11 Temmuz 2010

Sampiyon Ispanya.!



Bekledigimiz gibi güzel bir final maci olmadi. Hakem hatalari, düdükler ve macin baslamasindan sonra kesilen ispanya ataklari sonrasi sari kartlarin konustugu, oyunun sik sik durdugu golsüz bir mac izledik.

Hollanda ilk ceyrekte afalladi ve kalesinde oldukca net pozisyonlar gördü lakin sonra oyuna dengeyi getirdi. O denge macin sonuna kadar devam etti ki Robben'in yakaladigi iki net pozisyon sonrasi kupaya dahi uzanmalari icten bile degildi.

Macin uzatmalar bölümünde her sey olabilirdi. En az ahtapot Paul'un bir tarafi secmesi gibi kupa da kendisine bir tarafi secti. Macin hali hazirda adami olan Iniesta güzel bir vurusla Dunya Kupasina Ispanya'yi tarihinde ilki yazarak kavusturdu.

Hollanda bekledigim kadar kötü futbol oynadi lakin benim bekledigimin üzerinde "bozguncu" kimligini ortaya cikardi. Ispanya, bu maci yüzde yüz hak ederek aldi diyemeyecek kadar bozguna ugradi. Sadece ilk ceyrek icerisinde etkili olan Ispanya sonrasinda dengeli bir oyun ortaya koydu..

Bu Dünya Kupasinda Ispanya futbolu beni cok fazla etkilemedi ve fakat toplamda bu jenarasyon en azindan Dünya Kupasini en cok hak eden tarafti. Tüm golleri atan isimler Barcelona takimindan ve Xavi-Iniesta Avrupa Sampiyonu olduktan sonra Dünya Sampiyonlugu apoletini de aldi.

Bu bir acidan istedigim idi benim.. Hollanda'nin bu eskisine göre kötü olan futbolunun ödüllendirilmesini istemedigim gibi Xavi-Iniesta jenarasyonunun bir sekilde tarihte bu sekilde yer almasindan dolayi sevincliyim bugün ben..

Daha fazlasi icin vaktimiz olacak tüm hafta boyunca..

Tebrikler Ispanya.!

7 yorum:

Pan Monroe dedi ki...

Hollanda iyi oynamadı belki ama Marwick bence alnının akıyla çıkmıştır maçtan. Hamleleri çok kritik ve cesurdu. Örneğin Elia etkili olamadı ama o hamle maçın kaderine direkt yön verebilirdi. Korkmadılar. Hatta 2. yarı boyunca Hollanda'yı 10 kişi bırakmak için elinden geleni yapan bir İspanya seyrettim ben, ki maç bir ara bundan ibaret bir hal aldı.

İspanya bir jenerasyonun çabasını kupayla taçlandırmış oldu. Lakin total futbol, ya da adına ne diyorsak, bana göre bu değil işte o.Çok yetenekli, ön libero orjinli adamların oluşturduğu bir takım İspanya.Del Bosque rahat rahat Fabregas'ı alabiliyor bu yüzden. Sıfır risk. Uzak forvetimsi, sol kanat karışımı Iniesta: sıfır risk.Hiçbirşey yapmasa temposu ve pas yüzdesi yeter.Koşsun dursun. Ve bu jenerasyonun içinde Torres derbeder adamı oynuyor.Villa'yla onu beraber oynatınca takım aksıyor. Benim için bu durum şaka gibi.

Hollanda'nın buraya kadar gelmesi bile sürprizdi zaten. "Dibine mi girseydim? Erken bir köşe seçip çaksamıydım hemen?" Robben'in bu olası hayıflanmalarını aynen paylaşıyorum.

TA dedi ki...

@pan monroe

''Hollanda iyi oynamadı belki ama Marwick bence alnının akıyla çıkmıştır maçtan''

ciddi misin hocam.
hollanda hangi planı yapmış acaba hücumsal anlamda.70 dakika agresif pres yaptılarda kaç zeka parıltısı hücum yaptılar? 1-2 pozisyon haricisinde hollandanın bir numarasını göremedik.ispanyada birşey yapamadı orası ayrı.

mourinho'nun korkak diye görülen birinci bölge savunması aynı zamanda hücum planlarınıda içeriyordu.hollandanın şu savunmasını paraguayda yapar şilide yapar sivasta yapar.(70 dakika)
ama savunma yaparken hücum planı yapmaktır mou'yu farklı kılan.
bu mu yani ispanyaya kafa tutmak.ikinci bölgede agresif pres yapmak için süper bir taktik zekaya gerek yok.cesaret mi denir buna?bu olsa olsa plansızlığın! bir göstergesidir.boş yere benzin yaktılar.70 den sonra agresiflik doğal olarak bitti.benzini bitti hollandanın.
oysa mou usta sana korkak gözüken birinci bölge defansını benzini tüketmemek ve ilerideki dakikalarda kullanmak için yapıyordu.kontrollü alan savunması yapıyordu kendi birinci bölgesinde.kontrollü olmasının nedeni hücum planınıda aynı anda tasarlayabilmek.deli danalar gibi orta saha presi yapıp topu kaptıktan sonra plansız ortada kalmaktansa kontrollü bir defans ile hücum planını da düşünmek ve uygulamak.

