19 Şubat 2010

Lille: 2 - Fenerbahçe: 1



Normal kosullar altinda Bremen macini seyrederdim ama bugün degisiklik yaptim, Fenerbahce macin seyrettim. Hem Fenerbahce'yi görmek ve ayni zamanda Eden Hazard'in nasil bir gelisim gösterdigine tanik olmak.. Vardir benim böyle takintilarim..

Baska acidan ben uzun zaman sonra ilk defa belki bu mac icerisinde Fenerbahce'nin tarafindaydim. Benim hayalim ucuk gelecek belki ama Hamburg sehrinde bir Galatasaray-Fenerbahce Avrupa Ligi finalidir. Uzakta yasiyorum, baska türlü bakiyorum ve iki türk takimin elbette Galatasarayin kazandigi bir final maci bana burada biraz daha avantaj saglayacaktir.. Bu bsekilde izledim maci..

Macin icerigine gecmeden önce sevgili Ertem Sener abime seslenmek istiyorum buradan ben:

Abi, calisiyorsun, cabaliyorsun, bir seyleri farkli kilmak icin emek veriyorsun, caba sarfediyorsun.. Saygimiz sonsuz.! Hem Okay Karacan ve ayni zamanda Ercan Taner olmak istiyorsun ama olmuyor. Bu ikisi bir arada gitmiyor.. O ayrintilara sahip olmak baskadir, onu macin icerisinde seyirciye yedirmek cok baska bir meziyettir. Ercan Taner bagrisiyla "ABI BUNU SALDA BULMUSLARR" filan olmuyor, tuhaf kaciyor.. Kisa bir öneri: Al macin kasedini evde bir daha izle.. Yeter yaa.. Güzelim macin icine ediyorsunuz, bir yanda sen diger yanda Erman Toroglu ki o bile senden daha cekilir bir seydi yeminle.. Sessiz sakin bir anlatim icerisinde her türlü hikaye mümkündür ama bagirarak "BU FUTBOLCUYU SULARDA BULMUS DERKEN AUT" olmuyor abi.. kimse sana bunu söylemedi mi bugüne kadar ? Ama ben senin o röportajlarindaki kendine güveni de gördüm, söyleseler de sallamazsin abi sen..

Mactan ziyade Fenerbahceye gelirsek:

Genel anlamda ben Fenerbahce'yi daha cok begendim Lille takimindan. Lille'i hic doksan dakika seyretmedik ama skorlarla basimizi döndürmüstü, bir de özet görüntüleri genelde gol anlari oldugu icin cok ciddi bir anlam koyamiyorduk.. Bugün gördük ki Fenerbahce daha iyi bir takimdir Lille'den.. Sadece iyi bir kaleci ve golcüsü olsaydi bugün belki de iki farkli galibiyet cok da zor olmayacakti kesinlikle.. Kaleci konusunda cok ciddi bir sorun olmaz belki ama forvetsizlik basli basina maglubiyetten galibiyete götürecek kadar etki ediyor kesinlikle..

Iki özel adam var Fenerbahce takiminda. Alex ve Emre. Inanin diger bütün oyuncularin yeri doldurabilir ama yeni bir Alex ya da yeni bir Emre istiyorsaniz biraz zorlanacaksiniz.. Bu mac özelinde konusursak Emre muhtesemdi. Takima zarari yok denecek kadar azdir ve isledigi zaman yarari da inanilmaz. Cikardigi paslar, mücadelesi ve komple bir orta saha oyuncusu olmasi nedeniyle bu ülkenin kosullarinda yetismis yerli oyuncu demeye dilimiz varmiyor, baska bir sey.. Paslarinin isabet orani bir yana dar alanda bunu gerceklestirmesi de inanilmaz..

Alex ise gecmis maclara oranla biraz agirlasmis.. Yine de muhtesemdi, fark yaratan oyuncuydu lakin Guiza..

Ben Guiza'nin yeteneksiz bir adam olduguna inanmiyorum misal Kezman'in yetenegi tartisilir lakin Guiza'nin degil. Olan olmus, giden gitmis ve artik Guiza'da psikolojik bir sorun basgöstermis. Kendine güvensizlik, ayaklarina hükmedememe.. Heyecanin temelinde yatan gol atma sevinci degil seyirciden tepki görme korkusudur.. Bu onu saha icerisinde öyle gücsüz yapiyor ki kendisinin disinda birakin forvetleri, orta saha oyunculari dahi o alex'in pasinda hemen kaleyi düsünürlerdi.. Guiza riske giremiyor, korkuyor.. ayaklari da artik beyninden ayriliyor.. Dinlendirilmesi, kendisine güveninin gerekirse psikoterapistler esliginde geri getirilmesi lazim zira yazik günahtir yahu.. Koca maci heba etmistir diyebiliriz kesinlikle.

