbolcunun yaptığı hareketlerin benzerlerini görebiliriz ve işimize gelen örneği buraya yazabiliriz. İşine gelen Nouma der, diğeri Runje cevabını verir. Kimi Emre Aşık'ın ısırmasını görmezden gelip ceza az der, kimi Volkan'ın gerçekten sakat kasığına masaj yaptığına inanır. Bazıları Valencia-Inter maçı sonrası verilen cezaları hatırlatır, bazıları da Türkiye-İsviçre maçını..


Aralık 2006'da Kadıköy'de oynanan Fenerbahçe-Galatasaray maçı.. Gerets'in kafasının bozuk paradan yarıldığı, Mondragon'un yakınlarında torpilin patladığı maç sebebiyle Saraçoğlu 3 maç kapandı. Bu maçta ise tercüman Samet'in kafasına gelen kanyak şişesi ve atılan 8 dikiş, sahaya giren bir taraftar, atılan meşaleler, yine atılan maddeler yüzünden Emre'nin 2 dk korner kullanamaması var. Şu hatırlatmayı da yapayım, Fenerbahçe'nin aldığı o 3 maçlık cezada sebep olarak küfür yoktu, sadece saha olayları vardı. Galatasaray'ın aldığı 2 maçlık cezanın biri küfür, biri saha olayları..

Lugano'nun aldığı cezayı İsviçre maçından dolayı milli takım oyuncuları almamıştı. Ya da geçen sezon Barış'a kafa atan Deivid 1 maç ceza almıştı. Ama Inter-Valencia maçında 7 ay ceza alan oyuncu bile olmuştu. Runje Sakarya'da Volkan'ın yaptığı hareketin aynısını yapmış ama 1 maç ceza almıştı. Bu liste uzayıp gider, Nouma'ya verilen 7 ay ceza da çıkar başka şeyler de..

İşi en az gürültüyle kapatmak istemişler, iki taraftan da çıkan çatlak sesler var ama biraz da iki tarafın bezginliğinden dolayı işi gayet güzel kapattılar. 4. ve 5. sıradayken bu cezaları vermek kolay, zirve yarışı devam etseydi neler olurdu merak ediyorum. Zaten emsallerdeki tutarsızlıkta bu yüzden kaynaklanıyor. Günün şartlarına göre kuralların uygulama şekli değişiyor.. Bu cezalar da eminim önümüzdeki yıllarda gündeme daha çok gelecektir, her itirazı olan bu cezaları öne sürecektir..

Borges dedi ki...

Arkhe: Saha kapatma konusunda da ayni sey gecerli bu yüzden oyuncular cezalar nedeniyle degil maruz kaldigi kamuoyu baskisi nedeniyle biraz kendilerini frenleyecek iken seyircileri bir dahaki macta olasi bir tahrik oldugu vakit kim nasil durduracak bunu bilmiyoruz dedik..

Kurallar cok fazla esneyebiliyor burada. Ne sis yansin ne kebap mantiginin olasi sonucudur bu. Örnekler cogaltilabilir ve belki de belirttiginiz gibi yurt disina acilmaya gerek yok kendi icerisinde dahi celiskilidir cok sey.. Ben bunlari her ikisi de ayni zamanda aciklanan cezalardan dolayi dile getirdim..

Bir de bir dengesizlik var bu kesin. Türkiye Isvicre macinda yasanilan olaylar sonucu alinan ceza miktari fena degildi her seye ragmen ama ben su önümde duran gercege bakiyorum.. giderken hafif omuz koyan, 4 mac ceza aliyor, cok basit bir sekilde futbol disi herhangi bir müdahale tekrarlandigi vakit bes mac.. Futbol disi her sey üc mac ile basliyor.. Sadece bir hazirlik macinda yasanilan olayina dahi kesilen ceza 5 mac..

Burada ise cok da az degil belk iama yine de yeterli degildir.

Ben en büyük cezayi seyirciyie, akabinde Lugano-Volkan ve ne olursa olsun Semih-Arda'nin da en az 5 mac ceza almasi..Yine Sabri kadar Emre Belözoglunun da..

Isin özü kimse tarafli davranmamis, niyet taraflari tatmin etmek olmus cünkü. Sanirim hedefe de ulasilmistir.

