15 Nisan 2009

Hata ?



Bir kac yerde Sampiyonlar Liginin en iyi onbirine Peter Cech'in yerlestirildigine sahit olduk.. Su durus onun hatasi degil midir ? Bana göre buradan atilan frikik golü bir ihtimal oyuncu zekasina yönelik güzelleme olsa da daha cok oyuncu yeteneginin degil bir hatanin ürünüdür. Bu hatayi yapan kalecinin de en iyi kaleci olmasi biraz geyiktir..

18 yorum:

Turgay Keskin dedi ki...

Golde kesinlikle büyük hatası var, katılıyorum. Ama hatalı bir gol yemekle dünyanın en iyi kaleci sıfatının ondan alınması biraz haksızlık olur bence.

Sanırım burada onun en iyi kaleci olup olmadığını sorgulamanın nedeni yaptığı hatanın elinden kaçırma, ıskalama gibi basit değil bir pozisyon hatası olması.

Borges dedi ki...

Kesinlikle sevgili Turgay Keskin. Ben ki elden kacirmalari ve daha pek cok o anlik hatalara tolerans gösteririm.. Ama burada oyuncunun zekasindan dahi onu oraya yönelten acemi kaleci hatasi mevcuttur bana göre.. Yani bazi oyuncular hinlik yapar ama burada kaleci "at buraya" diye biraz da bagirmis gibidir yine de Aurelio'nun hakkini yememeliyiz o cok baska..

Fabio Luciano dedi ki...

kesinlikle katılıyorum.peter cech iyi kaleci olabilir ama asla dünyanın en iyi kalaecisi değildir.bu gol,euro 2008'de bizden yediği gol bu görüşlerimi kuvvetlendiren nedenler.kaldı ki öyle inanılmaz toplar çıkardığını filan da hatırlamıyorum.

futbolun çok geliştiğini kabul etmekle birlikte kalecilerin bu gelişimin biraz gerisinde kaldığı fikrindeyim.bundan 10-15 sene öncesine kadar çok iyi en az 10 kaleci ismi sayabilirken bugün bu isimlerin 4-5 olması artık tabiri caizse tek başına maç kazandıran kalecilerin olmaması düşündürücü.ki ben bunu saha içindeki diğer 10 adamın inanılmaz gelişimine bağlıyorum.

koskoca ingiltere almunia'yı ingiliz yapıp kaleye geçirmeyi düşündükten sonra vay halimize

ps:benim oyum iker casillas'a

bob dedi ki...

Öncelikle ellerine sağlık deyip.çok güzel bir blog olduğunu belirtmek isterim.
Cech hakkında bir-iki kelam etmek istedim.Bence de dünyanın en iyi 11'inin kalesinde olmaması gereken bir kaleci.Kötü kaleci mi?Tabii ki hayır.Ama son 2 yılda kendini geliştirmek yerine geriye doğru gittiğini gözlemliyorum.Sadece bu maçtaki bariz hatası için değil.Çoğu maçta artık yediği goller hatalı.Haftasonu oynanan Villa maçında yediği goller yenmemesi gereken gollerdi.3ünde de pozisyon hatası vardı ve 1'inde de topu elinden kaçırdı.Boyuna rağmen yan toplarda çok zaafı var ve penaltılarda da çok zayıf.Tabii ki penaltı biraz da şans işi ama her penaltıda ters köşeye yatıyor=)Avrupa şampiyonasında da milli takımımızın önünü açan golde ki bariz hatasını herkes hatırlayacaktır.Gerçekten yaptığı hatalar artık nerdeyse her maç göze batıyor.Çok daha iyi kaleciler olduğuna inanıyorum 1.lik açısından.Belki de maskesinden dolayıdır,kimbilir=)
saygılar,sevgiler.

Alper Öcal dedi ki...

