11 Ocak 2011

Messi Ödülü Nasıl Kazandı ?



ilk defa bir Dünya Kupası sonrası dünyanın en iyi futbolcusu ödülü o kupayı kazanan takımın içerisinden çıkmadı. Gerek Şampiyonlar Liginde gerekse de Arjantin milli takımında İniesta ve Xavi'siz sonuca gidememesine rağmen ödülü alması başta kendisini ve sonrasında pek çok otoritenin tepkisini çekti.

Şu kesin ki Dünya Kupası bu seçimleri etkiliyor. Senenin tamamından ziyade orada yukarıya çıkanlar seçimlerde daha öne çıkıyor. Buna rağmen Messi'nin ödülü alması ise biraz başka. En iyi üç dediğiniz zaman aslında birinciye biraz hesap kitap yapıyorsunuz ama ikinci için Messi'nin adının çıkması biraz da şartlı refleks gibi bir şey.. Toplamda 272 insan bunu gerçekleştirince sonuç biraz şaşırtıcı olabiliyor..

Toplamda 136 ülkenin teknik adamı ve kaptanı ilk üç oyuncu ve teknik adamı seçti. Birinci sırada olan beş puan alır iken ikinci sırada seçilmiş olan üç ve son sıradaki ise bir puan.. İki yeknik adamın Messi'yi ikinciye koyması birincilikten öteye geçiriyor.. Forlan ve Sneijder aslında Messi'nin önünü dahi açmıştır zira Güney Amerika biraz böyle. Bu şekilde puanlamanın yapıldığı yerde oyların yüzde 22,65'i Messi'ye gitmiş. 17,36'sı İniesta ve 16,48'i ise Xavi.

Güney Amerika'ya baktığınızda Forlan'ı Avrupaya göz attığınızda ise Sneijder'i üstelik çokca kez bir numarada görebilirsiniz ama toplama baktığınızda bu üçü bu şekilde zirveyi almıştır. Bild 50 ülkenin teknik adamlarının ve kaptanlarının seçimlerini vermiş ve ben ilginç bulduğum seçimleri paylaşayım dedim. Emre Belözoğlu ile başlamak istiyorum. En iyi üç oyuncusu:

1- İker Casillas

2 Mesut Özil

3-Carles Puyol

Teknik adam konusunda ise başa Löw'ü koymuş ve sonra Mourinho, Wenger.. Mesut seçimi ilginç geldi aslında..



Diğer ilginç bulduğum seçim ise İspanya kaptanı İker Casillas'ın ilk üçü:

1-Arjen Robben

2- Wesley Sneijder

3-Christiano Ronaldo

Teknik adam konusunda ise kimi seçtiyse listede yok. İkinci sırada Louis Van Gaal ve sonrasında da Bert Van Marwijk

Christiano Ronaldo'nun ise ilk üçünde Messi haliyle yok ve fakat ezeli rakibi Barca'nın oyuncusunu da bir numarasına yerleştirmiş.

1- Xavi

2-Casillas

3-Wesley Sneijder

Dahası en iyi teknik adam kategorisine ise bir numaraya Alex Ferguson'u koymuş. İkinci sıraya Ancelotti'yi koyar iken son sırada da Löw.. Mourinho yok..



Misal Mesut Özil Dünya Kupası haricinde ne yapmıştır bilen var mıdır ki ? Xavi geçenlerde Dünya Kupası öncesi tanımıyordum diyor.. Yer yer eurovision seçimleri gibi. Emre Mesut Özil'i ikinci sıraya koymuş ve bizim Lucas Neill de keza Türk basınından etkilenip aynı şekilde ikinci sıraya yerleştirmiş. Wolfsburg'un Hasebe'si keza Petrov ile beraber Mesut'u üçüncü sıraya yerleştirmiş. Nedenlerini anlayabiliyorsunuz en azından bir kısmını.. Osieck dahi buradaki günlerin hatrına Mesut'u ilk üçün içerisine almış.! Anlayamadığım ise Mesut'u birinci sıraya koyan tek insan evladı olan Kamboçya teknik direktörü Hoon Tae Lee'dir..

