13 Temmuz 2010

Andres Iniesta Sok. 1



Don Kisot'un memleketinden.. La Mancha'li Iniesta.! baska türlü olabilir miydi ? Dogdugu kasabada adini bir sokak ismine vermisler üstelik bu sampiyonlugu getiren golden cok önce.. O da gitmis 1.numaraya evini dikmis.. Yani oturdugu adres su: Andres Iniesta sok.1..



Barcelona'ya yaklasik 500 km uzaktan cekip aliyorlar onu. Barcelona B takimi ile karsilastiginda müthis mac cikarmasi onun hayatini degistiriyor aslinda.. 11 yasinda geldigi klubun ögretici kimligi altinda muhtesem bir futbolcu cikiyor piyasaya..

Ben Xavi-Iniesta'nin yenilmez oldugunu dusunenlerdenim. Inter macinda Tribünde oturmasa, Konfedarasyon kupasinda sakatligi olmasa geride biraktigi iki kupayi da alacaktir. Mourinho'nun Italya'da basardigina ses etmiyoruz ama Iniesta'nin oldugu grup maclarindaki caresizligini de hepimiz hatirliyoruz.. Barcelona'nin elenmesinde Mourinho taktigi kadar onun yoklugu da rol oynamistir..



Asli bölgesi sol ic.. Sol disforvet de oynar, defansif orta saha da... Sonucta o topu size vermez, meselesi budur onun. En sikisik zamanda öyle bir yere öyle bir sekilde oynar ki top sizde kalir..

Van Gaal'in yukariya cikarttigi bir adamdir aynen Thomas Müller,Pujol ve Xavi gibi.. Genc takimdan cikarip ilk Sampiyonlar Ligi macini Club Brugge karsisinda oynuyor ve Van Gaal yönetimi altinda 3 CL 6 La Liga maci cikariyor 1.69'luk adam.. Rijkaard döneminn baslangicinda Ronaldinho'nun yedegi oldugu dönem Gudjohnsen söyle demisti :

"Bana herkes Ronaldinho'yu soruyor.. ne yiyip ictigini, ne dedigini, nasil davrandigini.. Ben de onlara Iniesta'yi anlatiyorum"

Iceridekiler onun nasil bir futbolcu oldugunu anlamisti ama digerlerinin bunu algilamasi biraz uzun sürdü. Cok yönlü futbolcularin belki en önemli ismi olur iken iki önemli özelligi onu dünyanin belki de en iyisi yapiyor:

Topu bir noktadan digerine eliyle koymuscasina gönderebiliyor ve hic olmadi sikisik zamanda topu kendisinde tutacak teknige sahip.. Ikincisi ise nereye oynamasi gerekliligini, en zor durumda dahi bir cikis yolunu bulabilecek futbol zekasi su an yasayan futbolcularin en iyisi olarak belirlemekten kacinmayacagim kadar yüksek..



Sahadaki dolasimi inanilmaz. Rijkaard diyordu ki :

"Onu o kadar cok yerde görüyordunuz ki sahada iki iniesta var saniyorduk biz.."

Sampiyonlar Ligi Finali macinda oyuna sonradan girip kupayi getiresiye kadar inisli-cikisli bir grafik cizse de o gün bugündür takimin vazgecilmezi.



Real Madrid, 2007 yazinda tam 65 milyon euro veriyor ama onun degeri coktan anlasilmisti. Laporta, o bu takimin kilit oyuncusu der iken daha dogru bir tanimlama olamazdi.Messi,Ibrahimovic ya da Puyol olmayabilir ama Xavi ile beraber Iniesta olmazsa sistem calismiyor.. O da bu Madrid'in teklifini redder iken sunlari dile getirdi:

"Ben Barcelonada emekli olacagimi söyler iken bunu ayni zamanda kalpten istiyordum.."

Barca'da degil Don Kisot'un La Mancha'sinda dünyaya geldi ama feci barcali oldu..