Bunun pozisyon hatası olduğunu düşünmüyorum ben. Kendim de vakti zamanında kalecilik yapmıştım. Bu tür pozisyonlarda kaleye şut gelme ihtimali ne kadar az ise kavisli orta gelme ihtimali da o kadar yüksektir. Cech'in pozisyon alırken yüksek ihtimali gözönüne alması yadırganacak birşey değil.

Hatası baraja koyduğu oyuncunun yeri. Daha sağda olması lazımdı o oyuncunun.

Borges dedi ki...

Alper, kalecilik yapmadim bu yüzden belki yanilabilirim ama su bana göre kesindir: Eger ki bu pozisyon hatasi degilse su noktada her kaleci bu durusuyla bu golü yer. Ama böyle yenilen golün cokda siradan olmadigi düsünüldügünde farkli bir durum gerceklesmis olmasi gerekiyor. Muhtesem bir kavisli sut olmadigi sürece bu gibi toplarin gol olmasi bana göre hatadan kaynaklaniyor..

ti esti to dedi ki...

ya pozisyon hatasıdır olmaya ama benim kafama takılan adama o kadar beddua edilmiş türkiyede galiba euro 2008 çek maçından önce. daha gitmedi adamın uğursuzluğu aga ya. bu hatalar kafasındaki o şey'den herhal:)

bana göre en iyi kalecidir onu da demeden göçmeyelim bu diyardan.

aşkın dedi ki...

Bıraksa aut olacak pozisyondu kafatasından sakatlandığı zaman.
O günden beri böyle.
Bence Mourinho'nun suçudur, hırs yumağı oyuncularına da bunu aşılamıştır.Her pozisyonda her zaman üste çıkılacak, hep hükmedilecek.Hırsın kurbanı Çeckh.

Puskas dedi ki...

Bu golde Cech'in kesinlikle hatası var ki bu ve bunun gibi hataları Cech son zamanlarda fazlasıyla yapmaya başladı.Bu haftasonu Bolton maçında Chelsea 4-0 öndeyken maç 4-3'e geldi ve 3 golde de Cech'in hatası vardı.Dünyanın en iyi kalecilerinden biri ama bence en iyisi değil hele şu an ki formuyla hiç değil.Julio Cesar ve Casillas zirveyi paylaşırlar.

Alper Öcal dedi ki...

Oyle tingir mingir gelen bir topu onleyememesi hata zaten Borges. Benim ona itirazim yok, sadece durdugu yerin yanlis olmadigini dusunuyorum.

Bir kere Aurelio sut acisiyla durmuyor. Mesafe cok uzak, en iyi frikikciler icin bile. Aurelio da zaten sut acisiyla durmuyor. Topa paralel pozisyon almis, bariz orta acacak. Oyuncular da ceza sahasinin sol tarafina kumelenmis. Yani topun Cech'in kontrol ettigi alana gelme ihtimali neredeyse % 100.

Ama ne sanstir ki Aurelio topu iyi oturtamiyor ayagina ve o sacmasapan vurusu yapiyor. O da gidip uzak koseye gidiyor. Buyuk bir tesaduf.

Burada tek hata bence baraj. Kapadigi koseye yapmis baraji Cech.

Ve eminim o topun basinda Roberto Carlos gibi vuracagi acik olan bir adam olsa Cech kaleyi ortalardi, baraja da bir eleman daha koyardi.

Butun bunlar bir yana benim icin 1 numarali kaleci Casillas'tir.

Noat Samisa dedi ki...

http://www.d1g.com/video/show/?id=2785442

Bir kez daha bu golü izleyelim.Aurelio bariz şekilde bilinçli bir şut çıkarıyor.Bunları sürekli yapabilen muhteşem bir sol ayağı var, ayrıca çok da zeki bir oyuncu.Lakin sık sakatlanıyor ve devamlılığı yok.Bu golde aslan payı Aurelio'nun, attığı şut sıfır noktasına.Alper Öcal'a bir konuda katılıyorum, o da baraj yeri doğru değil.Cech doğru-dürüst baraj bile kurdurmuyor aslında, Malouda yalnızca orada göstermelik olarak dikiliyor.Bence de Cech'in durduğu yer yanlış değil, sorun barajda.Aurelio gibi kaleye parelel pozisyon alıp da buradan düzgün ve sert şut çıkarabilen oyuncuların sayısı çok azdır.Cech dersini çalışmamış, belki bir hatası da budur.

