16 Nisan 2009

Efsane Maclar: Wildpark Mucizesi.!



1993/94 Sezonu.. Karlsruhe, ilk defa UEFA kupasinda mücadele etmeye hak kazandi. Ilk defa mücadele eden bir takimin UEFA'dan umudu ne olabilir ki ? Ilk turda rakip PSV Eindoven.. Ilk macta 2-1 yeniyorlar Hollanda takimini ve dolayisla ikinci macinda golsüz esitlik onlari bir üst tura cikariyordu.. Ikinci Turda ise Ispanyanin o dönem lig lideri Valencia cikiyordu kuradan. Kalesinde Kahn defansinda Bilic olan bu takim cok da güclü degildi ki rakip Valencia idi.. Ispanya Lig Lideri ve oldukca formda diger yanda ise hayatinda ilk defa UEFA kupasi oynamaya hak kazanmis takim Karlsruhe..

Ilk mac beklenildigi gibi gecti ve Valencia kendi evinde 3-1 ile ikinci mac icin avantajli bir skor elde ediyordu. Wildpark'daki ikinci macta kimse turdan umutlu degildi. 25 bin kisinin önünde mac bir sekilde basladi..

Tarih 2 Kasim 1993.. UEFA kupasi ikinci tur ikinci maci. Karlsruhe - Valencia.

Ilk yirmi dakika beklenildigi gibi Valencia'nin baskisi ile gecer iken bu baski karsisinda kalede gelecegin büyük kalecisi olacak olan Kahn olmasa mac belki ilk onbes dakikadan sonra sonucun önemsiz oldugu cok baska bir hal alacakti. Sonrasinda bir adam cikti ortaya.. 28 yasinda profesyonel olmustur aslinda Frankfurt'a transfer olarak.. Iki yil sonra Karlsruhe'ye transfer olur. Edgar Schmitt.. Bu mactan sonra artik "Euro Eddy" olarak anilacaktir.. Bir mucize gerceklesti ve ben sadece son golü atan adamin bugün Hirvatistan'in basinda teknik adam oldugunu, kalesindeki ismin de dünyanin en iyi kalecisi olacagini ve ayni zamanda atilan son golün hicbir sekilde önem tasimadigi bir mac oldugunu söyleyerek asagidaki maci seyretmenizi tavsiye ediyorum..





Akabinde bu takim Boavista ve Bordeaux'yu da elemis ve yari finale kadar cikmistir. Yari finalde ise Austria Salzburg takimi ile iki macta da berabere kalir iken kendi evinde 1-1 deplasmanda 0-0 oldugu icin elenmis, UEFA'ya veda etmistir..

11 yorum:

alengir dedi ki...

Bu maçı izleyince aklıma Real Zaragoza'nın ,Kral Kupasında Real Madrid'e 6 çektiği maç geldi.O maçta da Diego Milito 4 gol atmıştı.O değilde Real Madrid gibi büyük takımların,kendilerine göre epey düşük bütçeli takımlardan fark yemesi insana inanılmaz bir haz veriyor nedense.Aslında tarihin başlangıcından beri güçlü ile güçsüz arasında ki mücadele de Davut ve Golyat örneğinde olduğu gibi hep güçsüz desteklenir ama bunun futbola yansıması daha bir çoşkulu,daha bir destansı oluyor...

Borges dedi ki...

alengir: Ben de gücsüzü desteklerim, bu aksam Porto yensin istedim, gecsin turu ama bunun nedeni cok baska.. Öyle olmasa da biz futbolda özellikle kucuk takimlarin galibiyetinde futbolun kendisinin oynandigini dusunuyoruz, umut tasiyabiliyoruz.. Iyi olanin kazanmasini ama bu iyi olma durumunun da bazen paradan bagimsiz bir sekilde gerceklesmesini istiyoruz.. Bir de Futboldaki belirsizlik, güclü olanlarin gücsüz olabilme ihtimali hepsi ayri bir keyif katiyor isin icerisine..

Toplamda zaire yense misal Almanya'yi acaip sevinirim nedeni de görüldügü gibi cok da net degil ama böyle gelis, böyle de gidecek gibi..

varol döken dedi ki...

karslruhe mi karslruhermi, borges seni bir süredir tekip ediyorum, hem türkce hem almanca dilbilgisi hataları geçilmiyor ama bunu yazıyorken dahi bile kendimin hatalara bakmamak ben!

:)

karslruhe mi karslruher mi hocam?

Borges dedi ki...

Karlsruhe abi ya kafa kalmamis kesinlikle:)

varol döken dedi ki...

videoda karlsruher sc yazıyor ama naber:)

varol döken dedi ki...

bir de spikerin ilk golden sonra çektiği bir ha ha var ki beni benden aldı? ertem şener'in öğrencisi midir acaba öğrenebilir miyiz:)))

varol döken dedi ki...

izledikçe başka bir şey çıktı böyle bir sürü yorum oldu kusura bakma...

winfried schaffer? bu da çok ilginç, türkiye'ye yıllarca beklenip gelmeyen adam... şimdi nerde borges, kameruna gitmişti değil mi bu amca?

spiker çok olaymış, başta attığı ha ha dan bir tane de sonda atıyor:) bir de tor ne kadar acayip duruyor ya, neden tor acaba, tipik alman inatçılığı mıdır borges?

valencia nın hocası ve en sonda o git git diyen adam kim, ben karlsruher nin başkanı sandım hani seyirciye gidin der gibi...

ve son olarak atılan son golün hiçbir şekilde önemli olmadığı yazmışsın, ben de son golü hep valencia dan bekledim, yani açıkçası tam anlamadım, bilic attığı için mi önemsiz ya da başka bir şey mi?

bu kadar:)

Borges dedi ki...

Farkin büyüklügünü gizliden isaret ettik de cok gizli olmus ama ;)

Borges dedi ki...

Schafer su an katarda al bilmem ne takimini calistiriyor sanirim.. Pek bir bilgim yok, calistirdigi takimin isminden katar oldugu anlasiliyor, takip edemiyoruz kamerun sonrasi..

Borges dedi ki...

Varol: Yorumlar maile gelmemis, simdi blogdan gördüm, bir ara "spam" diye yanlislikla kaydettim bazi yorumlar direkt spam olarak algilaniyor..

Karlsruher kismina gelirsek.. Bu Hamburg ve Hamburger gibi.. Yani Karlsruheliler.. orinali budur ama kullanim seklide Hamburg, Karlsruhe gibidir.. "Hamburglular, Karlsruheliler.." Sehrin adi Hamburg, Karlsruhe.. Takimin da orijinal adi Karlsruher dir.. Ama bu sekilde kullanmiyorum, uz..

corrado dedi ki...

95 senesinde de bursaspor ile 3-3 lük unutulmaz bir maçı vardır bu takımın.
bursaspor un intertoto da estiği yıllar