12 Nisan 2009

Decking & Favre.!



Decking benim begendigim bir teknik adamdir. Aachen'dan beri takdir ederim kendisini. Uzunca bir dönem kötü gittikden sonra birden ataga kalkti ve seri galibiyetlere basladi. Özellikle evinde güclüdür Hannover. Dortmund ve Wolfsburg'un ardindan gelir.. Bugün Berlin'i yendi ve iki aydir yok olan Hanke'yi ilkonbir'e koyup sonuc aldi. Ama o kötü sürecin degerlendirmesi olmasi gerekiyordu ve o da sudur:

-2008 Leverkusen maci cöküsün baslangici ve nedenleri arasinda etkili bir nokta ?

"Sadece o degil ama onunla basladi cok sey. Ismael sakatlandi, Enke sakatlandi, Tarnat uzun zamandir sakat idi. Lider oyuncularimin hepsi gitti ve haliyle takimda hiyerarsi kayboldu ve bu büyük bir sorun . Özellikle böyle kötü dönemlerde takimi ayaga kaldirabilecek sorumlulugu alacak oyuncularim kalmadi.."



Favre, baska acidan Daum gibi elindeki kisitli kadro ile takimi potansiyelinin üzerine cikaranlardan.. Bunun yaninda Pantelic'i disiplin adina uzaklastirir iken takimda Voronin her seyi oldu. Bundan kacis yok. Bir takimda birileri öne cikacak ve farkli bir sekilde davranacaktir. Onca golü atan Voronin, bugün Decking'in hannoveri karsisinda öyle bir sacma kirmizi kart gördü ki inanilmaz.. Ama iste oyun bu, basa cikilacaktir bunlarla ve röportajindan kucuk bir kesit:

-Herr Favre, siz Berlin'e geldiginiz günden bu yana takima damganizi vurmus durumdasiniz. Oyunlarinizin topu alma ve oynama süresi 1,1 saniye ki bu su an Bundesliganin en iyisi demektir. Bu oyun yapisi antrenmanlarda özel calisiliyor mu?

Elbette biz hizli bir sekilde topa sahip olup oynama konusunda sürekli antrenman ediyoruz. Hali hazirda yapmayaca calistigimiz sey antrenmanlar ile pek cok seyi otomatige baglamaktir. Oyuncunun daha top gelmeden nereye oynayacagini bilmesi ve daha pek cok secenegi oldugunu görebilmesi gerekir..

-derler ki.. Her antrenörün mutlaka digerlerinden ayri bir sekilde kucakladigi, kendisi icin daha önemli olan oyuncusu vardir. Sizin kilit oyuncunuz kimdir ?

Bu dogru. Bende ise bu elbette kaptanimiz Arne Friedrich ve Joe Simunic ve hatta sezon boyunca cok iyi performans göstermis kalecimiz Jaroslav Drobny.

-Siz oyunculariniza "siz" diye hitap ediyorsunuz. Sizin icin oyuncularla aranizdaki mesafe önemli mi bu kadar ?

Ben bu sekilde alistim. Hep siz derim. Bu mesafeden daha cok saygi ile ilgili bir durum.

-Diger taraftan oyunculariniza oldukca toleransli davraniyorsunuz. Misal oyuncularinizin sigara icmesine izin veriyorsunuz. Bu Lucien Favre'de mesafe ve insanligin karisimi mi demek oluyor?

Siz beni yanlis anladiniz sanirim. Nerdeyse benim oyunculari sigara icmeye özendirdirdigimi belirtiyorsunuz. Benim oyuncularim halkin gözü önündedir ve genclere örnek olmak durumundadir ve sporcu bir adamin sigara icmesi cok da dogru degil. Baska acidan oyunculara sigara yasagi koyulamayacaginin da farkindayim.

4 yorum:

varol döken dedi ki...

borges, bir kez ve bir kez daha soruyorum, neden benim hatasız, eksiksiz, benzersiz, anlı şanlı memleketimin en iyi futbol yorumcusu ilan edilen dırvan dilmen'inin bile şunun 10da birine yaklaşan akli cevapları, bir akıcılığı, mantığı ve hepsinden önemlisi edebiyatı yok... bu adamların bir karakteri var (roman karakteri yani yaşayan diyalog) bizde neden bir kişide tek bir kişide dahi bile yok veya olanları görmemizi engelleyecek kadar kör edilmişiz?

Borges dedi ki...

Belki de ülkedeki Varol Döken azligindan kaynaklaniyordur;)

Bu konuyu, yani ortalamanin bicimlendirdigi basini derbi analizi altinda az biraz islemistik.

bugün Noat, Flying Dútchman ve pek cok "futbol kültürüne" sahip insanlarin türkiyede is yapabilme sansi yok denecek kadar azdir. Bu da arz talep dengesinin temelinde varolan ortalama seyircinin vasatligi ile ilintilidir.

Elbette diger konu bu ortalamanin bir el tarafindna bilincli olarak bu sekilde yaratildigi, bunun tasarlanmis bir ürün olmasi.. Ve fakat degisim ancak uzun bir sürec ister ve bunun bir parcasi olmak gerekir..

joeyknish dedi ki...

H.Berlin topçularının topu ayaklarında ortalama 1.1 saniye tutmaları bilgisini görünce aklıma Raymond Denoueix'un Real Sociedad'ı geldi.. (Soyadını yazarken kopya çektiğimi itiraf ediyorum.)

Fransız hocanın da takımına topu ayaklarında oyalama süresini asgaride tutan idmanlar yaptırdığı, hatta gereksiz yere topu eveleyip geveleyen oyuncularını cezalandırdığı; bu cezalardan da en çok sol açık De Pedro'nun nasibini aldığını okumuştum bir yerlerde...

Karpin-X.Alonso-Jauregi-De Pedro'lu ortasahaya sahip 2002-03 sezonun ikincisi takım da candı doğrusu...

Raymond Denoueix nerede bu arada, haberi olan var mı...Yerini bilenlerin insaniyet namına bloga yazması önemle rica olunur...

Borges dedi ki...

Joeyknish: Su an issiz sanirim sociedad sonrasi bi daha takim calistirmadi ki yas da 60, düsünmüyordur..

Ama iste o sociedad'in Nihat-Kovacavic li kadrosunu biliriz ve sanirim benim gibi hemen herkes tüm sezon bütün maclarini trt'den izlemistir, müthis bir takimdi gercekten ve altta neyin yattigini da yorumundan ögreniyoruz.. Ben o futbolu cok sevmisimdir ve tamamen antrenman ve teknik adam sonucu ortaya ciktigina inaniyorum..