Özer ilk yarinin etkisiz oyuncularinin basinda geliyordu. Alex'den bile daha az mücadele ettigini söyleyebilirim. Uzun zamandir Gökhan Gönül'ü eskisi kadar begenmiyorum. Ugur Boral bile daha fantastik isler yapiyor.. Bunun belki de bir nedeni önündeki oyuncunun tarzinin olmasi geekenden farkli olmasidir. BU macta fena degildi belki ama göze batanlar arasinda da kesinlikle ismi gecmezdi.

Begenmedigim bir baska isim Bilica olmustur. Öne cikislarindaki ne zaman pas verecegini, ne zaman ayagindan topu cikarmasi gerekliligini görememesi umarim ki bu maca özel bir durumdur. Topu oyuna sokma konusunda daha basarili oldugunu düsünmüstüm.

Fenerbahce, Galatasaraya oranla daha derli toplu, daha düzeni kurulmus bir takim. Su an icin daha önde de diyebiliriz.

Gökhan Gönül özelinde de belirtildigi gibi sag kenarini ben sorunlu görüyorum. Normal kosullar altinda böyle bir kadro yapisinin sag kenarina Keitavari hucumcu bir adami koyabilirsiniz, onu kaldirabilecek bir orta saha düzenine sahip. Bu ayni zamanda inceci adamlarin oldugu yerde etkili bir hucum gücü olacaktir lakin eldeki kadro yapisi Mehmet Topuz ve Özer'i iceri sokmak icin düzeni bozmak durumunda birakiyor.. Haliyle normal kosullar altinda oraya eskilerin "sag acik" dedigi bir adamin doldurmasi gerekirken merkez orta saha oynayan,cizgide zorluk yasayan ve firsat buldugu anda merkeze dogru kayacak oyunculardan kurulu oluyor.. Keza sol tarafi da ayni sekilde.. Fenerbahce'nin arkadaki dörtlü ve orta üclü-ikili'nin kenarlarina yerlestirebilecegi acik oyuncu sorunu var.. Alex-Emre'nin oldugu bir orta sahanin böyle bir yoksunlugu insanin icini acitir.. Zira bu adamlar oyunu genis alanda yönetebilecek kapasitedeler, böyle "kacabilen" oyunculara da ihtiyaci vardir.. Bunun yaninda Guiza'nin hareketli olmasi, bu oyun sistemine ve kadro yapisina gol vurusu/becerisi haric uymasi belki de tek avantaji.. Bu kadar pozisyona bir baska forvet giremeyebilir..

Eden Hazard ise Belcika Milli takimindaki konumundan farkli bir yerde oynuyor. Normal kosullar altinda on numara pozisyonunda görev alir. Burada görev alan Alexvari oyuncularin temelinde takimin sefi olmasi da yatar.. Kendine güven, cok önemlidir. Stefan Deisler aslinda muhtesem bir on numaradir lakin depresyon ve cesitli sorunlari nedeniyle hic istemedigi sag kanada hapsedilmistir. Keza Nuri Sahin'in genc milli takiminda oynadigi rol ile Dortmund takiminin ilk cikis zamaninda yaptigi is birbirlerinden cok farklidir, basta durus farki gelir. Eden Hazard kenarda da iyi isler cikariyor ama aslen yeri u17-de oldugu gibi ortanin forvete yaklasan kismidir.. Lakin bunun icin biraz daha pismesi, icerisindeki takimi yönetebilecek konumda olmasi gerekir.. Gelecektir de..

Macin hakki en kötü beraberlik iken durum budur..

Her seyin öncesi olduguna inanirim, her seyin bir bütün icerisinde ancak anlamli olabilecegini düsünürüm ben. Bu yüzden mümkün mertebe öncesini, arkasini solunu sagini cok da iyi kavramadigim takimlar, ligler üzerine cok fazla konusamayacagimi bilirim. Bu yüzden biraz "sallamasyon" analizler, bakis acilari söz konusu. Fenerbahce'yi nasil buldun derseniz, ben gayet güzel bir takim gördüm sahada derim. Sorunlari var ama halledilemeyecek boyutta degil..

11 yorum:

benden bu kadar dedi ki...

maçla alakalı,

abi tespitlerin hepsi çok yerinde. ben fenerbahçe'nin 2 sezondur 5 ila 10 arası maçını kaçırdım, bir yerde bu takımın profesörü oldum desem yeridir, senle aynı görüşlere sahibim. şimdi gelip güiza bok semih olsaydı filan diyenler olacaktır. ben sana birazcık semih'in varlığını anlatayım.

semih varken oyunu karşı tarafa yıkarsın. semih öyle güzel dağıtır ki topları..inceci olmasa da alex kadar kafası çalışır bu konuda. sırtı dönük oynayabildiği için de kaleyi değil arkadaşlarını görür ve takım oyunu rakip alana rahatça yıkar. bugün bir galatasaray'da semih olsa çok farklı olacaktır mesela işler. neyse, her takım gibi orta saha ileri kayınca defans da arkasından gelir fenerbahçe'de. sonra kaleci ile defans arası takribi 35-40 metre açılır. eğer sahada takoz tayfasından biri varsa (deniz, selçuk, önder, uğur, yani mental ve teknik yönleri zayıf adamlar) bunların kaptırdıkları toplar ağır stoperler nedeniyle çok güzel asist olur. yani fenerin oyunu rakip sahaya yıkması her daim risktir.