PENALTY dedi ki...

Herşeyin bir düzen üzerine kurulduğu bir ülke ile her 10 yılda bir darbelerle demokrasinin kesintiye uğratıldığı bir ülke arasında futbol hukuku anlamında eşitlik ve adalet kıyaslaması yapmak ne kadar doğru olur bilemiyorum. Kendi içinde bile iç adaleti sağlayamamış, tek farkı elini şortunun içine sokmuş olan biri ile aynı hareketi kendi testis muayenesini türbine göstererek yapan futbolcu kılıklı ki daha önceki (avrupa şampiyonası dahil)maçlardan da sabukası olan birine 3 maç gibi bir ceza reva gören federasyon disiplin kurulundan farklı bişey beklemek fazlaca hayalcilik olur. Eyyamla verilmiş bu karar beni zerre kadar şaşırtmadı. Hiç bir şekilde maç içindeki hareketlerini tasvip etmediğim, yaptığı herşey hakemin gözü önünde olan ve de sadece hakemin sarı kartla cezalandırdığı Sabri'yi neye dayanaraktan ceza verdiklerini de ayrıca merak etmiyor değilim. Sabri'nin yaptıklarını maç içinde cezalandırmayanları cezalandıcakları yerde hiç bir hukuki dayanağı olmadan şimdi maç görüntüleri diye Sabri'yi cezalandırıyorlar. Bu ülkede 18 ini bile doldurmadan bir yolu bulunup insanlar asıldı buna mı kılıf bulunamayacak. Bunun üzerine fazla söze gerek yok bence. Sistemin bozuk kurulduğu bir ülkede bireyi eleştirmek ne kadar doğru ki..

Selamlar

Borges dedi ki...

Penalty: Haklisiniz..

Bu postu yazmamaliydim derim kendimne. Zira hemen herkesin benzer elestirileri yaptigi ve her yerinden tutup cekistirilen fedarasyonun ve diger kurumlarinin tek basina varolan sorunun kendisini olusturmadigini, bir bütünün olagan bir parcasi olarak yasamina devam ettigi yerde o parcayi bütün yapip elestirmek ne kadar mantiklidir sizin gibi ben de bunu soruyorum kendime. Dengesizlikler had safhada ve su soruyu soruyoruz ?

Ne yapmali..?

Fedarasyonu bir bütün olarak ele alirsak en azindan toplumsal facialarin önünün tikanmasi acisindan kendi kosullarina ait yeni bir tüzük olusturmali. En agir cezayi seyirci-futbolcu iliskisinden yola cikarak sonucu felaketlerle ölcülecek olan durumlari engelleyici ölcüde bu tahrikleri yapanlara ve kolay bir sekilde tahrik olup kurallari delebilen kitleye verilmelidir. Bu kisa vadede bir cözümdür. Bir daha o tribündekiler yerlerinden kalktiklari vakit nasil bir ceza ile karsi karsiya kalacaginin bilincinde olup ona göre davranmalidir zira bu kitleyi "insanlarin, birden fazla olan insan grubunun ölecek olmasi" yavaslatmiyor, kesmiyor, engellemiyor..

varol döken dedi ki...

arkhe, borges ve penalty ama özellikle penalty, bu akşam vakti iş yorgunluğundan dolayı elimin dönmediği, dilimin yetmediği bu konuda hislerime tercüman olduğunuz için teşekkür ederim.

MuRTi dedi ki...

inanamıyorum bu cezalara. nsl olur. sahada K-1 mücadelesi oldu, volkan tribünlere kasığındaki sakatlığını en ince ayrıntısına kdr gösterdi. yne eyyam yapıldı. her 2 takımada yapıldı.
istefutbolbu.blogspot.com

barış dedi ki...

kulüpler de federasyon kadar suçlu tabii ki. bu cezalara bile böyle tepki verip federasyonu kontrol altına almaya çalışıyorlar. bir tarafta adnan polat çıkar hala üzerimizde oyunlar oynanıyor der rezil futbola bakmadan, diğer tarafta fenerbahçe çıkar çocuk kandırıyor gibi volkanın kasığında yırtık varmış der,yetti bu ikiyüzlülükler.