Pan Monroe dedi ki...

@TA

Dostum allahaşkına yazdığım şeyi bir daha oku :) Hayır, futbolu Mourinho ve Ferguson üzerinden değerlendirmek başka bir güzellik de, hani langırt olmadığını da unutmayın böyle yorumlar yaparken.

Futbolu langırttan ayıran şey, her oyuncunun aynı nitelikte olmaması malesef. Birşeyi isteyip plan yaparsınız, oyuncularınızın reaksiyonu kadar neticeye yansır.

"mourinho'nun korkak diye görülen birinci bölge savunması aynı zamanda hücum planlarınıda içeriyordu.hollandanın şu savunmasını paraguayda yapar şilide yapar sivasta yapar"

Hiç Sivası zorlamaya gerek yok. Sadece Inter'in iki beki ve en uç adamıyla Hollanda'nınkileri değiştirmek bile bu müthiş hücum planını sekteye uğratmaya yetebilir. Ben Jose'yi yadsıyan bir insan değilim ama böyle anlamsız karşılaştırmaları da tuhaf buluyorum. Şöyle bir maç üzerinden de Mourinho geyiği yapmak istemiyorum.

Şunu söyleyebilirim, bırakın yorgun Van Bommel'i, erken sarı kart görüp pasifize olan De Jong'un yerine bile sokacak bir adamı yok Marwick'in. Peki ne yapıyor? Turnuva başından beri en diri ve savunma destekli adamı Kuyt'ı çıkartıp Elia'yı alıyor oyuna. Navas'ı oyuna sokan rakibini önde zorlayıp tehdit etmek ve Ramos'un çıkışlarını azaltmak için bir hamledir bu.
İşe yarar veya yaramaz, hiçbirşeyin garantisi yok. Aynı hoca 99. dakikada De Jong'u çıkarıp forveti dörtlüyor Van Der Vaart'la. Hollanda'nın yorulup geriye yaslandığı anlarda verilmiş bir karar bu da. Yani tüm hamleleri varolanı güçlendirmek değil, değiştirme adına. Kırmızı karttan sonra bu da suya düşüyor haliyle.

Hollanda'nın 70 dakika savunma yaptığını söylemek ve bunu Paraguay'la benzeştirmek için, biraz insaftan uzak olmak lazım.

TA dedi ki...

@pan monroe

''İspanya bir jenerasyonun çabasını kupayla taçlandırmış oldu. Lakin total futbol, ya da adına ne diyorsak, bana göre bu değil işte o''

hocam nedir total futbol?

TA dedi ki...

''Futbolu langırttan ayıran şey, her oyuncunun aynı nitelikte olmaması malesef. Birşeyi isteyip plan yaparsınız, oyuncularınızın reaksiyonu kadar neticeye yansır''

hollanda kadrosu küçümsenecek bir kadro değildi.ama paraguay gibi oynadılar.sadece tehlikeyi püskürtmek amaçlı bir oyun.
sivastan beklemezsin ama hollandadan daha efektif bir oyun bekleyebilirsin.

yukarıdaki yoruma genel olarak katılıyorum şüphesiz.

Adam dedi ki...

Hollanda tekmeyle yıldırma taktiğinde oldukça başarılı oldu. Zira bu şekilde oyuna denge getirdiler. Çok daha erken 10 kişi kalmaları gerekiyordu. Sonuçta hak eden kazandı.

aprile dedi ki...

kupa boyunca Hollanda yı izlememiştim, final maçı gösterdi ki, "izlememem daha iyi olmuş", ortada Hollanda futbolu diyebileceğimiz bir oyun yoktu. Evet İspanya nın oyun dinamiğini bozdular ama o kadar, ve kaba kuvvet. Robben ise Zidan a benzeyen tavırları ile son derece itici, topun peşinden koştururken ise tamamen biyonikti. Ayrıca afrikadan futbolcu devşirerek milli takım yaratmaya karşıyım.