12 yorum:

Abracadabra dedi ki...

Bu altın top ödülü umarım messi ile xavi-iniesta üçlüsü arasındaki ritmi bozmaz. Mesutu ilk üçe sokanlar biraz duygusal davranmışlar gibi, iyi futbolcu mesut ama en iyi üçe girecebilecek kadar değil bir tek sanşı var önümüzdeki yılar için mourinho ve ronaldo, tüm kupaları süpüren bir real madrid ten mesutta nemalanacaktır ama asla bir lider oyuncu değil ve olamayacak gibi

Borges dedi ki...

sadık: Onu diyorum ben zaten. Seçen insanlar futbol insanı ama tuhaf kriterleri var. Mesut şu an için dahi değil dünyanın Almanya'nın dahi en iyisi değil. Ya da diğer seçimler de ilginç.. Xabi Alanso dahi var. Kim neye göre belli değil ama genel algı Messi'nin dünyanın en iyisi olduğu yönünde.

Daha detaylı ve bilirkişiler değerlendirip performansa göre bir ödül verilmeli derim ben.

Abracadabra dedi ki...

son derece haklısınız bu arada belki defalarca söylenmiştir ama ben tekrar söylemekte bir beis görmüyorum yazılarınızı ilgiyle takip ediyorum futbol dışı yazılarınızda buna dahil,daima ortalamanın üzerinde yazıyorsunuz ama bazı yazılarınızda gerçekten tavan yapıyorsunuz. Blogunuzu yaklaşık bir yıldır düzenli bir şekilde takip etmeme rağmen şimdiye kadar yorum yapmamıştım bunlar ilk yorumlarım yazılarınıza. umarım hep böyle devam edersiniz, bu arada casillas da sanki el clasicodan etkilenmiş gibi milli takımda arkadaşları xvi-inistea yı listeye koymamasının başka bir nedeni olamaz bence

Borges dedi ki...

Eyw Sadik.

Ama Casillas Xavi ve İniesta'yı listeye koyamaz zira İspanya kaptanı olarak ispanyolları seçemez. Messi'ye koyabilirdi ama;)

A. Eren Logoglu dedi ki...

Bu liste benim de dikkatimi çekti, hakkında düşünmeye değer bazı yargılara ulaşmamızı sağlayabilir, belki bir şeyler karalarım.

İlk olarak oyuncu ve teknik adamların, ilk üç tercihlerinden, futbol akıllarına dair bir sonuca varılabilir kanımca. Xavi, Iniesta, Sneijder tercihinde bulunanlar, benim gözümde futbolu teknik olarak daha doğru takip edip yorumlayanlardır. Messi veya daha farklı seçimleri olanlar estetiğe önem veren, derinliği göremeyenler olarak yorumlanabilir. Hele Emre Belözoğlu'nun ilk üçe koyduğu isimler tam facia, futbol aklının ne olduğunu net gösteriyor o tablo.

Casillas'ın tercihinde sanırım ülkesinden oyuncu seçmeme gibi bir kural etkili olmuştur, ödül töreninden sonra Xavi ve Iniesta'dan biri almalıydı İspanya DK'yı kazandığı için şeklinde konuştu, eğer samimiyse, Mou'dan öğrendiği psikolojik dersleri satmıyorsa. Bu argümanı desteklemek amaçlı Del Bosque tarafında da olması gerekirdi ama Jose'den yana tavır aldı bildiğim kadarıyla. Bence bu da samimiyetten yoksun olduğunu gösterir, o da DK'da İspanya'nın TD'siydi sonuçta. Ne de olsa Real Madrid'in kaptanı. Aralarını açacağını zannediyor Messi ve Xavi & Iniesta'nın. Keza aynı hamleyi Mourinho da yaptı, Xavi'yi teselli etme pozlarıyla, fotoğraflara göz gezdirenler ne demek istediğimi daha iyi anlayacaktır. Çalıştığı oyunculara tek tek sarılıp Pep ve Del Bosque'yi nezaketen bile olsa tebrik etmemesi, ellerini sıkmaması, bir başka ayıbıydı, doğru ya onu öyle kabul etmek gerekir.

