13 Nisan 2009

Dünya Derbisi Geyigi.!



Bu da son dönemde tartisilan bir baska konu. Galatasaray-Fenerbahce derbisi dünya derbisi midir ? O zaman niye dünya bu derbiye gözünü kapiyor ? Ya da ne kadar önemli bir derbidir bu ?

Bu sorular cogaltilabilir ama cok büyük bir yanilgi da söz konusu. Misal, bir derbinin önemini belirleyen kriter nedir ? Öncelikle bu sorunun cevabi netlestirilmelidir. Galatasaray - Fenerbahce derbisinin sonuclarini ben maalasef biraz ayrintiya inmeyen Alman basinindan ögrenemiyorum keza Ingiliz de ingiliz basinindan ya da Ispanyollar da ispanyol hoca-oyuncu takimda olmadigi vakit ispanyol gazetelerinden ögrenemiyordur ama bu yine de digerlerinden ayri bir yerde durdugu gercegini degistirmiyor. O nokta nedir, önemli midir ?

Ben size sunu bir daha söyleyeyim yapilan pek cok tartismanin icerisinde her daim Galatasaray-Fenerbahce derbisi Glaskow-Celtic, River-Boca derbileri kadar deger görür.Bu üc derbi her ne kadar sinifsal, dinsel catismalardan dolayi birbirlerinden ayrilsa da ayni zamanda dünyanin geri kalanindan da ayiran bir kriter söz konusu. Dünyanin en iyi üc derbisi olarak olmasa da "derbi" özelliginin ayyuka ciktigi maclar olarak ele alinir..

Yalniz dikkat ettiniz mi bilmiyorum ama bu üc derbinin oynandigi liglerin ücü de dünyada cok da gecerliligi olmayan liglerdir. Ve yine üc ligin bir baska ortak noktasi Sampiyonlarinin sürekli üc bes takim arasinda gidip gelmesidir. Iste bu ve benzer nedenlerden dolayi bu düsük seviyedeki liglerin önemli takimlarinin birbirleriyle yaptiklari rekabet tüm ülkeye yayilir.Lazio-Roma derbisini Juventuslular,Milanlilar,Interliler,Fiorentinalilar sallamaz iken Iskocda Glaskow-Celtic maci oldugu zaman hayat duruyor, ülke ikiye bölünüyor keza aynisini diger ülke ligleri icin bahsedebiliriz.. Derbinin özü rekabet ise bundan iyisi can sagligi..

Ve fakat bu ayni zamanda gelismemisligin ciktisidir, iki takimli, üc takimli liglerin bir özelligidir. Dünya bu yüzden ilgi gösteriyor, sanildigi gibi o derbilerde müthis futbol oynandigi icin degil. Kameralarini ancak siz olay cikardiginiz, ülkenin cesitli yerlerinde kavgalar edip ya da macin icerisinde ucan tekmeler, kirmizi kartlar havada ucustugu vakit izleniyorsunuz..

"Bu nasil futbol hani dünya derbisiydik" daha cok futbolu ve futbolculariyla dünyaya acilmis kluplerin kendi ülkeleri disinda taraftar olusturup rekabeti dogurmasiyla digerlerinden kendisini ayirdigi bir baska kategorinin sorusudur ve gercek ya da bahsedilen dünya derbisinin tanimi budur örnegi de Real Madrid-Barcelona.. Isin özü burada futbol oldugu icin mac icerisinde cikan olaylara, futboldisi her seye lanet okunur daha cok güzel futbol beklenir. Bu kriterlerden olusmus derbiler ile sadece rekabetin üst düzeyde olmasi ya da bunu ülkenin genis bir alaninda yaymasi nedeniyle ilgi cekmis derbiler birbirlerinden ayirt edilmelidir. Birisine mesele futboldur, digerinde futbola duyulan sevginin kisir ligleri nedeniyle iki takim tarafindan paylasilmasi ve bunun dogurdugu reaksiyondur..