tartışılması gereken neden fener rakip sahada top oynamıyordan ziyade fener rakip sahada top oynamalı mıdır olmalıdır..

benden bu kadar dedi ki...

maçla alakası yok diye bi yorum yazmıştım ama gelmedi herhalde. onu da tekrar yazalım.

sen bi yerlerde eğer çift yönlü oyuncular 10 numaralar kadar soğukkanlı, 10 numaralar kadar inceci, 10 numaralar kadar xx olursa 10 numaraların devri biter dediğini hatılıyorum. şimdi sorum şu: fabregas bu yolda mıdır? nuri veya mikel arteta yine bu yolda mı gitmektedirler?

baha dedi ki...

Bilica... Bambaska bir oyuncu gercekten. hic cekilmiyor kotu olunca.

esen dedi ki...

Peki Fenerbahce'nin defansinin top cikaramamasina, yedikleri baskinin altinda ezilmelerine ne diyeceksiniz? Lille bence dersini cok iyi calismis, cok basarili bir sekilde onde bastilar. Ozellikle Deniz'e uyguladiklari baski cok sonuc verdi. Sanki Alex biraz daha geri gelip top alabilse, Ozer'in yerine Mehmet Topuz denense belki daha olumlu bir skor gelebilirdi.

Cengiz GÖRAL dedi ki...

Fenerbahçe'nin asıl sıkıntısı şu.. Oyun zekası ortalamının altında oyuncalardan kurulu bir takım...

Mesala Gökhan Gönül, her maç bir birinin kopyası oynuyor. Dana gibi topla ileri çıkıyor, çalım atma yeteneği olmadığı için, kendisini karşılıyan karip oyuncuyu geçemiyor, es kaza geçtiği zamanda da zaten topu önündeki ilk defans oyuncusuna çarptırıyor.. Oyun zekası gelişmiş olsa aynı hatları tekrarlanmaz veya orta yapmak için kendini geliştirir..

Deniz Selçuk gibi adamlara değinmiycem bile, yıllardır kahrettiler bizi..Ortalama bir futbolcudan bile yeteneksiz adamlar ama aynı oranda da, futbol zekaları sıfır...

Velhasıl kelam,Fenerbahçe bundan sonra transfer yapmadan önce muhakak oyuncuları IQ testine tabi tutmalı.. Ortalama zekanın altındaki oyuncuları kesinlikle transfer etmemeli...

Flying Dutchman dedi ki...

niye be "al guiza çek guiza vur guiza" lafı güzel :))

Oğuz Öztürk dedi ki...

Güiza'nın artık Fenerbahçe'ye vereceği hiçbirşey kalmamıştır. Ben bugüne kadar hep destekledim Güiza'yı.. Fakat artık onunla ilgili bir beklentim kalmadı...

aksilaz dedi ki...

"Alex'ten ara sıcaklar başladı" işte bu çok yaratıcıydı.

Borges Hamburg'da biz olalımda rakip önemli değil. Ancak dünkü madrid maçındaki o anlam veremediğim futbolla o final sadece hayal.

alperensaylar dedi ki...

sevgili borges güiza konusunda benim naçizane fikrim bir deisler gibi gerekirse hastaneye yatmasıdır. dünkü güizaya bakıyorum sonra mallorca'daki, getafe'deki güizaya bakıyorum olmadı yazın güney afrikaya 2 gol atan güizaya bakıyorum...topçu değil vb. laflar bir yana şu haliyle profesyonel liglerde oynayacak bir santrafor tipinde değil. top alamıyor, pas atamıyor, kafa topu yok, ayakta duramıyor, fiziksel mücadelelerde yok. gol atamamasından daha önemli bunlar. yani abartmayayım sergio nevesti yanılmıyorsam löw döneminde brezilyadan aldığımız santraforun adı. o bile daha santrafor gözüküyordu güizadan.

Borges dedi ki...

alperensaylar :))))

Aksilaz: O futbol o caresizlik icerisinde ancak kabul edilebilir. Kabul edelim ki sezon basi bir sekilde oturan kadronun yarisi degistirilmek durumunda kaldi. Defanslar, bekler, ileri uclar. simdi sanki bunlar oynuyormuscasina bir uyum, futbol beklemek cok dogru degil. BU yüzden süre gerekir, zaman gerekir.. biraz da saglik ekibi ya da sakatlanmamak gerekir..

Oguz Öztürk: Desteklemek.. Misal ben de dos santos'u destekliyorum ve bu yüzden oynatilmamasi taraftariyim, guiza da böyle bir sey..

Cengiz: Abi yapma ya.. Emre-Alex. oyun zekasi cok üst düzeyde. Hele ki Emre.. yani.. Gökhan Gönül belki ama genelde ortalama fena degil be abi.

Ortega dedi ki...

Bilica'yı dün beğenen çok olmuş. Ben de pek beğenmediydim.