Real Madrid'e tekrar dönersem, yeni yıl için bir video hazırlamışlardı, Perez, Mourinho, Iker ve Ramos vardı, şampanya patlatıyorlardı. İlk üçünü anladım da dördüncüsü niye orda diye düşündüm ilk an? 2. Kaptandı, tamam güzel de 3. ve 4. kaptanına haksızlık değil mi bu, ya bütün kaptanlarla çıkarsın ya da senin kulübünü iyi yada kötü her yönüyle temsil eden, altyapıdan çıkardığın, yıllarca ve sadece senin formanı giymiş kaptanın Casillas yeterlidir. Ben bunun kulüp politikası olduğunu defaatle dile getiriyorum, bazıları anlamak istemese de. Barça da Madrid de bu tür nüansları atlamıyorlar ve geçmişte temsil ettikleri değerlernde kopmuyorlar, bu coğrafyada her ne kadar onlar geride kaldı klişesi bolca sos yapılsa da yazılara. Ramos'un orda bulunması bilinçli bir tercihti, Endülüs, Sevilla altyapısından çıkmış ve kulübün kesinlikle sembolü olmamış birinin o sahnede yer almasının sebebi bir ay önce El Clasico'da Messi'yi öldürme girişiminde bulunması, Puyol'a ve Xavi'ye sallamasıydı, bir de Pique'yle ve Katalan gasteciyle girdiği dil konusunda olan ağız dalaşı var elbette.

Borges dedi ki...

Eren:

"Bu argümanı desteklemek amaçlı Del Bosque tarafında da olması gerekirdi ama Jose'den yana tavır aldı bildiğim kadarıyla. "

Böyle olmak zorunda değil. Ben misal Xavi-İniesta'nın üst düzey futbolcu olduğu konusunda eminim ama aynı şekilde Mourinho'nun Del Bosque'den daha iyi olduğunu düşünüyorum. Teknik direktör performansı ölçümü farklı şekilde olabilir.

Messi'nin hak etmediğini söyleyen ancak ve ancak Xavi ve İniesta'dan birisini yerine koymuyorsa tartışılmalıdır bence.. En azından o zaman samimiyeti tartışılır. Sneijder puanlama açısından önde dahi olsa performans olarak Milito ile keşişiyor diğer yerde Robben ile.

Diğer tartışmalar ise her zaman olacaktır..

M.Cagdas dedi ki...

Selamlar,

Sanirim C. Ronaldo'nun Mourinho'yu secmemesi de kendi ulkesinden birisine oy verememesiyle alakali. Ayni sekilde tahminim Iker Casillas da Del Bosque'yi birinci siraya koymus olmali ki oyu gecersiz sayilmis dolayisiyla bos kalmis.

Benim gorusum de Messi su anda dunyanin en iyi futbolcusu olmasina ragmen dunya kupasindaki performansi ve finaldeki golden sonraki Dani Jarque'ye jesti sebebiyle Iniesta almaliydi. Daha once de soylendigi gibi oylama biraz Eurovision'u andirmis, herkes tanidiklarina oy vermis falan.

Bu da benim ilk yorumum blogunuza! Kanada'dan selamlar! :)

Borges dedi ki...

M.Cagdas: Selamlar.

Casillas milli takım ve milli takım teknik adamına oy veremiyor ama sanırım kendi ülkesinden herhangi bir teknik adama veremiyor..Öyle olsa gerek.. Dolayısla Ronaldo da Mourinho'yu seçemez, doğrudur.

Burada bir de gazetecilerden oluşmuş bir grubun değerlendirmesi söz konusu. Asıl sorun onların performans değerlendirmelerinin bu teknik adamve oyuncu değerlendirmelerine etki edememsi..