Dünya bu bir macin tüm ülkeye yayilmis olmasi dolayisla yaklasip futbol seyretmek degil rekabeti görmek istiyor, kavgalari,döner bicaklarini, olaylari,kirmizi kartlari.. Biz bu nedenle dünyanin en iyi üc derbisi arasina giriyoruz sanildigi gibi futbolla filan alakasi yok bunun.. Isterse dünyanin en berbat futbolunu oynasin, bu kimsenin umrunda degildir zira konu sadece "taraftarlik" basligi altinda incelenip ilgi görüyor..Diger kategori cok baska.. Hani Barca-Madrid mi Lazio-Roma mi.. Biz orada yokuz..

..öyle yorumlar görüyorum ki.. "Dünya derbisi ama su futbola bak". Lan zaten senin futboluna kimse ilgi duymuyor ki ? Adam gibi top oynasan Sampiyonlar Liginde herkes seni izlemek icin ekran basina gecerdi zaten.. Adamlarin kendi liginde yeterince güzel top oynaniyor, her seyden öte oynanilan futbol ile degil aslinda futbolun disinda üstelikfutbolun henüz gelisemediginin bir göstergesi olarak iki takima tüm ülkenin ilgi göstermesi sonucu ilgi cekmissin.. Bizim ülkemizde bu yavas yavas deliniyor.. hali hazirda kenarda büyük olarak duran Besiktas ve Trabzonspor'un disinda sehir takimlari kendi taraftarlarini yaratiyor ve sampiyonluk yarisi olmadigi zaman eskisi kadar kan gövdeyi götürmüyor, ya da Galatasarayi,Fenerbahcesi,Besiktasi eskisi gibi birinci takim, sehir takimini ikinci takim olarak belirlemiyorlar.. dünyanin ilk ücüne de girme nedeni budur toplamda.. Futbol olarak baktiginiz vakit Barca-Madrid'den baslarim saymaya bize sira gelmez..

Derbi ayni sehrin takimlarinin macidir, rekabetin bir baska adidir. Gazozuna da olsa kimse maci vermek istemez. Bu kistaslar esliginde baktiginiz vakit evet ilk üce bilemedin bese oynar.. Ama bu iyi bir sey midir ? Adamlar oynadigi futbolla kendi ülkesinin disinda taraftar yaratip mac öncesi onlari birbirlerine sokacak kadar etki eder iken Fb-Gs etkinliliginin sözü edilemez, bahsi gecilemez farkli konulardir hatta..

7 yorum:

Man in Silence dedi ki...

Selamlar;

"Iskocda Glaskow-Rangers maci oldugu zaman hayat duruyor" cümlesi "Iskocda Glaskow-Celtic maci oldugu zaman hayat duruyor" olacak herhalde.. farkettim yazayım dedim. ;)

ti esti to dedi ki...

iyi de abi ben mesela dünya derbisi olmasını umursamıyorum bu maçın. ya da pek çok galatasaraylı ve fenerlinin umrunda da değildir. basına malzeme olsun gerisi laga luga. elli kere şampiyonlar ligi final maçını bu maçın 100'de biri kadar zevkle izlemem ben. bilmem izleyen taraftar var mıdır?

Borges dedi ki...

ti esti to: Hangi takim kendi derbisini bir baska iki takimin oynadigi Sampiyonlar Ligi final macinin önüne koyar ? Ya da birileri böyle bir sey mi ifade etti ki..

Mesele ise bu derbiye bir ilgi var, her seye ragmen bir baska acidan ilk ücün icerisine girer geyikleri de söz konusu. Ama bunun futboldan ziyade derbinin özü olan rekabetin üst seviyede olmasi, tüm ülkeye, genis alana yayilmasi gibi ögeler nedeniyle .. Hepsi de bu.

Kim hangi mactan keyif alir, mersinli icin mersin maci ne kadar önemlidir ona deginmedik zaten.

Borges dedi ki...

Man in Silence: Tesekkürler, düzelttim..

varol döken dedi ki...

dünkü maçtan sonra sabah'ın açmış olduğu ankete son noktayı koyuyorum:

Mahalle Derbisi!

alperensaylar dedi ki...

en güzeli ekşi sözlükteydi:
"el sikko"

kutay dedi ki...

fotoğrafın olayı nedir?
bir film karesi, bir reklam veya baska birşey?