Borges dedi ki...

Öncelikle sunu söyleyeyim, Noat'a katiliyorum bilincli bir sut secimi. Tamam. Ikincisi Fabio Aurelio'nun Valencia'da ciktigi ilk maci seyrettim ve daha ilk macinda Frikikten gol atmis adamdir, tehlikeli bir frikik kullanicisi kesinlikle ve fakat ben bu vurusun Juninho misali muhtesem bir sut teknigi ya da frikikci olmasiyla bagdastiramiyorum.. Zaten bu sutu cekebilecek cok insan vardir da onu akil edebilecek cok az oyuncu vardir..

Baraj yanlis kurulmustur, önemsenmemistir ve ayni zamanda cok fazla saga dogru bir kayma gerceklesmis kalecide. Sut secimi oyuncunun kafasina hatalardan dolayi girmistir.. Yirmi pozisyon olsun yirmisinde buradan gol cikmaz eger ki birileri hata yapmazsa eger.. derim son olarak..

Protanopia dedi ki...

bi şu andaki en iyi kaleci anketi yapsak abi.

Borges dedi ki...

Karamurat: Nedendir bilmiyorum ama ben anket yapmaya isinamadim bir türlü.. Cok anlamsiz geliyor, bir gün kiracagiz bu anlamsizligi ama ne gün.. Bakalim diyorum ben.)

varol döken dedi ki...

@alper
euhehehehe, kendim de kalecilik yapmıştım dedin, beni benden aldın, o ne öyle abi 3 yıl muhasebe deneyimi gibi:) hani biz de bir zamanlar futbol oynardık kıyısından ekollü 50 yaş göbekli abilere ok de, kaleciliği nerede ne zaman yaptın, part time full time, yoksa bahsettiğin lunaparkta 3 gole 1 marlboro mu, o zaman istanbul'a gelince yaktım çıranı alper, didim'de az paramı yemedi o plastik futboldaki gibi sağa sola atlayan yağız akdeniz veledi:)

dünyanın en iyi kalecisi odur hala benim gözümde:)

Olympian dedi ki...

alper ocal in dedigi gibi burada baraj hatasi var, kesinlikle durus hatasi yok. hatta durus, 10 uzerinden 10 luk bir durus bu acidan gelen bir frikik icin.

vurus da cok iyiydi kabul etmek lazim. uzaktan atilan goller boyle. 10 tane vursan bi tanesi tam olarak o noktaya gider, gitti mi de pek guzel olur ama en nihayetinde bir sans faktoru vardir. yetenek yetmez hic bir zaman.

Turgay Keskin dedi ki...

Ben hala duruş hatası olduğunu düşünüyorum. Sonuçta Noat SamisA'nın dediği gibi dersine iyi çalışması, topun başındaki oyuncunun kim olduğuna dikkat etmesi gerekirdi. Kaleciler nasıl topun başındaki kişiye göre barajdaki oyuncu sayısı arttırıp azaltıyorsa bazı oyuncuların da kaleye vurabileceğini düşünmeli.

Dikkat ederseniz zaten Aurelio topun üstüne gelirken Cech ileri doğru bir adım atmaya başlıyor; topun kaleye gittiğini farkediyor ama her şey için artık çok geç. Tamamen pozisyonunu topu çıkıp almak için planlamış. Aslında mesafenin uzunluğuna ve topun durduğu yere bakınca haksız sayılmaz ama bu onun hata yaptığı gerçeğini de değiştirmez.

arif dedi ki...

varol döken ankara gençlik parkında bende çok malbora kazandım :D:D