Herkes Pep'in Xavi'ye söyledigini bilir ama bir daha tekrar etmekte fayda var. Iniesta'nin odasinda Guardiola posteri asilidir ve gördügüm en yetenekli futbolcu yazisi da altindadir hemen. Peki Pep ne düsünmüstür ilk gördügü zaman ? Xavi'ye söyle söylemis:

"Xavi, genc takimdaki iniesta'yi görüyor musun ? Sen beni emekli edeceksin ama o bir gün hepimizi..."



Oynadigi top, karakteri ve tavri ile sanirim dünyadaki en sevilen futbolculardan bir tanesidir. Neresinden tutsaniz "kusursuz" bir kimlik buluyorsunuz elinizde.. Daha iyisi bugün itibari ile düsünülemez.

11 yorum:

Surrealist Adam dedi ki...

Fabregas'tı galiba ''Dünya'nın en iyi futbolcusu sence hangisi?'' sorusuna ''İniesta, çünkü o her pozisyonda oynayabilen mükemmel bir futbolcu'' demişti.

Xavi olmadan düşünebilemiyorum açıkcası kendisini.

Gönül ister ki Xavi ile beraber bir Dünya Kupası daha görsünler.

the_Q dedi ki...

o değilde videoyu hazırlayan kişinin muzik zevki de iyimiş ben bu tur videolarda ilk defa arkadaki muziğe muse gibi bir grubun şarkısının konulduğunu gördüm:D

benden bu kadar dedi ki...

hıncal uluç bugün "final maçında toplam 28 futbolcu oynadı, aralarında takımınıza almak istediğiniz bir tanesi var mı?" diye yazmış yazısında. benim aklıma direk iniesta gelmişti.

mevkisi itibariyle kusuruz bi adam, ama ne yazık ki yine mevkisi itibariyle hiç bir zaman "dünyanın en iyisi" diye bakılmayacak bir adam. (ben chelsea'ye o golü attığından beri en iyisinin o olduğunu iddia ediyorum, ayrı bişey)

ayrıca klip süper. şarkıyı merak eden varsa muse'dan plug in baby'dir efendim.

Pan Monroe dedi ki...

Ben Iniesta'yı çok çok seven bir adam olarak, onu futbolunu diğer sevdiğim bütün futbolculardan farklı bir yerde değerlendiriyorum. Ama "kusursuz" kimlik, neye göre bir saptamadır, işte onu bilemiyoruz . Tabi bunun bir cevabı da yok, öyle takdir etmişsindir ve saygı duyarım.Benim için de böyle futbolcular vardır ve net bir cevabım da olmaz "niye" diye sorulsa.

Ama futbolculuğuna bakışım, çok karmaşık. Xavi'nin yanında dünyanın en iyisi. Xavi yokken, yine Barcelona-İspanya oluşumunun içinde mükemmel. Lakin bu oluşumdan çıkardığım zaman,sanki sadece çok iyi bir orta saha oyuncusu.Ama ilk ikisinden çok farklı. Bu öngörüyü nasıl tarif edeceğimi bilmiyorum. Iniesta'yı gerçekten başka bir takımda izlemek, ve beni yanıltmasını isterdim.

Borges dedi ki...

Pan Monroe: Kusursuz bir kimlik neye göre ?

Cok iyi bir futbolcu olmasi ? Bunun yaninda magazinel olaylardan uzak durup karakter olarak sizin basinizi hic agritmamasi ? Klube olan sadakatinin yaninda gönülden oynamasi ? Sorun ariyorum ve cok zorlarsam Xavi'ye göre daha sik sakatlanmasi ama Xavi'den daha calimci, daha tekme yiyen bir adam.

Xavi' nin disinda da bir "deger" oldugunu dusunuyorum ama bunu anlatmak zor olsa gerek.

Inter maclarinda oynasaydi Mourinho'nun isi bu kadar kolay olmazdi. Iki grup macinda da Inter'in moruinhosu gol atamadi, atak gelistiremedi..

Topu dogru yere oynama ve topun sizde kalmasi Xavi ile daha fazla mümkün iken Xavi olmadan da birakin defansif orta sahaligi, ofansif olarak yeterince "yetenekli".

Xavi'nin yasi geliyor ve ileride Iniesta'yi tek basina da izleyecegiz, o zaman bir daha oturup konusuruz..

Pan Monroe dedi ki...