A. Eren Logoglu dedi ki...

Borges,

ölçümün yanlışlığından dem vurmuyorum, Casillas'ın samimiyetsizliğini gözler önüne seriyorum sadece. Eğer sen Messi'yi eleştirirken argüman olarak Xavi ve Iniesta'yı savunuyorsan, bizim burda hemşehricilik denilen olay işte, TD konusunda da Del Bosque demen gerekir, diyemiyorsan Jose karşısında yemiyor anlamı çıkar burdan, o zaman Barçalıların arasına hiç girmeyeceksin. Keza ödül töreninden önce de sonra da bu ödül Barcelonalıların, La Masia'nın dedi üç oyuncu da. Hatta Messi konuşmasında direkt Barcelonistas olarak belirtti, ötesi var mı!

Ölçüm olayı farklı dediğin gibi. Bu seçimlerde ödüllerin birleştirilmesinin etkisini gözlemliyorum, Avrupa etkisi yoğun yaşanmış bir kere, şöhretli olanlar, en iyiler kazandı açıkça. Tabii orda Mourinho'nun bir farkı var, o CL'yi kazanmıştı, Messi'nin takım olarak en önemli iki turnuvada finali bile yoktu, bireysel performansı rol oynadı ödülde, üç hafta üst üste hat trick dönemleri vardı misal, unutulmaz.

Sneijder'in farkı şu diğerlerinden, CL kazandı, Afrika'da final oynadı, 5 gol attı DK'da, bu da önemli. Milito DK'da yoktu nerdeyse, keza Robben bir adım gerideydi çünkü her ikisinde de finalde kaybetti. Çok ince ayrıntılar bunlar ama performans değerlendirmesi olsa dikkat edilmesi gereken hususlar. Sonuçta bu oylamaya, her ülkenin teknik adamları, kaptanları ve gastecileri katılıyor, hangi düşünce sistemiyle oyladıklarını bilemiyorsun, rastgele bile verebilir adam. Benimki sadece derinliği gören futbolcu ve teknik adamı tespit edebilme çabası çünkü tercihler her zaman önemlidir, kimi öne koyabildiğin, kimi koyamadığın.

Dünya Kupası yılı olduğundan 2010, biraz Afrika referans alınmalıydı kanımca, daha önce alınıyordu da, 2006'da Cannavaro'nun seçilmesi gibi. Diğer yıllarda zaten kulüp düzeyindeki turnuvaların önemi veriliyordu ödüle.

Ben seçecek olsam; Xavi 5, Sneijder 3, Robben 1 şeklinde oluşturabilirdim listeyi. Iniesta'yı asıl adam olarak koymazdım oraya, bir süre de oynamadı sakatlığından dolayı. Mourinho gibi oldu buralar, fazla rasyonel:)

cesc dedi ki...

@Borges

Cristiano Ronaldo'yu C'h'ristiano Ronaldo şeklinde yazmanın sebebini sorabilir miyim acaba? Yanlış anlama, merak ettim. Acaba nüfus cüzdanında bu mu var, doğrusu bu mu? Çünkü M.UTD'taki ilk yıllarında çoğu yerde isminin böyle geçtiğini hatırlıyorum ben de sanki.. ?

Borges dedi ki...

cesc: yok abi tamamen benim hatamdan kaynaklanıyor. Düzeltirim birazdan

Eren: Fikrim şudur ki o üçünün La Masia'dan gelen dostluğunu bozabilecek bir tavır olabileceğini düşünmüyorum. Messi jestini de yapmıştır uçağın içerisinde.. Yani bu adamlar on yaşından beri beraberler.. Böyle bir zihniyet ile hareket ediyor mu diğerleri ?

Bence daha çok birini bırakıp diğerine sarılmaları meselemiz ezeli rekabetten kaynaklanan düşmanlık değil objektifiz deme şekli.. gibi.

A. Eren Logoglu dedi ki...

Gözüm,

dün söyledim bu kampanyayı. Katalan gasteleri anca bugün manşete taşımış, onlardan daha Katalan hissediyoruz vesselam :)

Sport'ta var;

Messi shares the trophy with his team mates and takes to pieces the madridista campaign to separate them.