@Borges

Hayır, hayır.. Xavi yokken değil, Barca yokken. Iniesta'nın Barca'daki geleceğinin Xavi'siz de çok parlak olacağına şüphe yok.

Şunu demek istiyorum, La masia futbolunda her adım 3 kişiliktir teoride. Futbolun özü bu üçgendir. Iniesta doğru yere kusursuz oynar. Bu doğru. Ama o rotasyonda pası verdikten sonra kaç adımda ayağına geleceği (ki sıklıkla hemen) bellidir.Sahayı bölge bölge üçgenler içinde kısa paslarla kateder o futbol. Yeteneği ne olursa olsun tüm orta saha oyuncuları da buna haizdir. Bu yüzden Busquets hem Toure'yi, hem de Senna'yı rahatlıkla keser zaten.Bu yüzden bütün omurgasını altyapıdan kurar. (Omurgaya dışardan gelen tüm oyuncular da Ajax çıkışlıdır)
Iniesta ve Xavi de bu oluşumun en yeteneklileri, en çabukları, en yaratıcı olanları.

Peki o üçgenin olmadığı bir takımda? Hatta geçen seneki dağınık Milan içinde. At topu Iniesta'ya. İşte böyle bir ortamda Iniesta'nın yaratacağı futbol, vereceği reaksiyon nedir, bunu hiç bilmiyoruz.Bu "Raul'u bir de Münih de izliyek bakalım" la aynı şey değil, anladın demek istediğimi. La Masia yarattığı bu kimya içinde bu yüzden çok büyük zaten, ve bu yüzden soru işaretleriyle dolu. Tabi bu benim fikrim.

mevlüt dedi ki...

iniesta katalan değilmiymiş :D

(magazin tadında)

Del Piero dedi ki...

Iniesta gerçekten büyük futbolcu, dünyanın en iyisi olmasa da ilk üçten biridir benim gözümde.
Iniesta, Messi, Xavi gibi oyuncular için söylenen "barcelona da iyi bunlar, sıkıysa gelsin adanasporda oynasın" eksenindeki görüşleri garipsiyorum. Sonuçta futbol takım oyunu, sen harika düşünürsün futbol zekan üst düzey araya nefis bir pasla takım arkadaşını gole sokacaksın ama gel gör ki takım arkadaşın kazma, nereye koşacağını bilmiyor, koşuşu bile ofsayt bu durumda sen kötü oyuncu değilsin arkadaş kazmadır.
Barcelona en iyilerin takımı, barcelona bu bücürlerle büyürken bücürler de bu ortamda devleşiyorlar ve adeta büyülüyorlar izleyenleri.

Pan Monroe dedi ki...

@ Del Piero

"barcelona da iyi bunlar, sıkıysa gelsin adanasporda oynasın"

söz konusu yorumdan böyle bir eksen çıkarman da 'anlaşılır gibi değil' demiyorum, şaşırmadım çünkü :) Neyse, öyle olsun bakalım.

anlaşılır gibi değil, bu med-cezirler..

Unknown dedi ki...

hocam senin bloga baktım nette dolaşırken aklıma xavinin yaşının ilerlediği geldi..bence ilerde iniesta xavi fabregasta iniesta rolünde olacak..dyede bi kehanette bulunayım :) ne dersin olur mu :)

bucho dedi ki...

Öncelikle bu şahane yazı için teşekkur ederim. elinize sağlık cok farklı bir tat katıyor insanın agzına okurken agzımıza yakısıor bunu okumak..her zaman yüregi ve aidiyet duygusu ile yetenegini birleştirip işini en guzel sekilde yapmaya çalışan insanlara imrenmişimdir.Bundan önce Aceto Balsamico'da "Hayat bilgisi ve Guardiola" isimli yazıyı okurken bir kez daha hayran olmustum hayran oldugum kişiye şimdi yine aynı cosku ile "işte futbolcu" dediğim bir kişiyi artık daha cok seviyorum.. isterim ki bizim de boyle karakterde futbolcular cıkaralım.. ben inananıyorum biraz onem verilse bunu başarmak zor degil... xavi içinde düşüncelerim aynıdır.. onun içinde bir yazı olursa cok mutlu olurum...